IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Exit point?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Здравейте,

в момента най-добрата стратегия е да не правите нищо. Ако не Ви трябват парите ги оставете да работят сами. Колкото по-малко намеса от ваша страна толкова по-добре. Стратегията да инвестираш на равни вноски през различни интервали от време е добра и логична. Надявам се, че останалата част от вашият портфейл Ви е донесла доходност. Хоризонта е най-важният компонент от вашата стратегия. Ако това са вашите "дълги" пари не виждам причина да правите някакви промени с тях.

Успех!
    Мненията ми не са препоръка за търговия с финансови инструменти!

Коментар

• Никой не може да ти каже кога е най-удобно да влезеш или кога е най-удобно да излезеш.

Аз лично прилагам следните подходи:

ВХОД:

* На няколко пъти. Разделяш си парите примерно на 5 равни части и през известен интервал от време ги инвестираш.

* Ако междувременно реализирам над 10% загуба - преставам да инвестирам.

ИЗХОД:

* Общо взето когато сам си прецениш, ако си на печалба.

* Ако цената е стигнала връх и е слязла с 5% под него - тегля половината пари. От връх 5% движение надолу си е сериозно нещо. Останалата сума я тегля ако падне с още 5%.

* Ако съм реализирал 10% загуба - тегля половината пари. Ако реализирам още 5% загуба - тегля и другата половина.

Няма универсални правила, това е по-скоро стратегия, която следвам откакто се опарих през 2008г. Тогава не фалирах, но загубих близо 40% от вложените си пари, защото имах вяра в пазара, но без да следвам конкретен модел за изход. В последствие през следващите 2 години възстанових загубите и сега съм на печалба, но ми отне много време и още повече нерви. Имах само стратегия за вход тогава, което е голяма грешка, гледайки назад във времето.
      Last edited by ivandavidov; 20.09.2011, 16:59.

Коментар

• Планове се правят преди да се направи инвестицията, а не след това. Явно си направил грешка тук - излез и тогава планирай сам, а не да питаш други какво да правиш. Ако не знаеш какво да правиш, не инвестирай. Всичко добро.

Коментар

• Първоначално изпратено от dosadnik Разгледай мнение
          Хоризонта не ти е убав Бегай от тоя фонд възможно най-бързо, да не станеш и ти като клечащите лешояди, дето са се ушили на бфб и са се "оптимизират" един другиго в темата
          На 100% съгласен

Коментар

• Хоризонта не ти е убав Бегай от тоя фонд възможно най-бързо, да не станеш и ти като клечащите лешояди, дето са се ушили на бфб и са се "оптимизират" един другиго в темата

Коментар

• Exit point?

здравейте, интресно ми е мнението ви по следния въпрос- имам известна неголяма сума във взаимен фонд с хоризонт Източна Европа, чийто дялове в момента са ми на 17 % на загуба. Чудя се каква е стратегията- излизам и се примирявам със загубата сега, или купувам още дялове през определен еднакъв период, с надеждата, че ще дръпне поне малко нагоре в дългосрочен план и ще си усредня загубите. А има и вариант, в който се опитвам да хвана някакво дъно и примерно чакам зимата, защото обикновено тогава пазарите са още по-зле? Ще се радвам на обосновани мнения (Загубите като пари не са големи, но чувството за загуба, е което ме дразни)
            Working...
            X