IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Борсата подивя - дали е здравословно

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от alex2511
    Първоначално изпратено от CobosPlayer
    Чудя се как може да има оферти купува/продава за 2 акции например по 12 лв, като се има впредвид, че ИП взимат минимална комисионна 1 лв. Мисля че рябва да има някакви ограничения за такива поръчки.
    Не всички ИП взимат по 1 лв. повечето са на 0.35% , 0.50% и т.н.
    A не малка част са си от самите ИП,а те не си слагат комисионна на себе си.

Коментар

• Първоначално изпратено от 22
      - много по-големите проблеми са: корупция и слабо прилагане на законите, също - некомпетентна и злонамерена администрация
      - също голям проблем - недостатъчни и "некачествени" чужди инвестиции (това отчасти свързано с предното)
      - основен проблем - ниско качество на човешкия капитал - слаба грамотност, ниска квалификация, мързел и склонност към "крънкане"
      - прекалено силни (все още) профсъюзи; като цяло вредни силни егалитарни нагласи в обществото
      - негъвкав пазар на труда
      ..... Чудя се защо никой не се бори по друга линия с държавата - да намалим ставката по ДДС. Мисля, това би се усетило по-силно и по-бързо от бизнеса и от населението.
      Типично по нашенски, изтъкваш проблеми без да даваш решение. Най лесно е така това е "крънкане" според мене.
      Отлично щеше да е ако с тези така добре обобщени грижи беше дал и някое друго решение освен намаляване ставката по ДДС... тогава и други освен пещерните хора биха ти правили евала

Коментар

• Първоначално изпратено от CobosPlayer
        Чудя се как може да има оферти купува/продава за 2 акции например по 12 лв, като се има впредвид, че ИП взимат минимална комисионна 1 лв. Мисля че рябва да има някакви ограничения за такива поръчки.
        Не всички ИП взимат по 1 лв. повечето са на 0.35% , 0.50% и т.н.

Коментар

• Първоначално изпратено от Alan Greenspan
          Някой да коментира покачванията на СОФИКС при значителни обеми +2% дневно през последните месеци.
          Обемите сигурно са полудели, но потвърждават ли тренда? :-)
          Alan, то това лято вече е ясно,че няма да е като предишните.Обемите са високи,купувачи много,продавачи не чак толкова.Положителни сигнали от правителството относно данъците и осигуровките.Отлични отчети на доста от дружествата.новини около БТК и оттам и спекулации относно нейното отписване.Чужди инвеститори наливат пари на борсата.Въобще горещо борсово лято откъдето и да го погледнеш.

пс
          Мислех да си почина една седмица,но направо се чудя кога точно да е.Ако продължава с тези темпове борсата,не знам какво ще е през есента.

Коментар

• Чудя се как може да има оферти купува/продава за 2 акции например по 12 лв, като се има впредвид, че ИП взимат минимална комисионна 1 лв. Мисля че рябва да има някакви ограничения за такива поръчки.
            Не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Някой да коментира покачванията на СОФИКС при значителни обеми +2% дневно през последните месеци.
              Обемите сигурно са полудели, но потвърждават ли тренда? :-)
              изразеното мнение не представлява препоръка за покупка или продажба на ЦК.

Коментар

• Имам усещане,че утре борсата ще полудее.Доста пари от БТК вероятно ще се върнат на пазара и ще стане мноооого интересно по голяма част от позициите.

Коментар

• Благодаря, Пещерни човече.

Съжалявам, че тогава се замотах и не се пренесох в дискусията на Афтър в новооткритата от него тема. Виж там какви работи се дискутираха (не мога да се сетя заглавието на темата, скоро беше).

Проблемът е, че повечето хора у нас вярват във възможността да "се оправим" с помощта на чудеса (като по-нисък данък например).

Чудя се защо никой не се бори по друга линия с държавата - да намалим ставката по ДДС. Мисля, това би се усетило по-силно и по-бързо от бизнеса и от населението.

Коментар

• Афтър - ако искаш отвори отделна тема, да не разводняваме тази.

Сега съвсем накратко ще ти нахвърлям някои наброски, защото ще съм зает основно с друга една работа в близките часове:

- икономическата активност ако е ниска, проблемите не са заради високото облагане (основно)
                    - има голяма сива икономика, където активността е по-висока
                    - само малка част от реалният бизнес иска да излезе на БФБ (напоследък има обратна, положителна тенденция, но и там се целят по-скоро краткосрочни финансови ефекти за досегашните мажоритари, отколкото да се постига качествено по-добро корпоративно управление - споделената печалба е част от което)
                    - корпоративният ни данък е практически вече най-ниският в Европа
                    - има какво да се пипне в осигурителната тежест, да, но не е ясно откъде ще се покрият разходите за сегашните пенсионери
                    - осигурителната тежест в други страни е на същото или по-високо ниво, а това не е проблем там
                    - много по-големите проблеми са: корупция и слабо прилагане на законите, също - некомпетентна и злонамерена администрация
                    - също голям проблем - недостатъчни и "некачествени" чужди инвестиции (това отчасти свързано с предното)
                    - основен проблем - ниско качество на човешкия капитал - слаба грамотност, ниска квалификация, мързел и склонност към "крънкане"
                    - прекалено силни (все още) профсъюзи; като цяло вредни силни егалитарни нагласи в обществото

Т.е. това за което говориш няма да попречи, в никакъв случай, но няма да направи чудеса.... Накратко: не виждам никакъв реалистичен сценарий за България да се развива в обозримо бъдеще с повече от 5-6% реален темп. В отделни години ще минем тези цифри, но по изключение.
                    Е по-хубаво нещо не бях чел в този форум.

Лошото е, че последните две точки сме ги наследили от Европейския начин на мислене. А ние към Европа вървим, така че те никога няма да се оправят. А че регулаторите са слаби, слаби са...това ще продължава да пречи много на чуждестранните инвестиции в България в бъдеще, само с един нисък данък няма да се оправим.

Коментар

• :-)

Коментар

• OK, Афтър

Ще пусна това и там в другата тема.

Да, 5-6% не е лошо на пръв поглед - но ни обрича на още десетилетия висене на опашката на ЕС. Балтийските страни растат по-бързо.

П.С. "Крънкане" е почти икономически термин (е, леко адаптиран ) На английски в специализирана литература съм го срещал като shirking

Коментар

• 22,

"Крънкане" предполагам, че е нещо средно между мрънкане и кръшкане. Така или иначе терминът ми харесва.

В излизането на бизнеса от сиво на светло няма нищо лошо.

5-6% реално е над 10% номинално, което не е чак толкова малко. Особено за една държава от Южна Европа.

П.П. Направих друга тема:

http://forum.investor.bg/viewtopic.php?t=8301&r=0

Коментар

• Афтър - ако искаш отвори отделна тема, да не разводняваме тази.

Сега съвсем накратко ще ти нахвърлям някои наброски, защото ще съм зает основно с друга една работа в близките часове:

- икономическата активност ако е ниска, проблемите не са заради високото облагане (основно)
                            - има голяма сива икономика, където активността е по-висока
                            - само малка част от реалният бизнес иска да излезе на БФБ (напоследък има обратна, положителна тенденция, но и там се целят по-скоро краткосрочни финансови ефекти за досегашните мажоритари, отколкото да се постига качествено по-добро корпоративно управление - споделената печалба е част от което)
                            - корпоративният ни данък е практически вече най-ниският в Европа
                            - има какво да се пипне в осигурителната тежест, да, но не е ясно откъде ще се покрият разходите за сегашните пенсионери
                            - осигурителната тежест в други страни е на същото или по-високо ниво, а това не е проблем там

Т.е. това за което говориш няма да попречи, в никакъв случай, но няма да направи чудеса.... Накратко: не виждам никакъв реалистичен сценарий за България да се развива в обозримо бъдеще с повече от 5-6% реален темп. В отделни години ще минем тези цифри, но по изключение.

Коментар

• 22,

Реформите, за които предполагам, че намекваш, не виждам как ще бъдат изпълнени.

Средностатистическия избирател е против провеждането им. В крайна сметка всеки си заслужава управниците.

Коментар

• Ами аргументирай се 22.

Аз съм твърдо несъгласен с теб.

Колкото по-ниски са данъци върху труда толкова повече работят хората. А икономическата активност на населението в момента е доста ниска.

Колкото по-ниско е корпоративното облагане, толкова по-малко печалба се крие. Не знам дали си забелязал, но това има директен ефект върху БФБ.

Коментар

Working...
                                X