IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Инвестиция - Елана балансиран USD/EUR

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• kak se izbira...

spored men ne e pravilno da se sravniava kakvo sa postignali dosega edni ili drugi finansovi posrednici v upravlenieto na portfeili, nito da se gadae na tazi baza kakvo 6te postignat v bude6te. Tova, koeto triabva da se preceni e li4nite ka4estva na menijurite i na ka4estvoto na posrednika/fonda kato cialo, t.e. kato si dava6 parite niakoi da ti gi upravliava, triabva da ima6 pulno doverie na tozi niakoi, da si absoliutno ubeden v sposobnostite mu i da ne sajaliava6 posle ako toi vmezto da spe4eli, zagubi 4ast ot parite, koito si mu poveril... Trudnoto e da se napravi takava ocenka, za6toto tia e mnogo subektivna, no v kraina smetka, ako spe4eli6 ne e za6toto menijara ti e dobur, a za6toto si polojil usilia da otkrie6 nai-dobria menijar.

Коментар

• ПРЕДЛОЖЕНИЕ

za tozi tip upravlenie triabva da si licenziran konsultant ot KFN (ti imash li takav lizenz)

Коментар

• ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Neposveten - определено си мноооооогоооо непросветен.\не ти искам парите-те са си при теб и само ти можеш да си ги тглиш или да првиш каквото си искаш с тях - аз да ги управлява(казва се нениджмънт)

Коментар

• ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Ami ako vidja, che ima primerno 110% obezpechenie na parite, koito ti dam, slozheno po smetka v njakoja banka, mozhem da napravim dogovor, spored kojto az imam pravo vqrhu tezi pari, ako ti ne si izpqlnish zadqlzhenijata po minimalnata dohodnost. Togava moga da se sqglasja ne na 3%, a na 2% mesechna dohodnost i to ne minimalna, a fiksirana. Ako izkarash poveche, zadrqzh si go za sebe si.

Коментар

• ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Аз не предлагам доверително управление или публично предлагане, а финансов мениджмънт.
            А за гаранциите които някои иска мога да кажа само, че рискът е толкова голям колкото и фалитът на
            някоя БГ банка

Коментар

• ПРЕДЛОЖЕНИЕ

той (Петър) май не не е запознат с закона на публично предлагане, защото това, което е предложил е нарушение на закона (публично предложение - без одобрение от КФН)

Коментар

• ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Тоя Петър откровенно почва да ме дразни .
                Явно се смята за някакъв финансов гуру .Няма тема без неговото мнение или предложение .

Коментар

• ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Petjo, a kakvi garanzii predlogash ??? Stoto az moga da objavja, che predlagam 3,5 % dohodnost na mesez ))

Коментар

• ПРЕДЛОЖЕНИЕ

Предлагам финансов мениджмънт - мин.3% доходност на месец- за повече инфо на - мейла

Коментар

• za Uchuden

Samo da popravja, che 5% e realnijat rastezh na BVP. S inflacijata stava i kqm 10% nominalnija. Zashto sravnjavash nominalen discount rate s realen rastezh? Ako slozhish 50% payout, 10% riskova premija (otkqde ja izmisli?) i 4% yield na 10Y T-Note, P/E ti stava 50%/(14%-10%)=12.5x. Spored men obache riskovata premija e po-goljama. Edno, che imash riskova premija za stranata, otdelno, che bqlgarskijat pazar ima dalech po-goljama vazvrashtaemost ot kakvito i da bilo obligacii. Vqprosqt e, che njamame dostatqhno dqlga istorija, za da izchislim neshto.

Коментар

• Инвестиция - Елана балансиран USD/EUR

За акциите на БФБ си прав. Обаче това важи най-вече за високорискови портфейли в SOFIX. Пък и където и да е другаде. При високорисковия тия акции са 53% в момента (те цитират средно разпределение, защото управляват всеки портфейл индивидуално). В балансирания SOFIX са 28% тоя месец като повече от половината - 57% са облигации. Аз лично предпочитам балансирана стратегия. Вярно е че не мога да съм сигурен за 15-20% в средносрочен план. Обаче тая година могат да направят 15-20%, а следващата 8-10% например и като теглим чертата пак ще е повече от консервативния, който се движи в 8-12%. Просто рискът е друг. Пък за високорисковия - едва ли се нуждае от коментар. Карол са реализирали от агресивна стратегия в САЩ до септември положителна доходност от 0.75% - дори не е 1%. В Русия за същия период - 5.46%. В Румъния - 9.39%. И тия числа са преди такси за управление - 25%. Не знам дали не съм прекалено голям оптимист за балансирания ама ми се струва, че така или иначе доходността ще е по-висока от банковия депозит - средносрочно имам предвид. Ти в какво би инвестирал?

Коментар

Ako niakoi si misli che dohodnost ot 15-20% e vazmojna dori v otnositelno srednosrochen plan e palen balak.
                          Za svedenie - pri akciite na golemi pazari kato NYSE i LSE e maks 10-12% (dve godini up i edna down).
                          Emerging markets sa underperforming otkak ima statistika.
                          Moje niakoi - po sluchainost, da time-ne pazara 1-2 pati i kato polzva leverage da ima 30-40% ama tretia pat shte e sigurno 60-100% down taka e otkak ima statistika za money management firmi.
                          Na nashta borsa obiasnenieto na trenda e prosto - malko free float, mnogo pari (i jelanie) nasocheni natam - rezultat bezsmisleni valuations, niama nishto obshto s fundamentals. Tove ne e sustainable,a klasicheski balon, koito bi se spukal barzo ako niama novi balaci da kupuvat; za spravka USA, march 2001, NASDAQ beshe 5,000, sega e pod 2,000.
                          Az ne mislia che na nashata borsa si zaslujava da se investira v neshto s P/E nad 5.
                          P/E=5 oznachava mejdu drugoto, 50% dividend payout (riadkost tuka), rastej 5% (edva li niakoia ot mestnite industrii shte raste po-barzo ot GDP, prosto nikoia ne e new technology ili neshto specialno) i premia nad 10y Tbond ot okolo 10%. V USA premiata e 6-7%, za neprozrachen pazar kato tuka 10% moje i da e malko, no az sam moje bi optimist.
                          I kato ima predvid E(arnings) imam predvid tezi deto sa sustainable, demek, bez preocenki, izvanredni i pr.. Neshto deto mai horate tuka ne gledat mnogo.

Коментар

Za sega Advance invest otchita dohodnost na godishna baza 19,01%. Za cifrite sled zapetaiata ne sam siguren. Spored men sled sluchiloto s Bulgartabak vchera, dohodnostta na Elana shte padne. No tova e moe vizdane.
                            Ne znam koe tochno da ti preporacham-zashto ne vidish kak e PFBK?

Коментар

Копирам ти обяснението от техния Investor relations manager, защото точно това ми стана интересно преди няколко дена като ги питах:

"Що се касае за данъка, който се удържа при балансираните портфейли, то той се начислява върху целия доход, независимо от това какъв е процента на акциите в портфейла. Причината за това е, че портфейлите се управляват на принципа на фонд и активите не се водят на ваше име, като да речем при Високодоходния портфейл или при ЕЛАНА Еврофонд. Очакваме след приемането на новите изменения в ЗППЦК в Парламента, да се премахне това облагане, но това е въпрос на време."

От това мога да заключа, че причината е може би, че според ЗППЦК акциите се водят на ЮЛ - ИП. Сега го нямам пред себе си закона, ама ми е интересно дали освобождаването от данъци не е само за физически лица. Защото така или иначе като го плащаш тоя данък той си отива в държавата, а не в Елана - тях какво ги бърка. А при приспадане на 15% такса за управление при балансирания портфейл и и 20% данък реалната доходност до септември се получава 15.55% - при положение, че тенденцията продължи до края на годината да речем да прогнозираме около 20% реална доходност при средномесечната досега, ама то екстраполацията не че е най-добрия метод де.
                              Аз мисля, че просто при прехвърлянето на дохода на ФЛ не е уредено от закона физическото лице като бенефициент да бъде освобождавано от данък. Ама трябва да погледна по-добре закона.

Гледах офертите на Карол ама те искат минимум 25000 лв пък аз смятам да сложа по-малко пари. Пък таксата им е 25%, а доходността им май беше 30% на годишна база ама не съм сигурен за това.

На Адванс инвест колко се получава реалната доходност на годишна база, имаш ли данни?

Коментар

Ne preporachvam koito i da e portfeil v Elana. Ako mozesh da mi obiasnish zasto kapitalovite ti pechalbi v tehniat Sofix portfeil e oblagae shte ti kaza bravo! Az si imam obiasnenie: zashtoto e neshto sredno mezdu Mutual Fund i doveritelno upravlenie. Ako beshe mutual Fund kato Advance Invest to pechalbata ti e neoblagaema. Ako e doveritelno upravlenie to vsichko zakupeno shte triabva da e sashto natvoe ime. No tai kato te ne zakupuvat akciite na tvoe ime a gi deliat po niakakav izmislen ot tiah nachin to rezultatat e sledniat: Davash 25% za doveritelno upravlenie, a sled tova i pri istegliane na parite plashtash oshte 20% danak na pechalbata. Ti izbirash.

Коментар

Working...
                                X