Закона за спящите акции визира само акциите , които са безналични- в ЦД..
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Спящите акции от Масовата Приватизация
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Bond009 Разгледай мнениеАкционерна книга винаги има..При безналичните публичното дружество плаща на ЦД преди всяко общо събрание за да се извади нова акц., книга..
ако при търговете акците са безналични, няма смисъл да се уведомяват дружествата, а само депозитаря, следователно, акциите са налични.
Коментар
-
Първоначално изпратено от безимeн Разгледай мнение
Не е необходимо да се извиняваш!
Показваш, че си подготвен!
....
Допълнителната информация, която дадох долу е, че единствено Гранд хотел Варна - на база ДР издаде (налични) акции, с отпечатани купони за дивидент, както си е отразено в Търговския закон..
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bond009 Разгледай мнениеДа всички акции оит МП са безналични, много дружества се отписаха, а има и много други големи предприятия и банки с безналични акции..Булбанк, Соди Девня, Нефтохим, Асарел..
за хората, които не са срещали терминологията - отписани са от Регистъра на публичните дружества.
(не е сложно!)
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
Извинявам се, че се намесвам, но всички акции от масовата приватизация са безналични.
Показваш, че си подготвен!
....
Допълнителната информация, която дадох долу е, че единствено Гранд хотел Варна - на база ДР издаде (налични) акции, с отпечатани купони за дивидент, както си е отразено в Търговския закон..
Коментар
-
Първоначално изпратено от top Разгледай мнениеПоследно, аз никъде не говоря за депозитарни разписки, а за акции от масовата приватизация.
Объркването ти идва от това, че ти не знаеш, че доста дружества от масовата приватизация са с налични акции.
Коментар
-
Първоначално изпратено от top Разгледай мнениеПоследно, аз никъде не говоря за депозитарни разписки, а за акции от масовата приватизация.
Объркването ти идва от това, че ти не знаеш, че доста дружества от масовата приватизация са с налични акции.
Коментар
-
Има много други бири..Акциите от масовата приватизация са само 14% от акциите в ЦД..Има много непублични с акции в ЦД..сега разбираш ли колко е тъпо да се говори за спящи акции..Утре могат да заговорят и за спящи жилища- стоящи празни, парцели земи..Това е явно посегателство върху частната собственост ..
Коментар
-
Първоначално изпратено от top Разгледай мнение
Затова питащия распутин първо проверява с пик вндепозитаря какво има, а останалите акции в боновата книжка явно са налични и тях търси сам купувач или търси в коя банка се раздават дивиденти и отива да си ги потърси. Но те също са от масовата приватизация и ги прави част от темата. Не си разбрал явно.
Само ще ти кажа, че, самият ти говориш за Депозитарна разписка (ДР). Нали е така?
Щом е така, минавам към втората стъпка-въпрос: е ли ДР синоним на безналични акции? ДА!
Аналогично-трета стъпка: КОЙ търгува с безналични акции? Инв.посредници! (стигнах до подсметката на ИП, в която долу казах, че трябва да се прехвърлят безналичните акции, ако някой реши да прехвърли тяхната собственост)
..............
Приключих с безналичните акции! (това е ясно, нали?)
...........
Наличните акции НЕ са част от ангажиментите на ЦД. Редно е да осмислиш казаното в това, последно изречение, което касае МАСОВАТА приватизация.
..........
Вън от горното, аз зная само за едно дружество от Масовата приватиз. с налични акции - Гранд хотел Варна. Но там нещата са друга бира и за там вече не са необходими нито ДР, нито пък налични акции (имаше някакво търгово предложение от мажоритаря и нещата приключиха с някакво увеличение на капитала, изкупен под условие..., като преди това беше т.нар. "голяма инфлация", за да е мазАлото пълно...)
Поправи ме, ако греша, а също и ако има други подобни дружества от Масовата приватизация...
Коментар
-
Първоначално изпратено от безимeн Разгледай мнение
Но те - наличните - не са в полезрението, нито се водят на отчет в ЦД (това казвам долу с "не са прерогатив")
Коментар
-
Първоначално изпратено от top Разгледай мнение
То се прави за да се наместят едни хора и да взимат ги големи заплати и бонуси, източвайки фонда. Аз като акционер в няколко дружества съм против това, тъй като непотърсените дивиденти се връщат в дружеството.
"Източването" на фонда е един много груб термин!
Предлагам да се ограничим в "присъщо необходими разходи"...
- 1 like
Коментар
Коментар