Първоначално изпратено от RAFAL
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Къси продажби на БФБ
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от margen Разгледай мнение
Кои са позициите, които мога да продавам късо? Всеки посредник предлага различни, които има в портфейла си ли? Ще ги виждам в модула за къси?
07-09-2017 - Инструменти, отговарящи на изискванията на чл. 8, ал. 1, т. 1 от Наредба № 16 на КФН
Във връзка с разпоредбата на чл. 8, ал. 1, т. 1 от Наредба № 16 на КФН, на сесията, която ще се проведе на 08.09.2017 следните емисии финансови инструменти могат да служат за обезпечение при извършване на маржин покупки и къси продажби:
Код Име Среднодневен обем Бр. дни Ср.брoй сделки Free float
SKK Сирма Груп Холдинг АД-София 52807.45 20 19.60 24.86
5DOV Доверие Обединен Холдинг АД-София 5085.50 18 16.65 51.56
3JR Софарма АД-София 27484.95 20 44.40 15.12
6A6 Адванс Терафонд АДСИЦ-София 25126.70 20 15.55 46.89
6C4 Химимпорт АД-София 46536.80 20 58.50 23. тези ,чийто списък борсата публикува всеки ден
Коментар
-
Първоначално изпратено от RAFAL Разгледай мнение
За да търгуваш на късо,най-напред трябва да имаш отделен договор с ИП за тази цел. Тогава в платформата ти се появява модула за къси поръчки. Четеш си внимателно условията на договора и ако те устройват, и ако има условия за отделни позиции - играеш. Добра възможност, но с много рискове, особено в български условия.Мненията ми не са препоръка за търговия.
Коментар
-
pipbel, (или някой друг с опит в късите) ти реално имаш ли сделки с къси продажби на БФБ? През кой посредник? Можеш ли да дадеш малко повече информация, как се осъществяват къси на БФБ в действителност? През платформата за електронна търговия или с отделна поръчка и договор? С всички емисии ли могат да се осъществяват къси продажби? На сайта си Карол са го написали малко двусмислено - може и от там да съм се подвел, че само обявените от борсата могат. Също пишат, че модулът за къси е част от Карол Брокер, но при мен няма такова нещо, а също не виждам и в платформата на Елана. Ще съм благодарен, ако някой даде инфо от първа ръка - мога да звъня и на посредниците, но първо предпочитам инфо от някой колега с реален опит.
Коментар
-
pipbel, (или някой друг с опит в късите) ти реално имаш ли сделки с къси продажби на БФБ?
Не че евентуално не ми влиза в плановете, ма ранко ми е още за вкуса. Поне още 25-30-35 % + да видя от няколко картона де съм набелязал и ще видим....
Коментар
-
Първоначално изпратено от RAFAL Разгледай мнение
Като цитираш Карол Брокер, имаш ли договор с ИП Карол за сделки на късо и маржин ?Мненията ми не са препоръка за търговия.
Коментар
-
pipbel, (или някой друг с опит в късите) ти реално имаш ли сделки с къси продажби на БФБ? През кой посредник? Можеш ли да дадеш малко повече информация, как се осъществяват къси на БФБ в действителност? През платформата за електронна търговия или с отделна поръчка и договор? С всички емисии ли могат да се осъществяват къси продажби? На сайта си Карол са го написали малко двусмислено - може и от там да съм се подвел, че само обявените от борсата могат. Също пишат, че модулът за къси е част от Карол Брокер, но при мен няма такова нещо, а също не виждам и в платформата на Елана. Ще съм благодарен, ако някой даде инфо от първа ръка - мога да звъня и на посредниците, но първо предпочитам инфо от някой колега с реален опит.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
Нещо май си се пообъркал.
От тези изброените трябва да имаш поне 1 за обезпечение като шортиш нещо друго. Бтв кеша също се приема.
Първоначално изпратено от сайта на Каролhttp://www.karollbroker.bg/bg/kasi-prodazhbi
Къси продажби
Късите продажби на БФБ са продажби на взети на заем ценни книжа или други финансови инструменти, срещу обезпечение от парични средства и/или финансови инструменти. Най-често подобни позиции се заема когато очакваме спад в цената на даден инструмент.- Предимства:
- Възможност за печалби при низходящ тренд;
- Възможност за хеджиране и управление на риска;
- По-голяма гъвкавост при взимането на инвестиционни решения;
- Особености, в зависимост от регулациите:
- Българска Фондова Борса - София АД (БФБ)
Взетите на заем ценни книжа, с които могат да се осъществяват продажби, са дефинирани в чл. 8 на Наредба 16 на КФН. Списъкът с емисиите, отговарящи на тези изисквания, се публикува на дневна база от Българска Фондова Борса - София АД;
Късите продажби на БФБ, както и администрирането на предоставеното обезпечение, се осъществяват посредством специално разработен клиентски модул в платформата за търговия с акции на БФБ - Karoll Broker.
Платформата Karoll Broker позволява автоматизирано управление на използваните за продажба заемни ценни книжа, гъвкав размер и период на използване последните, както и улеснени процедури по получаването на заемните ценни книжа.
Модулът в платформата за къси продажби е достъпен от Меню Търговия на платформата Карол Брокер, подменюта Къси/Маржин депозити и Къси/Маржин уведомления.Last edited by margen; 07.09.2017, 16:08.Мненията ми не са препоръка за търговия.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
Нещо май си се пообъркал.
От тези изброените трябва да имаш поне 1 за обезпечение като шортиш нещо друго. Бтв кеша също се приема.
....
Изчетох по диагонал наредбата и да, така е. Не, че ми станаха много ясни нещата от практическа гледна точка..., но поне поизправихме едно явно неразбиране от моя страна.Last edited by margen; 17.08.2017, 15:33.Мненията ми не са препоръка за търговия.
Коментар
-
В момента само тези отговарят на условията. Ти, коя би шортил?
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеMдаа, трудно върви тая темичка, няма и на пръстите на 1 ръка свестни такива компании да ги изсмучеш, вече...
По забавна би била обратната тема - за надценени такива подходящи за шортене скоро. Ма това си е тема табу на бфб....
Първоначално изпратено от BSE16-08-2017 - Инструменти, отговарящи на изискванията на чл. 8, ал. 1, т. 1 от Наредба № 16 на КФН
Във връзка с разпоредбата на чл. 8, ал. 1, т. 1 от Наредба № 16 на КФН, на сесията, която ще се проведе на 17.08.2017 следните емисии финансови инструменти могат да служат за обезпечение при извършване на маржин покупки и къси продажби:
Код Име Среднодневен обем Бр. дни Ср.брoй сделки Free float
SKK Сирма Груп Холдинг АД-София 41977.15 20 21.50 24.81
4CF ТБ Централна кооперативна банка АД-София 37055.05 18 17.80 17.16
5DOV Доверие Обединен Холдинг АД-София 9095.30 20 23.15 51.58
6A6 Адванс Терафонд АДСИЦ-София 38649.35 20 22.35 46.89
6C4 Химимпорт АД-София 62529.30 20 46.80 23.75Мненията ми не са препоръка за търговия.
Коментар
Коментар