IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

2008 ще е годината на IPO-тата и по-ниска доходност

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Днеска ходих на автомивка. Не аз де, фордчето... Между другото, чаках някъде около 3 часа. Явно всички, които не са някъде за празниците, са по столичните автомивки.

Както и да е, простете лиричното отклонение...

И по едно време влизам отзад в гаражчето, пичовете казаха, че имало кафе машина. Докато си пускам монетките, чувам разговора, който се провежда на една пластмасова масичка, връз пластмасови чашки с шльокавица и няколко броя на "Playboy" от преди войната...

"Начи има три вида - едните залагат само на акции, борси тва-онова , сещаш ли се. Вторите ненам точно кви беха, а има и такива дето само в държавни ценни книжа, сещаш ли се. Държавата ти ги гарантира, ама не се печели много. Иначи в тия другите фондове само седиш и нищо не правиш, кво искаш повече...", реди някакъв симпатяга с изящен син анцуг и кожено яке.

"Еми де да знам, тва си е далавера, батко...", вика събеседника.

"Ми аз мисля да започна с 5-10 хил. лв., след две-три години тва ще са си баси парите. То можеш и сам да си ги въртиш , де...тва мойто приятелче от Търговище дето почна на борсата тва-онова, са кара едно беемве петица, от тия не най-новите - предишните, сещаш ли се. Ама става в 3 часа, тогава отваря борсата в Токио, спи три часа, после на обяд играе на нашта борса, и вечерта в Ню Йорк, там нали са седем часа назад", продължава зарибителят.

"Верно ли бе, копеле... тоя кога спи?!", риторично се пита вторият.

И тогава некъде ми се приготви кафето и си излязох, защото смехът неудържимо напираше...

Та след такъв културен шок разумът ми крещи: MEGA-HYPER-TURBO-ULTRA SELL на всичко, що завършва на "АД".

"Когато и чистачката започне да говори за акции - продавай" - народна мъдрост.

От друга страна съм съгласен, че чуждестранните инвестиции и приличният икономически растеж са предпоставки за още малко щастие на БФБ.

Но пък коефициентите ни са с две-три глави над тези на държавите-аналози. Тва не е добре. И като прибавим и този с анцуга, и международното положение. Май ще видим 30% през на дедо кривия...

Но каквото е писано - ще стане Нема страшно... "Вънка нек си вали, я съм си добре", е казал шопът
    Кучето те гледа с уважение, котката - с презрение, а прасето - като равен

Коментар

• Първоначално изпратено от gino
      Първоначално изпратено от НЕСТОР
      Бих ти задал директно въпроса тогава: Кой печели от ипотечната криза тогава?

Американската банкова система като цяло, не е поставена на колене. На колене са поставени не всички.
      Не мога да се съглася, че тази криза е дошла просто така от поредица от неразумни решения, може да е започнала така , но възможностите за печалби след възникването на подобно нещо са доста големи. Все някой се е сетил до къде ще достигне всичко това и е подпомогнал събитията.

Проследи събитията през следващата година и ще забележиш как споменатите от теб банки са отиграли положението и какви печалби ще декларират.

Официалните данни естествено ще са меко казани - " Американските банки преодоляват ипотечната криза. "

Nakolko golemi hedge funds napraviha ogromni pe4albi kato shortvaha vsakakvi ipote4ni knija (govorya ti za 000% dohodnost). Goldman Sachs sa6to napraviha pari, poneje poslednite meseci sa shortvali knijata koito sa prodavali na investitori, ima i drugi znaini i neznaini geroi...
      да контрата е в инвеститорите и в наистина тъпите банки
      умните банки са ушили клиентите си
      за съжаление
      прасетата ги колят
      тук ще постна една моя любима преводна статия
      http://obuchenie.investor.bg/?cat=119&id=58043
      За биковете, мечките и... прасетата и пилетата
      Така с израза „прасета“ се означават високорисковите инвеститори, оглеждащи се за еднократна инвестиция с огромна доходност, постигната за кратък период от време. Те купуват горещите за деня компании, като често не правят анализ на това, което купуват. Нетърпеливи са, жадни и емоционални относно своите инвестиции, без да са вложили време в изучаването на съответното дружество. Професионалните инвеститори обичат „прасетата“, защото обикновено техните загуби влизат в сметките на „биковете“ и „мечките“.
      направо ги заклаха
      и то на сигурния инструмент облигация
      дето сега се търгуват на 5% от номинала
      голям майтап

Коментар

• Първоначално изпратено от НЕСТОР
        Бих ти задал директно въпроса тогава: Кой печели от ипотечната криза тогава?

Американската банкова система като цяло, не е поставена на колене. На колене са поставени не всички.
        Не мога да се съглася, че тази криза е дошла просто така от поредица от неразумни решения, може да е започнала така , но възможностите за печалби след възникването на подобно нещо са доста големи. Все някой се е сетил до къде ще достигне всичко това и е подпомогнал събитията.

Проследи събитията през следващата година и ще забележиш как споменатите от теб банки са отиграли положението и какви печалби ще декларират.

Официалните данни естествено ще са меко казани - " Американските банки преодоляват ипотечната криза. "

Nakolko golemi hedge funds napraviha ogromni pe4albi kato shortvaha vsakakvi ipote4ni knija (govorya ti za 000% dohodnost). Goldman Sachs sa6to napraviha pari, poneje poslednite meseci sa shortvali knijata koito sa prodavali na investitori, ima i drugi znaini i neznaini geroi...
        In Goze We Trust

Коментар

• Бих ти задал директно въпроса : Кой печели от ипотечната криза тогава?

Коментар

• Първоначално изпратено от Ford
            Щом казваш така, още по- добре, радвам се за Боровец. Аз съм предимно на морето и имам наблюдения върху тамошното строителство- огромно и вече далеч не грозно. Вижте рекламите на комплексите- на мен ми харесват много, не знам за вас- красиви, с градини, басейн, панорама,ресторант, сауна,фитнес... Чужденците искат качество и все повече им се дава. Относно строителството ме притеснява това, че работна ръка и материалите са "кът", но това за затруднения спохождащи тренда
            в Боровец, Искровете и Белчин бани са се захванали майсторите - мама, баба и Галина бланка

пардон

Балкантурист и другите на Дарна Павлова, Химимпорт (наскоро купиха един огромен имот от общината), Христо Ковачки (той е от с. Продановци на 2 км. от Самоков) и Главбулгарстрой (собственика Пешов е от самоковското с. Белчин)

дано направят нещо готино

Коментар

• Първоначално изпратено от gino
              Tova za NINJA credit e mnogo yako, predpolagam 4e znae6 otkade idva- No Income No Job and Assets. Otiva6 s Driver's License i vzima6 $150,000-$200,000. Brokera pribira comissionata, bankata pribira service fee poneje prodava impotekata na nakoya IBank no prodaljava da ya obslujva, te pravyat MBS, prodavat na nakoya druga IBank, te pravyat CDO, i prodavat na nakoy zabluden investitor....i taka stavat krizite sled tova.
              да един от създателите на Инвестор.БГ АД и активен акционер до момента е на много висока позиция в една лондонска банка и ни ги разказва тези неща
              нинджа кредити са се появили и във Великобритания, но едва наскоро и бавно и не са навлязли опасно

във САЩ било мазало и банките постоянно правели нови погасителни планове, за да не изкарат имота на пазара, защото така ще си резнат краката

не знам докога могат да крият колко зле са в действителност....

то и в UK било ужасно, защото самоучастието било само 3%
              главница не трябва да плащаш, а само лихва, главницата след 20 г. я рефинансираш и готово
              така че ако цените не вървят нагоре, става страшно, а те вече падат

даже в Русия били толкова глезени, че за проект в тундрата се финансирали на EURIBOR плюс 125 б.п., обаче вече не е така .....
              глезотията свършила

Коментар

Тази криза е преднамерено предизвикана, от този, който създава правилата - свръх големите банки и Федералния резерв. Те са крайните печеливши от една такава криза, големите банки купуват по-малките или просто ги ликвидират и в двата случая ликвидират конкуренцията.
                това хич не е вярно
                Ситибанк се моли на арабите да я финансират и то чрез конвертируеми облигации
                хем ще взимат доходност, хем ще вземат акции
                и то Ситибанк е с 50% спад за 1 г. в доларово и с 70% в еврово изражение

сума ти от големите банки опряха до арабските, сингапурския и китайския държавен фонд за да се спасят
                включително UBS

това е все едно ако ние имахме банки с бг капитал, каквото имаме но са малки - ПИБ, КТБ,ЦКБ, Инвестбанк, Токуда, Интернешънъл асет

да им свалим цената с 70% и да викнем арабите да ги купят, вземайки и лихва преди да си конвертират облигациите

какво да купува Ситибанк? след като нея я купиха

не виждам логика в твърдението ти

чувал съм, че едно време в БГ решили да фалират една държавна Минералбанк и една частна ПЧБ банки
                струвало им се много мъдро и така щяли да оздравят системата
                не зная дали има истина
                но е супер тъпо да се руши финансовата система
                и не случайно тогава БНБ, а сега и ЕЦБ, ФЕД и др. наливат пари в банките да ги спасят от ликвидна криза и паника на вложителите

не вярвам някой нарочно да е поставил на колене американската банкова система

Коментар

• Първоначално изпратено от kefala
                  Импе,къде в България туризмът ни не е дивашки.А и не съм убеден ,че туризмът е панацея за една икономика.Както ми казваше навремето една французойка,туризмът ми првилича повече на бране на банани!!!
                  Златна да ти е устата, че вече ми писна от мрънкащи хотелиери и агенти.

Коментар

• Първоначално изпратено от Bobi75
                    Джино, заеш ли кое е хубавото на ситуацията. Ще им хванем цаката на всички тез съкращения и операциите зад тях и след 10 години като се повтори ситуацията, ще имаме възможност да извлечем полза

как ли, още не знам
                    Hahaha, kato se porazvie finansoviyat pazar v BG, sigurno 6te se poyavyat takiva instrumenti i ni6to 4udno da ima razni peripetii v tazi nasoka.
                    In Goze We Trust

Коментар

• Импе,къде в България туризмът ни не е дивашки.А и не съм убеден ,че туризмът е панацея за една икономика.Както ми казваше навремето една французойка,туризмът ми првилича повече на бране на банани!!!

Коментар

• Щом казваш така, още по- добре, радвам се за Боровец. Аз съм предимно на морето и имам наблюдения върху тамошното строителство- огромно и вече далеч не грозно. Вижте рекламите на комплексите- на мен ми харесват много, не знам за вас- красиви, с градини, басейн, панорама,ресторант, сауна,фитнес... Чужденците искат качество и все повече им се дава. Относно строителството ме притеснява това, че работна ръка и материалите са "кът", но това за затруднения спохождащи тренда

Коментар

Буров , преди доста време е написал: " Пари при пари отиват, но не многото при малкото , а малкото при многото."
                          a това е казано още в Библията

Коментар

• po-umnite eliminirat po-malko umnite.

Не мисля, че съм написал нещо , което в голяма степен противоречи на казаното от теб.

Буров , преди доста време е написал: " Пари при пари отиват, но не многото при малкото , а малкото при многото."

Ето и още една гледна точка: "Неморално е да позволиш на баламите да запазят парите си."

Коментар

• Джино, заеш ли кое е хубавото на ситуацията. Ще им хванем цаката на всички тез съкращения и операциите зад тях и след 10 години като се повтори ситуацията, ще имаме възможност да извлечем полза

как ли, още не знам

Коментар

• Марияне, че е убаво на Боровецът - е. Че се строи дивашки - се.
                                Ама и че, типично по български, ще го направят на г.з, почти не се съмнявам. Днес един приятел ми разказваше - каза, че такава цигания и скъпотия на едно място просто няма на светът.
                                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Working...
                                X