IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Защо куца фондовия пазар

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Защо куца фондовия пазар

Алекси,
    Защо си толкова скиптичен към успеха на евентуални IPOs? Щети опонирам по 2 пункта:
    1. Казваш, че като няма работещ капиталов пазарв България, не може да има успешно IPO. Добре де, а като няма IPOs, как ще има работещ пазар? Все отнякъде трябва да се започне и все някъде трябва да се прекъсне омагьосания кръг.
    2. Като казваш, че местните инвеститори са настроени песимистично спрямо българските акции, повтаряш грешката на Неудачник като слагаш всички български дружества под един знаменател. Според мен българските инвеститори напълно оправдано са скептично настроени към това, което в момента е на борсата. Но има дружества чието само споменаване ще събуди огромен интерес. Смяташ ли, че тези инвеститори ще останат безразлични към акциите на Мобилтел например? Или към акциите на някоя от добрите банки, ако пожелае да стане публично дружество?
    А относно ролята на посредниците: прав си що се отнася до предлагането на достъп до чуждите пазари. Но дори този факт потвърждава моята теза, че самите посредници не вярват в потенциало на българския пазар. Но не е вярно, че ролята на ИП е само да обслужват, а не да създават пазара. По-рано говорихме, че пазар се прави с наличието на стока, напр. домати. Е добре, в България има домати, има и пазар (като място, на което да се осъществява търговията). Кой според теб трябва да изкара доматите на пазара? Търговците, разбира се! Или отиваме на старата комунистическа как производителите (земеделските труженици) трябва сами да си продават стоката на Женския пазар, за да бъдат игнорирани "алчните търгаши и прекупвачи". Не смятам, че посредниците трябва да чакат шефа на някоя атрактивна фирма някой ден да се събуди осенен от мисълта, че трябва да направи компанията си публична.

Коментар

Наивник, какво означава цената на БТК да стане по висока от тази на Дойче Телеком?! Няма никво значение, колко е капитализацията или номиналната цена на БТК, много по важно е, че БТК процентно ще увеличи доста повече цената си от колкото Дойче Телеком. Причините за това са много, като се започне от малката конкуренция на пазара, ниският кредитен рейтинг на страната и продължим с огромният потенциал да се подобри ефективността на фирмата. При тези условия напълно нормално е да се очаква, че в момента на пускането на акциите на борсата цената ще е много ниска, но след приватизацията на мажоритарния пакет ще следва няколко годишно стръмно покачване на цените.
      Знаеш ли, коя е най печелившото дъщерно дружество на Дойче Телеком?
      Това е македонският телеком Мактел. След това следва унгарският Матав и най-накрая в редицата следват финансовите данни на фирмата майка в Германия, които направо са си тъжни!
      Жалко, че не могат да се купят акции на Мактел, защото бих си напълнил поне 50% от портфейла с тях!

Гого, вече обсъдихме темата за ИП, но ще се опитам да ти отговоря отново.
      ИП в България изпълняват много добре своята роля да предложат на български инвеститори достъп до развитите пазари. В момента доста повече брокерски къщи предлагат тази услуга от колкото има нужда на пазара. Освен това се предлага и БДР и едва ли може да се иска нещо повече от ИП по тази тема. ИП нямаше да са си свършили работата ако не можеха да обслужат нуждите на даден емитент или не предлагаха всичките достижими на пазара инвестиционни възможностти. До сега не съм чул за подобен случай. Ролята на ИП е да обслужват, а не да създават пазара!
      Съгласен съм с теб, че на запад не държавата е подела инициативата за създаването и регулирането на капиталовите пазари, но и създаването на тези пазари е отнело около 40-50 години, като финната им регулация не е завършила и до ден днешен. Аз съм сигурен, ако всичко се остави на пазара и в България ще имаме една добре работеща борса след 40-50 години, но въпросът е трябва ли да чаме толкова време?
      Съгласен съм с теб, че в България има много средни частни компании, които биха били много добри борсови емитенти. В същото време, като човек доста търгувал с акции в Източна Европа много се радвам, че нито една средна частна компания не се опита да направи IPO, в дадената ситуация. Сега просто щяхме да имаме едно неуспешно IPO и повечето потенциални емитенти щяха за доста дълго време да забравят за борсата.
      Как според теб може да се направи успешно IPO, когато в България няма работещ капиталов пазар, местните инвеститори са настроени песимистично спрямо българските акции, а 80% от чуждите инвеститори нямат юридическа възможност да купят български акции, докато ЦД не осъществи своите международни връзки с чужди депозитари или няма договор с някоя чужда банка за издаване на GDR?

Коментар

Неудачник, какво им е лошото на българскиТЕ дружества? У нас има някакво изкривяване на нещата. Нека уточним понятията:
        1. БългарскиТЕ дружества не са САМО дружествата листвани на БФБ, както обикновено се схваща;
        2. БългарскиТЕ предприятия не са САМО бившите (и някои настоящи)държавни стопански единици;
        3. БългарскаТА икономика не се състои САМО от произведените от субектите по т. 1 и т. 2 продукти и услуги.
        Тезата ми от самото начало е, че бъдещето на българския фондов пазар е в появата на НОВИ емитенти, които да започнат да използват механизма на този пазар за привличане на капитал чрез НОВИ първични емисии. Или ако перифразирам една стара поговорка: "Със старите акции нов пазар не се прави". Ако започна да давам примери за подходящи потенциални емитенти ще си издам ноу-хау-то, но я се замислете върху следния въпрос:

Може ли всеки от вас да посочи поне 2-3 ЧАСТНИ дружества, чийто бизнес се развива успешно, имат наложена търговска марка и пазарен дял и на чийто собственици поне веднъж сте завиждали?

Ако вашият отговор е "ДА", значи има потенциални емитенти. Ето как характерната за българина завист може да заработи в една положителна посока - щом завиждаш на собственика на един успешен бизнес, стани и ти собственик като си купиш акции! Не мислите ли, че има потенциал в това? И да не ми излиза някой с песента за мажоритарния собственик, защото не може да става никакво сравнение между генезиса на досегашните емисии и това, което аз описвам тук. Ако някой от собствениците на тези фирми - потенциални емитенти се навие да пусне емисия акции, той ще е наясно с неудобствата на публичното дружество и ще се е съгласил да ги поеме, иначе просто няма да пуска емисия - всичко става ДОБРОВОЛНО и от неговия СОБСТВЕН интерес. А "мажоритарите" както някой ги беше нарекъл, които по описания в началото на темата начин са докопали контролния пакет, гледат на дребния акционер като на изключително досадно същество от сорта на тези, които преди години събираха членски внос за ОФ :-))

Коментар

Напълно подкрепям Гого. Вече писах същото по-долу. Нашите брокери и посредници са по-пасивни отколкото трябва.

Коментар

Пак заговорихме какво политиците трябва да направят. Смятам, че и те имат своя дял, но пазар се прави от търговците, а не от законодателите и регулаторите. Брокерите, които се събирали под едно дърво на Уолстрийт преди няколко века, сами са си създали и пазара, и правилата, и инструментите. Държавата само узаконява вече създадените правила. А ние, типично по български искаме някой (най-вече държавата и правителството) да ни направи всичко. Именно затова започнах тази тема. Смятам, че посредниците трябва да си влязат в ролята на посредници, и да започнат наистина да посредничат между перспективните емитенти (най-вече НОВИ ПОТЕНЦИАЛНИ емитенти) и спестителите/инвеститорите.

Коментар

Защо да се занимавам с Бьлгарските дружества като покрай тях чакат стадо долеми риби "хиени" за да вземат колкото се може по-голямо парче от баницата , пьлнеики гушата на някои политици. Защо като мога да играя на международните капиталови пазари ? ЗАЩО ? Ами нека раздвижат капиталовия пазар нашите политици , нали затова сме ги избрали , нали ни обещаха че ще го направят.... ИП им показаха как капиталов пазар се прави и с БДР.

Коментар

Аз не съм посредник, аз съм индивидуален инвеститор, на който не му трябват БДР-ите защото си пазаря акции директно навън. Да бих се възползвал и от търговия с БДР-и, бих спекулирал с евентуален арбитраж в БГ. Вярвайте биха го направили и други големи риби, които не го правят в момента, просто защото спят докато нашата борса работи.

Коментар

Нещо друго, вперили сте очи във БТК, НЕК, БТХ, като удавници в сламка. И какво очаквате от БТК?? Каква цена очаквате да има, по висока от тази на DT ли??? Дайте си очакванията до колко може да стигне цената на БТК на нашата борса??? А колко може да бъде цената на дружествата от НЕК след събитията около Енрон??? Защо не слезете на земята?

Коментар

Пуснете БДР-и, направете конвертирането безусловно....Пак някой иска нещо от някого. От кого пак чакаме?
                    Не могат ли последниците сами да направят някои от тези работи? Това ме връща към друга обсъждана тук тема, дали бългорските ИП са примитивни или не.

Коментар

Какво означава, практика е да се търгува сутрин??? Какво означава "практика" без никакъв резултат??? Какво означава един ден в сетълмента, нали говорим за истински капиталов пазар??? Какво ми пука на мен че в US сетълмента е T+3, когато чрез правилата за марджин търговия разполагам с парите си веднага. Преместете часовете за търговия, пуснете БДР-и на QQQ, SPY, CSCO, MSFT, INTC, C, направете им номинал не както Еврофинанс - защото те можеха да разделят DT още на 10 и тогава разликата от 1 стотинка нямаше да е 3%, а щеше да бъде 30%. Дайте възможност за безусловно конвертиране на БДР-ите, а след това, гледайте, как покрай сухото гори и мокрото... Имам предвид български акции

Коментар

А ако стават следобед и приключват вечер както предлагате, няма ли да има забавяне с един ден по сетълмента? Нека търговията свършва примерно в 16:00, ама май пак ще е късно.

Коментар

Практиката тук е сделките да стават сутрин, да се премести борсовите сесии само след обяд не е удобно. Предлагам разумен компромис между сегашната практика и тази на инвеститорите които се изтересуват от чужди акции

Коментар

Алекси, който е работил с нашата борса "отвътре" знае, че тя отдавна се опитва да накара не друг, а самите български емитенти да се листват на нея. Но те се дърпат, въпреки многото роудшоута из страната.
                            Проблемите са много, иначе добрият маркетинг наистина не е силното място на БФБ.

Коментар

Това е наистина оригинално предложение и звучи много добре, подкрепям го.

Коментар

Не трябва удължаване, а просто започване на борсовата търговия в 14.00 и приключване в 18.00 или по-късно. Тогава ще има пълно покриване с немските борси, пълно покриване с INSTINET, ISLAND и минимум час и половина NYSE и NASDAQ.

Коментар

Working...
                                X