IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Държавен служител и инвестиции

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от nradev1111 Разгледай мнение
    A бе човека ще инвестора по 200 лв на месец.Защо му е да чете 1000 страници.Те хората 4 години учат в УНСС и пак си нямат хабер .Няма да ства рофесионален инвеститор.А книгата на Киосаки е за малки деца
    То по 300 ле месечно е обикновено спестяване, да сме честни. Да се научи СТОЙНОСТ да създава, дето да е интересна и нужна НА ДРУГИТЕ, най-добре. ТОВА е Инвестиция, и там, е толкова сумите са важни и разни измислени индекси, ами доколко е онтерес о, важно и ликвидно. Не омотавайте акъла на човека. Нека започне с простичкото: С КНИГИТЕ. Другото, само ще дойде.

Коментар

• Първоначално изпратено от Inv_sq Разгледай мнение
      Бих предложил следния план за действие
      1. Да прочетете Богат татко, беден татко о Р. Киосаки - дава представа по популярен начин за управление на богатсвото - https://www.ozone.bg/product/bogat-tatko-beden-tatko/
      2. Да прочетете Инвестиции - има я на български - дава представа за различните финансови инструменти - https://www.book.store.bg/p492/inves...-zvi-bodi.html - препоръчително е англйското издание.
      3. Точка 1 и 2 могат да ви накарат да започнете да се интересувате от материята - и за прочитането / разбирането ще са ви необходими 6-8 месеца.
      4. Подобрете познанията си по английски - има много източници на информация и най-ликвидния пазар и инструменти е американския. Този пазар е достъпен от България - но има инструменти които в рамките на ден се изменят с ХХ процента.
      5. Инвестирайите в инструменти които познавате като бизнес и от които се интересувате
      6. Трябва да се научите на търпение - защото някои инвестиции изискват време
      7. Трябва да се научите да губите - защото ще се наложи да затваряте губещи позиции без да влагате емоция
      8. Трябва да се научите да вземате решения за инвестиране рационално а не емоциално - защото рационално към емоционално е 20 към 80 %
      9. Трябва да потърсите информация за стратегии управление на парите / управление на риска - каква част от настоящите си пари мога да ползвам / колко да ми бъде размера на лота, кога мога да го увелича и с колко
      10. В допълнение:
      - Има инструменти които носят до печалба и при възходящ и низходящ пазар - така че може да бъдете бик или мечка според текущото състояние на пазара
      - Изборът на инструмент зависи от местната среда и ниво на инфлация - така че ако инфлацията е 6 процента а изберете инструмент който е 3 процента - вие ще имате реална доходност от -2 или -2.5 процента заради таксите / комисионните които се плащат
      - Трябва правите симулация преди всяко влизане в позиция - колко ще ми струва влизането и колко ще ми струва излизането
      - Търсете инструменти които са високо доходни и ликвидни - такива които могат да се обърнат в кеш много бързо когато ми потрябва кеш - злато, държавни ценни книжа и валути са най-ликвидните - най-неликвидни - недвижима собственост на лоша локация
      - Използвайте застраховки - дори когато давате голяма суман пари на заем на приятел - той да направи застраховка живот във ваша полза - това управлява риска и съхранява богатсво - и намаля данъци или цени на ползвани услуги.
      A бе човека ще инвестора по 200 лв на месец.Защо му е да чете 1000 страници.Те хората 4 години учат в УНСС и пак си нямат хабер .Няма да става професионален инвеститор.А книгата на Киосаки е за малки деца
      Last edited by nradev1111; 17.09.2024, 03:57.

Коментар

• Първоначално изпратено от Inv_sq Разгледай мнение
        Бих предложил следния план за действие
        1. Да прочетете Богат татко, беден татко о Р. Киосаки - дава представа по популярен начин за управление на богатсвото - https://www.ozone.bg/product/bogat-tatko-beden-tatko/
        2. Да прочетете Инвестиции - има я на български - дава представа за различните финансови инструменти - https://www.book.store.bg/p492/inves...-zvi-bodi.html - препоръчително е англйското издание.
        3. Точка 1 и 2 могат да ви накарат да започнете да се интересувате от материята - и за прочитането / разбирането ще са ви необходими 6-8 месеца.
        4. Подобрете познанията си по английски - има много източници на информация и най-ликвидния пазар и инструменти е американския. Този пазар е достъпен от България - но има инструменти които в рамките на ден се изменят с ХХ процента.
        5. Инвестирайите в инструменти които познавате като бизнес и от които се интересувате
        7. Трябва да се научите да губите - защото ще се наложи да затваряте губещи позиции без да влагате емоция
        8. Трябва да се научите да вземате решения за инвестиране рационално а не емоциално - защото рационално към емоционално е 20 към 80 %
        9. Трябва да потърсите информация за стратегии управление на парите / управление на риска - каква част от настоящите си пари мога да ползвам / колко да ми бъде размера на лота, кога мога да го увелича и с колко
        10. В допълнение:
        - Има инструменти които носят до печалба и при възходящ и низходящ пазар - така че може да бъдете бик или мечка според текущото състояние на пазара
        - Изборът на инструмент зависи от местната среда и ниво на инфлация - така че ако инфлацията е 6 процента а изберете инструмент който е 3 процента - вие ще имате реална доходност от -2 или -2.5 процента заради таксите / комисионните които се плащат
        - Трябва правите симулация преди всяко влизане в позиция - колко ще ми струва влизането и колко ще ми струва излизането
        - Търсете инструменти които са високо доходни и ликвидни - такива които могат да се обърнат в кеш много бързо когато ми потрябва кеш - злато, държавни ценни книжа и валути са най-ликвидните - най-неликвидни - недвижима собственост на лоша локация
        - Използвайте застраховки - дори когато давате голяма суман пари на заем на приятел - той да направи застраховка живот във ваша полза - това управлява риска и съхранява богатсво - и намаля данъци или цени на ползвани услуги.
        ...И още едно много важно нещо, което би могло да бъде от огромна полза:
        КОНТРОЛЪТ. Защото, "инвестиция" и "хазарт" са много различни явления. Без истински КОНТРОЛ, игрите на '"инвестиции" си остават хазарт, където може много и страстно да се молиш да спечелиш, без съвършено никакъв шанс да повлияеш на хода на събитията управляемо, в своя полза.

Та, да повторим : КОНТРОЛЪТ Е НАЙ-ВАЖНОТО, което трябва да държиш в ръце.

Коментар

• Бих предложил следния план за действие
          10. В допълнение:

Коментар

Mлад си затова за теб е подходящ високодоходен рисков фондЩе имаш доходност 10% на година .Смятай ги със сложна лихва.Не се лъжи да вземаш активно управляван фонд.Не могат да бият индеска и таксите са към 2% на година.Най добре за теб ETF.Таксата му е 0,03-0,20% на годинаЕто линк да видиш графиката на индекса.

https://finance.yahoo.com/quote/%5EI...I6ImRheSJ9fX0-
            Първото и най-важно е колко ВРЕМЕ може да отдели и дали му се отдава. Може да пробва 3-6 месеца со 10к лева САМ но трябва поне по 4-5 часа ДНЕВНО. Преди това поне 1-2 месеца ДЕМО - да научи какво има и кое как работи. Ако му хареса НАТОВАРВАНЕТО НАЙ-ВЕЧЕ и разбере че има ПСИХИКА ДА ГУБИ може да продължи. Иначе ЕТФ индекс, после рисков фонд и не го мислиш - квот дадат такова - по добре ще е евентуално от 0% лихва. Ако има повечко пари - над 100к€ може облигации с 4-5% доходност чужди че български не става. 199хг можехме да си купуваме сега сме се развили при тиквата и шиши и НЕ МОЖЕМ . Друг е въпроса в България направена на бунище от мутрите и олигарсите дали си струва и стинка да сложиш
            Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• Ще предложа една различна гледна точка: За краткосрочни начинания - по-високорисков подход а, за дългосрочните- по-умерен. Разбира се, от собствените си възгледи изхождам.

Коментар

• Първоначално изпратено от Стойчев Разгледай мнение
                Здравейте, аз съм държавен служител в МВР, полицай и на скоро реших да започна да инвеарирам малки месечни суми от порядъка на 150-200лв месечно в т.нар. Взаимни фондове и по специално в Елана Еврофонд с евентуална доходност от 3-4%. Въороса ми е, че на мен като държавен служител ми е забранено да развивам търговска дейност, та въпроса ми е може ли тази инвестиция да се тълкува, като търговска дейност или участието ми в този фонд. Предварително благодаря за отговорите.
                Здравейте г-н Стойчев,

Поздравления за желанието Ви да направите нещо различно от масата хора в България. Не се притеснявайте, инвестициите на капиталовите пазари не се считат за търговска дейност.

Относно това, в което желаете да инвестирате, най-вероятно ще получите различни съвети от колегите. Това което мога да Ви посъветвам е да помислите предварително какъв е инвестиционния Ви хоризонт. Вие сте млад, така че по-скоро помислете след какъв период от време биха Ви били необходими средствата, които желаете да инвестирате? Краткосрочно (до 3 години), средносрочно (3 до 7-8 години) или дългосрочно (над 8-10 години). Ако хоризонта Ви е краткосрочен помислете въху инструмент, който е по-малко волатилен и по-нискорисков, това е нещо с въпросната доходност от 3-4%, която споменавате. Ако хоризонта Ви е дългосрочен, то и аз като колегата nradev1111 бих Ви препоръчал да се насочите към високорисков и високодоходен инструмент с 10 и повече процентна доходност. Ако е средносрочен, то тогава би Ви подхождал инструмент, който е микс от нискорисков и високорисков компонент. Инструменти има много и подбора им не е унифициран и би било най-добре да е индивидуално специално за Вас. Ако имате нужда от съдействие може да ми пишете и на лично съобщение.

Коментар

На 37 съм...
                  Mлад си затова за теб е подходящ високодоходен рисков фондЩе имаш доходност 10% на година .Смятай ги със сложна лихва.Не се лъжи да вземаш активно управляван фонд.Не могат да бият индеска и таксите са към 2% на година.Най добре за теб ETF.Таксата му е 0,03-0,20% на годинаЕто линк да видиш графиката на индекса.

https://finance.yahoo.com/quote/%5EI...I6ImRheSJ9fX0-
                  Last edited by nradev1111; 15.09.2024, 14:57.

Коментар

На колко си години?
                    На 37 съм...

Коментар

• Първоначално изпратено от БОНВИВАН1 Разгледай мнение
                      Попълвай си всяка година декларацията по КПКОНПИ и декларация по чл.50 към НАП и си свиркай.
                      В тези декларации се декларират само ако сумата във фонда е над 10000лв., а с моята стратегия това ще стане след бая време

Коментар

• Попълвай си всяка година декларацията по КПКОНПИ и декларация по чл.50 към НАП и си свиркай.

Коментар

Кои са тези по подходящи фондове? Честно казано никога не съм инвестирал, но наскоро си изплатих кредита и реших малко да отвържа кесията
                          Тоя фонд е само 20% акции и 80% облигации.Нискорисков затова носи само 4%.Ако ти е дълиг хоризонта на имвестицията вземи най рисковия.Ако останеш на пазара 10 години ще лапеш рисковата премия за 10 годиниПоне 10% ще е доходността дългосрочно
                          Last edited by nradev1111; 14.09.2024, 01:06.

Коментар

Кои са тези по подходящи фондове? Честно казано никога не съм инвестирал, но наскоро си изплатих кредита и реших малко да отвържа кесията
                            На колко си години?

Коментар

Виж на Елана щом си им клиент фондове в технологични акции.Питай ги те ще ти кажат.Даже имат чат онлайн отогварят 24 часаПримерно ANAU .Toва е ETF върху Nasdaq.Предимство е че има малка такса управлениеАко имаш въпроси можеш да ми пишеш на nradev@gmail.com
                              Все още не съм клиент на Елана, но обмислям дали да стана. Определно ще говоря и с тях за повече информация.

Коментар

Виж на Елана щом си им клиент фондове в технологични акции.Питай ги те ще ти кажат.Даже имат чат онлайн отогварят 24 часаПримерно ANAU .Toва е ETF върху Nasdaq.Предимство е че има малка такса управлениеАко имаш въпроси можеш да ми пишеш на nradev@gmail.com
                                Last edited by nradev1111; 13.09.2024, 23:18.

Коментар

Working...
                                X