IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Бихте ли доверили парите си на Allianz след спада днес?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Ами то какво излезе, че Алианц всъщност най-далновидно постъпиха.

Коментар

• До края на годината мултифондовете ще могат да стартират

Изпълнителен директор на ПОД "Алианц България"

През миналата година между Комисията за финансов надзор и асоциацията на пенсионните дружества (БАДПО) започна обсъждането на законови промени, най-важната от които е въвеждането на мултифондове в доброволното осигуряване. С тях осигурените ще могат да избират между три типа рисков профил за инвестиции на натрупаните по личната партида средства. За мнение по темата разговаряме със София Христова, изпълнителен директор на ПОД "Алианц България"

Предстои въвеждането на мултифондовете в доброволното осигуряване, как според вас това ще повлияе на пазара?

Сигурни сме, че клиентите ни ще приемат много добре въвеждането на мултифондовата система. Тя представлява управление на средствата на пенсионните фондове в различни инвестиционни портфейли, с различен рисков профил. Според повечето специалисти мултифондовете са задължителен елемент в системите за допълнително осигуряване. Те ще обогатят предлагания продукт, ще го направят по-атрактивен и конкурентен. Едновременно с това благодарение на по-разнообразната инвестиционна рамка мултифондовете ще осигурят по-добри възможности за осигуряване на достойни доходи след пенсиониране. В края на миналата година KPMG представи резултатите от тяхно мащабно изследване, проведено в голям брой държави, за развитието на финансовия сектор. Една от констатациите в него е, че по цял свят пенсионните фондове разширяват рисковия диапазон на своите инвестиции. Несъмнено те остават по-скоро консервативни инвеститори, но въпреки това, за да изпълняват целите си и да отговорят на очакванията, постепенно преструктурират портфейлите, търсейки малко по-агресивни стратегии.

Работим интензивно с Комисията за финансов надзор по подготовка на законодателните промени и считам, че ще се вместим в сроковете, които сме си определили, и ще успеем до края на 2008 г. да стартираме с управлението на различни инвестиционни портфейли в доброволните фондове.

Ще могат ли да станат те реална конкуренция на взаимните фондове?

Пенсионните фондове и колективните инвестиционни схеми предлагат принципно различни финансови продукти. Те имат различни цели, различни приоритети и са насочени към различен кръг клиенти. Ще ви дам само един пример - осигуряването с неголеми месечни вноски е типично за пенсионните фондове и същевременно е нехарактерно за колективните инвестиционни схеми. От друга страна, инвестирането в КИС е характерно за самите пенсионни фондове. Лично аз не възприемам мултифондовата система като конкуренция с другите финансови продукти, а като усъвършенстване на системата за допълнително пенсионно осигуряване.

Има ли съществени разлики в позициите на комисията и пенсионните дружества?

Проектът, който се подготвя, действително е резултат от сериозни дебати. Съвсем естествено е да се обсъждат различни виждания, но не мисля, че това е проблем, напротив - дискусията ни дава възможност да стигнем до възможно най-добрите решения. Важното е, че има консенсус за необходимостта от въвеждане на мултифондове в доброволните, а по-късно и в задължителните пенсионни фондове. Един от въпросите например, за които според мен беше намерено най-доброто решение, е организационната форма. Те ще бъдат отделни, обособени инвестиционни портфейли в рамките на съществуващите доброволни схеми.

Тоест запазва се доброволният фонд и в него ще има три портфейла?

Точно така, в рамките на доброволния пенсионен фонд ще могат да бъдат обособявани до три различни инвестиционни портфейла, с различна степен на риск, съответно с различни възможности за постигане на доходност. Създаването на два или три инвестиционни портфейла няма да бъде задължение, а опция за пенсионноосигурителните дружества, но те ще трябва задължително да управляват балансиран портфейл.

Запазва ли се предложението, ако един осигурен не направи избор в кой портфейл да бъдат средствата му, те директно да отиват в балансирания?

Въпросът с разпределението на осигурените лица, които не са избрали портфейл, е много важен. Естествено всички дружества ще се постараят техните клиенти да направят един наистина информиран избор, но винаги ще има хора, които не могат или не желаят да избират. Предложението, около което към момента се е обединила работната група, е хората, които не направят избор, да бъдат разпределяни в инвестиционен портфейл според тяхната възраст или години, които им остават до пенсия. Така най-младите осигурени ще бъдат насочвани към агресивния, тези, на които им остават 5 или 10 години до пенсия - към консервативния, а останалите - към балансирания портфейл.

Много от хората след започване на работа за пръв път не знаят, че трябва да изберат фонд, след което се разпределят служебно и година, дори и повече, не знаят къде са осигурени. Говорили ли сте с работодатели да обяснят на хората, които започват работа, че трябва да изберат фонд?

Проблемът с информираността на хората съществува в допълнителното задължително осигуряване още от създаването на първите такива фондове. Най-важното, което трябва да знаят младите хора, е, че в рамките на три месеца от започване на работа те трябва да се поинтересуват за пенсионноосигурителните дружества и да изберат някой от универсалните пенсионни фондове, където да бъдат насочвани вноските, които така или иначе им се удържат. В противен случай ги очаква лотарията на служебното разпределение, което ще ги "прати" в някой от деветте фонда. Поради непълнотата на данните е много вероятно служебно разпределените да не получават редовно информация за своите партиди, да не познават своите права.

Едно от предложенията на КФН е да бъдат намалени таксите, които пенсионносигурителните дружества събират от осигурените. Подкрепяте ли подобна стъпка и ако се стигне до нея, ще изпитате ли финансови затруднения?

Намаляването на таксите е задължително и неизбежно и по този въпрос всички специалисти от бранша са единодушни. Важният въпрос е кога и с какви механизми да стане това - пазарни или административни. Становището на пенсионноосигурителните дружества е, че комисията поставя преждевременно въпроса за намаляване на таксата в задължителното осигуряване. Ще дам за пример доброволното осигуряване, което съществува от 1994 г., т.е. вече тринадесет години. За този период дружествата натрупаха опит, установиха трайни отношения със своите клиенти и формираха критична маса от активи. В момента Кодексът за социално осигуряване позволява при тях удръжката от всяка вноска да достига до 7%, но средната такса за пазара е около 3%. Това е пример за саморегулиране на един развит пазар, без административна намеса. Трябва да отбележа, че това стана възможно след десетата година от дейността.

При фондовете за допълнително осигуряване нещата стоят по съвсем различен начин. Те започнаха своята дейност от 2001 г. с изключително нисък размер на осигурителните вноски и същевременно с много високи изисквания към тяхната дейност. Ако разгледаме опита в останалите европейски страни, ще установим, че българските дружества са единствените, които поемат всички разходи на управляваните от тях фондове. Същевременно вноските у нас са едни от най-ниските.

Трябва да подчертая, че за отделното осигурено лице предлаганото намаление на таксата за управление, например от 1% на 0.8% годишно, е пренебрежимо малко. При сегашните натрупвания в индивидуалните партиди това са 2-3 лв. годишно и не бива да се твърди, че подобна стъпка би се отразила чувствително на средствата за пенсия.

Надзорът би трябвало да се интересува и от финансовата стабилност на системата, а независимо от текущата печалба много от дружествата все още имат непокрити загуби от минали години. Ако трябва да отговоря на последната част от въпроса, преждевременното намаляване на таксите ще доведе не толкова до финансови затруднения, а по-скоро ще забави развитието на нашата дейност и ще намали качеството на предлаганите услуги.

Миналата година имаше доста висока инфлация, като цяло пенсионните фондове показаха доходност над нея. Ако през тази и следващата година тя отново е висока, това дали би отдръпнало хора от спестяване в доброволните фондове?

Доходността на доброволния фонд на "Алианц България" за 2007 г. е 15.43%. Имайки предвид, че официално обявената инфлация за миналата година е 12.5%, с удовлетворение можем да твърдим, че сме успели не само да я компенсираме, но и да разпределим реален доход в партидите.

Естествено ще бъде притеснително за всички, ако на фона на забавяне на икономическия растеж темпът на инфлацията се запази висок и през тази година. От една страна, това е свързано с финансовото състояние на хората, тъй като спестяването в доброволните фондове е пряко свързано с възможностите им да заделят средства от текущо потребление. От друга страна, стремежът към все по-висока доходност при доброволните схеми неизбежно води до промяна в техния рисков профил. И тук е особено важно коректното представяне и оповестяване на инвестиционните резултати. За съжаление в момента при фондовете липсва практиката, която възприеха колективните инвестиционни схеми, при обявяване на доходност да се оповестява задължително и информация за рисковите характеристики.

Мултифондовата система, при която рисковите характеристики са ясни, ще коригира това. При мултифондовете ще има ясно дефинирана степен на риск и всеки осигурен, влагайки своите 50 лв., ще е наясно какво би могъл да очаква.

Пенсионните фондове са едни от най-големите инвеститори на фондовата борса и естествено има силен интерес към структурата на портфейлите им. В момента такава информация, за инвестиции по емитенти, се представя веднъж годишно, обсъждали ли сте това да става по-често?

Считам, че това би трябвало да става по-често. Това, че в момента тази информация се оповестява веднъж в годината, е в резултат на нормативните изисквания и лесно може да бъде коригирано. Оповестяването на структурата на инвестициите по емитенти на период от три месеца би било съвсем адекватно, тъй като това е информация, с която всички разполагаме. Повече от нормално е всеки осигурен да има възможност да види точно къде и в какви пропорции са вложени неговите спестявания.

След корекцията, която започна през ноември на БФБ, пазарът още не се е възстановил напълно. Дали това ще накара повече фондове да изберат други пазари?

В момента движенията както на българския, така и на външните финансови пазари не са положителни, напротив, включително и от началото на годината, резултатите им са отрицателни. Това обаче са временни състояния и тенденции. Инвестиционните стратегии и решения се градят на задълбочени дългосрочни анализи и задължително трябва да се има предвид, че целта им е осигуряване на доходност в дългосрочен план. Кратките колебания не бива да ни притесняват и още по-малко трябва да водят до резки промени в инвестиционните стратегии.

В края на миналата година, когато стана ясно, че пенсионни фондове на "Алианц България" изтеглят част от инвестициите си, пазарът реагира много остро и с безпокойство...

Което беше странно за нас, защото това, което предприехме, е една съвсем нормална инвестиционна стъпка, която е напълно в рамките на нормалното и отговорно пазарно поведение. Действията ни са резултат от анализи и решения, продиктувани от дългосрочни и средносрочни цели. Емоционалната реакция на някои субекти остана не особено ясна за нас, факт е, че пазарът реагира преди всичко на слуховете, а не толкова на реалните действия. Както видяхте, в крайна сметка борсата реагира съвсем адекватно и се възстанови изключително бързо.

Каква е инвестиционната стратегия на "Алианц България" за тази година?
      Инвестиционната ни стратегия за 2008 г., а и за един по-дълъг период от време е насочена предимно към все по-силно диверсифициране на портфейлите. Стремежът ни е, от една страна, да разпределим и минимизираме риска, като същевременно реализираме възможно по-висока доходност за единица риск. Когато анализираме къде да инвестираме средствата от пенсионните фондове, ние проучваме задълбочено всеки емитент, особено когато става дума за по-рискови инструменти, каквито са акциите. При анализите се структурират групи от компании, в които се инвестира, и се определят лимити в абсолютна сума и в процент от активите за всеки емитент. Тази дейност е постоянна и стои в основата на всички инвестиционни решения.
      Етикети: доброволно пенсионно осигуряване, пенсионен фонд, ЗПАД Алианц

“Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

Коментар

• не съм защитник на алианц, но анкетата ми звучи ще се чукаме ли или да. лреди да гласувате емоционално,което е ваше право разбира се ви пускам поста си от ИМПЕРИЯТА.....

дойде време и аз да се изходя по темата.
        първо и аз реагирах първосигнално и аха аха да подкрепя заглавието на темата. после се замислих и като се върнах назад във времето ми се набиха следните изводи.
        1. алианц от бая време стои здраво стъпил на световните финансови пазари.
        2. тогава защо са продали акциите още през януари? освен вчерашното изказване за доходността на депозита ми хрумна, че може би не им харесва факта, че БФБ търгуват от доста време така наречените от мен "гръцки бесни кучета", които за два три месеца качиха и свалиха например ТИЧА с 200%., което води до нестабилност на борсата. какво правят тогава отиват при стабилните ДФ.
        3. да да ама не . след края на техническата корекция, последва нищо непредизвикана политическа/административна корекция. най- вероятно и това ама никак не им е харесало. няма какво да се ядосва АА, защото излизането на алианц, може и да следсвие от разбъркването на лайната от него, КК, ВП , МВНР и и др. знайни и незнайни капацитети, които се упражняваха по темата балон ли е БФБ.
        4. следва напускане на българския финансов пазар, именно защстс имат финансова култура за разлика от изброените по- горе фактори и търсят повече стабилност. дано не ги последват други големи играчи.
        5. ако са си направили изводи от 1-4 , следва да им благодарим, че не се изтеглиха, веднага след прословутата среща и последвалите изказвания на гръцките директори на гръцките банки в РБ, защото ставаше страшно, ами оставиха БФБ да глътне малко въздух и да не раздухват паниката.
        6. показаха на компанията по точка 3 кой има право да определя , кога ще има срив ,корекция или друго , само играчите на пазара с действията си , а не измислената компания, която най- вероятно използва постове и власт за собствени облаги.
        7 тепърва ще берем ядове с изказванията през "черния" ноември

естествено тия разсъждения са плод само на житейски опит, съпоставки и гледане в тавана и не претендират да бъдат истина, но според мен ги има в картите.

и последно и аз чакам ЪП - ЪП

Коментар

• Колеги, самият факт, че има дори и един отговорил на анкетата по-горе, говори много лошо за това какви хора сме. Ами решил фондът Х да продава - ще продава. Това си е негово право. Каква е тази злоба, какво е това чудо?! Някого от вас карат ли го насила да продава или да купува нещо? Май не. Значи ако ти решиш да си продаваш акциите по некакви там лични съображения, е твое право. А ако някой друг реши преди тебе да продава, това е срамота - защо? Въобще злобичката няма край в средата на Балканите.

Коментар

• Първоначално изпратено от DarikFinance.bg
            Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на Статус капитал Ад

Не съм чувал, че и други пенсионни фондове ще изтеглят дяловете си. Дори смятам точно обратното, че те ще наливат пари, макар и в по-малка степен, за да подкрепят пазара. Смятам, че Алианц постъпиха доста коректно към договорните фондове, в които имаха дялове, тъй като в разстояние на няколко дни те изтеглиха от всички, а не първо от едни, а след това от други, които да трябва да разпродават при вече паднал пазар. Ако Алианц са искали да продават всичките си дялове, това е най-правилният начин, тъй като ако го правеха на части, шяха да продават на все по-ниски цени, и в крайна сметка да ощетят инвестиралите в техните пенсионни фондове лица. След вчерашното решение на Алианц, най-големи трудности ще има при договорните фондове, които са инвестирали само на нашия пазар”.

Коментар

• [quote="Amatyor"]
              Първоначално изпратено от BGold
              ...От опита ми с тях знам обаче е че имат огромен и силно раздут щат, който изяжда огромна част от заработената доходност на фондовете им. Таксите и комисионните им са високи, а служителите им (поне тези които комуникират с клиенти) зле подготвени. Случвало ми се е самия служител да не знае какви такси и комисионни дължа, та да трябва аз да му ги обяснявам. Други пък седят и открито ме лъжат и манипулират с розови приказки, но като разберат че все пак аз знам що е това процент и доходност, ядосано се фръцват и ми обръщат гръб.
              За качеството на обслужване бих могъл да се съглася. Обаче, раздутият щат няма много пряка връзка с доходността в пенсионните фондове. Заплатите на служителите се изплащат от Пенсионноосигурителните дружества, които печелят от таксите събирани от осигурените лица. Максималните стойности на таксите са определени в КСО и са почти еднакви във всички пенсионни компании.
              Има такса "на входа" - до 5% от всяка вноска.
              Инвестиционната такса е 1% от активите под управление при задължителните фондове (Универсалния и Професионалния) и 10% от реализирания доход при Доброволния фонд.

Коментар

• Когато има основателно сьмнение за загуба на инвестирания капитал никаква потенциална доходност не може да оправдае дьржането на определени позиции!СИГУРНОСТТА НА КАПИТАЛА Е С ПРИОРИТЕТ! Доходност от стотици и хиляди % през 2008 няма да има(може и да има,но сьс знак МИНУС)!

Коментар

• Споделям мнението на Amatyor-а.

По силата на автоматично преразпределение съм в този фонд за задължително допълнително осигуряване, но .... определено догодина няма да е така. Вчерашният ден преля чашата на търпението ми към тези нещастници. За мен това си беше чисто сваляне на доходност на фонда.

Коментар

• Аз говоря за правилността /според мен/ на инвестиционното им решение. Щом индивидуални инвеститори излизат от пазара, защо и институционални да не го правят. Всеки сам си решава. Според ментова решение е правилни и не би следвало да ги обвиняваме. Вре,ето ще покаже, но не и с ТЪПИ ВЪПРОСИ като тези по-горе.

п.с. Нямам нищо общо с Алианц

Коментар

• Първоначално изпратено от BGold
                      И аз мисля, че постърпиха правилно. Аз лично съм излязъл от всичко и е логично и те да направят същото с парите, които са им доверени.
                      Ами те горе долу това правят от как са на пазара в БГ. Като се съди по доходността.

Невиждам какво може да те радва, че Алианц просто държат парите ти навън и на сигурно. Единственото сигурно при Алианц е че инфлацията ще ти ги яде бавно, но методично.

Не казвам че момента за излизане е лошо подбран или че не трябва да се влиза и излиза според ситуацията. Напротив точно това трябва да се прави.

Но ако погледнем доходността на Алианц - те или са перманентно навън, или така са влизали досега, че са пропуснали целия ръст на фондовия пазар за последната година. Аз лично нямам обяснение на какво се дължи "грандиозната" им доходност, която реално погледнато не покрива даже инфлацията.

От опита ми с тях знам обаче е че имат огромен и силно раздут щат, който изяжда огромна част от заработената доходност на фондовете им. Таксите и комисионните им са високи, а служителите им (поне тези които комуникират с клиенти) зле подготвени. Случвало ми се е самия служител да не знае какви такси и комисионни дължа, та да трябва аз да му ги обяснявам. Други пък седят и открито ме лъжат и манипулират с розови приказки, но като разберат че все пак аз знам що е това процент и доходност, ядосано се фръцват и ми обръщат гръб.

По силата на автоматично преразпределение съм в този фонд за задължително допълнително осигуряване, но .... определено догодина няма да е така.

Пак казвам, негативизма ми към Алианц, няма нищо общо с вчерашните събития. Просто това е един прекалено муден и затлъстял фонд, разчитащ просто на името си.

Коментар

• Първоначално изпратено от Чичо Уорън
                        Първоначално изпратено от val2
                        и кой идиот е поставил въпросите горе. Що няма отговор - да бих им се доверил?????
                        Защото сигурно има отделна тема за олигофрени
                        Само незнам защо ти не си отишъл в нея val2 ...
                        Логично - нямам работа там . Но може ти да намериш уют там , пробваи !

Коментар

• Първоначално изпратено от val2
                          Toгава ти какво правиш тук?

Коментар

• Първоначално изпратено от val2
                            и кой идиот е поставил въпросите горе. Що няма отговор - да бих им се доверил?????
                            Само незнам защо ти не си отишъл в нея val2 ...

Коментар

Коментар

И аз мисля, че постърпиха правилно. Аз лично съм излязъл от всичко и е логично и те да направят същото с парите, които са им доверени.
                                Остави ги. Те още малко ще забранят продажбите изобщо.

Коментар

Working...
                                X