IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Финансиране срещу обезпечение Акции (репо-сделки и др.)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от LuckyStrike

Обезпеченото лице наистина има право при неизпълнение на договора да реализира обезпечението (в случая акциите), но ако след погасяване на задължението има остатък, той се връща на обезпечителя незабавно:

ЗАКОН за договорите за финансово обезпечение
    Обн., ДВ, бр. 68 от 22.08.2006 г

<...>

Уреждане на отношенията след реализиране на финансовото обезпечение
    Чл. 12. (1) Ако при влизане в сила на клаузата за нетиране или след реализиране на финансовото обезпечение или погасяване задължението на обезпеченото лице да върне финансовото обезпечение на обезпечителя се окаже, че получената сума надвишава вземането на обезпеченото лице, разликата незабавно се изплаща на обезпечителя.
    Именно!
    Мисля, че и в договорите е посочено, че Купувачът, при неизпълнение на задължението по обратно изкупуване от страна на продавача, удовлетворява вземанията си + дължима лихва, но само толкова.

Коментар

• Така е защото акциите са тяхни и при липса на обратно изкупуване си остават тяхни и могат да си ги правят каквото искат. Това е репо-сделка а не залог на акции.

Точно тук е разковничето и при различните договори и условията са различни, а ние както е общоизвестно не обръщаме внимание на ситния шрифт.

Коментар

• Първоначално изпратено от forex_trader
        Не навсякъде е така. В ИАБанк , като разпродадат не ти връщат нищо.
        Шефът им така ми отговори на въпроса, дали ти връшат, ако остане:"
        "Защо? Кажи ми защо да ти ги връщаме?-
        -Ами з-то акциите са мои.
        "Не наши са си"
        forex_trader,

Правилният отговор тук е не "Ами з-то акциите са мои." , а "защото така е по закон"

Обезпеченото лице наистина има право при неизпълнение на договора да реализира обезпечението (в случая акциите), но ако след погасяване на задължението има остатък, той се връща на обезпечителя незабавно:

ЗАКОН за договорите за финансово обезпечение
        Обн., ДВ, бр. 68 от 22.08.2006 г

<...>

Уреждане на отношенията след реализиране на финансовото обезпечение
        Чл. 12. (1) Ако при влизане в сила на клаузата за нетиране или след реализиране на финансовото обезпечение или погасяване задължението на обезпеченото лице да върне финансовото обезпечение на обезпечителя се окаже, че получената сума надвишава вземането на обезпеченото лице, разликата незабавно се изплаща на обезпечителя.

Коментар

• Ти им продаваш акциите и се задължаваш след определен срок да ги изкупиш обратно по предварително договорена цена, което формира тяхната премия. Ако в края на срока ти нямаш кеш за обратно изкупуване те ги продават и тук има две възможности:
          - цената е паднала и продажбата не покрива договорената сума, ти оставаш длъжник с разликата
          - цената е по-висока и сумата при продажбата надвишава договорената, тук обаче ти си неизряден, защото не си ги изкупил обратно и може нищо да не ти върнат. Така е защото акциите са тяхни и при липса на обратно изкупуване си остават тяхни и могат да си ги правят каквото искат. Това е репо-сделка а не залог на акции.

Коментар

• Първоначално изпратено от forex_trader
            "Не наши са си"
            Не знам какво са ти казали, но мисля, че не е точно така.
            Погледни си Договора и по-лесно ще си отговориш.

За репата - вероятно ефектът им е не малък, но доколкото си спомням по-активно се включиха като възможност тази пролет, та може да се проследи нарастването им.

Друго ми прави впечатление - напоследък някои банки приемат като обезпечение за репо-сделката само акции от индексите - дори и тях ограничено.
            По този начин мисля, че също оказват влияние на ...пазара))

Коментар

• Първоначално изпратено от sunshine
              ima li vuzmojnost ot niakude da se nameriat statisticheski danni?
              за какво?
              колко са репата? - Да
              колко са кредитите срещу дялове на ДФ - Не
              колко са потребителските кредити с цел покупка на БФБ? - само моите са два за 40 000 лв. лв.
              колко са ипотечните кредити за покупка на акции на БФБ? - само моите са два за огромна сума
              - колко са парите взети от познати? - ми и при мен има такива

общо поне 5 пъти размера на репата за спекуланти или към минимум 200 млн. лв.

всеки да си предположи сам

Коментар

• ima li vuzmojnost ot niakude da se nameriat statisticheski danni?

Коментар

• ефекта на репата е огромен, ако не бяха спекулантите с кобоси да вдигат цените като ненормални, големите щеше да си правят кросове на ниските цени
                  както в момента го правят
                  просто спекулантите определиха цените
                  дневния оборот е 10 млн. лв. с кросове на фондовете и сделки на мажоритарите
                  реалния оборот е малък
                  така че репо-сделките са доста важен фактор в мелницата на най-лудите купувачи
                  спекулантите

Първоначално изпратено от sunshine
                  niakoi moje li dori suvsem priblizitelno da dade prognoza kolko goliam moje da e bil efekta na tova repo-finansirane za rusta na pazara prez poslednite meseci?

ot statiata na IBG citirana po-dolu za poslednite 5-6 meseca pone ~45 mil ot oborota e repo finansiran - koeto pri dneven oborot ot 8-10 mil ne tolkova mnogo

no sushtestvuva risk retail clientite da im se naloji da zatvariat na zaguba repa - i po tozi nachin da napraviat spada malko po-dulbok i produljitelen..

tova sa prosto tezi - interesno mi e kakvo mislite za tezi vuzmojnosti?

Коментар

• niakoi moje li dori suvsem priblizitelno da dade prognoza kolko goliam moje da e bil efekta na tova repo-finansirane za rusta na pazara prez poslednite meseci?

ot statiata na IBG citirana po-dolu za poslednite 5-6 meseca pone ~45 mil ot oborota e repo finansiran - koeto pri dneven oborot ot 8-10 mil ne tolkova mnogo

no sushtestvuva risk retail clientite da im se naloji da zatvariat na zaguba repa - i po tozi nachin da napraviat spada malko po-dulbok i produljitelen..

tova sa prosto tezi - interesno mi e kakvo mislite za tezi vuzmojnosti?

Коментар

• nabutali sa te qko

Коментар

• Първоначално изпратено от Мариян Йорданов
                        в нова тема се появи следното питане, като модератор го обединявам в тази тема

Първоначално изпратено от ggg62
                        Искам да задам следния казус: На датата на обратно изкупуване /в края на тримесечния период/, поради липса на средства не мога да закупя обратно акциите. Как постъпва банката репант? Продава ги на пазара и ти възстановява разликата?
                        Първоначално изпратено от Мариян Йорданов
                        доколкото ми е известно договорите на банките са направени така, че могат да продадат акциите без проблем
                        нещо повече, ако при продажбата парите не са им достатъчно, оставаш длъжник на банката и тя може да си търси парите по какъвто ред прецени, според законите на страната
                        ако при продажбата останат повече пари, те ще ти бъдат дадени
                        за повече подробности моля обърни се към банката, която ти е отпуснала репото
                        "Не наши са си"

Коментар

• Не е точно така приятелю maverik, кредитите са добро решение за развитието на който и да е бизнес, включително и инвестиционният.
                          Просто човек трябва добре да си прави сметката, да знае че освен възход има и падение и да е с презумпцията, че взимайки кредит може да го завърти няколко месечна корекция, консолидация, не дай си боже срив.

Аз ползвам кредити, но не и РЕПО.

Коментар

• Първоначално изпратено от bobomir
                            Незнам как стоят нещата с репо сделките при останалите но мога да споделя как стоят нещата при КАРОЛ.
                            Информацията е от преди 3 дни :
                            1: 29 000 лв в една позиция
                            2: 13 % годишна лихва
                            3: максимален срок на репо сделката една година

АКО НЯКОЙ ЗНАЕ ЗА ПО-ДОБРИ УСЛОВИЯ НЕКА СПОДЕЛИ !

da ti kaja si prav kato uslovia no tam me napraviha na lud v karol imam vpredvid(defakto repoto e ot overgas)parvo iskaha 15hil po pozicia posle promeniha usloviata be6e max 2 godini i napravo si praveha kvo si iskaha s men v prodaljenie na dve sedmici.

No sa6tite overgas imatii dogovorki s elana a tam e min 10hil po pozicia

Коментар

• Първоначално изпратено от НЕСТОР
                              Внимавайте с РЕПО - то, вижда се , че при корекция кара инвеститорите да правят по няколко последователни грешки.
                              Примерете добре риска в случай на корекция, колко време можете да издържите при различните условия по кредити.
                              Според личните ми наблюдения се оказва, че по време на корекция РЕПО - то е най-неизгодния вид за кредитиране.
                              Доста по-удачни са кредитните линии с различни от акциите обезпечения или въобще без обезпечения.
                              При тях акциите си остават ваши де фато и де юре , задължени сте да плащате само лихвите, можете лесно да си направите сметка ако се случи пазарът да е в корекция , колко време можете да си плащате лихвите без някой да ви кара да разпродавате. Кредитните линии са за доста по-дълъг период от едно РЕПО.

И така, когато пазарът тръне пак да се покачва, мислете - не рискувайте това, което не можете да си позволите да загубите. Ако спазвате тези принципи, следващите корекции няма да опустошат портфейлите ви а и сънят ви най-вече.

Аз лично не ползвам РЕПО и скоро няма да ползвам. Защо ли!?
                              Защото така ми харесва.
                              Златно правило - играй със собствени средства!

Коментар

• Внимавайте с РЕПО - то, вижда се , че при корекция кара инвеститорите да правят по няколко последователни грешки.
                                Примерете добре риска в случай на корекция, колко време можете да издържите при различните условия по кредити.
                                Според личните ми наблюдения се оказва, че по време на корекция РЕПО - то е най-неизгодния вид за кредитиране.
                                Доста по-удачни са кредитните линии с различни от акциите обезпечения или въобще без обезпечения.
                                При тях акциите си остават ваши де фато и де юре , задължени сте да плащате само лихвите, можете лесно да си направите сметка ако се случи пазарът да е в корекция , колко време можете да си плащате лихвите без някой да ви кара да разпродавате. Кредитните линии са за доста по-дълъг период от едно РЕПО.

И така, когато пазарът тръне пак да се покачва, мислете - не рискувайте това, което не можете да си позволите да загубите. Ако спазвате тези принципи, следващите корекции няма да опустошат портфейлите ви а и сънят ви най-вече.

Аз лично не ползвам РЕПО и скоро няма да ползвам. Защо ли!?
                                Защото така ми харесва.

Коментар

Working...
                                X