IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

"Вратички"

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• От сега действащия ЗКПО

Чл.23 ал.(3) (Изм., ДВ, бр. 119 от 2002 г.) Финансовият резултат (счетоводната печалба/загуба) за данъчни цели се намалява със:
    .......
    3. (изм., ДВ, бр. 102 от 2005 г.) положителната разлика между продажната цена и документално доказаната цена на придобиване на акции на публични дружества, търгуеми права на акции на публични дружества и дялове на колективни инвестиционни схеми по сделки, извършени на регулиран български пазар на ценни книжа;

От проекта за измемение на ЗКПО, който трябва да влезе в сила от 01.01.2007:

Ценни книжа, търгувани на регулирани пазари
    Чл. 44. Когато разпореждането с акции и търгуеми права на акции на публични дружества, акции и дялове на колективни инвестиционни схеми се извършва на регулиран български пазар на ценни книжа, при определяне на данъчния финансов резултат:
    1. счетоводният финансов резултат се намалява с печалбата, определена като положителна разлика между продажната цена и документално доказаната цена на придобиване на тези ценни книжа, и

2. счетоводният финансов резултат се увеличава със загубата, определена като отрицателна разлика между продажната цена и документално доказаната цена на придобиване на тези ценни книжа.

....По-добре да се изчака приемането на новия ЗКПО, защото има доста промени като цяло.
    ...След като през 2007 г. данък печалба ще е 10% , а фирмата ми е регистрирана като ЕТ , Дали ще е по разумно да я пререгистрирам , като ЕООД с цел плащане на по-малко данъци?
    И тук има значение каква е точно дейността, приходи от нея...изобщо е най-добре да обсъдиш със счетоводителя си какво да направиш...

В новия ЗКПО се очаква да бъде прието, че ЮЛ вече ще се облагат само с корпоративен данък.
    Облагането с еднократен- Патентен данък за посочени дейности остава само за ФЛ, вкл. ЕТ.
    Така че и тук може да се окаже, че все пак ЕТ- формата е за предпочитане от тези съображения...

Коментар

• Първоначално изпратено от Bobi75
      LUBIMEC 13, аха, значи ако съм закупил акции с печалбата на фирмата, забавям плащането на дънъци върху нея?
      Не, няма да забавиш плащането на данък печалба, който си формирал от другата си дейност или пък да си стопиш печалбата, купувайки акции. Защото те ще ти се признаят за разход едва като ги продадеш. Но така или иначе операциите с акции няма да ти се отразят върху размера на данък печалба, който ще дължиш за формираната печалба от другата ти дейност, нито пък покупката на този актив ще ти "стопи" печалбата.
      Върху печалбата ти с операции с акции на регулиран пазар няма да дължиш данък - това е!

Коментар

• Първоначално изпратено от Bobi75
        LUBIMEC 13, аха, значи ако съм закупил акции с печалбата на фирмата, забавям плащането на дънъци върху нея?
        Не. Печалбата от други дейности си е печалба.

Коментар

• LUBIMEC 13, аха, значи ако съм закупил акции с печалбата на фирмата, забавям плащането на дънъци върху нея?

Коментар

• Bobi75, данък печалба при търговия с акции от ООД, ЕООД и други се дължи само при сделки с непублични дружества. Дори и дивидента, получен от публични дружества не ти се облага с данък печалба.
            Закупуването на акции обаче не ти се води разход на фирмата, а актив. Докато не продадеш този актив, той не ти се осчетоводява като разход. Това движение ти се отразява само на паричния поток.
            Ако обаче търгуваш с акции на непублични дружества през ООД, ЕООД и т.н. си дължиш и данък печалба и ще ти удържат данък върху дивидента при източника на получаването му.

Първоначално изпратено от Bobi75
            идеята ми е това, което получавам като заплати и комисионни да не плащам големия данък общ доход и затова ми ги превеждат на ЕООД, където се получава данък към 16%, ако искам да ги ползвам.

да, ама аз не искам да ги ползвам, а не искам и да плащам корпоративен данък печалба върху тях.

затова питам, ако са в акции в края на годината, има ли данък върху счетоводната печалба или как тя да се скрие чрез купуване на акции

Коментар

• идеята ми е това, което получавам като заплати и комисионни да не плащам големия данък общ доход и затова ми ги превеждат на ЕООД, където се получава данък към 16%, ако искам да ги ползвам.

да, ама аз не искам да ги ползвам, а не искам и да плащам корпоративен данък печалба върху тях.

затова питам, ако са в акции в края на годината, има ли данък върху счетоводната печалба или как тя да се скрие чрез купуване на акции

Коментар

• зада не плащаш данък върхо печалба от търговия с акции търгувай като физическо лице. по закона за облагане доходите на физическите лица , не се облага доход :
                "от сделки с акции на публични дружества, търгуеми права на акции на публични дружества и дялове на колективни инвестиционни схеми, извършени на регулирания български пазар на ценни книжа;"

Коментар

• bobi75
                  ако съм разбрал правилно , ти реално нямаш т.н. печалба защото си вкарал всичко в акции, и резултата за периода няма да ти е положителен. ти ще имаш просто повече активи в частта на баланса.

Коментар

• така
                    правя си ЕООД
                    на това ЕООД се превеждат заплати, комисионни и т.н.
                    ЕООД-то търгува активно на фондови борси. към края на годината всички свободни средства (вкл. и т.н. печалба) са вкарани в акции. плаща ли се данък върху печалбата в този случай?

май да, а как да не се плаща?

Коментар

• Първоначално изпратено от vlado64
                      Бих искал да попитам по вещите от Вас - След като през 2007 г. данък печалба ще е 10% , а фирмата ми е регистрирана като ЕТ , Дали ще е по разумно да я пререгистрирам , като ЕООД с цел плащане на по-малко данъци?
                      наистина един подход е да закриеш фирмата.
                      когато обаче имаш история на която държиш, както и висящи ангажименти, по-удачно е след като регистрираш еоод, да му продадеш ет-то.
                      впрочем, ет се изчерпа като форма преди много години и едва ли е добре да продължаваш да работиш по този начин.

Коментар

• За прането забрави, пошегувах се. Заплатата за работодателя винаги е с ДОО-то като глобален разход и за това разчетите трябва да се правят върху този глобален разход. Могат да се правят и кръстосани схеми, ти ще фактурираш като услуга моята дейност или част от нея, аз твоята - за да няма свързаност и други подобрения могат да се направят, хората са отворили врата - нека влезем.

Коментар

• Първоначално изпратено от vlado64
                          ...След като през 2007 г. данък печалба ще е 10% , а фирмата ми е регистрирана като ЕТ , Дали ще е по разумно да я пререгистрирам , като ЕООД с цел плащане на по-малко данъци?
                          След последните промени в данъчното облагане, данъкът върху личните доходи /о/стана почти два пъти по-висок спрямо корпоративния-10% в/у печалбата и 7% върху разпределената част от нея за дивидент.
                          Така че, икономически по-изгодно е да извършваш дейност чрез търговско дружество/ЕООД/.
                          Не можеш да преобразуваш ЕТ в ЕООД, поради различния им правен статут.Има различни варианти.Единият е да закриеш/или спреш дейността му/ ЕТ и да регистрираш ТД.

...но оставащите 1650 до 2200 чрез фактура от ЕООД-то си, може да си ги вземе и след 10% данък /който ако не успее да изпере за 1 година няма място в тоя форум/ му остават 1500лв.
                          market, предполагам имаш предвид разликата от 1600, вместо като заплата да бъдат изплащани по някакъв договор за услуга, например, на ЕООД-то.....Само това с прането...как да изпира не разбрах...

Коментар

• Аз си представям нещата така. Ако колегат Х има договор за 1500 лв. брутна заплата това прави около 2200 с плащанията на работодателя. След данъците колегата вероятно си получава около 1100 лв. Ако остане на щат според минималния праг - например 380 лв. работодателя ще похарчи общо 530 лв. и колегата ще си вземе от заплатата около 280 лв. но оставащите 1650 до 2200 чрез фактура от ЕООД-то си, може да си ги вземе и след 10% данък /който ако не успее да изпере за 1 година няма място в тоя форум/ му остават 1500лв. Заедно с 280 по заплата си стават 1750 и човека си е осигурен и всичко е на 6. Пък приходите на ЕООД-то нека се трупат по документи-човека ще си ги взема на безлихвен заем следващите 50 години. Това са си 7 - 7500 годишно разлика, не че са много, но можеш да си свършиш някоя работа с тях. Смятам,че и работодателя няма да е нещастен и за никакво ДДС не става въпрос. Сметките са приблизителни но са верни.

Коментар

• Учудвам се, че все още не си го направил.

Коментар

• Бих искал да попитам по вещите от Вас - След като през 2007 г. данък печалба ще е 10% , а фирмата ми е регистрирана като ЕТ , Дали ще е по разумно да я пререгистрирам , като ЕООД с цел плащане на по-малко данъци?

Коментар

Working...
                                X