IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Градус АД (GR6)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Здравейте. Всички медии, които пишат за това IPO, събщават за суми над 100 млн. лв., които щяло да събере дружеството. Всъщност и в проспекта си пише, че максимално събраните средства могат да бъдат 64 383 133 лв., а минималните - 32 095 485 лв. Всичко друго отива при досегашните акционери. Тоест това трябва да се коментира като средства за инвестиции. Интересно ми е кога пишещите за финанси и капиталов пазар ще се научат да вникват в детайлите, а не да копират едни от други.

Коментар

• Първоначално изпратено от hamorphis Разгледай мнение
      Аз ще изчакам да ги запишат, и после когато шефчетата и служителите на Градус започнат да продават и сринат цената мога да си взема на 1.50 лв.
      Шефчетата имат бан за продажба бе пич, това да не ти е Сирма

Коментар

• Аз ще изчакам да ги запишат, и после когато шефчетата и служителите на Градус започнат да продават и сринат цената мога да си взема на 1.50 лв.

Коментар

• Май ще се влиза в Софикс. Залагат и на ритейла. Брой акционери според мен няма да е проблем след това, което пуснаха:

https://youtu.be/6--09RedKe4

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Мда, га си прав, прав си, само не знам що още вярваш в бизнес начинанието на агро еваната
            А относно Градус-а - и на мен ми изглеждат надути, но пък от друга страна, това ИПО е опит да ни забележат на картата на света, та може и от патриотични подбуди да купя няколко хиляди бройки за спорта, все още го мисля и не съм го решил!
            Опитвам се да се самоубедя, че е "само" лош финансов мениджъмънт, а не лош бизнес.... Надявам се нещата да се оправят откъм финансовата част, т.е. за в бъдеще да не правят втори път такива простотии и щетитие от това SPO да бъдат неутрализирани лека полека във времето.

Но кой знае - може да разсъждавам като типичната риба на борсата....

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение

Директно хапчетата или търговците на хапчета ?
              Добри бизнеси, спор няма... ама цените са си на макс според мен, респективно и дивидентната доходност спадна много...

А за програмистите, много неясен бизнес за моите разбирания.... звучи фИЕшън, ама изобщо не са ясни потенциала и печалбите, да не говорим, че си е човешки фактор на 99 %.... утре тия програмисти си правят чистак-барсак нова фирма и какво прави настоящата ?
              Мда, га си прав, прав си, само не знам що още вярваш в бизнес начинанието на агро еваната
              А относно Градус-а - и на мен ми изглеждат надути, но пък от друга страна, това ИПО е опит да ни забележат на картата на света, та може и от патриотични подбуди да купя няколко хиляди бройки за спорта, все още го мисля и не съм го решил!
              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от mapadona Разгледай мнение

Аз лично налазих хапчетата, програмистите и една ...
                Директно хапчетата или търговците на хапчета ?
                Добри бизнеси, спор няма... ама цените са си на макс според мен, респективно и дивидентната доходност спадна много...

А за програмистите, много неясен бизнес за моите разбирания.... звучи фИЕшън, ама изобщо не са ясни потенциала и печалбите, да не говорим, че си е човешки фактор на 99 %.... утре тия програмисти си правят чистак-барсак нова фирма и какво прави настоящата ?

Коментар

• Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение

Лошо няма. Не може всички да харесват и купуват дадена акция.

Но пък кои са тези толкова по-добри алтернативи ?
                  Аз лично налазих хапчетата, програмистите и една ...
                  Last edited by X_Y; 03.06.2018, 20:53.

Коментар

• Първоначално изпратено от mapadona Разгледай мнение
                    Аз пропускам пилетата, мисля, че има по-добри алтернативи на пазара и вече започнах да си пазарувам
                    Лошо няма. Не може всички да харесват и купуват дадена акция.

Но пък кои са тези толкова по-добри алтернативи ?

Коментар

• Аз пропускам пилетата, мисля, че има по-добри алтернативи на пазара и вече започнах да си пазарувам

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                        Само за инфо това, което е излязло като инфо от сделката за 50% от основния конкурент - Амета, през 2015. Инфото е от Капитал, а и сега сме 2018, но е някаква отправна точка, колкото и да е постно:

Информация за цената няма. По оценка на консултант оценката за 100% от "Амета холдинг" е годишната печалба на компанията преди лихви, данъци и амортизация (EBIDTA), умножена по пет. Друг анализатор обясни, че няма много сходни сделки за производители на храни в региона, но те са се движили в порядъка 4-6 пъти EBIDTA. Ако се приложи този коефицент към консолидираната печалба на "Амета", оценката е от порядъка на 56 млн. лева. Съответно предполага се, че цената на сделката е за половината от тази сума.

Всеки сам да си прави сметките, аз все още не съм решил дали-или. Успех!
                        Не знам какво толкова има да се решава. Ако обобщим накратко, - Кубрат ги е дал числата, които за едно 80% от играчите се гледат при отчет ... Кирето каза каква доходност очаква от дивидент. Какво да се добави, освен само, че при 4-5 милион печалба от оперативна дейност ...и за мен това е най-вероятното състояние след листване. Е може ли да застане до софарма и до любимия ти хим по капитализация, при такива числа!?!? дори при мин. цена !?!? ++ и за margen "има вече и по-добри" алтернативки - И аз като него - вече ги отиграх предварително Не знам що е такъв зор, да се играе на едва ли не всяко Ipo !? (не е препоръка)
                        Не е препоръка... !!!
                        "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Само за инфо това, което е излязло като инфо от сделката за 50% от основния конкурент - Амета, през 2015. Инфото е от Капитал, а и сега сме 2018, но е някаква отправна точка, колкото и да е постно:

Информация за цената няма. По оценка на консултант оценката за 100% от "Амета холдинг" е годишната печалба на компанията преди лихви, данъци и амортизация (EBIDTA), умножена по пет. Друг анализатор обясни, че няма много сходни сделки за производители на храни в региона, но те са се движили в порядъка 4-6 пъти EBIDTA. Ако се приложи този коефицент към консолидираната печалба на "Амета", оценката е от порядъка на 56 млн. лева. Съответно предполага се, че цената на сделката е за половината от тази сума.

Всеки сам да си прави сметките, аз все още не съм решил дали-или. Успех!
                          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение

За ПФ не е съвсем така, почти съм сигурен че ще запишат доволно, нали парите не са техни....
                            Който е смарт обаче ще запише и двойно по евтино, когато му дойде времето....
                            нашите ПФ както се видя в годините не са еталон за прозрачност и пазарни принципи. всички знаем кога дадено ПФ влиза в дадена позиция. ще следя с интерес да видим кой какво ще запише.
                            това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• http://bse-sofia.bg/?page=News&newsID=108447

Във връзка с предстоящото провеждане на Първично публично предлагане на БФБ – София АД през търговската система Xetra на акциите на Градус АД – Стара Загора, на интернет страницата на Борсата в секция Регулативна база, Правила на БФБ-София, други правила, може да бъде намерено Ръководство на потребителя на Xetra IPO Аукцион за Българска фондова борса.

http://bse-sofia.bg/?page=RulesOfBSE-Sofia

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение

За ПФ не е съвсем така, почти съм сигурен че ще запишат доволно, нали парите не са техни....
                                Който е смарт обаче ще запише и двойно по евтино, когато му дойде времето....
                                В тяхната собствена презентация аналозите са на П/Е 10 и ЕВ/ЕБИТДА 8, а те без еднократните ефекти и при минималната цена излизат съответно на 17 и 13..

Коментар

Working...
                                X