Първоначално изпратено от Чичо Манчо
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
BSE International
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнениеВъобще търговията на чужди компании през нашата борса си е шибана работа, защото общо взето няма никакви плюсове, освен че се търгуват през една платформа заедно с българските акции. Капиталовата печалба е облагаема, което е огромен минус ! Също така броя на компаниите, които се търгуват е силно ограничен. А да не говорим, че си махат компании както и когато им скимне. Имах до пролетта акции на Телефоника и се наложи да ги продам, защото обявиха, че се прекратява търговията с тях ! Въобще Маню и борсата са направили нещо като нищо ! Уж се предлага достъп до компании листнати в Германия, но те са силно ограничени и стимула да се купува за нас от там е никакъв, само минуси !Vanitas vanitatum...
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнение"Карол" пращат в началото на година подробен отчет с дължимите данъци ,поне тази година пратиха...
Last edited by Zdravko74; Вчера, 18:30.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
Тези неща не ги знаех. И май ще ме откажат да инвестирам на този пазар. Мислех да допълвам акции на БАТ, като сега плащам 0,1% комисионна при минимум 6 паунда на сделка, но има и едни 0,5% Stamp Duty, които се надявах да избегна ако ги купувам на този пазар. Но ако ще ми бавят дивиденти, ще се налага да звъня, ще има разминавания с дивидентите и най-вече ако ще ме ПРИНУЖДАВАТ да продавам акция, ако тя бъде спряна от търговия на съответния пазар - не мерси. Инвестиционния ми хоризонт в дивидентните компании е над 5 години (а надявам се и повече), така че за мен това си е огромен минус. Искрени благодарности за отговорите, на теб, Rinvestor и toto2.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнениеВъобще търговията на чужди компании през нашата борса си е шибана работа, защото общо взето няма никакви плюсове, освен че се търгуват през една платформа заедно с българските акции. Капиталовата печалба е облагаема, което е огромен минус ! Също така броя на компаниите, които се търгуват е силно ограничен. А да не говорим, че си махат компании както и когато им скимне. Имах до пролетта акции на Телефоника и се наложи да ги продам, защото обявиха, че се прекратява търговията с тях ! Въобще Маню и борсата са направили нещо като нищо ! Уж се предлага достъп до компании листнати в Германия, но те са силно ограничени и стимула да се купува за нас от там е никакъв, само минуси !
- 1 like
Коментар
-
Въобще търговията на чужди компании през нашата борса си е шибана работа, защото общо взето няма никакви плюсове, освен че се търгуват през една платформа заедно с българските акции. Капиталовата печалба е облагаема, което е огромен минус ! Също така броя на компаниите, които се търгуват е силно ограничен. А да не говорим, че си махат компании както и когато им скимне. Имах до пролетта акции на Телефоника и се наложи да ги продам, защото обявиха, че се прекратява търговията с тях ! Въобще Маню и борсата са направили нещо като нищо ! Уж се предлага достъп до компании листнати в Германия, но те са силно ограничени и стимула да се купува за нас от там е никакъв, само минуси !
- 5 Харесвания
Коментар
-
Ясно, благодаря. Значи е подходяща за компании с 0% данък дивидент при източника, за да не се се получава двойно плащане на данъци. И само нещо информативно, на мен за дивидент от финландска компания ми удържаха 35% данък дивидент, а в инфото на Карол пише 30%. Но това са дребни разминавания.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko74 Разгледай мнение
Точно така ! Плащаш допълнително данък от 5% на НАП освен ако не удостовериш, че такъв е удържан при източника.
Коментар
-
А доколкото аз разбирам, от НАП искат допълнително 5% дивидент, при вече обложен такъв.
"Българско данъчно третиране ако получателят на дивидент е физическо лице - 5% (0% ако се ползва данъчен кредит за платения данък в Дания. Нужно е достоверение за платения данък в Дания)"
- 1 like
Коментар
-
Проверявал съм си компаниите една по една, от които получавам дивидент. Всички дивиденти пристигат след предварително облагане още при източника. Тези данъци не мисля, че имат нещо общо с нашия НАП защото не ги удържа нашия посредник тук. mancev, даваш за пример друга платформа, а аз обяснявам за покупките и дивидентите на чуждите компании през нашата борса. До колкото те разбрах вчера ти това питаше нали ?
Ето линка на Карол
https://karollbroker.bg/bg/mtf-bse-international
В таблицата за Великобритания наистина пише, че данък дивидент е 0%, а при имотните компании 20%.
"Българско данъчно третиране ако получателят на дивидент е физическо лице - 5% (0% ако се ползва данъчен кредит за платения данък в Дания. Нужно е достоверение за платения данък в Дания)"
Коментар
-
Проверявал съм си компаниите една по една, от които получавам дивидент. Всички дивиденти пристигат след предварително облагане още при източника. Тези данъци не мисля, че имат нещо общо с нашия НАП защото не ги удържа нашия посредник тук. mancev, даваш за пример друга платформа, а аз обяснявам за покупките и дивидентите на чуждите компании през нашата борса. До колкото те разбрах вчера ти това питаше нали ?
Коментар
-
Това сигурно ли е че са с удържан данък? Защото когато купувам през Елана глобал трейдинг, ми идват необложени (няма и как да ми ги обложат, тъй като данък дивидент във Великобритания е 0%, до определен лимит), и аз си ги декларирам и плащам 5% в България както си е по закон. Друг е въпроса ако самата платформа ги удържа преди да ги плати, и ги плаща директно на НАП.
Ето линка на Карол
https://karollbroker.bg/bg/mtf-bse-international
В таблицата за Великобритания наистина пише, че данък дивидент е 0%, а при имотните компании 20%.Last edited by Zdravko74; Вчера, 13:56.
- 1 like
Коментар
-
Колега, може би не си разбрал, че става въпрос за покупки през нашата борса, а дивидентите със сигурност са с удържан данък.
Коментар
-
Първоначално изпратено от toto 2 Разгледай мнениеАкциите регистрирани във Великобритания нямат данък дивидент ,затова напролет ще трябва да се плаща 5% на НАП за получения през 2024г.
Коментар
Коментар