IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ИНВЕСТИЦИЯ за живот

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Vasilevich - чудесна информация, благодарим, но всички я знаем. Знаеш - споделихме преди, нещо за държавата мащеха. Знаем, че има управляващи и опозиция, първите винаги представят нещата с розовите очила, вторите винаги наобратно, (истината - по средата), знаем че има журналисти симпатизиращи на едните и другите, знаем, че има и платени статии и т.н. - всичко това го има. И в USA има хора които не могат да си платят лечението (зависи от какво си болен) има ги и у нас. Не съм политик, не съм учила и медицина за да си дам съветите на президента по медиите и не го правя. Това тук е за тези които имат желание да помогнат на деца в нужда. От другото се абстрахираме засега, за да не ни вреди. Иначе - да - трябва реформа, трябват пари за нея, трябва някой да я направи и т.н. Нищо насила не правим, който иска помага, който не иска - не го прави. В случая поне е избегнат проблема за коя болест да пратим пари - фонда е общ, после ги разпределят. Тази морална отговорност лежи на политиците, техните съветници и мнението на лекари, тъй като не е възможно да се даде на всеки болен, винаги ще има недоволен и винаги ще има и такива статии. Но това не променя добрите ни намерения - нали?

Коментар

• Реформата невъзможна

Представете си, че догодина около Коледа по някоя телевизия тръгне клип, в който ви казват, че ако искате да спасите дете, болно от левкемия, да пратите SMS на номер 9999; ако искате да спасите детето, което има нужда от трансплантация на черен дроб, да пратите SMS на номер 8888. Какво ще правите? На кое дете ще помогнете с 1.20 лв?
      През цялата година по всички медии могат да се видят призиви за събиране на пари, за да оцелее някое дете или тийнейджър. Всички тези клипове, банери и карета са зловеща илюстрация на пълния провал да се реформира системата на здравеопазването. „Молбите за помощ“ всеки ден ни показват две неща. Първо, че българските болници и лекари не могат да прилагат съвременни начини за лечение на фатални болести. И второ, че системата на здравно осигуряване не може да купи това лечение от чужбина.
      Призивите за помощ показват и огромната неефективност на тази система. Всички внасят пари в здравната каса, но когато трябва да получат някаква услуга в болницата, често се налага да си плащат още веднъж за същото. Исканията да пращаш есемеси, за да се лекува някой, показва още един път провала на държавата в управлението на парите на хората. Получава се абсурдната ситуация, в която трябва да плащаме два пъти не само за своето лечение, но и за това на други хора. В интерес на истината плащанията, които правим сами, вероятно са много по-ефективни. Те при всички положения отиват за нашето лечение или за това на някой конкретен човек. Въпросът е какво се случва с парите, които даваме на държавата за същото? Отговорът е по-скоро ясен - те потъват в нереформираното здравеопазване. Една част от тях вероятно се краде по всевъзможни начини и на всички нива, а друга част отива за поддържане на скъпи и неефективни структури.
      Тази ситуация изглежда още по-абсурдна, когато представители на държавата участват в кампании в помощ на болни деца. Така вече трета година по идея на президента се провежда акцията „Българската Коледа“. В нея се включват и други политици - тази година например премиерът Станишев даде пари за това. Абсурдното в случая е, че представителите на държавата имат възможностите да направят много повече от това да организират събирането на един милион лева около Коледа. Те имат властта да реформират здравеопазването, така че да се спестят много пъти повече пари от кражби и безсмислени дейности. Ако управляващите съберат воля наистина да реформират здравеопазването ще могат да помогнат на всички хора, които се нуждаят. Няма да има нужда родителите да просят пари за оцеляването на децата си, а ще има справедлива система, която ще работи по ясни правила и в услуга на всички. Даренията на политиците и хората може би донякъде решават въп*роса с гузната съвест, но не и големия проблем с нуждата от реформи.
      В сайта на инициативата „Българската Коледа“ стои едно изказване на президента, че след като му хрумнала идеята, той си „отворил папка“, на която написал с големи букви „Коледата невъзможна“ - толкова трудно осъществима му се виждала тя. В крайна сметка обаче вече трета година благотворителната акция се случва. Още по-хубаво от това ще е президентът да си „отвори“ папка, на която да напише „Реформата невъзможна“. Сега наистина положението изглежда безнадеждно. Но може пък да се случи същото като с коледната инициатива - когато вложиш достатъчно усилия, работата става... И е по-добре да се съсредоточиш върху нещо, от което печелят всички и за много време напред, вместо да се хабиш в ефектни, но неефективни акции...

в."Капитал"
      прекалените страх и алчност не са добри съветници

Коментар

• Dnes izpratih, vse oshte stava, no naistina preporychvam e-pay i bankovite smetki, za da niqma symnenia za udyrjane na chast ot sumite s SMS v Globul ili BTK. (Vqrno Oresharski tvyrdeshe che niama, no znae li chovek)

Коментар

• минимум до Нова Година
          Всеки може да спечели от борсата, но не всеки може да печели от борсата

Коментар

• Някой знае ли, докога може да се пращат SMS-и на 1117 ?

Коментар

• Само да отбележа ,че преди три дни , когато сумата беше около 1 400 000 лв. само 500 000лв. бяха от SMS.

Коментар

• Благодаря на ALFA, че напомни на всички какво трябва да направят. В предишните инциативи участвах с SMS-и, но тази година благодарение на сделката с БТК имам повече възможности и пратих значително по-голяма сума чрез e-pay.bg. Съветвам Ви да направите като мен - изпратете поне толкова пари, колкото сте похарчили за коледни подаръци на Вашите близки. А относно SMS-те - те са голяма сила! Колкото и да сме богати инвеститорите и спекулантите и колкото и много пари да даваме, не можем да се мерим с милионите дали по 1 лев чрез SMS. Доказателството го видях снощи по време на концерта за Българската Коледа. За час и половина парите набъбнаха с около 300 000 лева! Ето това е силата на многото хора! Вижте на сайта списъка с по-големите дарители (над 500 лева) и съберете парите от тях. Ще видите, че надали надвишават и 300 000 лева. Затова не подценявайте SMS-те.
                He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Да - четита коледа или рождество Христово (на кой както му харесва, не е важно как ще го кажем, важно е че, тук пишещите поне малко го рабираме в правилната посока)!

Коментар

• Честита Коледа!

Коментар

• Благодаря Алфа.
                      Примери за хвърлени пари на вятъра могат да се дадат много - глупавия БигБрадър, хилядите фалшиви игри и т.н.
                      Исках да напиша в подпис за смс на 1117, за съжаление явно Инвестора е изключил тази опция - това което аз успях да направя се намира под Nick-а ми.
                      АЛФА нека си остане така, достатъчно е постоянно да се пише в темата, за да бъде най-отгоре на листа с темите - така смятам, че ще се включат повече хора!

Пожелавам Ви весело посрещане на Бъдни Вечер и красива и щастлива Коледа!
                      Нека бъдем по-добри ЧОВЕЦИ!

Коментар

• Добре Алфа както и да е но за левчето си права. Никой няма да стане по-богат или по-беден с един лев. Деже се сещам че има хора които дават доста повече за GSM мелодии така че да прежалят още някои и друг лев и да не се стискат.

Коментар

• соФИКС, сравняваме несравними неща, затова ти изглежда че има проблем с думата "инвестиция". Няма нищо материално което може да оцени живота (като такъв). Така че един СМС е безкрайно малък (евтин) опит, който може да си позволиш без да чакаш финансов доход. Пък може и да имаш полза, да получиш усещане, че живота не ти е измерим само в акции и пари, може би допълнение към житейската ти мъдрост, или пък нещо което никой не може да ти продаде срещу 1 лв. (знае ли човек, знае ли) А пък и как да насочим вниманието на икономистите без думата "инвестиция".
                          Киф, признавам си честно че това ми е първата тема, която пускам, искам да добавя допълнението с тирето (което ми предложи), но поради липсата на опит с темите не можах да се ориентирам как да го направя. Но днеска е 24-ти, засега го оставям така. Оценявам и одобрявам преложението ти обаче

Коментар

• Алфа, верно заглавието е малко объркано. ИНВЕСТИЦИЯ не е много подходяща дума. По принцип от инвестициите се очаква доход

Коментар

• алфа - можеш към сегашното заглавие, с тире да допълниш - профит 100%

Коментар

• Благодаря на всички за подкрепата! Иска ми се на всички да отговоря но не мога толкова много! Мисля че наистина само ДДС остава за държавата (Орешарски каза в едно интервю че изпратения 1 лв, гарантирано отива във фонда, 20-те стотинки за ДДС щял да ги поеме с бюджета)
                                Василевич, прав си за някои аномалии за нашата държава, която се държи като мащеха, но именно и в това е нашата роля, въпреки всичко да си останем човеци. И мен ме дразнят някои неща и все прощавам, все си казвам ще мине време, някои хора ще се сетят (уви за политици не бива да се мисли така)
                                Благодаря ти Kif, Rafal, Analgina, tya, c1, Боби, YNM, Kilur, Kronin, kefala, xkm, Nikolas. (и всички останали ако съм ви пропуснала )
                                За xkm: Далече съм от това да си мисля че си купувам с 10-тина СМС награда в отвъдния свят, не го правя за това, награда не търся. Но предпочитам през този си живот да не си загубя разума, да си остана нормално човешко същество, въпреки тоталния хаос (и напук него)
                                За Киф: Съгласна съм Киф че може заглавието на темата да не е най-удачно, Трудно ми беше наистина какво заглавие на темата да дам. Ако ми предложите по-удачно ще го променя веднага. Важно е че ще има полза - сигурна съм.
                                Мисля че имаме само още 1-2 дни докрая, а и затова не съм сигурна за заглавието. Благодаря ви пак. Приятни коледни празници!

Коментар

Working...
                                X