Първоначално изпратено от nachev
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Декларират ли се доходите от търговия на БФБ
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнение
Начев, тук е свободен форум и всеки може да изразява мнение ! Тон в живота на никого за нищо не давам, всеки си има глава на раменете !
Иначе: "свободен форум" и "Стига сте повдигали темата" не ми се връзват по правилата на свободата
Коментар
-
Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение
Здравко, находчив си!
Харесван, при това. Само за няколко минути си получил 2 медоносни пчелички.
Ама, хайде моля те, да не си даваме тон в живота, какво ще повдигаме и какво ще сваляме.
Става дума за ново обстоятелство. Субективно разбрано от мен - изрично е посочено.
Допълнително става дума за деклариране. Никъде не съм споменал и дума за плащане. Никъде не става дума за промяна на ставката.
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Zdravko Разгледай мнениеСтига сте повдигали тази тема, толкова ли сте зорлии да плащате данък ? Той черешара само това не се е сетил да обложи с данък !
Харесван, при това. Само за няколко минути си получил 2 медоносни пчелички.
Ама, хайде моля те, да не си даваме тон в живота, какво ще повдигаме и какво ще сваляме.
Става дума за ново обстоятелство. Субективно разбрано от мен - изрично е посочено.
Допълнително става дума за деклариране. Никъде не съм споменал и дума за плащане. Никъде не става дума за промяна на ставката.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнениеТече кампанията по деклариране на доходите, придобити през 2017 г.
Не е изключено в други теми да е имало вече разговор по темата за доход от продажбата на акции на БФБ, но аз лично не съм го срещал.
В миналото съм имал включително комичен случай да правя опит да декларирам доход от продажбата на акции на БФБ, знаейки че няма определен такъв ред в ДД. Опитът приключи безславно, като ме изгониха позорно.
В началото на кампанията чух случайно по ТВ един разговор с говорителя на НАП, който между множеството неща каза и едно изречение за някакви промени при деклариране на доход от продажбата на акции на бфб. Обоснова го с някакви спорове, които възниквали в хода на данъчни ревизии.
Признавам си с наведена глава и с крайно неудоволствие, че все още не съм отворил последната редакция на закона, в опит да се ориентирам по темата. Колчем се сетя и отбутвам тази черна тегоба.
Ако има по-подготвени и желаещи, може да поговорим по темата.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнениеТече кампанията по деклариране на доходите, придобити през 2017 г.
Не е изключено в други теми да е имало вече разговор по темата за доход от продажбата на акции на БФБ, но аз лично не съм го срещал.
В миналото съм имал включително комичен случай да правя опит да декларирам доход от продажбата на акции на БФБ, знаейки че няма определен такъв ред в ДД. Опитът приключи безславно, като ме изгониха позорно.
В началото на кампанията чух случайно по ТВ един разговор с говорителя на НАП, който между множеството неща каза и едно изречение за някакви промени при деклариране на доход от продажбата на акции на бфб. Обоснова го с някакви спорове, които възниквали в хода на данъчни ревизии.
Признавам си с наведена глава и с крайно неудоволствие, че все още не съм отворил последната редакция на закона, в опит да се ориентирам по темата. Колчем се сетя и отбутвам тази черна тегоба.
Коментар
-
Тече кампанията по деклариране на доходите, придобити през 2017 г.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nikon Разгледай мнениеМъката наистина е голяма..пак трябва да се връщаме в началото на темата..Обяснявам за последно: Ако физ. лице ,което е търговец по смисъла на Търговския закон, но не е регистрирано като едноличен търговец се облага като ЕТ.От линковете в първия пост се вижда,че според НАП требва да се регистрира и по ДДС ако изпълнява условията на чл.96.В последния линк съм посочил как се изпълнява условието по чл. 96 за фин. услуги.Дали е за дружество,ЕТ или физическо лице, което е търговец по смисъла на Търговския закон, но не е регистрирано като едноличен търговец в едно и също.
Всеки има глава на раменете,да си решава сам.Аз се рових 2 дена за да се избистри въпроса,а в резултат само оплюване.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
мъка.ти чете ли или само постваш линкове. става дума за дружество
Всеки има глава на раменете,да си решава сам.Аз се рових 2 дена за да се избистри въпроса,а в резултат само оплюване.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от nikon Разгледай мнение
Едно си баба знае,едно си баба бае...изтегли писмото на НАП от линка,разгледай отговора по т.4. Относно операциите с ценни книжа: и тогава коментирай.Според теб "Сумата от положителните разлики, определени за всяка конкретна покупко-продажба на ценна книга, намалена със сумата от отрицателните разлики, определени за всяка конкретна покупко-продажба на ценна книга" какво е,ако не е печалбата от тази дейност за определен период..
Същия текст го има и в чл.42,ал.3 от ППЗДДС,но там е само за извършваните като основна дейност финансови услуги (сделки) за покупко-продажба (обмен) на чуждестранна валута.Акциите не са споменати,но според практиката на СЕС този принцип се разпространява и в/у търговията с фин. инструменти изобщо.Last edited by nradev; 02.10.2017, 14:16.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от nradev Разгледай мнение
мъка мъка. големи инвеститУри а пък глупости дрънкат. регистрацията по ддс става на база продажби а не печалба. и за пред кой ще си доказвате дохода не разбрах. кой ще тръгне да ви пита за вашия мижав доход
Същия текст го има и в чл.42,ал.3 от ППЗДДС,но там е само за извършваните като основна дейност финансови услуги (сделки) за покупко-продажба (обмен) на чуждестранна валута.Акциите не са споменати,но според практиката на СЕС този принцип се разпространява и в/у търговията с фин. инструменти изобщо.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от nikon Разгледай мнениеЗапочнах темата,защото попаднах на цитираните писма и исках да изясня дали не нарушавам някакви закони.Не съм искал да плаша никого,а само да информирам другите инвеститори.Има и такива,които не се занимават с друго и търговията на БФБ им е основна дейност и единствения източник на доходи.Не всеки работи по трудов договор или в управител на ЮЛ.Има и такива,които са регистрирали ЕТ и оборота от акциите се сумира с оборота на ЕТто-трябва да имат това предвид.
За успокоение прочетете това писмо на НАП http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqreg/get/12690
То е по повод друго питане,но в него става ясно как се определя данъчната основа от доставката на финансови услуги,а именно: "Сумата от положителните разлики, определени за всяка конкретна покупко-продажба на ценна книга, намалена със сумата от отрицателните разлики, определени за всяка конкретна покупко-продажба на ценна книга" така,че в облагаемия оборот по чл.96 ал.2 ще се включи на практика печалбата от търговията с акции(т.2).Тази ДО се добавя към ДО по т.1 облагаеми доставки, включително облагаемите с нулева ставка,ако имате дейност като ЕТ или отдавате под наем имоти на фирма/и,но само ако основната ви дейност е търговия с акции на БФБ(или други фин. инструменти чрез брокер).Ако не е основна дейност,тази ДО не се включва към облагаемия оборот-ал.3 на чл.96.Така,че трудно някой може да влезе по ДДС-трябва да има над 50000 лв. печалба за 12 месеца.
Остава си обаче въпроса с чл.13,ал.5 и чл.26,ал.7 от ЗДДФЛ.Данък не се дължи,но ако попадате в горепосочената категория би трябвало да се води счетоводство и да се подава декларация.Това може да е проблем,ако искате да доказвате доходи от БФБ.Last edited by nradev; 02.10.2017, 13:40.
- 1 like
Коментар
-
Започнах темата,защото попаднах на цитираните писма и исках да изясня дали не нарушавам някакви закони.Не съм искал да плаша никого,а само да информирам другите инвеститори.Има и такива,които не се занимават с друго и търговията на БФБ им е основна дейност и единствения източник на доходи.Не всеки работи по трудов договор или в управител на ЮЛ.Има и такива,които са регистрирали ЕТ и оборота от акциите се сумира с оборота на ЕТто-трябва да имат това предвид.
За успокоение прочетете това писмо на НАП http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqreg/get/12690
То е по повод друго питане,но в него става ясно как се определя данъчната основа от доставката на финансови услуги,а именно: "Сумата от положителните разлики, определени за всяка конкретна покупко-продажба на ценна книга, намалена със сумата от отрицателните разлики, определени за всяка конкретна покупко-продажба на ценна книга" така,че в облагаемия оборот по чл.96 ал.2 ще се включи на практика печалбата от търговията с акции(т.2).Тази ДО се добавя към ДО по т.1 облагаеми доставки, включително облагаемите с нулева ставка,ако имате дейност като ЕТ или отдавате под наем имоти на фирма/и,но само ако основната ви дейност е търговия с акции на БФБ(или други фин. инструменти чрез брокер).Ако не е основна дейност,тази ДО не се включва към облагаемия оборот-ал.3 на чл.96.Така,че трудно някой може да влезе по ДДС-трябва да има над 50000 лв. печалба за 12 месеца.
Остава си обаче въпроса с чл.13,ал.5 и чл.26,ал.7 от ЗДДФЛ.Данък не се дължи,но ако попадате в горепосочената категория би трябвало да се води счетоводство и да се подава декларация.Това може да е проблем,ако искате да доказвате доходи от БФБ.
- 1 like
Коментар
Коментар