IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

2008 ще е годината на IPO-тата и по-ниска доходност

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Мариян Йорданов
    Първоначално изпратено от BGN
    Първоначално изпратено от Мариян Йорданов
    Първоначално изпратено от Bobi75
    точно БГН, не може в началото на годината да се оплакваме колко малко играчи има на борсата и колко ниска е инвестиционната култура на българина, а в края на лятото да се пищи, че "куцо и сакато" инвестирало на борсата
    Това че има много повече играчи, не значи, че те новите имат инвестиционна култура, да не кажа обратното

Има едно правило, че който не е губил не става за инвеститор.
    Друго че след 10 г. можеш да се наречеш трейдър
    и трето от Стара коза яре и четвърто Гърмян заек

Теорията казва, че последната вълна е най-бърза нагоре, там влиза стадото и после го заколват.

Стадото са прасета, които търсят висока доходност без анализ

Теорията казват и че стадото влиза на падащ пазар. Човека е устроен така че купува нещо което е поевтиняло, а не нещо което е поскъпнало и ще поскъпва още повече.
    Правилото е купувай скъпо, продавай още по-скъпо.
    Уорън Бъфет е казал че "има причина евтините дружества да са евтини"

http://obuchenie.investor.bg/
    Така с израза „прасета“ се означават високорисковите инвеститори, оглеждащи се за еднократна инвестиция с огромна доходност, постигната за кратък период от време. Те купуват горещите за деня компании, като често не правят анализ на това, което купуват. Нетърпеливи са, жадни и емоционални относно своите инвестиции, без да са вложили време в изучаването на съответното дружество. Професионалните инвеститори обичат „прасетата“, защото обикновено техните загуби влизат в сметките на „биковете“ и „мечките“.
    НЯМА УНИВЕРСАЛНИ ПРАВИЛА!!
    ВСЕКИ САМ ПРЕЦЕНЯВА КОЕ Е ПРАВИЛНО И КОЕ НЕ!!
    ВСЕКИ САМ СТИГА ДО ОПРЕДЕЛЕНИ ОБОБЩАВАЩИ ЗАКЛЮЧЕНИЯ!!
    как да няма
    дете което не се е парило в печка не знае какво
    човек който не е губил не знае какво е
    просто на пазара в момента има прекалено малко хора които са губили
    не казвам че пазара е надут
    аз си стоя в акции, но просто нямам никакви кредити, а имам малко кеш
    за първи път от 7 г.
    и каквото и да стане ми е все тая и нагоре и надолу
    всеки си преценява сам
    не ми се преживява отново 1998 г.
    личния ми избор е да не съм на кредит в момента
    не е препоръка за нищо
    в сряда ще съм готов с един анализ на бг компаниите, които е доста интересен и показва че среднопретеглено положението не е супер
    някой компании са супер
    но някой не са
    и както казах средно положението е доста зле, големите надежди за ръстове в продажбите и пазарни дялове се оказват химера
    четете в сряда
    говоря за фундамента
    за спекулативния момент играта вече е сложна, всеки да си прецени как да го отиграва
    не е препоръка за нищо
    ето какво е коментирано преди почти 1 г.

Коментар

• Първоначално изпратено от drememi
      ама сигурна ли е ниската доходност?
      Недей, бе, ще ти се смеят майсторите тук ... :-)

Коментар

• ама сигурна ли е ниската доходност?

Коментар

Първоначално изпратено от Слънчев вятър
          мисла си, дали да отчитаме инфлацията за борсовите компании и да не я отчитаме за неборсовите
          14% ръст на БВП в индустрията е с включена инфлация
          номинално е 27%, реално 14%
          в БВП има един дефлатор, който е инфлацията и намалява номиналното до реалното
          в САЩ компаниите коригират продажбите си с инфлацията
          в БГ това става само при инфлация над 100%

а и като осредняваме има един друг проблем - унищожаваме добрите резултати на половината компании - в примера от таблицата - 12 дружества, от тях 5 са с растеж от 40% нагоре... така че има си дружества и дружества има си дисперсия между тех а изостаналите може да наваксат пък тази година варианти всекакви да не губиме надежда ...
          през годината пиша за тези с над 100%, над 40% и т.н. при всеки отчет
          твоето твърдение е все едно НСИ да не обявява БВП, защото е по-добре да обявява ръста само на най-най добрата индустрия
          политиците ще са много щастливи

защо всички гледат таблицата за SOFIX
          дал съм по-широка с 83 компании
          http://www.investor.bg/?cat=85&id=57843
          но май на никого не му се клика по-линковете към старата таблица
          ще я сложа в този материал, за да се вижда

материала не е на база SOFIX а на 100-те най-ликвидни компании
          BG firmite ne publikuvat li unit growth v razli4nite segmenti?
          In Goze We Trust

Коментар

• просто си помислих, че може да правим малка грешка, като казваме че 2% е растежа на борсовите срещу 14% на БВП /дял-индустрия/ и че сме 5-6 пъти по-назад може да бъркам разбира се просто гледах таблицата от последната цитирана статия, - http://www.investor.bg/?id=58730, /само че когато я гледах там имаше само 2 таблици, та коментирах първата таблица вероятно преди последната редакция на статията/ а и не че имам предпочитание към "точната" таблица но пък след нема и месец ще гледаме направо годишните отчети и е възможно да има още дисперсии по данните немам против данните, даже некои данни са си интересни ... но щом казваш че е кофти положението значи си е кофти ... ей го едно химко каквото и да покаже спрямо 0 ще е много повече от 40%

Коментар

• Първоначално изпратено от Слънчев вятър
              мисла си, дали да отчитаме инфлацията за борсовите компании и да не я отчитаме за неборсовите
              14% ръст на БВП в индустрията е с включена инфлация
              номинално е 27%, реално 14%
              в БВП има един дефлатор, който е инфлацията и намалява номиналното до реалното
              в САЩ компаниите коригират продажбите си с инфлацията
              в БГ това става само при инфлация над 100%

а и като осредняваме има един друг проблем - унищожаваме добрите резултати на половината компании - в примера от таблицата - 12 дружества, от тях 5 са с растеж от 40% нагоре... така че има си дружества и дружества има си дисперсия между тех а изостаналите може да наваксат пък тази година варианти всекакви да не губиме надежда ...
              през годината пиша за тези с над 100%, над 40% и т.н. при всеки отчет
              твоето твърдение е все едно НСИ да не обявява БВП, защото е по-добре да обявява ръста само на най-най добрата индустрия
              политиците ще са много щастливи

защо всички гледат таблицата за SOFIX
              дал съм по-широка с 83 компании
              но май на никого не му се клика по-линковете към старата таблица
              ще я сложа в този материал, за да се вижда

материала не е на база SOFIX а на 100-те най-ликвидни компании

Коментар

• мисла си, дали да отчитаме инфлацията за борсовите компании и да не я отчитаме за неборсовите а и като осредняваме има един друг проблем - унищожаваме добрите резултати на половината компании - в примера от таблицата - 12 дружества, от тях 5 са с растеж от 40% нагоре... така че има си дружества и дружества има си дисперсия между тех а изостаналите може да наваксат пък тази година варианти всекакви да не губиме надежда ...

Коментар

• Ето го
                  Продажбите на борсовите компании бият инфлацията с едва 2%
                  http://www.investor.bg/?id=58730

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя
                    Първоначално изпратено от Мариян Йорданов
                    .....в сряда ще съм готов с един анализ на бг компаниите, които е доста интересен и показва....четете в сряда
                    говоря за фундамента
                    Сряда сме. Даже остава само 1 час от срядата
                    Или аз съм още махмурлия и не съм видял анализа?
                    Другата сряда! :-)

Коментар

.....в сряда ще съм готов с един анализ на бг компаниите, които е доста интересен и показва....четете в сряда
                      говоря за фундамента
                      Сряда сме. Даже остава само 1 час от срядата
                      Или аз съм още махмурлия и не съм видял анализа?

Коментар

• Да ни е честита новата година! С пожелания за много успехи, както финансови така и в личен план.

Коментар

Първоначално изпратено от Bobi75
                          точно БГН, не може в началото на годината да се оплакваме колко малко играчи има на борсата и колко ниска е инвестиционната култура на българина, а в края на лятото да се пищи, че "куцо и сакато" инвестирало на борсата
                          Това че има много повече играчи, не значи, че те новите имат инвестиционна култура, да не кажа обратното
                          А всъщност колко са играчите на борсата? Според статия в последния "Капитал" иде реч за около 5000 кобоса и 20 000 вложителя във фондове. За съжаление няма как да проверя дали е вярно. Ако е така обаче, приказките за "куцо и сакато", "хората от планината" и пр. цветисти определения ми се виждат пресилени.
                          Не ми се връзва 5000 души да могат да надуят пазара, а колкото до инвестиращите във фондове, тяхната инвестиционна култура по дефиниция няма как да е много висока - ако разбираха достатъчно, щяха да играят сами. От което разбира се не следва, че ако някой играе сам, то той е финансов корифей.
                          Естествено, наличието на малък брой играчи не означава непременно, че бъдещето е безоблачно и няма как да се получи балон. Но според мен не дребните и неопитни инвеститори са причина за събитията от последните месеци и паралелът с Гърция примерно не ми се струва оправдан за момента.
                          [бъзик]
                          Ако 25000 души са много за нашата борса, ще трябва да се въведе някакъв ценз - примерно само CFA могат да си пускат кобос, а за влизане във фонд се иска диплома за икономическо образование в престижен университет.
                          [/бъзик]

Коментар

• Първоначално изпратено от Мечо Памукчиев
                            Първоначално изпратено от Мечо Памукчиев
                            Пазарите са едни и същи от 200 години.
                            Първоначално изпратено от Nia
                            ) Надявам се, че не мислиш истински подчертаното...ако пазарът представляваше толкова елементарна система, колкото я описваш тогава всеки тъпанар с минимални познания по математика и ексел би въвел формулата от учебника и ето ти на еди коя си цена- балон, на еди коя си-подценено...това е смешно.
                            Между двете твърдения няма нищо общо. Ако не си тъпо копеле, значи го разбираш. Ако си тъпо копеле, значи... си тъпо копеле.
                            P/E, P/S, FA, TA, MA и т.н. не значат нищо. Какво пречи дружество, което се търгува на Р/Е 30 след 2 месеца да се търгува на Р/Е 10 или Р/Е 50? Абсолютно нищо.
                            Информацията ЗНАЧИ нещо. Инсайдърите печелят от аутсайдърите.
                            Определи се класово!
                            ))))) Тъпо копеле съм!

Хахаххаха...еееей, някои хора направиха 5 лева и си повервАха...
                            Има една много хубава приказка за твоя случай...Хората като не разбират нещо го отричат )) и други хубави приказки има...

Ама на вечер само по една
                            NIAMAM KIRILICA V OFICCEa molia, budete tolerantni...

Коментар

• Първоначално изпратено от Мечо Памукчиев
                              Пазарите са едни и същи от 200 години.
                              Първоначално изпратено от Nia
                              ) Надявам се, че не мислиш истински подчертаното...ако пазарът представляваше толкова елементарна система, колкото я описваш тогава всеки тъпанар с минимални познания по математика и ексел би въвел формулата от учебника и ето ти на еди коя си цена- балон, на еди коя си-подценено...това е смешно.
                              Между двете твърдения няма нищо общо. Ако не си тъпо копеле, значи го разбираш. Ако си тъпо копеле, значи... си тъпо копеле.
                              P/E, P/S, FA, TA, MA и т.н. не значат нищо. Какво пречи дружество, което се търгува на Р/Е 30 след 2 месеца да се търгува на Р/Е 10 или Р/Е 50? Абсолютно нищо.
                              Информацията ЗНАЧИ нещо. Инсайдърите печелят от аутсайдърите.
                              Определи се класово!
                              ФОРЕКС ФОРУМ - forex системи, forex брокери, forex коментари, forex, forex, forex

Коментар

• грух-грух
                                по принцип сте прави, че пазара и законите са едни и същи, но да не забравяме влиянието, което изследователят оказва върху изследвания обект.
                                Чисто технически всеки нов метод за анализ на пазара променя леко поведението на пазара. Например, ако тръгне идеята, че при оценката на компаниите е много важен показателя P/S, то компаниите с добър такъв рано или късно ще почнат да го публикуват в отчетите си хе хе хе

Но Неграмотен е прав. Вярвайте в себе си

аз бих добавил. Ако борсата не върви, правете любов. Поне децата ще ви радват

Коментар

Working...
                                X