Е да не са глупави, че да разпродават
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Капман Макс (C8A1 / DFCAPMX)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от cyberdudeТук не говорим дали е рисков (в което няма нищо лошо), а дали спазва закона. Не мисля, че можем да си позволим да казваме "той не спазва закона, ама пък иначе колко добре се справя" [img] Иначе може и някой фонд за инвестиции в макови полета да се появи - нали е доходно.[/img]
Коментар
-
Първоначално изпратено от cyberdudeАз не виждам какво има да се коментира доходността на един фонд, който просто не играе по правилата. Какво имам предвид ли? Още от 1 януари 2007г. с последните поправки се прие, че един ДФ няма право да държи повече от 5% от активите си в едно дружество, като само по изключение се допуска някои позиции да са до 10% от активите, стига общият им процент да не надхвърля 40%. Срокът в който ВСИЧКИ ДФ трябваше да приведат портфейла си в съответствие с новите изисквания беше 1 януари 2007. Доколкото имам информация, доста фондове, начело с Капман Макс са обявили пред КФН, че са нарушили това изискване и са внесли оздравителна програма (нещо като оздравителния план при несъстоятелност) в която са обещали, че до 6 месеца ще се поправят. Сега обаче вече е юли, а като гледам процента срещу Холдинг Пътища е над 13.5% въпреки, че акцията поскъпна значително и можеше (дали :-) ) да бъде продадена. Въпросът ми е докога КФН ще се скатава и няма да глоби сериозно фондовете-нарушители. Иначе току-виж на някой му хрумне да си купи 30% от дадено дружество, да обещае че ще се поправи и междувременно да обяви, че е изкарал 234% доходност. Ако КФН си е на мястото - да осигури състезание при равни условия. Дори няма и да засягам темата, че ако към дела на Пътища се прибави и този на Мостстрй (всички тук знаем, че собственикът им е един и същи), този процент ще стане над 20%.
Коментар
-
Аз не виждам какво има да се коментира доходността на един фонд, който просто не играе по правилата. Какво имам предвид ли? Още от 1 януари 2007г. с последните поправки се прие, че един ДФ няма право да държи повече от 5% от активите си в едно дружество, като само по изключение се допуска някои позиции да са до 10% от активите, стига общият им процент да не надхвърля 40%. Срокът в който ВСИЧКИ ДФ трябваше да приведат портфейла си в съответствие с новите изисквания беше 1 януари 2007. Доколкото имам информация, доста фондове, начело с Капман Макс са обявили пред КФН, че са нарушили това изискване и са внесли оздравителна програма (нещо като оздравителния план при несъстоятелност) в която са обещали, че до 6 месеца ще се поправят. Сега обаче вече е юли, а като гледам процента срещу Холдинг Пътища е над 13.5% въпреки, че акцията поскъпна значително и можеше (дали :-) ) да бъде продадена. Въпросът ми е докога КФН ще се скатава и няма да глоби сериозно фондовете-нарушители. Иначе току-виж на някой му хрумне да си купи 30% от дадено дружество, да обещае че ще се поправи и междувременно да обяви, че е изкарал 234% доходност. Ако КФН си е на мястото - да осигури състезание при равни условия. Дори няма и да засягам темата, че ако към дела на Пътища се прибави и този на Мостстрй (всички тук знаем, че собственикът им е един и същи), този процент ще стане над 20%.
Коментар
-
Първоначално изпратено от DinosaurНе питай, а коригирай-да не мислиш, че искам да се надприказвам с тебе.
Коментар
-
Ето портфейла на CAPMAX:
"Албена" АД 2,270%
"Момина крепост" АД 1,988%
"Българска роза" АД-Карлово 0,221%
"Елтос"АД 7,026%
"Елхим" АД 5,111%
Българска холдингова компания 2,118%
ТК ХОЛД АД 1,859%
"Булстрад" АД 3,539%
Катекс АД 1,795%
Индустр.холдинг "България" 3,150%
ХД "Пътища 13,577%
Фаворит холдинг 4,123%
"Албена инвест холдинг" 2,769%
ЗПАД ДЗИ-10 лв.номинал 1,075%
Евроинс 0,586%
Арома 0,541%
Неохим 3,017%
Каучук АД 1,974%
Мостстрой 7,233%
Топливо 5,636%
Стара планина холдинг 6,938%
Проучване и добив на нефт и газ 2,251%
Полимери 2,038%
Фонд за недвижими имоти "България" 2,414%
Актив Пропъртис АДСИЦ 1,510%
Балкантурист Елит Холдинг 1,519%
Фонд за земеделска земя МЕЛ ИНВЕСТ АДСИЦ 1,629%
Синергон Холдинг 3,302%
Феър Плей Пропъртис АДСИЦ 2,345%
Булленд Инвестмънтс АДСИЦ 0,223%
Рой Пропърти 0,948%
Българска роза-Севтополис 0,976%
Химмаш 0,816%
Химмимпорт 2,290%
БРП 0,724%
Метизи 0,472%
B1500002073 #DIV/0!
100,000%
Това, разбира се е с достатъчна степен на приближение, тъй като не са отчетени ДФ, в които CAPMX имат инвестиции, а също и в облигации, както и В1500002073/ако някой открие коя е емисията под този №, моля да съобщи/.
Коментар
-
Първоначално изпратено от SubZeroПървоначално изпратено от DinosaurSeanICK, нямаш опоненти на становището си, но чак пък всички да са слънчасали.... Въпросът е, че се получава времеви лаг-предадените отчети в БФБ са за м.май, а сега сме юли. Затова, мисля, възникват въпроси, на които не би могло да се отговори.
Така че, нека не бъдем максималисти. В закона е записана минималната честота на оповестяване на данни и всички фондове си я спазват стриктно. За повече информация - нека инвеститорите търсят самите ДФ и ИД, за да им дадат по-актуални данни.
МНЕНИЕТО МИ (в никакъв случай) НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ПОКУПКА ИЛИ ПРОДАЖБА НА ЦЕННИ КНИЖА
Коментар
-
Първоначално изпратено от DinosaurSeanICK, нямаш опоненти на становището си, но чак пък всички да са слънчасали.... Въпросът е, че се получава времеви лаг-предадените отчети в БФБ са за м.май, а сега сме юли. Затова, мисля, възникват въпроси, на които не би могло да се отговори.
Така че, нека не бъдем максималисти. В закона е записана минималната честота на оповестяване на данни и всички фондове си я спазват стриктно. За повече информация - нека инвеститорите търсят самите ДФ и ИД, за да им дадат по-актуални данни.
Коментар
-
Всички, направили постове във форума през последните два дни явно са слънчасали.Опомнете се, бе хора!Само за кви глупости сатва дума..........Всички отговори на въпросите дават единствено месечните отчети, на основание наредбата за дейността на УДтата http://www.bse-sofia.bg/download/fin...%2030.06.2007/
Кво повече от това да ви предоставят като инфо хората...................
Коментар
Коментар