А кой е Мустака?
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Избор на фонд за инвестиция
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Sylvy Разгледай мнениеТака, пак съм аз с питанки.
След разглеждане подробно на различните нискорискови фондове се спрях на 4, като ще посоча и какво систематизирах като информация за всеки от тях:
1. Елана Еврофонд
- такса купуване на дялове - 0,1%
- такса обратно изкупуване - 0,3%
- възнаграждение и други текущи такси - 1,16% годишно
- дялове се купуват на място в офис на Елана
2. Капман Фикс
- такса обратно изкупуване - 0,1%
- възнаграждение и други текущи такси - 1,33% годишно
- дялове се купуват на място в офис на Капман
- възможност за разпределение на дивиденти
3. Адванс Консервативен Фонд
- такса купуване на дялове - няма
- такса обратно изкупуване - 0,15%
- възнаграждение и други текущи такси - 0,94% годишно
- дялове се купуват на място в офис на Карол, скоро се очаква и онлайн платформа
4. ОББ Платинум Облигации
- такса обратно изкупуване - 0,5% при продажба до 5м. след закупуването, след 5м. няма, но се правят някакви удръжки, които хич не ги разбрах
- възнаграждение и други текущи такси - 0,77% годишно
- дялове се купуват на във всеки офис на ОББ, както и онлайн
От гореизложеното, последните два варината ми се виждат най-добри и сега май се чудя между тях. Ако успея да превъзмогна хроничната си нетърпимост към ОББ, може би ще се насоча към техния фонд.
Ще се радвам ако споделите мненията си за тези фондове и ми кажете дали има някакви плюсове и минуси, който на този етап не виждам.
А сега ще се насоча към разглеждане на високорисковите фондове, че тия дни ме изненадаха с едни допълнителни 1000 лв., които не очаквах и тях със сигурност не смятам да ги слагам на депозит.Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа
Коментар
-
Така, пак съм аз с питанки.
След разглеждане подробно на различните нискорискови фондове се спрях на 4, като ще посоча и какво систематизирах като информация за всеки от тях:
1. Елана Еврофонд
- такса обратно изкупуване - 0,3%
- възнаграждение и други текущи такси - 1,16% годишно
- дялове се купуват на място в офис на Елана
2. Капман Фикс
- такса обратно изкупуване - 0,1%
- възнаграждение и други текущи такси - 1,33% годишно
- дялове се купуват на място в офис на Капман
3. Адванс Консервативен Фонд
- такса обратно изкупуване - 0,15%
- възнаграждение и други текущи такси - 0,94% годишно
- дялове се купуват на място в офис на Карол, скоро се очаква и онлайн платформа
4. ОББ Платинум Облигации
- такса обратно изкупуване - 0,5% при продажба до 5м. след закупуването, след 5м. няма, но се правят някакви удръжки, които хич не ги разбрах
- възнаграждение и други текущи такси - 0,77% годишно
- дялове се купуват на във всеки офис на ОББ, както и онлайн
От гореизложеното, последните два варината ми се виждат най-добри и сега май се чудя между тях. Ако успея да превъзмогна хроничната си нетърпимост към ОББ, може би ще се насоча към техния фонд.
Ще се радвам ако споделите мненията си за тези фондове и ми кажете дали има някакви плюсове и минуси, който на този етап не виждам.
А сега ще се насоча към разглеждане на високорисковите фондове, че тия дни ме изненадаха с едни допълнителни 1000 лв., които не очаквах и тях със сигурност не смятам да ги слагам на депозит.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Sylvy Разгледай мнениеЕ, добре, задължително ли трябва да ходя до офис, за да закупя дялове от някой фонд?
Не става ли онлайн? Все при наличние на електронно банкиране и електронен подпис ми се вижда тъпо да трябва да ходя всеки път до офис на съответния фонд.
Явно това ще е допълнителен критерии при окончателното решение.
А иначе депозитът ми е точно в FIB и с техните условия съм най-добре запозната, а и като цяло всичките ми сметки и ел. банкирането са ми там.
Коментар
-
Е, добре, задължително ли трябва да ходя до офис, за да закупя дялове от някой фонд?
Не става ли онлайн? Все при наличние на електронно банкиране и електронен подпис ми се вижда тъпо да трябва да ходя всеки път до офис на съответния фонд.
Явно това ще е допълнителен критерии при окончателното решение.
А иначе депозитът ми е точно в FIB и с техните условия съм най-добре запозната, а и като цяло всичките ми сметки и ел. банкирането са ми там.
Коментар
-
Моят съвет е сложи си всичките пари на депозит и не ги мисли, FIB предлагат 6 месечен с почти 4% лихва, гледам и ти си писала, че лихвата ти е около 4%, дръж ги там. Доколкото съм чувал Инвестбанк имат 2 годишен с още по-висока лихва. Един консеравативен фонд много трудно би донесал повече от 5-6%, особенно като се има в предвид, че консервативните фондове също инвестират основно в депозити . Разликата е много малка, особенно за сума от 2500лв която както разбирам искаш да внасяш. Просто не си струва риска да обикаляш улиците с толкова пари и да си губиш времето, на фона на това което евентуално ще спечелиш отгоре.
Освен това да внасяш и в високорисков и в балансиран едновременно, не ми изглежда добра идея. Ако толкова държиш на фонд избери само един високорисков и забрави за парите си, за дълго време. Не се занимавай да ходиш да внасяш по 50-100лв на месец. Тук пак важи това което казах, че собственото време което ще си загубиш вероятно ще е по-скъпо от ползите ти.
Отностно високорисков фонд аз бих се спрял на тези - http://www.karollcapital.bg/fondove-na-schroders/ ( особенно на първият но там риска е много висок)
Но моят основен съвет си остава да си държиш парите на депозит и да не се занимаваш с тях, защото хората които не разбират от материята имат невероятното качество винаги да купуват на върха и да продават на дъното.
Разбира се мнението ми е само с аналитичен характер и по никакъв начин не представлява препоръка за инвестиранеНе е препоръка за търговия с акции и ЦК !
Коментар
-
Първоначално изпратено от Sylvy Разгледай мнениеТака, нека споделя как смятам да процедирам:
Смятам да инвестирам да кажем 50% от депозита във нискорисков фонд с доходност за последните 12 м. от над 5% и Стандартно отклонение до 1,5 %.
Лихвата по депозита в момента ми е малко на 4% годишно.
А всеки месец, сумата която мога да отделя, да я инвестирам във високорисков и евентуално в един балансиран и с течение на времето да преценя как точно да продължа.
Някакви съвети и големинедостатъци на плана ми?
Може и в десет различни вида фондове да инвестираш, лошо няма. Решението какво да правиш е изцяло твое, в крайна сметка.
Коментар
-
Така, нека споделя как смятам да процедирам:
Смятам да инвестирам да кажем 50% от депозита във нискорисков фонд с доходност за последните 12 м. от над 5% и Стандартно отклонение до 1,5 %.
Лихвата по депозита в момента ми е малко на 4% годишно.
А всеки месец, сумата която мога да отделя, да я инвестирам във високорисков и евентуално в един балансиран и с течение на времето да преценя как точно да продължа.
Някакви съвети и големинедостатъци на плана ми?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Sylvy Разгледай мнениеЯ, каква дискусия се е заформила. Благодаря на всички, които се включиха с мнения, но възникнаха някои допълнителни въпроси:
polax, какво е КИС?
Какво имате предвид под облизващи се жаби/жабешки облигации? Поне на два пъти срещнах този израз, но нямам понятие какво означава.
Иначе в облигации съм много склонна да инвестирам, но все съм си мислила, че там ми трябва значителен начален капитал, с който не разполагам.
Обобщено, доколко разбрах най-добре е на този етап да отделям някаква сума всеки месец, а може би и някаква част от депозита, с които да инвестирам във фондове, пък евентуално по-нататък, ако събера повече знания и смелост, а и повече капитал, да се пробвам и с други начинания. Явно е по-добре да действам сама, а не през някаква система за спестяване, тъй като всеки месец възможностите ми да отделям пари са различни, някой месец може въобще да не мога и 50 лв. да отделя, друг пък може и над 500 да са.
Само ми кажете дали в правилна насока ми вървят мислите.
ivandavidov, много благодаря за разясненията за това какво да гледам при нискорисковите фондове. А има ли някаква подобна закономерност и при другите видове?
Жабите и други подобни са неофициални термини от един колега във форума, който има собствен език на изразяване. Няма смисъл да помниш такива глупави термини. Прави си сметка до колко можеш да разчиташ на мненията на хора, които говорят толкова завъртяно.
При облигациите ти трябва 4 цифрена сума (понякога в евро) и то за да купиш една облигация. По-добрият вариант в случая е ниско рисков договорн фонд, който инвестира в облигации. По-лесно е и по-достъпно.
Мислите ти текат в много правилна посока според мен.
Закономерност при статистическите данни при различните видове фондове е много трудно да се направи. Всичко е относително и инвеститорите гледат различни показатели. При балансираните и високо рисковите фондове е напълно нормално статистическото отклонение да е много голямо число и затова то почти не се гледа при тези типове фондове.
Коментар
-
Я, каква дискусия се е заформила. Благодаря на всички, които се включиха с мнения, но възникнаха някои допълнителни въпроси:
polax, какво е КИС?
Какво имате предвид под облизващи се жаби/жабешки облигации? Поне на два пъти срещнах този израз, но нямам понятие какво означава.
Иначе в облигации съм много склонна да инвестирам, но все съм си мислила, че там ми трябва значителен начален капитал, с който не разполагам.
Обобщено, доколко разбрах най-добре е на този етап да отделям някаква сума всеки месец, а може би и някаква част от депозита, с които да инвестирам във фондове, пък евентуално по-нататък, ако събера повече знания и смелост, а и повече капитал, да се пробвам и с други начинания. Явно е по-добре да действам сама, а не през някаква система за спестяване, тъй като всеки месец възможностите ми да отделям пари са различни, някой месец може въобще да не мога и 50 лв. да отделя, друг пък може и над 500 да са.
Само ми кажете дали в правилна насока ми вървят мислите.
ivandavidov, много благодаря за разясненията за това какво да гледам при нискорисковите фондове. А има ли някаква подобна закономерност и при другите видове?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнениеТочно и кратко - като никога не си се отплеснал
Винаги съм купувал акции само по собствена преценка - което не препоръчвам на никого. Но в моментите когато съм виждал цените да се сриват (и такива съм преживявал) щеше да ми бъде много по-трудно да стоя на пазара ако съм поверил парите си на някой друг. И да му плащам за това
Моето мнение - човек трябва да се образова и да поема премерен риск.... и само с пари , които е "отписал". Доста от хората пишещи тук могат да дадат ценни съвети.... НО в случай, че отнасят за позиции на БФБ могат да бъдат и не особено коректни
Не е препоръка за покупка или продажба.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеПо темата.
Мисля че съвсем ще я объркате жената с тия фондове, видове и т.н.
Пък и като става дума за 2-3 години - ми ако Софка отиде до 1300 и пак се скине за 1 седмица на 300 после със краш - ко пайм ?
И най малко неопитен като нея ще се усети...а и технологично време има.
Аз и предлагам нещо по конкретно и по безрисково.
Да си раздели парите на 2 и да си вземе 12% вите жабешки облигации / Софком.
Тъкмо и ще получава всеки 6 месеца текуща лихва.
С другата половина да си вземе или царевичка или кафенце
Аха, точно тъй. CORN, JO - линковете по доле.
Само една от следващите 3 години да е сушава и може да си направи едно 40-60% че и 100% доходност като едното нищо.
Варна - да потърси брокери ( Варчев, Карол) - те знаят какво да правят, имат офиси.
Въпроса е тя да си изясни какво иска и на кой вариант ще се спре.
http://www.finviz.com/quote.ashx?t=CORN&ty=c&ta=0&p=w
http://www.finviz.com/quote.ashx?t=JO&ty=c&ta=0&p=w
http://www.finviz.com/futures_charts.ashx?t=ZC&p=w1
http://www.finviz.com/futures_charts.ashx?t=KC&p=w1
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеПо темата.
Мисля че съвсем ще я объркате жената с тия фондове, видове и т.н.
Пък и като става дума за 2-3 години - ми ако Софка отиде до 1300 и пак се скине за 1 седмица на 300 после със краш - ко пайм ?
И най малко неопитен като нея ще се усети...а и технологично време има.
Аз и предлагам нещо по конкретно и по безрисково.
Да си раздели парите на 2 и да си вземе 12% вите жабешки облигации / Софком.
Тъкмо и ще получава всеки 6 месеца текуща лихва.
С другата половина да си вземе или царевичка или кафенце
Аха, точно тъй. CORN, JO - линковете по доле.
Само една от следващите 3 години да е сушава и може да си направи едно 40-60% че и 100% доходност като едното нищо.
Варна - да потърси брокери ( Варчев, Карол) - те знаят какво да правят, имат офиси.
Въпроса е тя да си изясни какво иска и на кой вариант ще се спре.
http://www.finviz.com/quote.ashx?t=CORN&ty=c&ta=0&p=w
http://www.finviz.com/quote.ashx?t=JO&ty=c&ta=0&p=w
http://www.finviz.com/futures_charts.ashx?t=ZC&p=w1
http://www.finviz.com/futures_charts.ashx?t=KC&p=w1
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеЯ погледни резултатите на фондовете и ми посочи един дето да не се е осрал.Само ти жънеш с комбайна блесналите жита и печелиш ли печелиш.Реалността е такава че всички дето са инвестирали във фондове са си загубили над 70% от кинтата а ти си печели не ми пречиш.
Винаги съм купувал акции само по собствена преценка - което не препоръчвам на никого. Но в моментите когато съм виждал цените да се сриват (и такива съм преживявал) щеше да ми бъде много по-трудно да стоя на пазара ако съм поверил парите си на някой друг. И да му плащам за това
Моето мнение - човек трябва да се образова и да поема премерен риск.... и само с пари , които е "отписал". Доста от хората пишещи тук могат да дадат ценни съвети.... НО в случай, че отнасят за позиции на БФБ могат да бъдат и не особено коректни
Не е препоръка за покупка или продажба.За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .
Коментар
Коментар