IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Exit point?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Аз лично мисля че положението в понеделник на БФБ ще е инфарктно...........

Има логика човек да не се огъва на дългите позиции от всеки полъх на вятръра, но трябва да се прецени до колко има смисъл да се седи. Това всеки сам си го преценява и за съжаление няма лесен начин да се научи. При такива случаи аз лично гледам фундамента, каква компания стои зад срутващия се индекс, от коя държава е тази компания, дали е интернационална или месна и тн. и тн. ако преценя че фундамента е досатъчно здрав седя още. Но трябва да се има предвид, че няма акция заради която да си заслужава, вечно да се чака, защото едно по голямо изчакване от необходимото, може да доведе до големи загуби, а ползата може да е много малка.

Коментар

• Първоначално изпратено от bate Goiko Разгледай мнение
      Е ти сега няма да спиш цяла нощ от притеснение
      хаха, напротив, ще спя като пич, то до понеделник няма как да си пусна заявката така и така. А и кво да се притеснявам, като не зависи от мен нищо. Ще глътна малко вода и това е.

Коментар

• Първоначално изпратено от road_runner Разгледай мнение
        Хмм, наистина като се замисля, в момента не бих влезнал в този фонд, т.е логичното изглежда да се махам. Като гледам днес пак червени индексите, май май трябва да затварям и да ги бутна на депозит, докато не ми дойде по-добра идея.
        Е ти сега няма да спиш цяла нощ от притеснение

Коментар

• Хмм, наистина като се замисля, в момента не бих влезнал в този фонд, т.е логичното изглежда да се махам. Като гледам днес пак червени индексите, май май трябва да затварям и да ги бутна на депозит, докато не ми дойде по-добра идея.

Коментар

• Съжалявам че си изгубил пари, явно досега не си губил толкова...

След случки като тази, аз казвам, че има 2 вида трейдери, тези дето знаят къде ще излезат и тези дето не знаят. Явно 13% загуба е малко за теб засега, може като би станат 25% или 35%, а може би и над 50%, чак тогава ще продадеш... Рано или късно всички достигат до тази точка.

За мен повече от 5% загуба е недопустима, а в повечето случаи и под 1%. Просто това е единствения начин да се предпазиш от големи загуби. Няма начин да загубиш 20%,ако след 5% загуба, затвориш всичко и престанеш да търгуваш за поне 1 месец. Но това е мое лично мнение.

Това за прогнозите остави.. Малко божа работа е. Никой не знае, каквото и да говорят. Въпросът е би ли вкарал пари днес в тази инвестиция? Ако отоговорът е да, остани, ако не, излез. По-безболезнено няма да стане, каквото и да се надяваш.
            Last edited by stkv; 22.09.2011, 14:25.

Коментар

• идеята беше тези пари да останат там поне 2-3 години, и да си призная честно, имах стратегия да влизам през месец с равни суми, но реших, че ще изпусна пика и влизах на 2 седмици, което беше изключително голяма грешка. )Все пак съм съгласен, че трябваше да имам план на какъв спад ще излизам от пазара.

Иначе като говорим за 7-9 % - имам депозити на 8 % на година, които ще ми покрият загубите от фонда (бтв той си е абсолютно ликвиден и мога да си пусна по всяко време заявка за продажба на дяловете). А комисионната му е 1.5 % при емитиране на дялове.

По-скоро ми е интересна прогнозата за развитие на пазарите в Източна европа в следващите няколко години. И даже прогнози на различни хора/институции, за да си направя аз сметка на база на повече мнения
              Last edited by road_runner; 22.09.2011, 10:59.

Коментар

• Първоначално изпратено от niki5 Разгледай мнение
                не сам сагласен, но ти си знае както и ти. мен ми стигат 7-9% на година да ми прави фонда (като парите биват разпределени между 5 фонда с разли4ни профили) за да сам доволен
                Извинявай, ако съм бил малко груб или рязък в моят отговор,просто денят е такъв... Всеки има право на избор, просто има неща,които могат да се диверсифицират, има неща, които не могат. При СП корелация от 85% в момента, има много малко диверсификация, каквато и исторически да е била там. Може да бягаш, но няма къде да се криеш. Всичко добро,

Коментар

• Първоначално изпратено от stkv Разгледай мнение
                  Дрън,дрън... Всяка една инвестиция е с цел да се правят пари. Ако един инструмент, в този случай фонд, е толкова неликвиден и с големи разходи, е още по-важно да се страни от него. Трудно се правят пари като цяло, но като "усложниш" нещата, чудо трябва да се случи,за да направиш пари. Има достатъчно фондове и инструменти, които са ликвидни и с ниски разходи,няма причина да си инвестира в неликвидни неща.

А тези, с гарантирана главница, са просто най-тлъстите за брокерите. По-добре си дай-пари 95% на 1г влог, а с останалите 5% си купи, опции на СП. Профила е същия, нама да платиш 3-5% комисионни..
                  не сам сагласен, но ти си знае както и ти. мен ми стигат 7-9% на година да ми прави фонда (като парите биват разпределени между 5 фонда с разли4ни профили) за да сам доволен

Коментар

• Първоначално изпратено от niki5 Разгледай мнение
                    4овека ти говори за фонд. при един фонд си вкарва 4овек парите и не го интересува кво ства след 5 месеца итн. това е далгосро4на инвестициа. така 4е кога е влезнал е без зна4ение. тук са важни са други показатели: састав (диверсфикациа), хоризонт, толератнист на риск, return, expense ratio, high watermark itn. има достат4но инструменти с гарантирана главница, кадето каквото и да стане си ги взима 100% без такси и има unlimited upside potential. може би това е за него.
                    Дрън,дрън... Всяка една инвестиция е с цел да се правят пари. Ако един инструмент, в този случай фонд, е толкова неликвиден и с големи разходи, е още по-важно да се страни от него. Трудно се правят пари като цяло, но като "усложниш" нещата, чудо трябва да се случи,за да направиш пари. Има достатъчно фондове и инструменти, които са ликвидни и с ниски разходи,няма причина да си инвестира в неликвидни неща.

А тези, с гарантирана главница, са просто най-тлъстите за брокерите. По-добре си дай-пари 95% на 1г влог, а с останалите 5% си купи, опции на СП. Профила е същия, нама да платиш 3-5% комисионни..

Коментар

Ученето става, когато направиш добър план. Доколкото нямаш добър план, трябва да не си в пазара. Излез,направил си грешка като си влязъл, явно твоето виждане към пазара не е добро дори и когато не си под напрежение. Доколокото си в пазара, напрежението е дори по-голямо, и няма начин да виждаш нещата по-добре.

Всичко хубаво и по-добро планиране следващият път. Може да прочетеш някоя книга. Добрите инвеститори се учат от грешките на други, по-евтино е. Успех.

4овека ти говори за фонд. при един фонд си вкарва 4овек парите и не го интересува кво ства след 5 месеца итн. това е далгосро4на инвестициа. така 4е кога е влезнал е без зна4ение. тук са важни са други показатели: састав (диверсфикациа), хоризонт, толератнист на риск, return, expense ratio, high watermark itn. има достат4но инструменти с гарантирана главница, кадето каквото и да стане си ги взима 100% без такси и има unlimited upside potential. може би това е за него.

Коментар

Ученето става, когато направиш добър план. Доколкото нямаш добър план, трябва да не си в пазара. Излез,направил си грешка като си влязъл, явно твоето виждане към пазара не е добро дори и когато не си под напрежение. Доколокото си в пазара, напрежението е дори по-голямо, и няма начин да виждаш нещата по-добре.

Всичко хубаво и по-добро планиране следващият път. Може да прочетеш някоя книга. Добрите инвеститори се учат от грешките на други, по-евтино е. Успех.
                        +1
                        "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

определено са дълги пари, бих могъл да чакам, но дали има смисъл.

А на колегата, дето ми е казал, че не мисля трезво- не си ме разбрал, дразни ме чувството за загуба, не че не мога да губя пари. Но не значи, че не ми дава мира.

А за влизането - влезнах глупаво, при възхода в началото на годината и сам съм си виновен. Добре, че ще ми се покрият загубите от другите пера.

ИСках да добавя, че съвет, ако не знаеш какво правиш да не инвестираш ми се струва безполезен. Ако не инвестираш, как точно се очаква да се научиш ?
                          Аз като съм ги вкарвал тея пари, съм бил готов да ги изгубя, не че ще ми е приятно

А иначе фондът обърна част от акциите си в кеш и депозити, и си седи около едно ниво, та не мисля, че е реално да се очакват някакви сериозни спадове още, но едва ли и възходи ще има скоро.

Last edited by stkv; 21.09.2011, 17:00.

Коментар

определено са дълги пари, бих могъл да чакам, но дали има смисъл.

А на колегата, дето ми е казал, че не мисля трезво- не си ме разбрал, дразни ме чувството за загуба, не че не мога да губя пари. Но не значи, че не ми дава мира.

А за влизането - влезнах глупаво, при възхода в началото на годината и сам съм си виновен. Добре, че ще ми се покрият загубите от другите пера.

ИСках да добавя, че съвет, ако не знаеш какво правиш да не инвестираш ми се струва безполезен. Ако не инвестираш, как точно се очаква да се научиш ?
                            Аз като съм ги вкарвал тея пари, съм бил готов да ги изгубя, не че ще ми е приятно

А иначе фондът обърна част от акциите си в кеш и депозити, и си седи около едно ниво, та не мисля, че е реално да се очакват някакви сериозни спадове още, но едва ли и възходи ще има скоро.
                            питаи за CPPI брокера ти или там кои то ти е продал фонда

Коментар

• определено са дълги пари, бих могъл да чакам, но дали има смисъл.

Коментар

здравейте, интресно ми е мнението ви по следния въпрос- имам известна неголяма сума във взаимен фонд с хоризонт Източна Европа, чийто дялове в момента са ми на 17 % на загуба. Чудя се каква е стратегията- излизам и се примирявам със загубата сега, или купувам още дялове през определен еднакъв период, с надеждата, че ще дръпне поне малко нагоре в дългосрочен план и ще си усредня загубите. А има и вариант, в който се опитвам да хвана някакво дъно и примерно чакам зимата, защото обикновено тогава пазарите са още по-зле? Ще се радвам на обосновани мнения (Загубите като пари не са големи, но чувството за загуба, е което ме дразни)
                                Ликвидирай каквото можеш. Щом позицията ти предизвиква надежди, чувства на загуба и т.н. значи не мислиш трезво в момента и не можеш да вземеш разумно решение. Пазарът е постоянно в движение и почти винаги могат да се печелят пари от него, не се притеснявай, че ще изпуснеш момента да спечелиш; но първата ти грижа е да си запазиш парите и да се върнеш в състояние на трезво мислене. После вече спокойно и необременено ще можеш да вземеш решение в какво да инвестираш.
                                "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

Working...
                                X