Първоначално изпратено от alex2511
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Борсата подивя - дали е здравословно
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от 22- много по-големите проблеми са: корупция и слабо прилагане на законите, също - некомпетентна и злонамерена администрация
- също голям проблем - недостатъчни и "некачествени" чужди инвестиции (това отчасти свързано с предното)
- основен проблем - ниско качество на човешкия капитал - слаба грамотност, ниска квалификация, мързел и склонност към "крънкане"
- прекалено силни (все още) профсъюзи; като цяло вредни силни егалитарни нагласи в обществото
- негъвкав пазар на труда
..... Чудя се защо никой не се бори по друга линия с държавата - да намалим ставката по ДДС. Мисля, това би се усетило по-силно и по-бързо от бизнеса и от населението.
Отлично щеше да е ако с тези така добре обобщени грижи беше дал и някое друго решение освен намаляване ставката по ДДС... тогава и други освен пещерните хора биха ти правили евала
Коментар
-
Първоначално изпратено от CobosPlayerЧудя се как може да има оферти купува/продава за 2 акции например по 12 лв, като се има впредвид, че ИП взимат минимална комисионна 1 лв. Мисля че рябва да има някакви ограничения за такива поръчки.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Alan GreenspanНякой да коментира покачванията на СОФИКС при значителни обеми +2% дневно през последните месеци.
Обемите сигурно са полудели, но потвърждават ли тренда? :-)
пс
Мислех да си почина една седмица,но направо се чудя кога точно да е.Ако продължава с тези темпове борсата,не знам какво ще е през есента.
Коментар
-
Благодаря, Пещерни човече.
Съжалявам, че тогава се замотах и не се пренесох в дискусията на Афтър в новооткритата от него тема. Виж там какви работи се дискутираха (не мога да се сетя заглавието на темата, скоро беше).
Проблемът е, че повечето хора у нас вярват във възможността да "се оправим" с помощта на чудеса (като по-нисък данък например).
Чудя се защо никой не се бори по друга линия с държавата - да намалим ставката по ДДС. Мисля, това би се усетило по-силно и по-бързо от бизнеса и от населението.
Коментар
-
Афтър - ако искаш отвори отделна тема, да не разводняваме тази.
Сега съвсем накратко ще ти нахвърлям някои наброски, защото ще съм зает основно с друга една работа в близките часове:
- икономическата активност ако е ниска, проблемите не са заради високото облагане (основно)
- има голяма сива икономика, където активността е по-висока
- само малка част от реалният бизнес иска да излезе на БФБ (напоследък има обратна, положителна тенденция, но и там се целят по-скоро краткосрочни финансови ефекти за досегашните мажоритари, отколкото да се постига качествено по-добро корпоративно управление - споделената печалба е част от което)
- корпоративният ни данък е практически вече най-ниският в Европа
- има какво да се пипне в осигурителната тежест, да, но не е ясно откъде ще се покрият разходите за сегашните пенсионери
- осигурителната тежест в други страни е на същото или по-високо ниво, а това не е проблем там
- много по-големите проблеми са: корупция и слабо прилагане на законите, също - некомпетентна и злонамерена администрация
- също голям проблем - недостатъчни и "некачествени" чужди инвестиции (това отчасти свързано с предното)
- основен проблем - ниско качество на човешкия капитал - слаба грамотност, ниска квалификация, мързел и склонност към "крънкане"
- прекалено силни (все още) профсъюзи; като цяло вредни силни егалитарни нагласи в обществото
Т.е. това за което говориш няма да попречи, в никакъв случай, но няма да направи чудеса.... Накратко: не виждам никакъв реалистичен сценарий за България да се развива в обозримо бъдеще с повече от 5-6% реален темп. В отделни години ще минем тези цифри, но по изключение.
Лошото е, че последните две точки сме ги наследили от Европейския начин на мислене. А ние към Европа вървим, така че те никога няма да се оправят. А че регулаторите са слаби, слаби са...това ще продължава да пречи много на чуждестранните инвестиции в България в бъдеще, само с един нисък данък няма да се оправим.
Коментар
-
OK, Афтър
Ще пусна това и там в другата тема.
Да, 5-6% не е лошо на пръв поглед - но ни обрича на още десетилетия висене на опашката на ЕС. Балтийските страни растат по-бързо.
П.С. "Крънкане" е почти икономически термин (е, леко адаптиран) На английски в специализирана литература съм го срещал като shirking
Коментар
-
AfterDark
22,
"Крънкане" предполагам, че е нещо средно между мрънкане и кръшкане. Така или иначе терминът ми харесва.
В излизането на бизнеса от сиво на светло няма нищо лошо.
5-6% реално е над 10% номинално, което не е чак толкова малко. Особено за една държава от Южна Европа.
П.П. Направих друга тема:
http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=8301&r=0
Коментар
-
Афтър - ако искаш отвори отделна тема, да не разводняваме тази.
Сега съвсем накратко ще ти нахвърлям някои наброски, защото ще съм зает основно с друга една работа в близките часове:
- икономическата активност ако е ниска, проблемите не са заради високото облагане (основно)
- има голяма сива икономика, където активността е по-висока
- само малка част от реалният бизнес иска да излезе на БФБ (напоследък има обратна, положителна тенденция, но и там се целят по-скоро краткосрочни финансови ефекти за досегашните мажоритари, отколкото да се постига качествено по-добро корпоративно управление - споделената печалба е част от което)
- корпоративният ни данък е практически вече най-ниският в Европа
- има какво да се пипне в осигурителната тежест, да, но не е ясно откъде ще се покрият разходите за сегашните пенсионери
- осигурителната тежест в други страни е на същото или по-високо ниво, а това не е проблем там
- много по-големите проблеми са: корупция и слабо прилагане на законите, също - некомпетентна и злонамерена администрация
Т.е. това за което говориш няма да попречи, в никакъв случай, но няма да направи чудеса.... Накратко: не виждам никакъв реалистичен сценарий за България да се развива в обозримо бъдеще с повече от 5-6% реален темп. В отделни години ще минем тези цифри, но по изключение.
Коментар
-
AfterDark
22,
Реформите, за които предполагам, че намекваш, не виждам как ще бъдат изпълнени.
Средностатистическия избирател е против провеждането им. В крайна сметка всеки си заслужава управниците.
Коментар
-
AfterDark
Ами аргументирай се 22.
Аз съм твърдо несъгласен с теб.
Колкото по-ниски са данъци върху труда толкова повече работят хората. А икономическата активност на населението в момента е доста ниска.
Колкото по-ниско е корпоративното облагане, толкова по-малко печалба се крие. Не знам дали си забелязал, но това има директен ефект върху БФБ.
Коментар
Коментар