IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Избор на фонд за инвестиция

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Здравей и от мен!
    Днес малко следвах вечерната стратегия на другаря Софикс и моля за извинение в аванс ако объркам нещо.
    Ползвай взаимни фондове и не се притеснявай ако наистина може да забравиш парите за поне 2-3години.
    Доволен съм от:
    ПФБК
    ТиБиАй,
    но и някои банкови са добри, като тези на ДСК, ОББ
    Аз лично от Елана съм много доволен, за разлика от колегата - получавал съм лично отношение и винаги са ми помагали, но техните взаимни фондове те връзват със срок, ако сключиш спестовен план с тях. Т.е. връзваш се за примерно 3 години, а в ТиБиАй няма срок и кихаш колкото решиш. Друг плюс на ТиБиАй е че имат ПФ Доверие зад гърба си, а също така част от инвестициите са в чужбина - което до скоро бе добре.
    Погледни и фондовете на Скай - предлагат много добри възможности.


    Поздрави и не спирай да питаш!!!

    Коментар


    • Първоначално изпратено от polax Разгледай мнение
      Е аз като съм от Варна, как мога да си купя дялове, като нямат офис във Варна/поне аз не видях подобно инфо/?
      Порови се още малко, на сайта си пише всичко. Поръчки за покупка могат да се пускат онлайн без проблем. Тествал съм процедурата включително и от Малайзия и няма да имаш проблем с подаване на онлайн поръчка от всяка точка на света.

      Виж, при обратно изкупуване се налага да посетиш техен офис, но предполагам през офис на Булброкърс също няма да имаш проблеми, тъй като те са под общата шапка на Алфа Финанс Холдинг.
      Last edited by ivandavidov; 12.02.2014, 20:23.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от equal Разгледай мнение
        Я, от началото на месеца имаме и нашенски ДФ върху Софикс

        http://www.alfafunds.com/?page=alfaindextop15
        Е аз като съм от Варна, как мога да си купя дялове, като нямат офис във Варна/поне аз не видях подобно инфо/?

        Коментар


        • http://www.ubbam.bg/bg_BG/info/82-%D...%8F%D0%BC.html

          http://www.dskam.bg/page/default.aspx?xml_id=/bg-BG/
          "Начинът да гледаш право в Слънцето,без да ослепееш е ти самият да светиш..."

          Коментар


          • Бате Пешо предполагам че единствения начин да се успокояваш е като мислиш така, а щом ти помага продължавай в същия дух, все пак най-важното е човек да се чувства добре, дори и заради това да му се налага постоянно да отрича реалността

            Коментар


            • Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение
              Абе вие, особено ти сте големи майстори на всички борси по света, а тук се свените да дадете един съвет на жената за успешно инвестиране. Ти нали си голям МАГ докарващ около 80% доходност, много скромничиш я светни жената как тези 5000лв. да ги направи поне 12! Май Бате Пешо ще се окаже гениялно прав!
              Лордов нали ти казах че всичко е наужким реалността е малко по друга.Като ей в тоя виц.Трима пенсионери всеки ден се събирали да играят карти.Единия разказва вчера като се прибрах си извиках пет мацки и като ги почнах та да сутринта голямо чукане.Втория разказал за три а третия слуша и се чуди.Тази ситуация взела да се повтаря при всяко събиране а те се събирали два пъти седмично.Накрая третия не издържал и отишъл на лекар.И там започнал да разказва как неговите авери се хвалят че чукат по много мацки...А доктора го изслушал и му рекъл ми на тебе кой ти пречи хвали се и ти.Та те така много сме велики ама никой не е разбрал и хоп тука да се похвалим а баламурниците да цъкат с език и да завиждат.Лорда понеже си пич вземи за пример Капман макс и се поинтересувай кога е започнало публичното предлагане до каква стойност са стигали хартийките му и колко са сега?И ще разбереш за великите инвеститори.През 2008 ако се не лъжа купуваха като шантави на 35-40 кинта и ми се подиграваха.Виж как свършиха.И уверявам те така е с всички фондове дето сега печелят по 20% щото акциите им се вдигнали от 10 на 12 кинта.А от 2008 досега какви са загубите кой кой да ти каже?Иначе печелят ама парите им от примерно 44000 станали 12000.Е това е големата печалба.....Не се занимавай с акции и форекс.Ще бъдеш обран за нула време от хиените.Мани ги фиорумните печалбари те печелят наужким...

              Коментар


              • Я, от началото на месеца имаме и нашенски ДФ върху Софикс

                http://www.alfafunds.com/?page=alfaindextop15
                |^^^^^пиво^^^^\\|""\\_,_
                |___________||__|___|)
                (@)(@)""*|(@)(@)**(@)

                Коментар


                • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                  Моята стратегия е подходяща за мен - как мислиш че ще се почуства жената като и паднат спестяванията с 30% за два месеца, защото това е най-големия спад при мен за два поредни месеца за последните две години. А минат не минат няколко месеца и правя спадове от 15%-20% в рамките на месец Дали ще може да спи кпокойно и да вярва че няма нищо страшно.
                  А що си мислиш, че тя не е готова да забрави парите за година-две както сама посочва? Недей да скромничиш! Ти можеш по-успешна мисия от аполо 13 да докараш.

                  Аз бих и дал следния съвет. Ако е готова да забрави парите за такъв период, по добре да набие или на облизващи се жаби - 12% годишна за две години или двугодишен депозит в Инвестбанк на 7% годишна лихва.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Sylvy Разгледай мнение
                    Да кажем, че наистина мога да "забравя" тези пари за около 2-3 години. На този етап имаме и други възможности за ползване на спешни средства, ако се наложи.
                    Тогава какво?

                    И да добавя още един въпрос.
                    Да кажем, че имам възможност да заделям всеки месец сума около 100 лв., кото тотално да "забравя" за значителен период от време. Има ли вариант, при който регулярно да инвестирам тази сума?
                    Депозитите не ме устройват, понеже в повечето случаи, за да се постигне по-висока лихва, има ограничение колко време може да се довнася, а аз искам всеки месец да отделям тази сума.

                    Какво ви е мнението за схема, подобна на предлаганата от Елана ПРОГРАМА ДОСТЪПНО СПЕСТЯВАНЕ?
                    Здравей!

                    Да кажем, че имам възможност да заделям всеки месец сума около 100 лв., кото тотално да "забравя" за значителен период от време. Има ли вариант, при който регулярно да инвестирам тази сума?

                    Да, ако инвестираш в който и да било договорен фонд можеш да довнасяш по всяко време. Също така може и да теглиш по всяко време, но както колегите вече споменаха, парите не ти ги дават веднага, а с няколко дни закъснение. Просто така работи системата.

                    Какво ви е мнението за схема, подобна на предлаганата от Елана ПРОГРАМА ДОСТЪПНО СПЕСТЯВАНЕ?

                    Като цяло мнението ми за Елана не е много положително, защото през годините съм се нагледал на какви ли не идиотщини от тяхна страна. Вкарвал съм пари по сметката си за търговия на БФБ, а те ми дават вносна бележка, на която пише чуждо име (Пловдив, 2006г.), офисите им понякога нямаха интернет връзка, принтерите им понякога не щяха да работят (Плевен, 2008г.) или пък направо целият им офис да е без ток. Освен това комисионните им никога не са били от най-конкурентните. Да не забравяме и изпълнението с ЕЛАРГ от преди няколко години.

                    Казано накратко - никога повече не бих им поверил пари, за да ги управляват вместо мен, но това си е лично мое мнение.

                    Конкретно за програмата - единственото положително нещо е, че няма да ходиш до техен офис всеки месец. Ако всеки месец ходиш до техен офис и правиш нова покупка на дялове, тогава ефектът е същият както при предложената от тях програма. В дългосрочен план таксите за покупка също не са от съществено значение, така че аз лично бих заложил на индивидуалните покупки месец за месец, когато аз си реша, без да се обвъзвам с каквито и да било програми.

                    Ето ти един конкретен пример за ниско рисков фонд, в който би могла да инвестираш:

                    Адванс Консервативен Фонд

                    Ето тук можеш да видиш как се справя този фонд на фона на всички останали:

                    http://baud.bg/quotes

                    Горният линк показва всички фондове, които се предлагат от българските управляващи дружества. Ниско рисковите фондове попадат в една от категориите Mixed conservative, Bond fund или Money market fund.

                    В случая виждаме, че предложеният от мен примерен фонд е постигнал доходност от началото на годината в размер на 0.87% и доходност за последните 12 месеца в размера на 6.22%.

                    При ниско рисковите фондове е важно стандартното отклонение да е сравнително ниско, за предпочитане около или под единица. Стандартно отклонение над 1.5 показва, че инвестицията през изминалата една година не е била чак толкова стабилна (т.е. има рязко движение или нагоре или надолу), а ние търсим горе-долу стабилна доходност, която да е сравнително предвидима месец за месец.

                    Всичко написано от мен изразява личното ми мнение и не препоръчвам на никого нищо.
                    Last edited by ivandavidov; 12.02.2014, 20:32.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение
                      Абе вие, особено ти сте големи майстори на всички борси по света, а тук се свените да дадете един съвет на жената за успешно инвестиране. Ти нали си голям МАГ докарващ около 80% доходност, много скромничиш я светни жената как тези 5000лв. да ги направи поне 12! Май Бате Пешо ще се окаже гениялно прав!
                      Моята стратегия е подходяща за мен - как мислиш че ще се почуства жената като и паднат спестяванията с 30% за два месеца, защото това е най-големия спад при мен за два поредни месеца за последните две години. А минат не минат няколко месеца и правя спадове от 15%-20% в рамките на месец Дали ще може да спи кпокойно и да вярва че няма нищо страшно.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                        Дръж си депозита и вкарвай по малко в някой рисков фонд, за предпочитане силно рисков. Дали ще вкарваш 5000 или 100 лева разликата е никаква в разходите при фондовете. Така риска на цялостната ти инвестиция няма силно да нарастне - депозита ще тежи доста, а в същото време ще е възможно да се изкара доходност и над лихвите ако рисковите инвестиции вървят нагоре. В същото време ако пазарите се скапят и няма да загубиш много и доходността ти няма да е чак толкова по-ниска от тази която ти дава депозита.
                        Абе вие, особено ти сте големи майстори на всички борси по света, а тук се свените да дадете един съвет на жената за успешно инвестиране. Ти нали си голям МАГ докарващ около 80% доходност, много скромничиш я светни жената как тези 5000лв. да ги направи поне 12! Май Бате Пешо ще се окаже гениялно прав!

                        Коментар


                        • Дръж си депозита и вкарвай по малко в някой рисков фонд, за предпочитане силно рисков. Дали ще вкарваш 5000 или 100 лева разликата е никаква в разходите при фондовете. Така риска на цялостната ти инвестиция няма силно да нарастне - депозита ще тежи доста, а в същото време ще е възможно да се изкара доходност и над лихвите ако рисковите инвестиции вървят нагоре. В същото време ако пазарите се скапят и няма да загубиш много и доходността ти няма да е чак толкова по-ниска от тази която ти дава депозита.

                          Коментар


                          • Да кажем, че наистина мога да "забравя" тези пари за около 2-3 години. На този етап имаме и други възможности за ползване на спешни средства, ако се наложи.
                            Тогава какво?

                            И да добавя още един въпрос.
                            Да кажем, че имам възможност да заделям всеки месец сума около 100 лв., кото тотално да "забравя" за значителен период от време. Има ли вариант, при който регулярно да инвестирам тази сума?
                            Депозитите не ме устройват, понеже в повечето случаи, за да се постигне по-висока лихва, има ограничение колко време може да се довнася, а аз искам всеки месец да отделям тази сума.

                            Какво ви е мнението за схема, подобна на предлаганата от Елана ПРОГРАМА ДОСТЪПНО СПЕСТЯВАНЕ?

                            Коментар


                            • Няма сигурна инвестиция. В този ред на мисли, ако парите ще ти трябват по добре помисли за друг отворен депозит с по-висока лихва. Друг вариант е КИС, но както каза колегата, ако теглиш в момент на падащ пазар ще инкасираш загуби.
                              Ако имаш възможност да "забравиш" парите за 2-3 години, тогава можеш да рискуваш и да си вземеш балансиран или рисков фонд или направо акции.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Sylvy Разгледай мнение
                                Пиша с ясното съзнание, че може би много от участниците в този форум ще ме залеят с негативни коментари, но все пак доста добре умея да пресявам нужната от ненужната информация, та се надявам, че ще получа и достатъчно полезни насоки.

                                Разполоагам със сума от около 5 000 лв, която от година и половина седи на депозит и към настоящия момент не я ползваме, просто си седи за всеки случай, ако се наложи да имаме определна готова сума. Но, точно с цел да можем да разполагаме по всяко време с тях, са на безсрочен депозит с ниска лихва.

                                В последните няколко месеца покрай работата ми ми се наложи да се запозная по-подробно с различните форми на инвестиции, но не достатъчно подробно, за да се навия да се опитам да действам сама. Но от цялото това четене стигнах до заключението, че може би най-глупавият вариант е заделените пари да седят на депозит, след като може да се инвестира в някои нискорискови инструменти при по-висока доходност от депозитите.

                                Проблемът е, че както вече споменах, съм тотален лаик в тази материя, а и нямам никакво излишно време да навлизам надълбоко, поради което на този етап съм се спряла на евентуална инвестиция във някой взаимен фонд, а евентуално, след като натрупам повечко знания, да се тествам и с други форми на инвестиции.

                                Молбата ми е, ако може да ме насочите как да преценя кой фонд да избера, дали да е само един или няколко и колко е оптималко като бройка, както и как евентуално да разпределя тези средства в различните фондове.

                                Ще съм много благодарна за всякакви мнения и даже конкретни примери.
                                Няма да ти дам съвет за фонд,но бих те посъветвал да останеш на позицията на която си.Пет хиляди не са голяма сума и няма да се получи кой знае каква разлика.А след като тези пари може и да потрябват за неотложни нужди има и вариант ако се наложи да ги освобождаваш спешно, да загубиш част от тях.
                                За българина идеалното място за живот е държава с железни закони спазвани от всички но не и от него

                                Коментар

                                Working...
                                X