IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Болезнените въпроси на капиталовия пазар и БФБ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Болезнените въпроси на капиталовия пазар и БФБ

Kакто казах измислената борса ражда измислени проблеми !!!
    Новото правило е безсмисмислено може да се приложи само за отмяна на поръчки, но тогава няма смисъл да е до 16 ч. Ако се появят важни данни за компания в 17ч и не може да се отмени порачката ?? И ако не се прекрати търговията защото чиновника се е успал ?
    По скоро да могат да се отменят поръчки от 9 до 9:30 е отговора!!!
    Но защо тарсим под вола теле ? Защо просто не се изкопира правилника от US ! Банално е но Америка вече е открита.
    Лъха ми на страхотна некомпетентност и мудност (да не говори за днешния фал) + че никога борсата не е можела да разчита на правителството толкова много.
    По добре да дадем и борсата на "Краун ейджънтс" ! ))))

Коментар

Господин Драйчев,
      какво ще кажете да продължим обсъждането на някои болезнени въпроси на БФБ. Ето днес борсата обявява, че поръчки ще могат да се въвеждат, променят и изтриват от 9.00 до 16.00.

Като начало искам да попитам, във времето извън борсовите сесии, когато сделки не се сключват, ще могат ли да се въвеждат поръчки "купува", които са по-високи от най-ниските въведени "продава" и обратно?

Ако да, моля обяснете алгоритъма при стартиране на борсовата сесия.

Ако не, хм, ако не... ми идват некои идеи... (които ако не друго ще обезсмислят начинанието)

Коментар

Колеги, благодаря за разбирането. При новата система за сетълмент в реално време, управляван и извършван централно от БНБ се предвижда БОРИКА, БИСЕРА и ЦД да влизат периодично в сетълмента, като подават нетни салда. Когато тази система тръгне, ние получаваме автоматично нетиране на най-високо ниво, т.т. междубанкови плащания, там гаранцията трябва да се осигури и организира от Централната банка. Как това ще стане е въпрос на нормативно решение, защото необезпеченото рефинансиране е забранено заради борда. На ниско ниво, т.т. при определяне на позициите и възможността за плащане на нетните позиции на ИП, които не са банкови институции, трябва да се разработи система за предварителна проверка и изключване от нетната схема на невъзможните плащания, освен ако няма ГФ на ниво ИП. Голяма сложнотия става, ама според мен няма друг начин.
        Ако имаме клирингова къща има два проблема:
        1.Тя да е банкова институция с частичен лиценз и да участва наравно с другите в сетълмента, което е абсурд. Ще се получат два центъра за сетълмент - Къщата и БНБ. Познайте какво ще стане.
        2.Къщата да е клиент на банка. КОЯ БАНКА?- ужас. Банките да си открият сметки при Клиринговата къща, разбирай при друга банка, това май е доста трудно.

Коментар

Искам да опровергая >
          - Спрях да говоря за къси продажби и нетиране защото в момента се променя отново законите свързани с ни капиталовия пазар, а късите продажби и покупките на маржин се регулират от наредби които ще се приемат след като промените влязат в сила. Проблемът е, че нещата отново вървят изключително бавно, но това не означава не искам да има възможност да има и къси продажби и покупки на маржин. Но първо трябва да има законови норми пазещи интересите на ВСИЧКИ инвеститори.
          Второ - за повечето реално работещи ИП няма да е проблем да участват в една клирингова институция

Коментар

Радвам се, че Драйчев ме подкрепи.
            И моята теза беше горе-долу такава, казах я по-долу. Въпросът за технологията и за правилата не е проблем за България. При добри предложения, може да стане бързо. Отделна тема е доколко брокерите са готови да дадат такива предложения: отново повтарям случая с късите продажби.
            Централен е въпросът обаче за гаранционния фонд (паричен и/или от ценни книжа), където съвсем не съм сигурен, че ИП ще участват както се иска от тях.

Коментар

Колеги, в сесия съм и затова не се показвам често. Тая работа за клиринговата къща я дъвчем вече сигурно 5-6 години. С това искам да кажа, че в България по отношение на технологиите аборигени няма. Ясно е, че клиринговата къща би решила проблемите, ако си спомняте Софийска фондова борса беше изградила механизъм за клиринг на нетна база. Тази борса се явяваше като клирингова къща, глобален дебитор и кредитор на всички членове. Отново искам да повторя, че проблемите са предимно организационни. Трябва да се прави Гаранционен фонд от пари и да се решава въпросът с евентуално не-доставяне на ценни книжа.
              .....Ако имате конкретни предложения за промени в Правилника на борсата, моля да ми ги пратите. Другото са несистематични пожелания.

Коментар

>, на теория нямаме никаква разлика, но в практическото приложение не можем да се разберем :-)(
                Аз продължававам да твърдя, че ако има една финансово силна клирингова къща в системата вноските на брокерите могат да бъдат достатъчно ниски, за да се понесат от българските ИП. Това обаче е въпрос на конкретни цифри, които могат да се уточнят единствено ако започнат конкретни преговори по този въпрос!

Коментар

Алекси, не обичам да поучавам никого, освен това точно сега нямам време за просторни разяснения. Ще ти кажа обаче централната ми теза, и така се надявам да разбереш всичко останало писано по-долу от мен.
                  Клиринг и нетиране от типа, за който ти пишеш, би било нещо прекрасно, но засега е трудно да се планира за БГ. Причините не са в тихнологичните решения, нито толкова в норми или правила - те се променят и създават лесно. Основната пречка, поне за мен, би дошла от неспособността на повечето ИП особено небанковите такива. Касае се за следното.
                  Всеки участник на пазара ще трябва да участва в някакъв гаранционен фонд. По-скоро, става дума за може би повече от един фонд, или няколко нива на едно и също логически обособено като "фонд" нещо (pool, guarantee fund). Има варианти и с марджин сметки, но това зависи от вида и целите на нашата клирингова агенция. Та значи, вноските във фонда са в определена зависимост от пазарната позиция (за например минал период) на участника, и т.н. Точно това засега не са готови да правят нашите ИП, и точно по тази причина хора като Ники Мартинов и други неотдавнашни пропагандатори на късите продажби вече замлъкнаха!!
                  Така че, помощта на чуждестранна клирингова къща в случая не е централна.

За по-голяма яснота, се постарах да ти намеря нещо, което се отнася за една подобна институция, Government Securities Clearing Corporation. Приятно четене:
                  GSCC’s Clearing Fund addresses potential exposure as a result of applying projections of future price movements based on historical market volatility. It ensures that GSCC has sufficient liquidity to guarantee orderly settlement and provide the collateralization required to cover each participant’s overall exposure. The Clearing Fund consists of collateral deposits posted by participants in the form of cash, eligible securities, and letters of credit. Deposit requirements are based on a combination of a participant’s recent trading activity and the potential impact historical market fluctuations will have on the participant’s overall position in GSCC’s netting system.

Коментар

>,хайде да не говорим с мъгливи формулировки! Защо според теб има разлика между двете неща? Дай някакъв пример!
                    Каква е причината според теб да няма нетиране в България? Не ми отговаряй, че си го написал вече! Опиши ми го по примитивно, като за глупак :-))

Коментар

Алекси, недей да ми повтаряш че АЗ имам проблем. Мисля, че ТИ имаш такъв.
                      Българските ИП не изпълняват точно ТЕЗИ условия при търговия с американски акции, защото става дума за различни неща, и този твой пример няма никакво отношение към спора относно НЕТИРАНЕТО И РОЛЯТА НА КЛИРИНГОВАТА КЪЩА в България.
                      Неслучайно по-долу ти дадох примера с дискусията около късите продажби у нас.

Коментар

>, много внимателно прочетох всичките ти постинги, но не разбрах какъв ти е проблемът :-((
                        Защо българските посредници могат да изпълняват всички условия при търговия с американски акции, а не биха могли да изпълняват тези условия при български акции? Ако българският пазар се прикрепи към една действаща клирингова институция, просто няма да има никаква разлика!

Коментар

Алекси, ти просто отказваш да проумееш това, което ти пиша!
                          Описаното от теб за клиринговата къща съвсем не съм го оспорвал. Тезата ми е друга, но според мен вече е време за други да коментират

Коментар

>, съвсем по темата пиша, но изглежда ти не си много наясно що е то клирингова къща :-((
                            Една от основните задачи на клиринговата къща е да увеличи сигурността на пазара, като страна по сделките, независимо дали се отнася за спот сделка, фючърс или опция. Гарантирането на сделките става на няколко нива, като последната гаранция е собствения капитал на клиринговата къща. Това означава, че колкото е по голям в началото собствения капитал на една подобна институция, толкова по малка нужда има от голями гаранционни фондове.
                            Нетирането на търговията е много тясно свъзано с клиринговата къща, защото ако някой брокер не изпълни договорните си задължени и никой не гарантира изпълнението на сделката ще настъпи голямо объркване кой на кого дължи пари или акции. При наличието на клирингова институция независимо дали едната от страните си е изпълнила задълженията, отсрешната страна ще получи дължимото и.
                            Ако борсата използва чужда клирингова институция, това означава де факто, че търговията ще излезе в чужбина и на практика няма да има никаква разлика между търговията чрез български брокери на американския или на българския пазар. Просто не виждам какъв може да е тогава проблемът на българските ИП?

Коментар

Алекси, недей да се правиш че не разбираш. Или може би наистина е така?
                              След всеки твой постинг се отдалечаваме от въпроса, около който заспорихме. Припомням.
                              Ти каза, че за осигуряване на нетиране (в смисъла, в който го коментирахме) на нашия депозитар (или клирингова къща) ше помогне някой от Будапеща. А аз ти казах, че проблемът опира до нашите ИП, а не до акционерите на въпросната хипотетична организация, защото акционерния капитал има много малко общо с гаранционните фондове и марджин сметките
                              Примерът ти с българските ИП, които търгуват на американски пазари не е адекватен - аналог на този пример е по-скоро да кажем случая, когато български физически лица клиенти търгуват през български ИП и съответно тези две страни си уреждат някакви гаранции. Да не говорим, че това няма нищо общо с нетирането.
                              Впрочем, още чакам коментар и ог Драйчев и някой от депозитара ни - там има експерти.

Коментар

Някой може ли да ми каже, защо на свободен пазар на БФБ има изобщо ценови ограничения??? И какво се случва, с моите БДР-и ако утре цената на базовия актив падне с 30%. Ами ако няма сделка и вдругиден падне с още 30%?.

Коментар

Working...
                                X