IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Защо куца фондовия пазар

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Защо куца фондовия пазар

Алекси а не мислиш ли че е по правилно просто да се удължат борсовите сесии до 17 30 часа, като сделките след 12 часа да са Т + 4. Това го предлагахме преди година...

Коментар

Ще добавя още едно нещо, което липсва на БФБ. Това нещо е маркетингът!
      Поне на годината веднъж или два пъти БФБ трябва да организира road show-та (с участието на по голямите емитенти) във важните финансови центрове на света. Само така ще забележат малка България голямите портфейлни инвеститори!
      Много важно е освен това борсата да захранва с информация по важните финансови сайтове в интернет. Кога ще се появи индексът Софикс в сраниците на yahoo finance или на CNN?

Коментар

Гого, точно затова не писах 100%. Лошото е, че който направи първи IPO ще трябва да прави маркетинг не само на себе си, а и на целия български капиталов пазар. За съжаление това е в силите единствено на държавата, защото на частните компании ще им излезе доста солено!

Всъщност сетих се за още едно важно нещо, което си струва да обсъдят ИП и борсата. Според мен борсовите сесии на БФБ се провеждат прекалено рано и имат много малко застъпване с развитите пазари. Много по добре би било, ако търговията стартира в 14:00 и продължава до 17:30. Така ще има голямо застъпване с всички европейски пазари и един час застъпване с Ню-Йорк. Това със сигурност би довело допълнителна ликвидност на българския пазар, защото повечето от западните фондови менеджери, анализатори или брокери едва ли биха станали по рано, за да следят един такъв малък пазар, като БФБ.

Коментар

И според теб няма атрактивни частни фирми, които се развиват успешно и имат нужда от капитал?

Коментар

Гого, 80% от интересните "домати" са все още държавни и инициативата за тяхното появяване на борсата е изцяло в ръцете на държавата!

Коментар

Благодаря за изчерпателния коментар, Алекси. Много ще се радвам, ако борсата и депозитарят направят нещо реално в тези посоки. Бих искал обаче да чуя твоето мнение, а и на повече колеги, какво мегат да направят ИП за развитието на пазара при сегашните условия. А и "липсата на домати" не е ли в голяма степен заради липса на IPOs? А причините да няма IPOs, освен нормативните недомислици за които говориш, не са ли също и в липсата на инициатива от страна на ИП, липсата на знания и пазарна култура у повечето мениджъри и собственици? Ако това е така, кой трябва да прокарва тази култура - не трябва ли това да са ИП, които са най-заинтересовани?

Коментар

Много пъти сме обсъждали в коментари въпросът защо куца фондовият пазар в България. Една от основните причини е "лисата на домати" (както се изрази Владо Каролев веднъж). Просто никога не е съществувал критичният минимум свободни акции (между 500 и 1 милиард долара), който да може да заинтригува западните инвеститори.
                Сега искам да засегна няколко въпроса, които не са свързани пряко с държавата, а с депозитара и борсата.
                Какво могат да направят ИП, борсата и депозитарът за да тръгне пазарът? Основно пет неща трябва да се променят:

1)ЦД трябва да изгради пряки връзки с международните депозитари. Аз бях говорил по този въпрос с Апостол Апостолов още миналата година, но до колкото знам за сега са се провели само някакви предварителни преговори с депозитара на Гърция.
                Това е много важно нещо, защото много чужди пенсионни и инвестиционни фондове имат задължението да държат акциите си в собствената си банка депозитар, която има сметка в някой голям европейски депозитар. Ако няма връзка между ЦД и голямите чужди депозитари голяма част от чуждите фондове ще бъдат изправени пред непреодолими юридически пречки да купуват български акции.

2) Борсата и ДКЦК трябва да прецизират допълнително изискванията на закона за публична информация на дружествата!

3) Колкото се може по бързо трябва да се създадат условия за търговия с опции и фючърси,както на борсата, така и на извънборсовия пазар . В този смисъл ( особено в краткосрочен план) е много важно да се разреши извънборсовото прехвърляне на акции.
                Всички в този сайт са голями радетели на идеята менеджерите на борсовите, компании да са заинтересовани от увеличението на цената на акциите, но забраната за извънборсови сделки им пречи (дори и да искат) да разработят програма за насърчаване на ръководните кадри чрез опции. Подобни опции в цял свят се сключват на извънборсовия пазар, защото техните условия трудно могат да се вместят в условията на стандартизираните опции .
                Скоро разговарях с ръководителя на една много перспективна българска компания, която има интерес да влезе на БФБ, но в същия момент вече има разработена схема за насърчаване на служителите, чрез опции . Тази компания едва ли ще може скоро да направи IPO, защото никой неин служител не би се съгласил да му изгорят опциите!
                С Инфор доста сме спорили в сайта по този проблем във връзка със забраната да се правят блокове под 5% от капитала. Аз напълно съм съгласен съгласен, че блоковете трябваше да се забранят, защото е ненормално да има толкова малки блокови сделки, в същото време обаче това правило беше въведено, за да омекчи недомислената забрана на извънборсовите сделки.
                Аз продължавам да твърдя, че борсата е създадена да улеснява инвеститорите, които искат да купят или продадат акции и т.н. на пазарна цена, но нямат парньор по сделката или нямат доверие на този партньор, че ще изпълни договорните си отношения. Борсата е съществува заради инвеститорите, а не обратното.
                Извинете, че се връщам често на този проблем, но мисля, че ограничаването на сключване то на фючърси, опции, суапове и по принцип извънборсовото прехвърляне е пълен абсурд и много пречи на развитието на пазара. Няма целесъобразност, която може да защити подобни забрани.
                Аргументите, че няма да има прозрачност, ако се въведат извънборсовите сделки са напълно безпочвени, защото ЦД може да се задължи (ако трябва) ежедневно да обявява какви прехвърляния са станали в неговите регистри.
                Аргументите , че сегашните правила пречат на манипулациите са също безпочвени, защото тъкмо те ги генерират, като принуждават тези които искат да слючат сделка на цена различна от промт пазарната да натиснат цената нагоре или надолу, за да могат да си прокарат сделката. Това в никакъв случай не може да се нарече нормален пазар. Има пълно неразбиране на проблемът, че в даден момент може да и 100 различни вида пазарни цени в зависимост от това, кога е сключена сделката и кога трябва да се прехвърлят акциите и всички те да са напълно защитими чрез здрава икономическа логика.

5)Борсата трябва да въведе правила за търговия с чужди акции и депозитарни разписки. Особено важено е регулацията на търговия с чужди депозитарни разписки, защото ако българските компании започнат да издават GDR или ADR това ще улесни доста чужди инвеститори и ще направи цените още по високи. За осъществяването на търговия с чужди депозитарни разписки разбира се трябва да сеосъществят международните връзки на ЦД, които споменах в точка 1.

Коментар

Иване,
                  1. Има бизнеси със значителен растеж и още по-значителен потенциал;
                  2. Аз говоря за IPOs по принцип - включвам и облигации, и акции, а дори и хибриди;
                  3. Защо смяташ, че емитирането на акции е най-скъпия начин на финансиране?

Коментар

Колеги,

Когато се оплаквате от липсата на качествени акции на пазара, май забравяте един факт, а именно, че емитирането на акции е най-скъпия възможен начин за финансирането на един бизнес. За да прибягне към емисия на акции една компания трябва да има висок растеж на бизнеса, който не може да бъде финансиран по-евтино (банки, облигации ...). Въпросът е кой бизнес в България има подобен растеж?

Коментар

Гено, аз съм проучил детайлно нормативната база и има няколко възможности. Но каква ми е далаверата да споделям това тук? Все пак става дума за ноу-хау. Предпочитам да си реализирам един такъв проект сам. Ако имаш някакви сериозни предложения за съвместен и взаимноизгаден бизнес, можеш да ми пишеш на e-mail-а - готов съм да ги обмисля. А тук нека да върнем топката към по-принципните положения относно перспективите пред фондовия пазар.

Коментар

St_1, нямам предвид управление на индивидуален портфейл от акции. Ако клиента не ти повери 10-20 хил. няма сметка да се прави какъвто и да е портфейл. Или поне излиза доста скъпо. Идеята ми е за нещо от рода на инвестиционните клубове /investment clubs/ в САЩ, където 5-6 и повече души се обединяват и поверяват средствата се на брокер или сами търгуват online. Ако имате идеи как в BG може да се направи подобно обединение - споделяйте! Ще се опитам да проуча нормативната база за това, но имам съмнения, че такова "животно" май трябва да се "клонира" от вън.

Коментар

Никой не е казал, че от БФБ може само да се печели. А също не сме и казвали къде трябва да се инвестират средствата на клиентите - не е задължително да е на БФБ. Има и други инструменти.

Коментар

Това, което предлага Geno си е чисто и просто доверително управление на парични фондове, т.е. когато брокер спечели доверието на воите клиенти те ще оставят инвестициите си в неговите ръце, защото той би реализирал по-добър доход.

Лошото е, че при нашия неразвит пазар за това се изисква доста смелост и от дребните инвеститори и от брокера, по-точно ИП.

При този вариант на игра, ИП също имат изисквания за минимален праг, който трябва да бъде минат. Интересно защо всички смятат, че от БФБ може само да се печели. Дано изводите не са направени на база минали събития и борсови сесия.

Коментар

Това е необходимо, но не достатъчно условие. Идеята, с която започнах темата беше да провокирам себе си и колегите да помослим какво можем да направим ние като участници на този пазар. Стига сме се оплаквали от държавата, от бедността и от какво ли не още. Или приемаме, че условията са такива каквито са и мислим какво да предприемем, или по-добре да се отказваме от този бизнес. Не мога да разбера хора (не визирам теб Джордж), които хем се оплакват от пазара, хем работят на него. За мен това означава: "едно говори, друго върши" или пък някакъв вид мазохизъм.
                              Гено, мисля че това с физическите лица би могло да бъде стъпка във вярната посока, а тя според мен е да предлагаме по-адекватни услуги на клиентите си и да извоюваме някакво доверие първо към нас, а после към пазара. Разбира се, това е малка крачка, но все пак си струва да опитаме.

Коментар

Edin pazar ne se "pravi", toi vuznikva kogato ima nqkakvi hora, koito imat polza da turguvat pomejdu si s nqkakva stoka. Rabotata na durjavata e da ne pre4i i da za6titava sobstvenostta.

Коментар

Working...
                                X