IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Варненска корабостроителница

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Варненска корабостроителница

Според мен, това което се случи просто не е приватизация.
    Това беше продажба на активите на фалирало дружество.
    Корабостроителницата имаше и не малко малко дребни акционери ( и не само дребни ). Все пак близо 20 % държеше един фонд нали?
    Мисля, че не е станало нищо страшно. Ще стане страшно ако БМФ не направи нищо ново. Т.е. ако се продължи работата по същия безстопанствен начин.

Коментар

Aman ot prostotii. Darjavata PRIVATIZIRA darjavno pretpriatie. Po tazi logika ne triabva da ni uchudva, ako BTK kupi Biohim, Biohim kupi DZI, DZI bade prodaden na strategicheskia investitor DSK, koito mejduvremenno e kupil i Bulgartabak. Vaobshte izkluchitelno uspeshen i pri tova novatorski podhod v privatizatciata!

Коментар

Райфайзен са осигурили една голяма част от парите, но не цялата...помогнали са от Росексим. Германци щели да купят корабостроителницата или част от нея...

Коментар

Току що в Медиапул писаха, че кредитът е от "Райфайзен".

Коментар

И на мен ми е любопитно, но в случая директно копирах информацията от Фокус.

Коментар

може би нещо съм изпуснал в цялата история, но като като какъв се намесва споменатият депутат и кой е обещавал?

Коментар

БМФ плати за Корабостроителницата
                16:47ч. 08.04.2002г. FOCUS
                Параходство “Български морски флот” приведе парите за “Варненска корабостроителница “АД, съобщи за ДНЕС + депутатът от НДСВ Стефан Минков. "Ние обещахме, че заводът ще тръгне и аз съм сигурен, че до един месец Варненска Корабостроителница ще заработи", добави той. Параходството купи корабостроителния завод на търг с явно наддаване в надпревара срещу “Еврометал”АД.

Коментар

Пардон!
                  Имам предвид БМФ.

Коментар

Май че БМФ са намерили парите.

Коментар

Любопитен факт:
                      ВК трябва да поиска разрешение от АП за тегленето на заема.
                      По моя информаия такова разрешение все още не е поискано.
                      От АП засега увъртат и не дават смислен отговор ...
                      Ще коментирам след 17.30

Коментар

Май няма да стане сделката на БМФ. Тюх, каква загуба ще бъде!

Пламене, ще ти кажа какво ме кара да мисля, че се задълбочат проблемите на БМФ и се влошават преспективите за приватизацията му:
                        1. И двата бизнеса са доста трудни дори и поотделно, а камо ли заедно;
                        2. Виж аргументите на Сенека (Сенека, не съм нарекъл заключението ти политически пристрастно, а цитирах Пламен, който го нарича така);
                        3. Купувачите не обичат да им се продават произволно събрани "пакети" от неща, които не им трябват. Явно българските министри и приватизатори са последователи на супер успешната школа на VS Teleshop - плащаш 1 - получаваш 5. Примери: "Великия" Булгартабак холдинг - защо има толкова слаб и колеблив интерес? И на първокурсниците от УНСС е ясно, че "стратегическите инвеститори" се интересуват от 3-4 свестни предприятия: BLABT, SOFBT, GAGBT и SUN. Кажи ми какво ще правят с Първомай БТ, Кърджали БТ и Гоце Делчев БТ? Тука е и разликата с VS Teleshop - другите 4 дето ги дават "безплатно" не са безобидни предмети, които можеш да изхвърлиш на боклука, а напротив - първо плащаш повече(?!?) защото купуваш целия холдинг, а после като затвориш ненужните предприятия, ставаш "лошия капиталист", който изхвърля хората на улицата и синдикатите ти създават куп главоболия, като те разнасят по данъчни, прокуратури и всякакви други отвратителни чиновнически администрации. Е, мерси ще кажа аз на такваз покупка! Още ли не виждаш аналогията с БМФ? Нека поясня: ако ти си корабен магнат, който цял живот с това си се занимавал, разбираш от този бизнес, имаш яки връзки и клиенти, добро име и добро финансово състояние, и случайно проявиш интерес към БМФ с 97-те му кораба, позиции в черноморския регион и т.н., какво ще направиш, като изведнъж научиш, че цената на БМФ скача с 35,5 млн. лв, защото е придобил активите на фалирала корабостроителница? Нали част от изгодата е, че чрез приватизацията купуваш дружества в не особено добро състояние, но с приличен потенциал и след като ги оздравиш, вече си на печалба? А сега какво - цената ти се вдига, но за сметка на това придобиваш нещо, което не само не ти трябва, но и ако го разтуриш ще ти се разгони фамилията от протести и др., с други думи - таралеж за 35,5 млн. в гащите! Страхотно! Да не съм на мястото на такъв инвеститор!
                        Има и други примери - Балканкар холдинг, БТК, т.нар. "пулова приватизация" отпреди години и т.н.

Коментар

Dobre napravi, che paste-na pasaja. I na decata e iasno che na kapitan Genov mu se e obadil Muka i mu e zapoviadal da uchastva na targa. Muka e vidial che targa se provalia samo s edin neudoben uchastnik i mu e doshlo genialnoto prozrenie da valoji na kapitana izpalnenieto na zadachata.
                          Pri cialoto mi uvajenie kam moriacite ama tochno edin moriak li e nai-genialnia meniger deto reshava poverenoto mu darjavno drujestvo da pravi takiva ekvilibristiki.
                          I to kakto si prizna kapitana bez vsiakakav biznes plan
                          Plamene, stiga si se pravil na advokat i priemi ochevidno, inache bih se smial i plakal na teb

Коментар

Като прочетох, че Пламен се е смял и плакал на някаква статия в Mediapool и аз прескочих да й хвърля един поглед. Обаче, така и не видях на какво да се смея. Гого, така и не видях на какво викаш политически пристрастно заключение. Но може и аз нещо да съм се сбъркал. Аз си мисля, че говоря за пари, мангизи, зелени гущери, икономически решения, а то излиза, че са политически. Помогнете ми бе хора! Да се светна и аз!

И да няма разминавания, реших да ви пейстна един цитат от статията в който говори не кой да е, а представителя на собственика:

"Първата задача на новият собственик ще е да огледа завода и да се заеме с дострояването на започнатите кораби. Капитан Генов каза още, че БМФ няма да се хвърля в неразумни авантюри в този тежък и за параходството момент, а ще направи задълбочени бизнеспланове за перспективите за развитие на корабостроенето."

Въпроси на които дори не искам отговори:

1. Че те още ли не са я огледали тази корабостроителница? Аз ел.крушка да купя си я гледам, та ми я и пробват в магазина.

2. Второ изречение - И понеже и за параходството е тежък момента, решават да си купят и една фалирала корабостроителница ?!? Тук виждам една такава логика - жена ми като я ядоса майка й, бяга и си купува нещо от някой бутик, така де, само тя да го има и да си оправи настроението. Абе женски работи! Ама парите ги плаща, кой ... аз! Познато ви е, нали? Щото и при вас сигурно е нещо подобно. А сега да ви задам въпрос с понижена трудност - кой ще плати тази авантюрка с фалиралата корабостроителница ... сещате се ... Н И Е! Весело, нали?

3. По-нататък - Първо си купиха предприятието и сега почват да му правят бизнес план ??????? Е, това е върхът на икономическата мисъл. Да вземат да светна западняците как стават тези работи, че те горките я почват отпреди това, пишат, смятат и се бъхтят и не знаят ще го купят ли предприятието или трудът им ще отиде бадева. По си е друго първом да си го купиш, пък после все ще излезе нещо, я!

Ама прав си Пламене! Виж за смеха не знам, ама за плача си прав! Ще има да си подсмърчаме и да чакаме икономическо развитие до второ пришествие.

Истината, мили приятели е, че колкото и мъчно да ни е, трябва да уважаваме желязната икономическа логика. Трябваше да оставят хората с електрожените да влязат и ... каквото, таквоз!

Коментар

Гого, не те обвинявам в политическа или каквато и да е пристрастност. Радвам се, че ще дискутираме по ТЕМАТА. Какво те кара да мислиш, че се задълбочат се проблемите на БМФ и се влошават преспективите за приватизацията му?

Коментар

Seneka, в постинга ти няма лъжа, просто защото в него няма факти. Стилът ти е отвлечен и си служиш с въпроси, които представяш като риторични. Не тероризираш никого, най-малкото има нужда да се извиняваш. Във форум, като този всеки може да изразява свободно мнението си според мен. Ако не си забелязъл в голямата си част написаното от мен е факти и цифри. Не държа на представителност, така че не ангажирам никого с мнението си. За анонимност защо отваряш дума, след като дори mail-a си не пишеш. За разлика от теб няма да съветвам останалите какво да четат.

Коментар

Working...
                                X