IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Градус АД (GR6)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от orchis Разгледай мнение
    И все пак, всичко е въпрос на цена. Рискове винаги има и никой не очаква тук да е някакво изключение. Просто ми се вижда доста солено.
    За ПФ не е съвсем така, почти съм сигурен че ще запишат доволно, нали парите не са техни....
    Който е смарт обаче ще запише и двойно по евтино, когато му дойде времето....

Коментар

Основните притеснения са за цената (на борса сме все пак). Искат се много пари без да е съвсем ясно защо. Идеите за инвестиции ми се виждат леко хаотични (това с производството на свински салам например). Обещава се супер яка възвръщаемост и супер нарастване на печалбата, но аз поне не разбирам защо тези супер инвестиции не са били направени досега. Очевидно не е заради липса на пари.
      Другата голяма въпросителна са мажоритарите. Това че са развили подобен бизнес заслужава само адмирации, но как ще се държат като публична компания? Виждат се притеснителни сигнали като надутата печалба и вратичката с дъщерните дружества и дивидентите, но нека не забравяме че нашумяха най-вече покрай сгромолясването на Пикадили и отношението към доставчиците. Ако питаме някой от тях дали би сложил пари в това ИПО, как ли биха отговорили?
      И все пак, всичко е въпрос на цена. Рискове винаги има и никой не очаква тук да е някакво изключение. Просто ми се вижда доста солено.
      Точно тук въобще не си прав. Имат много ясна стратегия какво ще правят парите и най-важното е, че няма да се хвърлят в нови бизнеси, а ще развиват техните най-високо маржови звена. Ако тук не ти е ясно за какво ще се харчат парите, какво да кажем за другите IPOта или предстоящото увеличение на Сирма да речем Свинските салами им е нов бизнес от 2 години и като гледам как бързо им се наложил новия бранд Аз ям съм доста позитивен именно за този сегмент. За яйцата няма какво да говорим, 44% брутен марж май и Софарма не може да докара в лекарствата , поне отчетите това показват . "Инвестиции не са направени досега?!!??" Та те са инвестирали 120 МИЛИОНА последните години.

Коментар

• Основните притеснения са за цената (на борса сме все пак). Искат се много пари без да е съвсем ясно защо. Идеите за инвестиции ми се виждат леко хаотични (това с производството на свински салам например). Обещава се супер яка възвръщаемост и супер нарастване на печалбата, но аз поне не разбирам защо тези супер инвестиции не са били направени досега. Очевидно не е заради липса на пари.
        Другата голяма въпросителна са мажоритарите. Това че са развили подобен бизнес заслужава само адмирации, но как ще се държат като публична компания? Виждат се притеснителни сигнали като надутата печалба и вратичката с дъщерните дружества и дивидентите, но нека не забравяме че нашумяха най-вече покрай сгромолясването на Пикадили и отношението към доставчиците. Ако питаме някой от тях дали би сложил пари в това ИПО, как ли биха отговорили?

Коментар

• Първоначално изпратено от margen Разгледай мнение

Това изобщо вярно ли е? Доколкото съм запознат, Амета са доста по-големи, в пъти даже. Градус със сигурност са номер 1 в брандираното пилешко в БГ, ама май доста широко го тълкуват.

Затова "...реших да участвам, защото четох статии..." ми се струва сериозен риск. При такава мащабна кампания, 90% от статиите ги слагам в графата PR и реклама.

Започнах да чета проспекта, и до 40-та страница не успях да науча нещо кой знае какво ново. Риск разбира се има, но ми е интересно, вие защо примерно няма да се включите в ИПО-то, какво точно ви притеснява? Ясно ми е че ще има доста "напудрени" неща, ясно ми е че има и известна доза риск, но къде няма? Не съм чак такъв лаик, че да си изсипя парите в нещо, от което нямам никакво понятие. Има прилична капиталова доходност досега, нелоша и дивидентна такава. Така че притесненията ви са доста неоснователни. Не казвам че акцията ще върви само и единствено нагоре, нито че всички неща ще бъдат изпълнени. Казвам само че аз ще се включа, с колко още не съм решил, но няма да ми стане топ акцията в портфейла, то е ясно. След време ще видим... Казвам го не за да се хваля или да ви опонирам, просто останах с впечатлението че едва ли не ме мислите за потенциален клиент на някоя банкова пирамида или фен на националната лотария... За радост грешите... И благодаря за съвета къде точно да видя за условията на ИПО-то в проспекта, беше ми полезно. Питам подобни неща, просто защото не съм участвал в ИПО досега, и всяка помощ ще ми бъде полезна. Това което искам да попитам, за да видим дали съм разбрал. Значи задавам си поръчка за определен брой акции на цена 1,80лв. и ако емисията не бъде записана изцяло, задължително ще получа акции на тази цена. Ако емисията бъде записана над 100%, тогава вече ще има "класиране" по цени, и акции ще получат подалите по-високи цени?
          Last edited by mancev; 01.06.2018, 22:09.

Коментар

• Първоначално изпратено от johny-bravo Разгледай мнение

Тази класация май не е само за пилешко или нещо съм се объркал Между другото, сега видях, че имат чисто нов сайт. Предполагам е доста пресен, защото скоро влизах и беше друг. Имат и вече секция За инвеститорите. Има отчети, на дъщерни също, проспект и презентация (предполагам е тази, която са презентирали вчера) Доста професионално е направен сайта бай дъ уей.

http://gradus.bg/
            Не е само за пилешко, разбира се. Приложих я за илюстрация, че има и друг голям играч. За пилешкия бранш в БГ съм чувал, че ситуацията е горе-долу 30% Градус, 30% Пилко, 30% внос, 10% всички останали. Пилко обаче имат и сериозен износ и много сериозен бизнес с KFC като международен доставчик. Убеден съм, че и самите Градус и Пилко не знаят кой е по-голям, защото трябва да седнат и да се сравнят, а много ясно, че няма да го направят. Но иначе, гръмко се твърдят всякакви работи по статиите.

Та с това приключвам, че едва ли не ще излезе, че искам да споря и да разубеждавам някой. А аз определено искам това IPO да успешно, а то че ще е такова чисто технически нямам съмнения, но повече искам да се оправдаят очакванията дългосрочно.
            Мненията ми не са препоръка за търговия.

Коментар

Тази класация май не е само за пилешко или нещо съм се объркал Между другото, сега видях, че имат чисто нов сайт. Предполагам е доста пресен, защото скоро влизах и беше друг. Имат и вече секция За инвеститорите. Има отчети, на дъщерни също, проспект и презентация (предполагам е тази, която са презентирали вчера) Доста професионално е направен сайта бай дъ уей.

Мерси, презентацията е интересна наистина.

Коментар

Приходите не са им само от пилешко. Затова съм цитирал точно това, което съм цитирал. Говоря само за пилешкото.

Коментар

2014/2015 Градус АД не е съществувал. Дъщерните дружества обаче да. Затова в тези класации Градус АД не присъства. Присъства дъщерното Градус 1, което е едно от 6те дъщерни на групата. Можеш сам да си го сложиш в класацията като знаем консолидираните им приходи в размер на 246 мил.
                  Приходите не са им само от пилешко. Затова съм цитирал точно това, което съм цитирал. Говоря само за пилешкото.

Коментар

Това изобщо вярно ли е? Доколкото съм запознат, Амета са доста по-големи, в пъти даже. Градус със сигурност са номер 1 в брандираното пилешко в БГ, ама май доста широко го тълкуват.

Затова "...реших да участвам, защото четох статии..." ми се струва сериозен риск. При такава мащабна кампания, 90% от статиите ги слагам в графата PR и реклама.

2014/2015 Градус АД не е съществувал. Дъщерните дружества обаче да. Затова в тези класации Градус АД не присъства. Присъства дъщерното Градус 1, което е едно от 6те дъщерни на групата. Можеш сам да си го сложиш в класацията като знаем консолидираните им приходи в размер на 246 мил.

Коментар

• Първоначално изпратено от pjc50313869 Разгледай мнение

Исках да те попитам дали нещо те притеснява от проспекта на 234 стр.?
                      Чисто технически нищо не ме притеснява. Дай жокер!

Коментар

След БФБ-София Градус обмисля листване и на чуждестранна борса

Номер едно на Балканите в добива на бели меса...

Коментар

ОК, и това е начин, при това може да се окаже, по-успешен от прекаленото анализиране. Мен пък усетът ми ме кара да не участвам - нещо не мога да им повярвам на господата Ангелови, ако ще и да пропускам сделката на живота си. Ако все пак искаш да се запознаеш с механизма, по който ще се случи IPO-то, виж проспекта, стр. 234 нататък.
                          Исках да те попитам дали нещо те притеснява от проспекта на 234 стр.?

Коментар

• След БФБ-София Градус обмисля листване и на чуждестранна борса

Номер едно на Балканите в добива на бели меса, единствената компания в България, която предлага над 150 различни продукти от пилешко месо, №2 производител на разплодни яйца в Европа и №1 производител на фураж в България. Така накратко Ангел Ангелов, изпълнителен директор на Градус АД, описва компанията си, по повод листването й на Българска фондова борса - София (БФБ) на специалната среща с инвестиционната общност.

Ангелов допълни, че приходите на дружеството за изминалата година са 246 млн. лева, а нетната печалба на компанията е 40 млн. лева.

В представената презентация бяха описани и къде са планирани да бъдат вложени набраните от борсата средства - в следните проекти: увеличаване на капацитета на разплодните яйца, разширяване на продуктовата гама колбаси „Аз ям", нови продукти от пилешко месо, разширяване на ХоРеКа сегмента, увеличаване на транспортния парк, чрез покупка на 5 нови специализирани камиона, покупка на хладилна база за съхранение на свинско месо, енергийна ефективност и ERP система и на последно място, но не по важност - придобиване на местни производители или брандове.

На зададения от репортер на Инфосток въпрос: Мислили ли сте да излезете и на чуждестранна борса?, изпълнителният директор на Градус АД отговори, че БФБ-София е първата стъпка към която се стремят към момента, но на последващ етап не биха пропуснали подобна възможност.

На втория въпрос от Инфосток: Обявихте амбициозна цел да наберете 100 млн.лв. от борсата, което се е случвало само веднъж на БФБ-София. Как оценявате шансовете си? - Ангел Ангелов отговори, че има силен инвеститорски интерес, не само от институционалните инвеститори, но дори и от бъдещи инвеститори, които се интересували по какъв начин можели да участват в Първичното публично предлагане на Градус АД.

На срещата с инвестиционната общност присъства и Мартин Димитров, директор Корпоративни финанси в Първа финансова брокерска къща (ПФБК), която е посредник по първичното публично предлагане (IPO) на акциите на дружество. Той описа параметрите на IPO-то, което ще се проведе на 18 и 19 юни на сегмент „Първично публично предлагане" на БФБ-София. Ценовият диапазон е определен на 1,8-2,35 лв., като емисията е в размер на 55 555 556 акции (27 777 778 - съществуващи акции и 27 777 778 - нови акции).

По думите на Мартин Димитров, „Градус" се ангажира да разпределя поне 54% от консолидираната нетна печалба на дружеството като дивидент сред акционерите след първичното си публично предлагане. Той допълни, че минималният праг за успех на IPO-то е ако бъдат записани най-малко 65% от предлаганите акции (или 36 111 111). "Lock-up" периода е 12 месеца, а фрий флоута (вкл. свръхразпределените акции) се очаква да бъде 25%.

Коментар

• Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение

Проспекта не съм го чел. Четох статии, инфо, интервюта и т.н. Обещанието за дивидент, и вероятно влизане в Софикс ме накара да участвам. А и фирмата е позната и с доказана история. Усетът ми също ме кара да участвам. Не знам дали решението ми ще се окаже правилно, но мисля че дългосрочно фирмата има потенциал. Може би не е много професионално, но аз и не съм професионалист...
                              ОК, и това е начин, при това може да се окаже, по-успешен от прекаленото анализиране. Мен пък усетът ми ме кара да не участвам - нещо не мога да им повярвам на господата Ангелови, ако ще и да пропускам сделката на живота си. Ако все пак искаш да се запознаеш с механизма, по който ще се случи IPO-то, виж проспекта, стр. 234 нататък.

Коментар

IPO аукцион по подробно описан в проспекта механизъм! Да те попитам само, най-добронамерено, как реши, че ще участваш в IPO-то, като очевидно дори не си се запознал с проспекта?
                                Проспекта не съм го чел. Четох статии, инфо, интервюта и т.н. Обещанието за дивидент, и вероятно влизане в Софикс ме накара да участвам. А и фирмата е позната и с доказана история. Усетът ми също ме кара да участвам. Не знам дали решението ми ще се окаже правилно, но мисля че дългосрочно фирмата има потенциал. Може би не е много професионално, но аз и не съм професионалист...

Коментар

Working...
                                X