Аз мисля че както държавата е задължила ИП-тата да се отчитат за дължими данаци пред НАП така трябва и да ги задължи да издават някакви бележки с които като ги представиш на данъчните и те да се оправят и да махнат простотията с 50хил лева и ДДС. Сега повечето посредници ти казват или оправяй се или ти дават някъв съвет който не е задължително да е верен и накрая ти носиш последсвията. Много тъпо обикновения човек излиза виновен заради простотията на администрацията. Да не говорим че сигурно едно 90% процента от хората търгуващи деривати сигурно попад под тъпия закон за 50 хил лева дори и да са си занулили акаунта. Представям си как държавата може да погне клиентите на trader.bg примерно сигурен съм че почти никой не е по ДДСи да ги направи на луди и щасливи. 50 хилки оборот се навърта много лесно дори и с 1000 лева при leverage 1:100 защото с 1000лева отваряте позиция за 100 000 лева и айде вече трябва да се регвате по ДДС малоумщина.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Декларират ли се доходите от търговия на БФБ
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
Приятел не се коси толкова, има лесен и прост начин да разбереш, обаждаш се в някой Инвестиционен Посредник и питаш !
Коментар
-
Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение
Преди повече от десетина години ,моят ИП ми каза,че трябва да си декларирам доходитe от търговия на БФБ независимо,че са необлагаеми и че не е лошо да се разходя до НАП.Като един съвестен данъкоплатецвзех ,че се разходих(НАП в голям областен град)...Почнах да се обяснявам на служителката на гишето,но забелязах,че тя ме гледа все едно съм със зелен цвят на кожата и от главата ми стърчат две антенки....Дойде друга служителка,дойде някакъв шеф,дойде шефа на регионалната дирекция,дойде шефа на цялата НАП,дойде министъра на финансиите.....Упс..., улях се...Нещата останаха на ниво някакъв шеф,който ме покани в кабинета си,поразпита ме от чиство любопитство за БФБ-то и леко завоалирано ми каза,да си въртя търговията, и след като доходите са необлагаеми ,поне на оня етап,да забравя за разни декларации, и да не се занивам с глупости...Така беше преди повече от десет години...Сега нямам идея,как е.....
Коментар
-
Аз съм звънял на националния телефон на НАП да питам по този въпрос, най-вече за дивидентите. Казаха, че щом данъкът се одържало при източника и необлагаем, значи няма нужда от деклариране- това за дивидента. Иначе сега променят бланките и може да си декларираш дохода си от БФБ, но това е за да не ти направят данъчна ревизия при разминаване, за това дават възможност да декларираш необлагаеми доходи(по желание).
- 1 like
Коментар
-
И смени ли си посредника след това ? Моя съм го питал няколко пъти за да не ставам и аз интересен пред НАП, че както съм от малък град и мен ще ме гледат като туземец и индианец там . Целта на поста ми бе да потвърдя казаното от nradev, а той го обясни кратко точно и ясно !
Коментар
-
Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение
Преди повече от десетина години ,моят ИП ми каза,че трябва да си декларирам доходитe от търговия на БФБ независимо,че са необлагаеми и че не е лошо да се разходя до НАП.Като един съвестен данъкоплатецвзех ,че се разходих(НАП в голям областен град)...Почнах да се обяснявам на служителката на гишето,но забелязах,че тя ме гледа все едно съм със зелен цвят на кожата и от главата ми стърчат две антенки....Дойде друга служителка,дойде някакъв шеф,дойде шефа на регионалната дирекция,дойде шефа на цялата НАП,дойде министъра на финансиите.....Упс..., улях се...Нещата останаха на ниво някакъв шеф,който ме покани в кабинета си,поразпита ме от чиство любопитство за БФБ-то и леко завоалирано ми каза,да си въртя търговията, и след като доходите са необлагаеми ,поне на оня етап,да забравя за разни декларации, и да не се занивам с глупости...Така беше преди повече от десет години...Сега нямам идея,как е.....
Коментар
-
Приятел не се коси толкова, има лесен и прост начин да разбереш, обаждаш се в някой Инвестиционен Посредник и питаш !
Коментар
-
Първоначално изпратено от man40 Разгледай мнение
Вярно е,че нищо не се дължи,защото според ЗДДФЛ и ЗКПО доходите от продажба на акции(не и на компенсаторки) на регулиран пазар(не и на ОТС) не се облагат,но както излиза от линковете, ако се търгува активно трябва да се подава ГДД-прил. 2.Не знам някой да го прави.Ако пък продажбите минат 50000лв за 12 м.,следва регистрация по ДДС. Данък не се начислява,но регистрацията е свързана с доста проблеми.и това не знам някой да го прави.
Освен това,ако някой който търгува активно на БФБ е регистрирал и ЕТ,с което извършва дейност ще трябва да прибавя и продазбите на акции към оборота на ЕТто,когато си изчислява оборота за регистрация.Защото "Данъчно задължено по смисъла на чл. 3, ал. 1 от ЗДДС е и това физическо лице, което извършва независима икономическа дейност по смисъла на ал. 2, независимо дали е регистриран като търговец или не, а в първия случай – и в случаите, когато дейността се извършва с имущество, което не е формално включено в търговското предприятие, щом се осъществява редовно или по занятие срещу възнаграждение"-това е от едно решение на ВАС,а освен това ”Административният съд е възприел извода на приходния орган, че е налице единство на субекта-физическо лице, който с оглед регистрацията си като едноличен търговец, добива и търговско качество, но субектът си остава физическото лице, което подлежи на регистрация по ЗДДС.
Така че след 11.2007 нещата не са толкова прости.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
нищо не дължиш и не се декларира . НАП ги интересуват облагаемите доходи а този доход е необлагаем според ЗДДФЛ
Освен това,ако някой който търгува активно на БФБ е регистрирал и ЕТ,с което извършва дейност ще трябва да прибавя и продазбите на акции към оборота на ЕТто,когато си изчислява оборота за регистрация.Защото "Данъчно задължено по смисъла на чл. 3, ал. 1 от ЗДДС е и това физическо лице, което извършва независима икономическа дейност по смисъла на ал. 2, независимо дали е регистриран като търговец или не, а в първия случай – и в случаите, когато дейността се извършва с имущество, което не е формално включено в търговското предприятие, щом се осъществява редовно или по занятие срещу възнаграждение"-това е от едно решение на ВАС,а освен това ”Административният съд е възприел извода на приходния орган, че е налице единство на субекта-физическо лице, който с оглед регистрацията си като едноличен търговец, добива и търговско качество, но субектът си остава физическото лице, което подлежи на регистрация по ЗДДС.
Така че след 11.2007 нещата не са толкова прости.!не е препоръка!
Коментар
-
Първоначално изпратено от nikon Разгледай мнениеМой познат НАПаджия ми каза да не съм много сигурен,че може безметежно да си правя сделките с акции на БФБ и да не се занимавам изобщо с декларации.Разрових се из нета и се оказа,че май наистина е прав.
До сега си знаех,че сделките с акции на регулиран пазар са необлагаеми и не се декларират в ГДД. До 01.11.2007 наистина е било така,но след това е отменен чл.54, ал.10 от ЗППЦК,според който извършването на сделки с ценни книжа за собствена сметка чрез инвестиционен посредник като негов клиент не се смята за извършване на дейност по занятие.В ЗПФИ,който урежда дейността на инвестиционните посредници и регулираните пазари на финансови инструменти,не е установена аналогична разпоредба.
Инцидентните сделки и сега не са облагаеми,съгласно чл.13, ал.1, т.З от ЗДДФЛ,но колко от нас търгуват така.Преценката дали сделките са дейност по занятите или са инцидентни е на НАП,като критериите са мъгляви.Общо взето,ако има три и повече сделки в годината,това вече е по занятие и ни прави търговци по смисъла на ТЗ(чл.1,ал.1) и съгласно чл.26,ал.7 ЗДДФЛ, доходите се облагат по-реда на чл.26,ал 1-6,а това значи по ЗКПО.Те пак са необлагаеми,но трябва да водим счетоводство,да изготвяме ГФО и да се подава декларация за тези доходи.Ако някой има други доходи в по-големи размери,може и да не попада в тази категория
Това,че сделките са по занятие,означава,че извършваме независима икономическа дейност по смисъла на чл. 3, ал. 2 от ЗДДС-„Независима икономическа дейност е и всяка дейност, осъществявана редовно или по занятие срещу възнаграждение”.Така,ако надвишим 50 хил.лв за 12 м.,следва да се регистрираме по ЗДДС.Оказва се,че покупко-продажбата на акции е доставка на финансови услуги по чл.46 ЗДДС.Тези доставки са освободени,но ако търговията с ФИ е основна дейност,то те влизат в облагаемия оборот за задължителна регистрация по ЗДДС,а това е свързано с много ангажименти.
Това е линк към отговор на НАП какво е основна дейност http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqreg/get/5332 -общо казано в нашия случай,ако приходите от търговията с ФИ са по-големи от останалите приходи.
Подобно е и положението при търговията с ДЗР от платформа,като там има разлика,дали ДЗР е върху Европейски акции/индекси или не или в/у валутни двойки..
Тази информация съм обобщил от няколко писма на ЦУ на НАП и решения на ВАС.Не намирам съдебни решения конкретно за търговия с фин. Инструменти,а и за сега не съм се сблъсквал с подобни проблеми,та не съм на 100% сигурен.Това са линкове към някои от писмата на ЦУ на НАП:
http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqreg/get/13258
http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqreg/get/10784
http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqreg/get/3609
http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqreg/get/12691
Тези писма отразяват мнение на чиновници и не е сигурно дали ще издържат в съда.Има няколко решения на ВАС,потвърждаващи тезите им,които обаче са по казуси свързани с търговия с недвижими имоти.Не съм срещал решения по казуси с търговия с фин. Инструменти и се чудя дали съда ще приеме,че търговията с фин. инстр. за своя сметка(което си е спекула) е доставка на фин. услуги и изобщо може да се определи като независима икономическа дейност. Някой,ако има повече инфо или е имал среща с НАП по тези въпроси,може да сподели опит.
- 1 like
Коментар
-
Декларират ли се доходите от търговия на БФБ
Мой познат НАПаджия ми каза да не съм много сигурен,че може безметежно да си правя сделките с акции на БФБ и да не се занимавам изобщо с декларации.Разрових се из нета и се оказа,че май наистина е прав.
До сега си знаех,че сделките с акции на регулиран пазар са необлагаеми и не се декларират в ГДД. До 01.11.2007 наистина е било така,но след това е отменен чл.54, ал.10 от ЗППЦК,според който извършването на сделки с ценни книжа за собствена сметка чрез инвестиционен посредник като негов клиент не се смята за извършване на дейност по занятие.В ЗПФИ,който урежда дейността на инвестиционните посредници и регулираните пазари на финансови инструменти,не е установена аналогична разпоредба.
Инцидентните сделки и сега не са облагаеми,съгласно чл.13, ал.1, т.З от ЗДДФЛ,но колко от нас търгуват така.Преценката дали сделките са дейност по занятите или са инцидентни е на НАП,като критериите са мъгляви.Общо взето,ако има три и повече сделки в годината,това вече е по занятие и ни прави търговци по смисъла на ТЗ(чл.1,ал.1) и съгласно чл.26,ал.7 ЗДДФЛ, доходите се облагат по-реда на чл.26,ал 1-6,а това значи по ЗКПО.Те пак са необлагаеми,но трябва да водим счетоводство,да изготвяме ГФО и да се подава декларация за тези доходи.Ако някой има други доходи в по-големи размери,може и да не попада в тази категория
Това,че сделките са по занятие,означава,че извършваме независима икономическа дейност по смисъла на чл. 3, ал. 2 от ЗДДС-„Независима икономическа дейност е и всяка дейност, осъществявана редовно или по занятие срещу възнаграждение”.Така,ако надвишим 50 хил.лв за 12 м.,следва да се регистрираме по ЗДДС.Оказва се,че покупко-продажбата на акции е доставка на финансови услуги по чл.46 ЗДДС.Тези доставки са освободени,но ако търговията с ФИ е основна дейност,то те влизат в облагаемия оборот за задължителна регистрация по ЗДДС,а това е свързано с много ангажименти.
Това е линк към отговор на НАП какво е основна дейност http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqreg/get/5332 -общо казано в нашия случай,ако приходите от търговията с ФИ са по-големи от останалите приходи.
Подобно е и положението при търговията с ДЗР от платформа,като там има разлика,дали ДЗР е върху Европейски акции/индекси или не или в/у валутни двойки..
Тази информация съм обобщил от няколко писма на ЦУ на НАП и решения на ВАС.Не намирам съдебни решения конкретно за търговия с фин. Инструменти,а и за сега не съм се сблъсквал с подобни проблеми,та не съм на 100% сигурен.Това са линкове към някои от писмата на ЦУ на НАП:
http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqreg/get/13258
http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqreg/get/10784
http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqreg/get/3609
http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqreg/get/12691
Тези писма отразяват мнение на чиновници и не е сигурно дали ще издържат в съда.Има няколко решения на ВАС,потвърждаващи тезите им,които обаче са по казуси свързани с търговия с недвижими имоти.Не съм срещал решения по казуси с търговия с фин. Инструменти и се чудя дали съда ще приеме,че търговията с фин. инстр. за своя сметка(което си е спекула) е доставка на фин. услуги и изобщо може да се определи като независима икономическа дейност. Някой,ако има повече инфо или е имал среща с НАП по тези въпроси,може да сподели опит.Last edited by nikon; 23.09.2017, 01:40.Тагове: Отмаркиране на всички
- 1 like
Коментар