IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колко парички ви прибра пазара?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Помните ли това от 01.11.2007г. ?



    Апостол Апостолов:

    Борсата е
    като тенджера
    под налягане

    Инвеститорите ще доказват произхода на средствата,
    казва шефът на Комисията за финансов надзор

    ВЯРА ИВАНОВА
    - Г-н Апостолов, въвеждането на ограничения при първичните публични предлагания се обсъжда от няколко месеца. Какви конкретни мерки ще се вземат след рекорда, който постави "Трейс груп"?
    - След като се оказа, че тези, които трябва да защитават интереса си, не го правят, комисията ще трябва да се намеси. Очевидно все още развитието на капиталовия пазар си остава мечта.
    - Защо, каква беше позицията на посредниците по този въпрос?
    - Въпросът за ограниченията бе повдиган многократно от самата гилдия преди три месеца. Имаше няколко варианта, които да бъдат обсъдени и наложени чрез правилника на фондовата борса. Тогава се надявахме, че ще продължим практиката, която се опитваме да наложим - бизнес правила да се изработват от инвестиционните посредници, така че да са удобни за тях и да се спазват.
    Минаха няколко месеца и получихме отговор от Асоциацията на инвестиционните посредници, че не е необходимо комисията да се намесва, това е въпрос на бизнеса и той ще се саморегулира.
    Днес влиза в сила наредбата за инвестиционните посредници и там е записано, че всяка сделка трябва да бъде предхождана от ефективно плащане на парите. Има едно допълнение при този текст - "или при други условия, определени от комисията". Дали ще има такива, все още не мога да коментирам. Ясно е, че
    за да няма т.нар. кухи оферти, трябва да се внесат парите
    След като комисията определи правилата, никой няма да ги дискутира. Имаха достатъчно шанс да се наиграят, явно не го правят както трябва.
    Предприели сме и действия да изясним кой какви поръчки е направил за "Трейс", ще изчакаме ефективното започване на търговията с акциите на борсата и на базата на предварителните проверки резултатите ще ни дадат съответните отговори.
    - В наредбата фиксирано ли е предварителното плащане на 100% от цената на заявките?
    - Внася се сумата, която е обект на сделката. Нещата трябва да се решат за дълъг период от време, не заради конкретен случай. Затова предприемаме комплексни действия, които да успокоят нарастването на очакванията на инвеститорите за много големи печалби.
    Капиталовият ни пазар в момента е тенджера под налягане, която няма клапаните, които да изпуснат напрежението. Той е нещо ново, не толкова установено и хората са замъглени от алчността. Но заедно с нея трябва да имат и дяволче, което да им казва - може и да загубиш
    Него го няма и затова тенджерата в момента набира пара, която няма откъде да излезе.
    Трябва изкуствено или заедно с гилдията да направим тези отдушници, които да намалят напрежението, или тенджерата ще изгърми.
    Никой не може да каже кога ще се случи това. Затова ще променим критериите в наредбите, ще вменим задължения на посредниците документите да се следят.
    - Т.е. да се доказва произходът на средствата?
    - Да. Освен това заедно с асоциацията на управляващите дружества правим разработка в наредбата за портфейлите от ценни книжа, в които те инвестират. Целта е репликациите, които се получават в немного ликвидни дружества, да бъдат минимизирани.
    В наредбата за капиталовата адекватност ще променим начина, по който се осчетоводяват репосделките. Това, което правим, ще има ефект, но краткосрочен, ако самите инвеститори не осъзнаят къде отиват и за какво.
    С промените ще приключим до края на годината и ще ги консултираме. Паралелно с това трябва и фондовата борса, и Централният депозитар да имат готовност. За тях не мога да нося отговорност, ще си я понесат ръководствата и самите инвестиционни посредници, които са членове и на двете институции.
    Тежко изказване правя, но на този етап самият потребител в лицето на инвестиционните посредници защитава много малко интереса на самия бизнес. Защитават личния си, за днешния ден, а какво ще се случи утре, няма значение.
    - Единствено "Трейс" ли подгря тенджерата под налягане?
    - Тази тенденция започна с Корпоративна търговска банка и "Девин", но тя не се е завъртяла като валяк. Все още проверяваме тези случаи и не искаме да афишираме. Наясно сме с действията на всеки "хитрец". Резултатите в момента се обработват и ще си получат санкциите. Нека никой не си мисли, че се правят неща и ние не ги виждаме. "Трейс" беше ситуацията, която създаде обществен дебат за това какво става. Но въпросът беше поставен още през юни и тогава самите брокери поставиха проблема. Някои казаха, че това са техни вътрешни неща.
    - Един от аргументите против авансовото внасяне на парите е, че малките инвеститори ще бъдат дискриминирани.
    - Каква е разликата, ако искам да купя за 10 хил. лв. акции и сега дам и поръчката, и парите? Така се реже възможността на малкия инвеститор или на когото и да било да направи изкуствена поръчка, която е наясно, че не може да реализира.
    В случая с "Трейс" някой се опитва - вече имаме идентификация за това, и
    създава настроения като "ако искаш една акция, запиши три" Така се влиза в квалификацията за манипулация на цената. Това ще се види през първия или втория търговски ден на борсата, когато това очакване в публиката ще се реализира.
    - Какви ще са последствията за този някой?
    - Да персонифицираме един човек, без да проследим цялата верига, ще е грешно. Максималната санкция, която можем да наложим за физическо лице, е 20 хил. лв.
    - Мислили ли сте за промяна в размера на санкциите?
    - Да, но ще трябва да намерим малко по-широка бизнес и политическа подкрепа за това.
    - Какво ще промените в наредбата за късите продажби, които дават възможност да се правят сделки с акции, които продавачът не притежава?
    - Целта е да се актуализират критериите за дружествата, с чиито акции могат да се правят къси продажби. По-този начин ще дадем възможност
    акциите на повече компании да влязат в обхвата за търгуване Това е едната част от проблема, другата е промяната в правилника на борсата и на Централния депозитар.
    Трябва да излязат от ролята си да чакат посредниците да им казват какво искат и да минат в тази, която имаха преди 5-6 г. - да усещат по-рано какво ще искат посредниците. Когато това стане, нещата ще се нормализират.
    В момента целта на паричния поток е фондовата борса, акците и натискът му - и репооперации, и заеми срещу ценни книжа, отива върху един актив, който не се размножава. Целият огън е в него. Ако намерим алтернативни възможности за разпръскване на този поток, натискът върху всеки един актив ще балансира и натиска върху самата борса. Този темп на нарастване ще бъде нормализиран,
    хората, които искат да инвестират, ще имат други алтернативи - къси продажби, фючърси или други инструменти, повече първични предлагания.
    Ако предложим диверсификация на продукта, който да поеме паричния ресурс, той ще се разпредели, за да отпусне натиска върху фондовата борса.
    - Очаквате ли скоро такива алтернативи?
    - Ако бях на мястото на някои инвестиционни посредници, досега да съм направил борса, която да е базирана на срочни продукти. Това може да стане и лесно би намерило своите потребители. Самата борса също можеше да го направи много отдавна.
    - И цените на акциите ли са тенджера под налягане?
    - Няма да говорим за тенджери под налягане на пазара, ако няма инструментариум, който да създава това напрежение. Средното ниво на съотношението цена-печалба на борсата в момента
    показва, че сме на границата на надценеността
    Но конкретните данни не трябва да се абсолютизират.
    Ако всички елементи на пазара функционират и той привлича все повече инвеститори, това е добре. Въпросът е те да имат адекватни активи, в които да влагат. Затова са нужни нови публични предлагания, продукти, които могат да създадат по-голяма ликвидност, дълбочина и да дадат възможност за разсейване на натиска.
    В момента има пари, но няма други алтернативи освен акции и те са ограничен брой. В един обем от 1 до 100 например влизат 1000 единици пари, те се допълват от нови кредити, участници и единиците стават 2 хил., но те са пак за 100 акции.
    -Каква тенденция наблюдавате по отношение на манипулациите?
    - Тя е световна. Голяма част от по-хитрите играчи опитват да правят манипулации с надеждата, че няма да ги хванат. Не е въпросът дали това става в България, Англия, Холандия или САЩ. Тези действия ги има навсякъде. Според теорията за ефективния пазар, ако една компания разкрива информация и тя стига едновременно до всички акционери, тя ще бъде калкулирана в стойността на акцията.
    И така всеки акционер ще разчита само на професионалните си умения да интерпретира тази информация
    Т.е. ясно е, че това са условията на компанията, това е цената на акцията. Затова някои участници се опитват да движат цената ирационално или да използват вътрешна информация.
    Това е една безкрайна битка между участниците и надзора. За нас това е голямо предвизвикателство, има какво да подобрим, имаме и резултати, но на този етап те не ме удовлетворяват.

    Коментар


    • Дано не почне да взима, че тогава гребе с големия черпак

      Коментар


      • по скоро дава отколкото взима-поне за сега...пък за за понататък ще видим

        Коментар


        • Даева и пазара скапан, като си помисля колко ли пари ми е прибрал досега....

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение
            Хич не е загубен даже,ами ний сме прости патки,че му се обесняваме.

            Коментар


            • Хич не е загубен даже,ами ний сме прости патки,че му се обесняваме.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение
                Извинявам се на автора на темата, ама що си/ни губите времето с глупости?
                Ми то загубените хора обикновено губят чуждото време с глупости !

                Коментар


                • Извинявам се на автора на темата, ама що си/ни губите времето с глупости?
                  Vanitas vanitatum...

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Snipe Разгледай мнение
                    Ако обявената цена е в колонка "купува", именно това означава.

                    Този, който е сложил поръчка "купува" е длъжен, и още как. И то на обявената цена. Ако ли пък поръчката "купува" е пазарна, цената се определя и от продавача.
                    Всичко това на регулиран пазар, разбира се. На битака може и друго да е.
                    Донякъде се съгласих но ако не иска няма да стане или пък сваля цената.

                    Като прибавим и разните му такси и коньо пак е у ряката.За пример пенсионните фондове.За 13-14г усилено инвестиране и доходност се стигна днес да имам па малко пари отколкото са ми вноските.Печелиш по 5-6-7% на година а то няма как да компенсира таксата и на определн период айдее 20 -30% надолу.После си печели колкото искаш след примерно още пет години ново 15-20 надолу и така като дойде време за пенсия и отидеш във фонда чуваш еми имаше криза световна акциите паднаха съжаляваме но вие нали бяхте информиран че може да загубите......

                    Коментар


                    • Аз за два дни съм назад с малко под 10 бона.Виртуално разбира се.Докато не кешираш-нито си загубил,нито си спечелил.Надявам се до два месеца да бъда на +15 бона с този портфейл.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
                        Някой да иска да си каже мъката?
                        Рано е още
                        Реалната част на всяка кратна нула на дзета-функцията е ½.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                          ... това че има някаква обявена цена не означава че ще продадеш на тая цена.
                          Ако обявената цена е в колонка "купува", именно това означава.
                          Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                          Никой не е длъжен да ти купува акцията.така че какви цени обявили и на каква продаваш са две различни неща.
                          Този, който е сложил поръчка "купува" е длъжен, и още как. И то на обявената цена. Ако ли пък поръчката "купува" е пазарна, цената се определя и от продавача.
                          Всичко това на регулиран пазар, разбира се. На битака може и друго да е.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                            Ами не ти трябва висше.
                            Разликата между максималната достигната цена на акцията, минус сегашната цена, умножено по броя акции.

                            Дето се вика, що не продадох?
                            Гигов това че има някаква обявена цена не означава че ще продадеш на тая цена.Никой не е длъжен да ти купува акцията.така че какви цени обявили и на каква продаваш са две различни неща.То и за апартамент в София искат по 100000 евро ама никой не дава.И те така смятат колко са спечелили.Имам 1000 акции купени по лев днес у форумо пише че са по два лева и великите инвеститори смятат че са спечелили 1000 лева.Няма такова нещо в реалността има го само в нечии празни глави и в този форум

                            Коментар


                            • За седмицата пропуснати ползи около 1000
                              Но ще чакаме ръста .аз не мърдам от тука само добавям
                              В следващите 5 год.тез пари няма да ми трябват.
                              така сметката ще се прави после
                              бавно и тихо нагоре

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от ivandavidov Разгледай мнение
                                Лекция на тема "Пропуснати ползи 101":

                                Хим-а падна от 2.39 до 2.08, а средната ми цена е около 1.35. На това му се казва да имаш пропуснати ползи, без реално да си на загуба.
                                Разликата от днешната 2.08 до покупната 1.35 все още не е пропусната полза.
                                Пропуснал си само от 2.39 до 2.08.
                                Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                                Коментар

                                Working...
                                X