IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Градус АД (GR6)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Привет,

    Днес ли бе последния ден на закупите акции с право на дивидент ?

    Коментар


    • На заседаниe на Съвета на директорите на Градус АД, проведено на 19.06.2019г., е взето решение част от печалбата за 2018г. на дъщерното дружество Лора - 2004 ЕООД да бъде разпределена на Градус АД, в качеството му на едноличен собственик на капитала, под формата на дивидент в размер на 500 000 /петстотин хиляди /лева.

      Коментар


      • На заседаниe на Съвета на директорите на Градус АД, проведено на 18.06.2019г., е взето решение част от печалбата за 2018г. на дъщерното дружество Милениум 2000 ЕООД, да бъде разпределена на Градус АД- в качеството му на едноличен собственик на капитала, под формата на дивидент в размер на 1 000 000 лева.

        Коментар


        • Георги Бабев: Градус ще е дивидентно ориентирана компания

          13 Юни 2019 10:30

          Добрите финансови резултати на „Градус" АД през първото тримесечие на настоящата година, както и равносметката от почти една година от публичността на компанията ни накараха да потърсим за повече подробности Георги Бабев*, финансов директор и член на Съвета на директорите на публичната компания:
          Каква беше 2018-та година за „Градус" АД и успяхте ли да постигнете желаните резултати?
          2018 година беше ключова в развитието на дружеството. Това е годината, в която Градус АД стана публична компания и успя да реализира голяма част от инвестиционните си намерения. Инвестиционната програма, която следваме е 5 годишна. Тя беше подробно описана в проспект за публично предлагане на ценни книжа. Още през първата година ние решихме да ускорим процеса и значително увеличихме капацитета в сегмент разплодни яйца и еднодневни пилета, както и сегмент месо. Това е съвсем умишлено, защото ни дава възможности за бърз растеж на пазарите, на които компанията оперира, както и за навлизане на нови такива. През 2018 година увеличихме родителските стада с над 50%, от 430 хил. броя на над 650 хил. броя. Повечето от тези родители са все още подрастващи и тепърва ще допринасят резултатите на дружеството.
          През 2018 външни фактори допринесоха за по-ниски резултати на дружеството спрямо 2017 и спрямо това, което очаквахме. Кризата в Турция, поевтиняването на лирата и волатилността на цените на продукцията ни повлияха в негативен план. Сегмент търговия със зърнени култури беше силно засегнат. Ниските цени на разплодни яйца и еднодневни пилета оказаха най-силен натиск върху печалбата на дружеството. Но тя е зад нас и 2019 година стартира много силно. През първото тримесечие реализирахме ръст от близо 50% в приходите и 12% в печалбата. Подписахме нови дългосрочни договори със стари и нови клиенти и смятам, че 2019 ще бъде доста по-добра.

          Първият дивидент на Градус, като публична компания е вече факт. Гласувахте брутен дивидент от 10 стотинки на акция, което ви постави на челни позиции в класацията по дивидентна доходност в SOFIX. Могат ли акционерите да разчитат на стабилна дивидентна политика и в бъдеще и какви са плановете Ви?
          Дивидентът беше една от най-обсъжданите теми между нас и потенциалните инвеститори преди IPOто. Преди да придобие публичен статут Градус АД винаги е била дивидентно ориентирана компания. За да заявим официално намеренето си, записахме в ППП, че дъщерните дружества на Градус АД ще изплащат минимум 60% от печалбата си към публичното дружество, а то ще изплаща 90% от неговата печалба към акционерите. Това прави минимум 54% от консолидираната печалба като дивидент. На 10.06 гласувахме дивидент, чийто размер надхвърля обещаното. За да имат по-редовна възвращаемост, смятаме да се възползваме от възможността, която ни дава закона за изплащане на допълнителен такъв.
          Градус ще е дивидентно ориентирана компания.
          По време на IPO-то обещахте набраните средства да доведат до бързо увеличаване на производството, което да Ви даде ключови предимства пред конкурентите. Как върви инвестиционната Ви програма и какви са бъдещите Ви планове?
          С набраните средства извършихме сериозни инвестиции в сегмент разплодни яйца и месо. Бяха завършени три центъра: за родителски стада, за подрастващи родители и за бройлери. Инвестицията в тези центрове е за над 9.6 мил. лв. В момента се работи по още един център за родителски стада и един за бройлери, като инвестицията в тях е за около 6 мил. лв. Допълнителни 2 мил. лв бяха инвестирани в дъщерното дружество Градус 1 ЕООД. С тях бяха закупени машини и съоръжения за разрастване на продуктовото портфолио. Бяха закупени нови транспортни средства, както и реклама, с цел популяризиране на бранда „Аз ям". Изпълненото до момента надминава плануваното, като предстоят още мащабни инвестиции.
          С какви нови продукти възнамерявате да зарадвате потребителите до края на тази година?
          Градус е компания, която от създаването си, не е спирала да се развива. Миналата година на пазара беше пуснат новия ни продукт под нов бранд,а именно бавнорастящо жълто пиле „Le Poulet". Продуктът се приема изключително добре от пазара. Продажбите надминават и най-смелите ни очаквания и поради това увеличихме производството 3 пъти. Също така пуснахме на пазара нови продукти под бранда Аз ям - сушеница, луканка, суджук и мелничарски мезелък, който е моят личен фаворит.
          Предстои пускане на нови продукти под бранда „Аз ям", както и под бранд Градус.

          Смятате ли, че публичният Ви статут съдейства за подобряване на популярността и разпознаваемостта на марката на компанията и отразява ли се това на продажбите?
          Не бих казал, че публичния статут е допринесал за по-големи продажби. Но той определено помага в други насоки. Група Градус премина през сериозно преструктуриране и оформяне на бизнесите в единна структура. Тази нова структура, както и публичния статут, помага на компанията в доста насоки. Когато една компания е публична, тя бива третирана като партньор с доста по-нисък риск от контрагентите си. Като пример мога да дам по-добри лихвени условия, лимити и други.
          Какъв съвет бихте дали на компаниите, които обмислят стъпка към публичността, чрез IPO на БФБ, като компания, която бе избрана от много пенсионни фондове и по този начин попадна в пенсионния портфейл на много българи?

          Моят съвет към тях е да са напълно честни с инвеститорите. Доверие трудно се печели, а се губи само за миг. Ако са открити и имат добри намерения, инвеститорите ще ги подкрепят.
          *Георги Бабев е завършил специалност "Международни финанси и търговия" в University of Portsmouth и притежава MBA от University of Wales Institute Cardiff. През 2017 поема длъжността "Финансов директор" в групата на Градус, амалко по-късно става и член на съвета на директорите на дружеството.
          Въпросите зададе Здравко Василев, репортер в infostock.bg

          Коментар


          • Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение


            Ами току що го дариха прилично и ако вземе та излезе на пазара с тия милиони,
            на тейко му ще да е бактисал с джобни хилядарки да го друсат- та турил му е
            ярема на "имането" вече, та знаеш ли го?-с
            След една седмица изтича едногодишната забрана за продажба на акции от собствениците. Всичко е възможно ...

            Коментар


            • Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение

              Достатъчно съм диверсифицирал. Какво имаш предвид под тези мераци, и какво точно те притеснява?

              Ами току що го дариха прилично и ако вземе та излезе на пазара с тия милиони,
              на тейко му ще да е бактисал с джобни хилядарки да го друсат- та турил му е
              ярема на "имането" вече, та знаеш ли го?-с

              Коментар


              • Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение


                Нямам, но внимавай какво си пожелаваш!
                Зависими сте вече и от "мераците " на синчето, - не се знае дали ще мъти яйцата или ...
                Достатъчно съм диверсифицирал. Какво имаш предвид под тези мераци, и какво точно те притеснява?

                Коментар


                • Първоначално изпратено от mancev Разгледай мнение
                  Тук си бях намислил да пазарувам утре на 1,77лв. ама явно няма да стане...

                  Нямам, но внимавай какво си пожелаваш!
                  Зависими сте вече и от "мераците " на синчето, - не се знае дали ще мъти яйцата или ...

                  Коментар


                  • Тук си бях намислил да пазарувам утре на 1,77лв. ама явно няма да стане...

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от tatoo Разгледай мнение
                      Съгласно посоченото в уведомленията, Иван Ангелов Ангелов е прехвърлил чрез дарение на Ангел Иванов Ангелов 49 597 822 броя акции или 20.36% от капитала на Градус АД.

                      Тати дава на Гелето половината си акции.
                      Зачудил се бях преди няколко дни, от къде идва тази промяна на ФФ с минус 1,4 млн. акции...
                      Мненията ми не са препоръка за търговия.

                      Коментар


                      • Съгласно посоченото в уведомленията, Иван Ангелов Ангелов е прехвърлил чрез дарение на Ангел Иванов Ангелов 49 597 822 броя акции или 20.36% от капитала на Градус АД.

                        Тати дава на Гелето половината си акции.

                        Коментар


                        • На проведено на 10.06.2019 г. ОСА на Градус АД-Стара Загора (GR6) е взето решение за разпределяне на дивидент за 2018 г., както следва:
                          - Брутен дивидент на една акция: 0.10 лв.;
                          - Начална дата за изплащане на дивидента: 11.07.2019 г.
                          - Начин на изплащане на дивидента: чрез Централен депозитар АД и УниКредит Булбанк АД

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Innocent Разгледай мнение

                            Градус: Приходи от продажби на стоки (зърно и др. компоненти) Q1 2019 10 031 000лв. vs 872 000лв. Q1 2018
                            Ръст от 9,1 мил. лв или 1050 % за Q1 2019г
                            25% от общите приходи идват от търговия със зърно 10 мил. / 40 мил. vs 3.28% 872 000лв / 26 604 000лв през Q1 2018
                            Благодаря, сега разбрах какво имаш предвид!

                            Но не знам дали наистина може да се съпоставят.... според мен при "Градус" е по-скоро странична дейност. Даже си мислех, че ще е еднократна за 2017-а (базовата преди IPO-то), колкото да напомпат изкуствено приходите и да излъскат една камара коефициенти.

                            Каква печалба са формирали тези 10 млн.лв. ? (ако е дадено някъде разбивка, колко се формира от пилета, яйца и тая търговия със зърно) ?

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение

                              Какво имаш предвид ?
                              земедeлските адцици изпадат в класацията - това има предвид.
                              Еле па атерата - партито свърши

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Van Basten Разгледай мнение

                                Какво имаш предвид ?
                                Градус: Приходи от продажби на стоки (зърно и др. компоненти) Q1 2019 10 031 000лв. vs 872 000лв. Q1 2018
                                Ръст от 9,1 мил. лв или 1050 % за Q1 2019г
                                25% от общите приходи идват от търговия със зърно 10 мил. / 40 мил. vs 3.28% 872 000лв / 26 604 000лв през Q1 2018

                                Коментар

                                Working...
                                X