Първоначално изпратено от nradev1111
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Държавен служител и инвестиции
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от Inv_sq Разгледай мнениеБих предложил следния план за действие
1. Да прочетете Богат татко, беден татко о Р. Киосаки - дава представа по популярен начин за управление на богатсвото - https://www.ozone.bg/product/bogat-tatko-beden-tatko/
2. Да прочетете Инвестиции - има я на български - дава представа за различните финансови инструменти - https://www.book.store.bg/p492/inves...-zvi-bodi.html - препоръчително е англйското издание.
3. Точка 1 и 2 могат да ви накарат да започнете да се интересувате от материята - и за прочитането / разбирането ще са ви необходими 6-8 месеца.
4. Подобрете познанията си по английски - има много източници на информация и най-ликвидния пазар и инструменти е американския. Този пазар е достъпен от България - но има инструменти които в рамките на ден се изменят с ХХ процента.
5. Инвестирайите в инструменти които познавате като бизнес и от които се интересувате
6. Трябва да се научите на търпение - защото някои инвестиции изискват време
7. Трябва да се научите да губите - защото ще се наложи да затваряте губещи позиции без да влагате емоция
8. Трябва да се научите да вземате решения за инвестиране рационално а не емоциално - защото рационално към емоционално е 20 към 80 %
9. Трябва да потърсите информация за стратегии управление на парите / управление на риска - каква част от настоящите си пари мога да ползвам / колко да ми бъде размера на лота, кога мога да го увелича и с колко
10. В допълнение:
- Има инструменти които носят до печалба и при възходящ и низходящ пазар - така че може да бъдете бик или мечка според текущото състояние на пазара
- Изборът на инструмент зависи от местната среда и ниво на инфлация - така че ако инфлацията е 6 процента а изберете инструмент който е 3 процента - вие ще имате реална доходност от -2 или -2.5 процента заради таксите / комисионните които се плащат
- Трябва правите симулация преди всяко влизане в позиция - колко ще ми струва влизането и колко ще ми струва излизането
- Търсете инструменти които са високо доходни и ликвидни - такива които могат да се обърнат в кеш много бързо когато ми потрябва кеш - злато, държавни ценни книжа и валути са най-ликвидните - най-неликвидни - недвижима собственост на лоша локация
- Използвайте застраховки - дори когато давате голяма суман пари на заем на приятел - той да направи застраховка живот във ваша полза - това управлява риска и съхранява богатсво - и намаля данъци или цени на ползвани услуги.Last edited by nradev1111; 17.09.2024, 03:57.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Inv_sq Разгледай мнениеБих предложил следния план за действие
1. Да прочетете Богат татко, беден татко о Р. Киосаки - дава представа по популярен начин за управление на богатсвото - https://www.ozone.bg/product/bogat-tatko-beden-tatko/
2. Да прочетете Инвестиции - има я на български - дава представа за различните финансови инструменти - https://www.book.store.bg/p492/inves...-zvi-bodi.html - препоръчително е англйското издание.
3. Точка 1 и 2 могат да ви накарат да започнете да се интересувате от материята - и за прочитането / разбирането ще са ви необходими 6-8 месеца.
4. Подобрете познанията си по английски - има много източници на информация и най-ликвидния пазар и инструменти е американския. Този пазар е достъпен от България - но има инструменти които в рамките на ден се изменят с ХХ процента.
5. Инвестирайите в инструменти които познавате като бизнес и от които се интересувате
7. Трябва да се научите да губите - защото ще се наложи да затваряте губещи позиции без да влагате емоция
8. Трябва да се научите да вземате решения за инвестиране рационално а не емоциално - защото рационално към емоционално е 20 към 80 %
9. Трябва да потърсите информация за стратегии управление на парите / управление на риска - каква част от настоящите си пари мога да ползвам / колко да ми бъде размера на лота, кога мога да го увелича и с колко
10. В допълнение:
- Има инструменти които носят до печалба и при възходящ и низходящ пазар - така че може да бъдете бик или мечка според текущото състояние на пазара
- Изборът на инструмент зависи от местната среда и ниво на инфлация - така че ако инфлацията е 6 процента а изберете инструмент който е 3 процента - вие ще имате реална доходност от -2 или -2.5 процента заради таксите / комисионните които се плащат
- Трябва правите симулация преди всяко влизане в позиция - колко ще ми струва влизането и колко ще ми струва излизането
- Търсете инструменти които са високо доходни и ликвидни - такива които могат да се обърнат в кеш много бързо когато ми потрябва кеш - злато, държавни ценни книжа и валути са най-ликвидните - най-неликвидни - недвижима собственост на лоша локация
- Използвайте застраховки - дори когато давате голяма суман пари на заем на приятел - той да направи застраховка живот във ваша полза - това управлява риска и съхранява богатсво - и намаля данъци или цени на ползвани услуги.
КОНТРОЛЪТ. Защото, "инвестиция" и "хазарт" са много различни явления. Без истински КОНТРОЛ, игрите на '"инвестиции" си остават хазарт, където може много и страстно да се молиш да спечелиш, без съвършено никакъв шанс да повлияеш на хода на събитията управляемо, в своя полза.
Та, да повторим : КОНТРОЛЪТ Е НАЙ-ВАЖНОТО, което трябва да държиш в ръце.
Коментар
-
Бих предложил следния план за действие
10. В допълнение:
- Използвайте застраховки - дори когато давате голяма суман пари на заем на приятел - той да направи застраховка живот във ваша полза - това управлява риска и съхранява богатсво - и намаля данъци или цени на ползвани услуги.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от nradev1111 Разгледай мнение
Mлад си затова за теб е подходящ високодоходен рисков фондЩе имаш доходност 10% на година .Смятай ги със сложна лихва.Не се лъжи да вземаш активно управляван фонд.Не могат да бият индеска и таксите са към 2% на година.Най добре за теб ETF.Таксата му е 0,03-0,20% на годинаЕто линк да видиш графиката на индекса.
https://finance.yahoo.com/quote/%5EI...I6ImRheSJ9fX0-Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Стойчев Разгледай мнениеЗдравейте, аз съм държавен служител в МВР, полицай и на скоро реших да започна да инвеарирам малки месечни суми от порядъка на 150-200лв месечно в т.нар. Взаимни фондове и по специално в Елана Еврофонд с евентуална доходност от 3-4%. Въороса ми е, че на мен като държавен служител ми е забранено да развивам търговска дейност, та въпроса ми е може ли тази инвестиция да се тълкува, като търговска дейност или участието ми в този фонд. Предварително благодаря за отговорите.
Поздравления за желанието Ви да направите нещо различно от масата хора в България. Не се притеснявайте, инвестициите на капиталовите пазари не се считат за търговска дейност.
Относно това, в което желаете да инвестирате, най-вероятно ще получите различни съвети от колегите. Това което мога да Ви посъветвам е да помислите предварително какъв е инвестиционния Ви хоризонт. Вие сте млад, така че по-скоро помислете след какъв период от време биха Ви били необходими средствата, които желаете да инвестирате? Краткосрочно (до 3 години), средносрочно (3 до 7-8 години) или дългосрочно (над 8-10 години). Ако хоризонта Ви е краткосрочен помислете въху инструмент, който е по-малко волатилен и по-нискорисков, това е нещо с въпросната доходност от 3-4%, която споменавате. Ако хоризонта Ви е дългосрочен, то и аз като колегата nradev1111 бих Ви препоръчал да се насочите към високорисков и високодоходен инструмент с 10 и повече процентна доходност. Ако е средносрочен, то тогава би Ви подхождал инструмент, който е микс от нискорисков и високорисков компонент. Инструменти има много и подбора им не е унифициран и би било най-добре да е индивидуално специално за Вас. Ако имате нужда от съдействие може да ми пишете и на лично съобщение.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Стойчев Разгледай мнение
На 37 съм...
https://finance.yahoo.com/quote/%5EI...I6ImRheSJ9fX0-
Last edited by nradev1111; 15.09.2024, 14:57.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнениеПопълвай си всяка година декларацията по КПКОНПИ и декларация по чл.50 към НАП и си свиркай.
Коментар
-
Кои са тези по подходящи фондове? Честно казано никога не съм инвестирал, но наскоро си изплатих кредита и реших малко да отвържа кесиятаLast edited by nradev1111; 14.09.2024, 01:06.
Коментар
-
Кои са тези по подходящи фондове? Честно казано никога не съм инвестирал, но наскоро си изплатих кредита и реших малко да отвържа кесията
Коментар
-
Първоначално изпратено от nradev1111 Разгледай мнение
Виж на Елана щом си им клиент фондове в технологични акции.Питай ги те ще ти кажат.Даже имат чат онлайн отогварят 24 часаПримерно ANAU .Toва е ETF върху Nasdaq.Предимство е че има малка такса управлениеАко имаш въпроси можеш да ми пишеш на nradev@gmail.com
Коментар
-
Кои са тези по подходящи фондове? Честно казано никога не съм инвестирал, но наскоро си изплатих кредита и реших малко да отвържа кесиятаLast edited by nradev1111; 13.09.2024, 23:18.
Коментар
Коментар