IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Отворено писмо до Комисията за Балканфармите

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Отворено писмо до Комисията за Балканфармите

ПОДКРЕПЯМ с две ръце markov1973@dir.bg

Коментар

по повод на примера със хляба
      къде бяха всички тези брокери, когато Балканфарма увеличи капитала си и процента й скочи над 50% идостигна 85-90.Колко от тях участваха в увеличението на капитала, за да не позволят на Балканфарма да завладее 95% от пазара на хляб?
      Защото е много лесно всички ние да чакаме и да се надяваме нещата да се оправят от самосебе си а като те не се оправят да викаме неволята или Комисията. За това, че Балканфарма има 95% са виновни всички инвеститори, посредници и всички ние.Защо никой не купува, когато на пазара имаше свободни акции на балканфармите? Много прост - защото когато един инвеститор има повече от 75% или дори повече от 2/3 от акциите, той управлява както си иска и едва ли има, някой който би се интересувал от акциите му.Не може методите за оценка да се изкривяват за всеки отделен случай. Ами ако следващия път пазарната цена е по-висока от печалбата на една акция всички дружно ще се отречете от този метод. Съгласен съм че е хубаво да получим повечко пари, но за това е трябвало да се положат усилия много по-рано..

Коментар

Бих перефразирал примера с хляба по следния начин:

Всички са съгласни, че цената на хляба е 1 лев и горе-долу по толкова се харчи в магазините. В един магазин обаче, 5 минути преди края на работното време, влиза някой, който твърди, че търгува на едро с хляб, и предлага на магазинера да му изкупи цялото налично количество на 10 стотинки, защото след малко, като затвори, така и така ще го вземе без да плати или рискува (почти) нищо.

Главния проблем на търговите предложения е възможността, подчертавам възможността, мажоритарния собственик да манипулира среднопретеглената цена. Дружеството и бизнесът му може да са много атрактивни, но този риск играе огромна роля при решението да купиш негови акции. Нямам никаква информация, дали специално Балканфарма са правили подобни опити - става дума за самата възможност и риск.

Заявявам, че бих оттеглил подкрепата си за това писмо и ще призная, че съм реагирал по детски, ако Балканфарма Холдинг пуснат на борсата поръчка "продава" не-пакет за по 20% от акциите на двете дружества на цена 9 /девет/ лв. за срок от 30 дни. Какво толкова, ако справедливата цена е 4,44 и 4,38 лева, те ще са на повече от 100% печалба.

Коментар

Напълно подкрепям мнението на Наивник. Просто не е коректно от страна на тези, които са се набълбукали със скъпи акции на фармациите да се опитват да търсят под вола теле. Просто в момента са такива правилата на играта.

Коментар

ОК, ако примера за хляба е случая с Балканфарма. Представи си, че Балканфарма държи 95% от пазара на хляб, смяташ ли че някой ще може друг да определя цената хляба?! Те ще могат да продават или купуват и на 50 ст и на 20 лв зависи от интереса им, затова според закона на защита на конкуренцията ще ги подгонят за това, че на пазара има нелоялна конкуренция. Аз също съм за 100% пазарно определяне на цените, но тогава, когато е възможно...затова има ДКЦК нека тя реши случая, затова има съд да решава спорове. Не може просто да се казва, че не може да се протестира, защото нямал право. Ами ако има?

Коментар

Трапер, за теб ще го обясня по бавно, за да не правиш заключения от рода "щом 2+2=4....."
              Вземи следния случай:
              Аз съм купувач, ти магазинер.
              Аз търся хляб по 1лв.
              Ти продаваш хляб по 1 лв.
              Двамата се разбираме много добре, в резултат аз не оставам гладен вечерта и се разбира че цената на хляба е 1лв.
              Другия случай - вашия:
              Балканфарма или който и да е друг, продава акции на 4.50
              Някой ги търси на 4,10.
              Защо по дяволите решавате че цената на Балканфарма е 20лв????
              Оферти КУПУВА
              Цена Количество акции
              4.10 250
              3.90 200
              3.80 400
              3.00 100
              Оферти ПРОДАВА
              Цена Количество акции
              4.50 30
              4.70 60
              5.60 50
              Източник finance.news.bg

Та да се върнем на хляба. Аз го търся на 1лв, ти вадиш молива и почваш да смяташ, че той струва 20лв. В резултат аз си купувам от съседния магазин по 1лв, а твоя за 20лв хваща мухал.
              Какво се случва, ако аз почна да търся хляб по 50ст? Оставам гладен, защото има хора, които го купуват по 1лв. Какво се случва ако всички започнем да търсим хляб по 50ст? По твоята логика всички ще останем гладни. Не е така приятелю, няма да останем гладни, цената ще бъде 50ст.
              Та простия извод при Балканфарма е, че не може да има търсене на 4,10, предлагане на 4.50 и група деца да смятат че цената е 20лв.

Коментар

Подкрепям Ви напълно, като заявявам, че мнението ми не ангажира институциата за която работя.
                Успех !!!!

Коментар

Трапер, последното ти изказване противоречи на предпоследното. Направо съм изумен от заключението ти........

Коментар

Trapper, аз не те познавам, ти мен също, аз съм избрал да бъде така, ти също. Ако ме познаваше щеше да разбереш, че нямам връзка, с този мажоритарен собственик. За думичката "демагогия", вземи един тълковен речник и прочети нейното значение. За интелекта - много мразя фразата "интелигентни хора". Много "интелигентни хора" не могат да защитават интересите си, просто защото не познават законодателството. Тогава те започват да пишат до султана...

Коментар

Щом 2+2= 4 , следва 4е Бил Гейтс е гей --- Желязна логика !

Коментар

Мисля, че започваме да се разбираме. Да, точно така мажоритарния собственик има право да ПРОДАВА и ако не срещне адекватно ТЪРСЕНЕ, нормално е цената да пада. Аз съм сигурен, че комисията ще издаде забрана, но съм сигурен че тя ще падне веднага в съда. Просто юристите на Балканфарма са мноооооого добри, и идеално четат закона, доказаха го неведнъж. Пазарът в BG е такъв, че всяка продажба на миноритарен пакет от мажоритарен собственик веднага започва да изглежда като манипулация, в очите на всички недорасли деца, включително ДКЦК, посредниците, които пишат до султана и т.н., а дребните инвеститори, които всички Вие уж защитавате изобщо даже не си помислят за пазар на ценни книжа.

Коментар

Наивник : Oт демагогията която се опитва6 да води6 може да се направи само извод за твои връзки с мажоритарни собственици.
                          Този сайт се 4ете от интелигентни хора които не могат да бъдат заблудени .

Коментар

Наивник, мисля че много добре разбираш за какво става дума: има пазар в зародиш и поради това лесно манипулируем пазар. Ти какво, да не би ако SEC има информация , че мажоритарен собственик на QXLC, натиска пазара, чрез изказвания с цел да изкупи на безценица няма да направят всичко възможно да ги осъдят. Не мога да те разбера, ти участваш на пазар, който е преминал тези проблеми и смяташ, че в БГ, трябва да като в САЩ. Или нещо друго има, което аз не разчитам между редовете. Да започнем с изяснителни позиции : ти си на мнение, че мажоритарния собственик има право да натиска цената с цел да купи на безценица или...?

Коментар

Отворено писмо до Комисията за регулиране на търговията със звезди, планети и комети....
                              Що се смеете бе, казвате, че няма такава комисия, защото няма такъв пазар..... А защо тогава има ДКЦК, да не би да има пазар на ЦК в BG....

Коментар

Парадоксална ситуация...подкрепата е с личните имена (обикновено подкрепата е анонимна), а съпротивата към писмото е повторение на дискусиите, които се водят от доста време по касуса Балканфарма. Определено касуса е юридически и трябва да се води на такъв език. Съпоставка с развитите пазари е некоректна, намираме се в неразвит и поради това трудно подаващ се на регулация пазар!

Коментар

Working...
                                X