IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Болезнените въпроси на капиталовия пазар и БФБ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Болезнените въпроси на капиталовия пазар и БФБ

>, избщо не е все едно кои са акцинерите на клиринговата къща, защото ако българските брокери са принудени да се бръкнат със сума от 5 милиона лева например, това наистина ще е проблем.
    В момента някои български брокерски къщи приемат поръчки за опции и фючърси на американските борси и за тях не представлява проблем да пълнят американските гаранционни фондове. Всъшност цялата финансова тежест се поема от инвеститорите, а не от брокерските къщи.
    Просто не мога да разбера какъв ти е проблема?

Коментар

Господин Драйчев,
      нали сте наясно, че ако накажете някой брокер затова, че не си е дръпнал поръчката БФБ ще се превърне в единствената борса в света, където наказват затова, че си ПОДАЛ поръчка при положение, че огромното мнозинство от борсите дават мило и драго за повече поръчки...
      И как ще ме накарате да си дръпна поръчката ако ми е клиентска - от една страна ми е ЗЗД, ЗППЦК и наредбите, по които ако някои иска ще ме ... както си иска, от друга борсата ми казва - сори, вече не се вписваш в пейзажа, хубава си беше тази поръчка, ама вече е извън ограниченията: трябва да я махнеш, и евентуално ме и наказва ако не я махна.... Ами ако наистина я махна и две минути след това някой изсипе пазарна насрещна така, че и моята клиентска БИ се изпълнила... И моя клиент се обади в Комисията, че не съм му изпълнил поръчката?... То не е дори и смешно, умопомрачително е...

Изобщо проблема с ценовите ограничения и метода на тяхното определяне наистина е един от най-болезнените проблеми на борсата. В предишния си постинг бях Ви предложил нещо, но явно не съм се изразил достатъчно добре :-(, затова ще се повторя:

Най-общо идеята е следната, да се замени базата на ценовите ограничения от цената от предишния ден (знам, че е средно-претеглената, колеги сме) със действителна цена на отваряне, която се определя в НАЧАЛОТО на борсовата сесия по метода на търг с една цена. Въобще не съм съгласен, че "средно-претеглената цена от предишния ден практически постига целта на аукциона с единична цена". Просто двете имат много малко общо. Въобще не съм съгласен и че средно-претеглената цена е най-подходяща за слабо-ликвиден пазар: В началото си повечето борси са били всъщност нищо повече от един търг с единична цена и много от тях отварят все още по този метод.

Изобщо, каква са всъщност целите на ценовите ограничения. Аз виждам две:
      1. Да се отчете времето за разпространение на значима информация до всички инвеститори.
      2.Да се ограничи печалбата на лице, разполагащо с вътрешна информация

Както и да го мисля, един ден трябва да е достатъчен при т.1. Ние не сме Русия, където една и съща информационна емисия за едни е По света и у нас, а за други - Бизнесзакуска. По т.2 проблема е най-вече на Комисията, а в белите държави и на прокуратурата.

С две думи: къде е проблема ценовите ограничения да са само ИНТРА-ДЕЙ. За това става дума. А и ще отпадне "необходимостта" да пишем глупави обяснения защо поръчките са извън ограниченията. Какво обяснение да напишеш например, ако Огнян Донев в 14 часа каже, че Софарма ще разпредели 80% от цялата си неразпределена печалба като дивидент - още няма решение на общото събрание, но само на 100-годишните баби няма да им е ясно какво ще е то. Колко дни подред ще има неудовлетворено търсене на мах-цената.

И най-абсурдното: ако всички продавачи са рационални и не продават, а и никой брокер не направи крос с 1 (една) акция за общото благо, то пет дни няма да има сделки при положение, че има огромно търсене...

Е, това нормална борса ли е?

Коментар

Не говоря за акционери, а за тези, които захранват и поддържат гаранционните фондове и марджин светките. Останалото го писах по-долу.

Коментар

Основи акционери в Централния Депозитар и Клирингова къща в Будапеща са Националната Банка, фондовата и стоковата борса, като най голямата сума при основаването на институцията е дадена от Националната Банка!

Коментар

Не е едно и също да трябва да създаваш от нула един ганционен фонд от 100-200 милиона марки или този фонд вече да съществува и брокерите само да трябва да правят минимални отчети от сделките си за допълнителното захранване на фонда!

Коментар

Алекси, влез в детайли и ще видиш че не е точно така. Чии са според теб "нейните" гаранционни фондове, откъде ги взима клиринговата агенция? Отговор - от членовете/играчите.
              После вече агенцията може да си позволи да става страна по сделките и т.н.
              Очаквам коментара и на Драйчев

Коментар

Прочети темата Защо куца фондовия пазар и ще разбереш, че ще го реши.
                Използването на чужда клирингова институция означава и използването на нейните гаранционни фондове, защото тя се превръща в страна по отделните сделки!

Коментар

Алекси, ти все натам дърпаш, но Драйчев и други ти обясняват, че проблемът с гаранционните фондове е ключов. Това сътрудничеството с Унгарска или Филипинска клирингова агенция няма да го реши. Става въпрос за това, че щом се опре дотам нашите ИП да внасят пари някъде за подобни цели, всичко пропада.
                  Подобна беше тезата и на Апостолов за късите продажби и дали нашите ИП са готови за тях или не (тогава всички във форума тук го оплюха). Къде е сега Ники Мартинов да се изказва и пише за късите продажби? След миналогодишните дискусии с ръководството на борсата всички брокери млъкнаха.

Коментар

Г-н Драйчев, не съм съгласен с вас, че въпросът за нетирането не е в ръцете на борсата и депозитара. Според мен това са институциите, които трябва да инициират създаването на клирингова къща, която да реши проблемът с нетирането и създаде условия за търговия със стандартизирани фючърси и опции.
                    По принцип има два варианта:
                    Първият е с помоща на правителството да се създада българска клирингова къща.
                    Вторият е да се използват услугите на чужда институция. Аз много пъти съм повдигал въпросът пред бившето ръководство на борсата и пред г-н Апостол Апостолов, че унгарския депозитар и клирингова къща евентуално биха се съгласили да обслужват българския пазар, но досега никакви конкретни стъпки няма от българската страна.
                    Ако вие проявявате интерес към този въпрос, обадете ми се на телефон 0036 30 9 892 651 или ми пишете на е-mail-а и ще ви свържа с адвокатите и шефовете на клиринговата къща в Будапеща.
                    В темата "Защо куца фондовият пазар" съм развил доста подробно проблемът. Може ли да отговорите на някои от въпросите ми в тази тема?

Коментар

Тук става много смешно. Значи, тези, които са оставили поръчки купува под 4лв ще бъдат докладвани на СД. Мръсни спекуланти. Да взема аз да си изтегля ниските ордери на ISLAND, че ще вземат да ми пишат черна точка.

Коментар

по-принцип сте прав, но тези поръчки в момента на въвеждането си са били в лимитите. никъде в правилника на БФБ няма изискване да се трият стари поръчки.

Коментар

Тези поръчки висяха забравени от колеги, които ми се струва, че са позабравили правилата на играта. Повече няма да подсещаме никого. Както си спомняте, има обстоятелства , при които е допустимо да се нарушат ценовите ограничения, затова те не са забити твърдо. Съжалявам, но тези сделки ще се рапортуват на СД с всичките последствия. Лично аз няма да правя повече изключения при такива смехотворни обстоятелства.

Коментар

г-н Драйчев, днес две от сделките с нефтохим бяха извън ценовите ограничения - на 3,99 и на 4 лв.
                            Борсата трябва или да премахне ограниченията или да си оправи софтуера, а не да се моли на посредниците да отменят офертите извън ограниченията.

Коментар

Има ли открити за журналисти заседания на Съвета на директорите?

Коментар

Ако се заровиш в теорията, ще видиш, че именно невъзможността на практика да се намери пазарен портфейл (в смисъла на теорията за САРМ) е един от големите аргументи на критиците на модела.
                                Ето защо обикновено се ползва заместител, и ти правилно си се насочил към някой от изчисляваните индекси. Защо не пробваш с индекса на Уорбърг, който датираше май от 1997 - верно, после Н Василев го спря, ама ти ще вземеш само определен период.
                                Идея - публикувай след време в този сайт изследването си.

Коментар

Working...
                                X