IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Валутен борд

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • АРЖЕНТИНСКАТА ВАЛУТНА КРИЗА МОЖЕ ДА СЕ ОВЛАДЕЕ ДО 2 ч. ВРЕМЕ

    АРЖЕНТИНСКАТА ВАЛУТНА КРИЗА МОЖЕ ДА СЕ ОВЛАДЕЕ ДО 2 ЧАСА ВРЕМЕ

    Първопричината за сегашната аржентинска валутна криза е известна:
    Основно този недъг се изразява в следното: В продължение на години по предложение и с одобрение на представители на Международния валутен фонд (МВФ) и в Аржентина бе внедрен непълноценен управленчески модел определящ обезценена пазарната роля на държавното управление.
    Представителите на МВФ са препоръчали ползването на изключително грешен подход: Аржентинското държавно управление да ползва само един Основен лихвен процент (ОЛП), при условията на който извършва разходи за закрила на финансови инвестиции без да изисква и получава от конкретни потребители заплащане на полагания незаменим труд.
    Именно прилагането на това изключително вредно за всеки пазарен субект пазарно самоотрицание е първопричината държавното управление на Аржентина да понася многогодишни ежедневни финансови щети и да започне саморазвитие на стихийни процеси на държавно финансово самоблокиране. Нежеланите последици от това държавно финансово самоблокиране изпитаха върху себе си всички участници в икономическия живот и поради неговото пряко въздействие в аржентинската икономика започна и се саморазви стихиен процес на относителен упадък и пазарна самообезценка на аржентинската държавна валута.
    Използваната в Аржентина система на "Валутен борд" е подход за отлагане във времето на неизбежен финансов срив. (Със същата цел, т.е. отлагане вьв времето на неизбежен финансов срив, в Бьлгария сьщо се прилага модел на "Валутен борд".)
    При условия, че аржентинското държавно управление продължава досегашната препоръчвана и одобрявана от представителите на МВФ грешна и самоубийствена практика с ползване на само един ОЛП, т.е. запазване на сега прилаганото никому ненужно държавно пазарно самоотрицание, то аржентинската финансова система се самообрича на все повече уголемяваща се финансова обезценка.
    Представям открито този важен за всички икономисти проблем, защото е възможно прилагане на новооткрита управленческа технология с ползване на Система с два пазарни ОЛП, чрез която може да бъде отстранена обоснованата основна слабост в световната практика на представителите на МВФ.
    Реалните парични загуби за аржентинското държавно управление, поради изпълнение на многогодишни непълноценни указания от представители на МВФ вече надвишават пазарната равностойност на стотици милиарди долара, но все още световната икономическа мисьл не намира сили за вярна преценка на грешните съвети на представителите на МВФ.
    Проблемът е стар, решението е ново. За преодоляване на тази основна грешка на представители на МВФ и сьответните дьржавни управления е необходим качествено нов пазарен подход за закрила на финансови инвестиции чрез ползване на Система с два пазарни ОЛП.
    За съжаление представителите на МВФ трудно могат да бъдат убедени, ако те самите не проявят желание да се убедят, че двата пазарни ОЛП не са много или малко, те са точно толкова, колкото е необходимо за пълноценно икономическо развитие на всяка една макроикономическа финансова система.
    След началото на прилагане на системата с двата ОЛП в Аржентина ще са необходими само до 2 (два) часа време за да се овладее сегашната финансова криза.
    Представената Система с два ОЛП е известна на бьлгарското Министерство на финансите и е само вьпрос на желание от страна на работещи в това министерство за да се реализира възможността, чрез целево прилагане на Системата с двата ОЛП да се осигурят условия Бьлгария да заеме позиция на водеща в света държава.
    Иван Митев

    Коментар


    • валутен борд

      Красимира, аз не казвам, че това е добър вариант, но при положение, че в дадена страна неимоверно нарасне социалното напрежение и започват да се подготвят бунтове или революция, инфлацията е много по добрия вариант!
      В една друга тема вече започна да се говори за революция, но е хубаво господата там да решат фашзъм или комунизъм ще ще правим :-)) Не че има голяма разлика, но е хубаво да знае за какво да се готви човек :-))

      Коментар


      • валутен борд

        Смятам, че решението да се използват инфлационни пари при такава слаба икономика са равносилни на 1997 година преди да приемем борда. Хайде благодаря

        Коментар


        • валутен борд

          Не бъркам :-)) Нерешителността на аржентинците се състоеше в това, че решиха да използват инфлационни пари, но в същия момен не излязоха от борда. Това доведе до ситуацията, че зад парите в обръщение нямаше никакво покритие и никой да не желае да обменя долари за песо!

          Коментар


          • валутен борд

            Според мен малко бъркаш понятията. Проблема в Аржентина не е нерешителност, а именно инфлационните пари, за които ти говориш

            Коментар


            • валутен борд

              Да, но само в момент, когато някое правителство отстъпи пред натиска за необосновано (спрямо възможностите на страната) увеличение на доходите и успоредно с това се отстъпи от политиката на нисък бюджетен дефицит!
              За сега бюджетът за 2002 г., относителното социално спокойствие и твърдите обещания на правителството за нулев дефицит през следващите години са успокоителни от гледна точка стабилността на валутния борд, но винаги трябва да сме подготвени за всякакви ситуации. В определен момент, като най-добър вариант може да се окаже пълненето на джобовете на хората с инфлационни пари! Да се надяваме, че никога няма да се достигне до подобна ситуация, но наложили се и за миг не трябва да мислим, струва ли си да жертваме валутният борд или не....
              Нерешителността води точно до положението в Аржентина...

              Коментар


              • валутен борд

                Това означава ли, че трябва да обсъждаме въпроса за девалвация на лева?

                Коментар


                • валутен борд

                  Много опасни са разпространяващите се напоследък идеи за преждевременното въвеждане на еврото в България.
                  Колкото и съблазнително да изглежда перспективата от утре по всички магазини да се разплащаме с евро, като по богатите наши роднини от Западна Европа, не трябва да забравяме за крехкото положение на българската икономика и за ниските доходи в страната. Тези предпоставки могат да представляват в даден момент сериозен риск за валутния борд и стабилността в България. Поуката от Аржентина е точно това, че ако в началото на един кризисен момент страната не девалвира националната валута последиците могат да бъдат трагични...Еврото поради обективни причинине може да се девалвира!

                  Коментар


                  • валутен борд

                    Ето още един от светлите умове на българската икономическа и финансова мисъл се изказа против борда. Какво толкова Ви пречи борда, г-н Хърсев? Не стана ли ясно вече, че:

                    Валутен борд = Финансова дисциплина
                    Без валутен борд - куче влачи, диря няма!

                    Мисля, че и г-н Хърсев, и г-н Ангелов имаха възможността да докажат на практика своите "умения" да участват в управлението на финансите, използвайки "широкия инструментариум" на монетарната политика без тези толкова лоши и тежки ограничения, които налага Валутния борд.

                    Коментар


                    • валутен борд

                      Ангарски: Спешно да въведем еврото
                      (НОВИНАР) - 2002/1/14
                      --------------------------------------------------------------------------------

                      Трябва спешно да въведем еврото като платежно средство, заяви по "Дарик" шефът на Банка ДСК Красимир Ангарски. Според него връщане назад към плаващ валутен курс е невъзможно. Това е призовал и комисарят по присъединяването към ЕС Густав Ферхойген, според който всички страни - кандидатки за членство в съюза, трябва преди това да са въвели еврото.
                      Ангарски разкри, че преди 2 г. България е изпуснала златния си шанс като държава-еталон да въведе първа евровалутата по предложение на ЕС. Имаше и разработен проект, но финансовият министър Муравей Радев отказа, защото не разбра за какво става въпрос, коментира икономистът.
                      То предупреди, че страната ни много изостава от Черна гора, в която еврото вече се въвежда. Скоро това щяло да стане и в Сърбия, Косово, Латвия и Литва. Според Ангарски валутният борд още е нужен на страната.

                      Коментар


                      • валутен борд

                        Да излезем от борда, като приемем бързо еврото
                        (ПАРИ) - 2002/1/14
                        --------------------------------------------------------------------------------

                        Не е необходимо да късаме с МВФ, за да се залюбим с ЕС, казва финансистът Емил Хърсев



                        Г-н Хърсев, във връзка с аржентинската криза, която се разглежда между другото и като пореден провал на МВФ, отново се появиха гласове за откъсване от ръката на МВФ и по-здраво хващане за ЕС. Вашият коментар?
                        - МВФ и ЕС не си пречат, в известна степен тяхната политика е близка. И не може да бъде другояче, защото, както знаете, ЕС е вторият по големина акционер в МВФ и Световната банка след САЩ.
                        Много малко хора знаят обаче, че след Смитсонианското споразумение от 1970 г. МВФ е определен за закриване. А след като фондът е в ликвидация и той търси ново поприще, променяйки политиката си, България, която вече е асоциирана страна в ЕС, също би трябвало да преразгледа прекалено тясната си връзка с фонда.
                        Не казвам: Късаме с фонда, за да се залюбим с ЕС. Ако единият е зарзаватчията, а другият - кебапчията, бихме могли да си спретнем чудесно меню, ако сме разумни.


                        И все пак МВФ едва ли толкова лесно ще охлаби мъртвата хватка, в която ни е хванал?
                        - Крайно време е да разберем едно - вече не е необходимо да клякаме на всяка измислица на вашингтонските бюрократи. Най-добрата идея е през февруари, както вече става ясно, да си сключим ново стенд-бай споразумение, но да не теглим пари по него. Така постъпват балтийските държави, централноевропейските страни също. Това всъщност е завършекът на стабилизацията - споразумение с МВФ, но се оправяш вече сам.


                        Дали ще можем сами да се оправим, програмите на ЕС още са затворени за нас?
                        - Последната емисия на еврооблигации показва, че като стабилна страна ние вече имаме достъп до пазарно финансиране. България вече може да излезе на свободния паричен пазар и да потърси пари, които са й необходими.


                        Не е ли по-скъп този начин?
                        - Като лихвен процент - да. Но не бива да говорим само за нея. Аз разглеждам цената в по-широк смисъл - цената на условията, които ни заставя да изпълним МВФ. Вие кое бихте избрали? Да вземете 100 хил. USD с 2% лихва, но при условие да си бутнете третия етаж от къщата или същите пари с 20% лихва, но да не бутате нищо?


                        Да, но договореностите за бутане на етажи са условие за подписване на стенд-бай споразуменията, а вие сте за такова споразумение.
                        - Не е точно така. Самото споразумение съдържа общите цели при ползването на сумите. Ако парите бъдат поискани, тогава чак заработват конкретните условия за отпускане.


                        Може ли според вас да се търсят и двустранни споразумения с Германия или Япония например за финансиране?
                        - Възможно е. На пазара няма алтернатива.


                        Проф. Иван Ангелов ще прави група от учени, която да мотивира излизането от валутния борд. Бихте ли се включили?
                        - Не. Аз не вярвам в колективния разум. Неизбежно се стига до конформизъм.


                        И все пак, г-н Хърсев, да бягаме ли от борда?
                        - Да.


                        Как?
                        - Разумно. Първо трябва да преминем към успоредно обращение на резервната валута наравно с лева. Парламентът трябва да гласува законова поправка забраната за това да отпадне. Колкото по-бързо вкараме еврото в обращение, толкова по-бързо ще дойде краят на борда.


                        И все пак какъв срок е разумният?
                        - Според мен за една година в пазарен оборот трябва да се въртят и левът, и еврото. От 2003 г. трябва да приемем еврото като национална валута и левът да остане в историята. Нещата са прости. Трябва само политическа воля.

                        Коментар


                        • валутен борд

                          Относно ограничената монетарна политика при валутен борд.
                          Считам, че проблемите на българската икономика за сериозни и фундаментални и като такива, следва да се решават страгически с фундаментални средства. Иначе казано трябва да се мисли, планира и действа с по-широк хоризонт и със средства, които не "кърпят дупки", а решават фундаментално проблема.

                          В този смисъл, считам че монетарната политика е има в по-голяма степен оперативен ефект.

                          Коментар


                          • валутен борд

                            За отрицателния баланс по текущата сметка.
                            Определено върху валутния курс на лева влияе равновесието на целия платежен баланс. Ако капиталовата сметка балансира недостига по текущата, то няма да има напрежение за девалвиране на курса.

                            Конкретни изчисления изискват информация, с която не разполагам и методика, в която нямам такъв опит. Но това е работа на експертите от БНБ (www.bnb.bg) Може би там има допълнителна информация по въпроса.

                            Коментар


                            • валутен борд

                              Уважаеми колеги,

                              Прави впечатление, че привържениците на борда не търпят мнение различно от тяхното. На повечето колеги личат политическите им пристрастия и се изказват като политици. Колеги нека да си дадем сметка кои какво знае за борда и откъде го е прочел. Ако ние знаем за борда само от вестниците, то и нивото на форума ще бъде на журналистическо ниво.

                              Искам да поставя следните въпроси:
                              Знае ли някои колко е реалния ефективен курс на лева спрямо кошницата от валути представена във външнотърговския оборот? Ако някои знае или е определил реалния ефективен курс да каже по каква методика е определен реалния ефективен курс. Бих бил доволен ако покаже как е определен. Предлагам индекс 100 началото на борда. Как са представени в кошницата основните валути в началото на борда и как са представени сега.
                              Бордът всъщност е Закона за БНБ и наредбите на управителя на БНБ, всъщност БНБ няма право да притежава дълг на правителството.
                              Уважаеми Господа печатенето на пари се състои от две части:
                              q Правителството което емитира дълг.
                              q ЦБ която придобива правителствен дълг на откритият пазар.
                              Все пак печатницата-БНБ е независима от най-големия длъжник правителството и не може да наруши Закона за БНБ.
                              Уважаеми господа, един от основните макропоказатели е дефицита по текущата сметка - за каква макроикономическа стабилност говорим тогава. Ами другия основен показател безработицата. При тази безработица не е зает и използван фактора на производство.
                              Моля ви да дадете прогноза какво би се случило, ако следващите четири години неравновесието на текущата сметка е 1 500 милиона долара годишно. Интересно ми е каква ли е макроикономическата прогноза на Министерство на финансите (според Закона за държавния бюджет МФ ежегодно актуализира тригодишната си прогноза за макропоказателите) относно неравновесието на текущата сметка. При плаващ курс централна банка, която не поддържа курса няма неравновесие на платежния баланс. Неравновесието на платежния баланс е промяната на валутните резерви.
                              Моето мнение е че, дилемата е дали ще се срине борда преди приемането ни в Евросъюза. Това трябва да се има в предвид от чиновниците, които водят преговори с Евросъюза и да бъде обяснено на Европейския бюрократ, които също трябва да знае че е и в негов интерес да не се стигне до тази стъпка, излизане на България от борда. Защото с приемането ни в ЕС, освен че Еврото ще стане платежно средство има и други ефекти, които ще изпуснат напрежението в държавата. Имам впредвид разпределението на Еврофондове и движение на работната ръка(независимо че се предвиждат ограничения).
                              Ако някои от участниците във форума представи аргументи и прогнози за неравновесието на текущата сметка, капиталовата сметка и платежния баланс(намаляване на брутния международен резерв) за следващите четири години ще стигне до моите изводи.
                              Уважаеми колеги ще участвам по нататък във форума, само ако някои аргументирано се опита да отговори на моите въпроси:
                              Колко е реалния ефективен валутен курс.
                              Сценарии при неравновесие на текущата сметка 1 500 милиона долара годишно след четири години.

                              И ви моля не обвинявайте българина че е непридприемчив, че не е инициативен, че не разбира от бизнес.

                              Аз съм привърженик на приемането ни в Евросъюза преди сриването на борда, т. е. привърженик съм на статуквото.

                              Коментар


                              • валутен борд

                                Напоследък по доста медии различни хора се изказаха за валутния борд, но мненията, независимо, колко професионално бяха защитени те, могат да се разделят главно на две: За и против валутният борд.
                                Според мен изтината е някъде по средата. Валутният борд трябва да се задържи до тогава, докато населението понася тежестта на реформите при относителен социален мир. Ако започнат масови протести за увеличаване на доходите и правителсвото се принуди да започне да "печата пари", тогава веднага страната трябва да се откаже от валутния борд.
                                Проблемът на Аржентина беше точно това, че постепенно започнаха да увеличават бюджетният дефицит, но в същотото време до последния момент се придържаха за фиксирания курс. В резултат на тази недалновидна политика зад аржентинското песо не остана реално покритие и настъпи финансова криза. Забавеното излизане от борда, принуди аржентинското правителство да девалвира песото с цели 40%, което с голяма вероятност е началото на един хиперинфлационен процес.
                                Съществуването на борда е и функция на доверието към него, няма ли доверие, няма да има и борд.
                                Много "учени" напоследък изразиха мнението, че левът трябвало да се девалвира, защото сегашният висок курс пречел на експорта. Аз смятам това за пълна глупост, защото проблемите на българския експорт са основно структурни. Колкото и да девалвираме лева, едва ли ще успеем значително да увеличим българският експорт!
                                Разходите за работна ръка и енергия в България са едни от най-ниските в Европа и въпреки това дефицитът на търговският баланс е голям. Основните пречки пред българския експорт са липсата на маркетинг, бизнес познания, на пазарни контакти, на качество,на количество, на договорен морал и на инвестиции в модернизация на производството.
                                Майка ми се занимава с външна търговия и много добре знам, как се провалят поредица от перспективни външнотърговски сделки, поради пълното пълното дилетантство и непридържане към договорните задължения от страна на голяма част от българските бизнесмени. С девалвация тези неща не се оправят.

                                Коментар

                                Working...
                                X