Първоначално изпратено от Ordinary Man
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Капман Макс (C8A1 / DFCAPMX)
Collapse
X
-
Ако един или няколко фонда са само на кеш дълго време това ще се забележи дори от най дългосрочните инвеститори и те ще дойдат и ще си приберат кеша и ще го вложат някъде където няма да носи -2.5 % доходност . Причината е проста - защо да плащат такса управление на нещо което не се управлява. Така че фондовете които са създадени за покупки на български акции в 95 % от времето трябва да правят основно това - да купуват, задържат и продават акции.
Да предположим че сринат цената с 50 - 70 % - ако говорим за същите акции които в продължение на една година се търгуваха на и над текущите нива и говорим за същите компании които продължават да правят двуцифрени растежи на печалби и приходи, на определено ниво на цените ще започне бясно изкупуване от други участници на пазара и когато броиките им свършат - а те рано или късно ще свършат цената постепенно ще започне да възтановява и тези които са го напарвили ще изглеждат най малкото глупаво и вероятността да набират нови клиенти ще клони към нула.
Никой не е по-силен от икономическата изгода. Фондовете тази година ще удвоят активите си и каквата и част новите пари да вкарат в акции ще е повече от текущите средно дневни обороти сумарно - колкото по ниски цени толкова по бързо ще свършат хубавите акции с доход, добър мениджмът и преспективи - а пари в света ще продължат да се печатат...Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
Коментар
-
ОК
Първоначално изпратено от Ordinary ManПървоначално изпратено от ОКДори и теоретически фонд може да фалира. Престави си, че в един ден за обратно изкупуване се пуснат 80% от дяловете. За да може да изпълни заявките, фонда трябва да разпродаде почти всичко. Да, обаче ще може да го направи на много по-ниски цени от тогавашните. А инвеститорът с 80-те процента ще иска да му се плати по цена, когато е пуснал заявката. Дори и разпродавайки всичко, фонда няма как да му плати. Какво става тогава с оставащите инвеститори, както и с тези с 80-те процента? Закона май мълчи. Все пак това е доста апокалиптичен сценарий и аз не вярвам да се случи при който и да е фонд.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ordinary ManПървоначално изпратено от ОКДори и теоретически фонд може да фалира. Престави си, че в един ден за обратно изкупуване се пуснат 80% от дяловете. За да може да изпълни заявките, фонда трябва да разпродаде почти всичко. Да, обаче ще може да го направи на много по-ниски цени от тогавашните. А инвеститорът с 80-те процента ще иска да му се плати по цена, когато е пуснал заявката. Дори и разпродавайки всичко, фонда няма как да му плати. Какво става тогава с оставащите инвеститори, както и с тези с 80-те процента? Закона май мълчи. Все пак това е доста апокалиптичен сценарий и аз не вярвам да се случи при който и да е фонд.
Имам участие, да не си помислите нещо.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ОКДори и теоретически фонд може да фалира. Престави си, че в един ден за обратно изкупуване се пуснат 80% от дяловете. За да може да изпълни заявките, фонда трябва да разпродаде почти всичко. Да, обаче ще може да го направи на много по-ниски цени от тогавашните. А инвеститорът с 80-те процента ще иска да му се плати по цена, когато е пуснал заявката. Дори и разпродавайки всичко, фонда няма как да му плати. Какво става тогава с оставащите инвеститори, както и с тези с 80-те процента? Закона май мълчи. Все пак това е доста апокалиптичен сценарий и аз не вярвам да се случи при който и да е фонд.
Заявката за обратно се пуска без цена! А цената се определя от фонда при изпълнение на заявка!!! Затова големите инвеститори предупреждават фонда доста преди да си изтеглят парите!
Коментар
-
Първоначално изпратено от ОКДори и теоретически фонд може да фалира. Престави си, че в един ден за обратно изкупуване се пуснат 80% от дяловете. За да може да изпълни заявките, фонда трябва да разпродаде почти всичко. Да, обаче ще може да го направи на много по-ниски цени от тогавашните. А инвеститорът с 80-те процента ще иска да му се плати по цена, когато е пуснал заявката. Дори и разпродавайки всичко, фонда няма как да му плати. Какво става тогава с оставащите инвеститори, както и с тези с 80-те процента? Закона май мълчи. Все пак това е доста апокалиптичен сценарий и аз не вярвам да се случи при който и да е фонд.
Коментар
-
ОК
Дори и теоретически фонд може да фалира. Престави си, че в един ден за обратно изкупуване се пуснат 80% от дяловете. За да може да изпълни заявките, фонда трябва да разпродаде почти всичко. Да, обаче ще може да го направи на много по-ниски цени от тогавашните. А инвеститорът с 80-те процента ще иска да му се плати по цена, когато е пуснал заявката. Дори и разпродавайки всичко, фонда няма как да му плати. Какво става тогава с оставащите инвеститори, както и с тези с 80-те процента? Закона май мълчи. Все пак това е доста апокалиптичен сценарий и аз не вярвам да се случи при който и да е фонд.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BigBearИма силно мечо настроение и значението на тези новини се преекспонира. Капман имаха агресивна стратегия и успяха да привлекат агресивни, но и нестабилни инвеститори.Нормално е сега да усетят обратната страна на горещия кеш. Убеден съм обаче че ще се справят. Сега фондовете ще се научат по-внимателно да си подбират и диверсифицират инвеститорите.
А договорна схема няма как да фалира освен ако пазара не фалира. Единствените задължения които има са за обратно изкупуване на дялове а цената им се определя от средната борсова за съответния период след подаването на заявките. Ако цените на акциите станат нула, най вероятно и парите в този момент ще имат нулева разменна стойност. Така, че ако перефразираме известната реплика постовете за смърт на капиталовия пазар са силно преувеличени :-)
А иначе наистина има преекспониране на новините в негативна посока. Както имаше в позитивна август-септември. То ако я нямаше тази преекспонация на новините - нямаше да има борса а чеиндж бюро - котировки и това е.
Коментар
-
Има силно мечо настроение и значението на тези новини се преекспонира. Капман имаха агресивна стратегия и успяха да привлекат агресивни, но и нестабилни инвеститори.Нормално е сега да усетят обратната страна на горещия кеш. Убеден съм обаче че ще се справят. Сега фондовете ще се научат по-внимателно да си подбират и диверсифицират инвеститорите.
А договорна схема няма как да фалира освен ако пазара не фалира. Единствените задължения които има са за обратно изкупуване на дялове а цената им се определя от средната борсова за съответния период след подаването на заявките. Ако цените на акциите станат нула, най вероятно и парите в този момент ще имат нулева разменна стойност. Така, че ако перефразираме известната реплика постовете за смърт на капиталовия пазар са силно преувеличени :-)Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BigBearСпада на кеша не е чак толкова голям проблем реално.
1. Това са парите над задължителните 10 % в кеш - следователно те имат 10.37 % кеш от портфейла.
2. При при обратно изкупуване самата база за смятане на портфейла намалява също.
3. Всеки фонд може да поиска от комисията временно да не спазва това ограничение от 10 % и това надали ще е кой знае какъв проблем за фонда също да го направи ...
Във днешните времена (след нова година), спада на кеша е мноооого сериозен проблем. Остава да видим как ще се справят с него. Пустите му пенсионери пак ще трябва да спасяват положението...
Коментар
-
Спада на кеша не е чак толкова голям проблем реално.
1. Това са парите над задължителните 10 % в кеш - следователно те имат 10.37 % кеш от портфейла.
2. При при обратно изкупуване самата база за смятане на портфейла намалява също.
3. Всеки фонд може да поиска от комисията временно да не спазва това ограничение от 10 % и това надали ще е кой знае какъв проблем за фонда също да го направи ...Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.
Коментар
-
Стига спам в темата - "новината" касае ИД Капман Капитал. Вижте графиките за ДФ Капман Макс и си направете изводите кога какво е "теглено"/"влагано"http://capman.bg/?Action=265
Коментар
Коментар