IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ребалансиране на SOFIX

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
    В момента промяната е около 11% от Софикс а преди това под 10% което не е голяма промяна и ако не друго раздвижва малко търговията на борсата. Албена и Монбат реално почти никой не ги търгуваше последната година и сега малко ще се раздвижат покрай промените. Дружества с п/е над 20 с малък дивидент е разбираемо че отпадат и ще трябва да се борят с по добри резултати защото мисля че от влизащите три нито едно скоро няма да излезе от Софикс поне такива са ми очакванията на фона на резултатите и промените около тези дружества.







    Напълно те подкрепям и аз това казвам,10тина процента промяна и то към по-добро не е толкова страшна, че да застраши имиджа на индекса и от там възможността му да расте.Причината че не качва са самите дружества в състава му които не показват резултатите, които ни се иска за да бъдат сини чипове.От там идва и част от нежеланието за записвания в ЕТФ-а,просто никой не вижда голям потенциал в компаниите на Софикса като цяло.

    Коментар


    • В момента промяната е около 11% от Софикс а преди това под 10% което не е голяма промяна и ако не друго раздвижва малко търговията на борсата. Албена и Монбат реално почти никой не ги търгуваше последната година и сега малко ще се раздвижат покрай промените. Дружества с п/е над 20 с малък дивидент е разбираемо че отпадат и ще трябва да се борят с по добри резултати защото мисля че от влизащите три нито едно скоро няма да излезе от Софикс поне такива са ми очакванията на фона на резултатите и промените около тези дружества.








      Коментар


      • Първоначално изпратено от спекуланта Разгледай мнение
        Чудя се какво толкова се кахърите за ЕТФ-а и действията му,още като го правиха бяха наясно че пазара ни е силно неликвиден и неминуемо ще купуват скъпо и ще продават ефтино както прави всеки с по голям портфейл тук.Фондовете му помогнаха да стартира за което им давам евалла,но той така и не успя да се развие и вече се вижда че залязва,не знам има ли въобще друг инвеститор освен първоначалните пенсии.А за тях и парите ни които управляват,също не виждам какво можем да направим,те ако не се нашият тук то ще е някъде в някой чужд ЕТФ и някое "Ники" извън БГ........не мож ги вразуми.Така и не се появи Ники и да каже защо аджеба няма записвания,явно не може само да регистрираш и да седнеш и да чакаш......маркетинг трябва тук.А това че ставали промени постоянно в индекса кое му е лошото- средно две излизат и др. две влизат (сега по изключение три) .Заради промените ли не расте или щото компаниите ни като цяло са малко "куци" ,аз мисля че е заради второто
        Прочети няколко мнения по надолу - кой нормален инвеститор ще даде пари на етф-а при такива правила?!? ЕТФ-А си следва индекса пасивно, тва е! Ама ако през 6 м Софикс се ребалансира на 20%, как ще расте? Прочети коментара и на Bse отдолу за представителността и фокуса на инвеститорите

        Коментар


        • Чудя се какво толкова се кахърите за ЕТФ-а и действията му,още като го правиха бяха наясно че пазара ни е силно неликвиден и неминуемо ще купуват скъпо и ще продават ефтино както прави всеки с по голям портфейл тук.Фондовете му помогнаха да стартира за което им давам евалла,но той така и не успя да се развие и вече се вижда че залязва,не знам има ли въобще друг инвеститор освен първоначалните пенсии.А за тях и парите ни които управляват,също не виждам какво можем да направим,те ако не се нашият тук то ще е някъде в някой чужд ЕТФ и някое "Ники" извън БГ........не мож ги вразуми.Така и не се появи Ники и да каже защо аджеба няма записвания,явно не може само да регистрираш и да седнеш и да чакаш......маркетинг трябва тук.А това че ставали промени постоянно в индекса кое му е лошото- средно две излизат и др. две влизат (сега по изключение три) .Заради промените ли не расте или щото компаниите ни като цяло са малко "куци" ,аз мисля че е заради второто
          Last edited by спекуланта; 09.03.2019, 23:38.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от pjc50313869 Разгледай мнение

            Ех, с такова мислене, кога ке се управим, явно нивгаш! Но да ти отговоря - да, пари се правят, макар и не толкова, колкото ми се иска, щото няма къси продажби! Още повече, че да максимизираш печалбичката, трябва да вземеш около нивата на пакета когато ЕТФ-а разпродава, иначе ще изтървеш влака! Да не говорим, че не можеш да влезеш с мн пари, че после с тая ликвидност ще има да излизаш 2 седмици!

            НО по-важното в случая е следното - не си ли даваш сметка, че с тези правила, индекса лесно може да се изманипулира?!? Демек, ако някой мажо реши, че иска да продаде на фонда, я ще си набави > 750 акционера (размърдай си мозъка и поразпитай кой направи подобно нещо баш преди ребалансиране), я ще почне да върти сделки, с което вдига и оборот, и брой сделки, и мн вероятно смъква спреда. Това явно е ОК за теб, но за мен нещо истинския пазрен принцип лекичко се губи в мъглата!

            И както кахаз по-рано - сметката я плащат всички осигурени в тези УПФ-та (като ЕТФ продава на дъното и после си купува на върха)! Да видим до кога обаче, че ако това продължи още, на ЕТФ-а ще почнат да му намаляват активите, без да има пазарни движения! Щото всеки малко по-голям чужд инвеститор, които иска да набие пари, може би ще види колко често се ребалансира индекса и познай дали ще внесе нещо! За съжаление, докато не се променят правилата, силно се съмнявам да видим нови записвания. Така че, който отговаря за тоя индекс, да вземе да си опича акъла, ей тва мога да кажа!
            Общо взето тези пакети се купуват и продават предимно от същите фондове които имат и най много пари в ЕТФ-а тоест за мен е по скоро въпрос на ликвидност а и ЕТФ-а е прекалено малък около 25 млн лева което разделено в около 5 фонда ........ виж извън Софикс има много по интересни инвестиции

            Коментар


            • Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
              Този тип ребалансиране си е глупост, индексът става непредставителен, а за индексен фонд да следва това нещо става много скъпо. Някои хора правят чудеса от храброст само да оставят дружество като Холдинг Варна в индекса, направиха за 2 седмици сделки колкото направиха за предходните няколко месеца ... ама това е положението. За мен трябва субективизъм да се вкара, иначе можем да видим една група бивши приватизационни фондове със собственост дето хич не е свързана помежду им - всичките в софикс.

              Ясно ми е, че това не зависи от мен. Опитвам се и аз да спечеля доколкото мога от тези движения и ликвидност, която е много над обичайната, все пак затова търгуваме с акции. Но нещата се израждат до такава степен, че вече не се гледа нещо дали е атрактивно, дали цената му е ниска или висока, дали дружеството има потенциал ... а само това сега влиза ли и сътветно другия път ще излиза, или сега излиза, ама другия път ще влезе. Анализът на компаниите все повече липсва за съжаление. Старая се да не хейтя, но по този въпрос ... нещата ескалират.

              - 1


              Добре,че нещата не зависят от такива като теб !

              Да се вкара субективизъм в правилата е най-голямата глупост ,която може да се направи.


              Правилата трябва да са максимално обективни и прозрачни.И всички да се състезават при равни условия.

              Иначе и аз не съм фен на бившите приватизационни фондове и се надявам скоро предимството,което имат от миналото в брой заспали акционери да изчезне.
              Колкото до Холдинг Варна той не е с нищо по-лош от Стара планина холдинг, Доверие Холдинг, Еврохолд или ИХБ.

              Относно ребалансирането и загубите при ЕТФ-а смятам ,че самите Експат са си виновни с неадекватните си действия преди и сега.
              Още преди 2 години ги предупреждавах ,че ще стане така,но тогава бяха голямата работа и всички ги хвалихте,а те трудно виждат нещата по далеч от носа си.
              И изкривиха до голяма степен пазара.

              А относно пенсионите фондове,които са инвестирали там - никой насила не ги е вкарал там и не искам да коментирам техните действия, но определено са много далеч от ферплея.

              Иначе и аз като теб гледам да направя някоя бърза спекула (къде успявам ,къде -не),но в общи линии останах с акции само в три от компонентите на Софикс,което се дължи изцяло на ЕТФ-а и неадекватните им действия,които правят инвестирането в Софикс дружества много несигурно и необективно.
              Last edited by vale1; 09.03.2019, 23:51.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
                Този тип ребалансиране си е глупост, индексът става непредставителен, а за индексен фонд да следва това нещо става много скъпо. Някои хора правят чудеса от храброст само да оставят дружество като Холдинг Варна в индекса, направиха за 2 седмици сделки колкото направиха за предходните няколко месеца ... ама това е положението. За мен трябва субективизъм да се вкара, иначе можем да видим една група бивши приватизационни фондове със собственост дето хич не е свързана помежду им - всичките в софикс.

                Ясно ми е, че това не зависи от мен. Опитвам се и аз да спечеля доколкото мога от тези движения и ликвидност, която е много над обичайната, все пак затова търгуваме с акции. Но нещата се израждат до такава степен, че вече не се гледа нещо дали е атрактивно, дали цената му е ниска или висока, дали дружеството има потенциал ... а само това сега влиза ли и сътветно другия път ще излиза, или сега излиза, ама другия път ще влезе. Анализът на компаниите все повече липсва за съжаление. Старая се да не хейтя, но по този въпрос ... нещата ескалират.

                Да , точен си в "ескалацията" - от време на време хвърлях акценти в различни позиции и дори се опитах да сигнализирам никитата, че нещата се "успиват" и трябва да влизат и излизат, макар и "пасивен фонд", да не прекаляват с + и - по позициите!!!(желателно беше да се усетят на къде отиват нещата още декември) и го направих ,- но получих -СЕТЕТЕ се-съвет от никито! Явно и съгласуване е въжможно ...???
                Следователно, на ПАЗАР сме с правила публично известни;- оберете ни или ще бъдете обрани!!!

                Коментар


                • Този тип ребалансиране си е глупост, индексът става непредставителен, а за индексен фонд да следва това нещо става много скъпо. Някои хора правят чудеса от храброст само да оставят дружество като Холдинг Варна в индекса, направиха за 2 седмици сделки колкото направиха за предходните няколко месеца ... ама това е положението. За мен трябва субективизъм да се вкара, иначе можем да видим една група бивши приватизационни фондове със собственост дето хич не е свързана помежду им - всичките в софикс.

                  Ясно ми е, че това не зависи от мен. Опитвам се и аз да спечеля доколкото мога от тези движения и ликвидност, която е много над обичайната, все пак затова търгуваме с акции. Но нещата се израждат до такава степен, че вече не се гледа нещо дали е атрактивно, дали цената му е ниска или висока, дали дружеството има потенциал ... а само това сега влиза ли и сътветно другия път ще излиза, или сега излиза, ама другия път ще влезе. Анализът на компаниите все повече липсва за съжаление. Старая се да не хейтя, но по този въпрос ... нещата ескалират.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение

                    Като е толкова елементарна сметката и сте сигурни какво ще се случи, търгувайте и правете пари. Какво се оплаквате щом виждате сигурна възможност за правене на печалба.

                    Ех, с такова мислене, кога ке се управим, явно нивгаш! Но да ти отговоря - да, пари се правят, макар и не толкова, колкото ми се иска, щото няма къси продажби! Още повече, че да максимизираш печалбичката, трябва да вземеш около нивата на пакета когато ЕТФ-а разпродава, иначе ще изтървеш влака! Да не говорим, че не можеш да влезеш с мн пари, че после с тая ликвидност ще има да излизаш 2 седмици!

                    НО по-важното в случая е следното - не си ли даваш сметка, че с тези правила, индекса лесно може да се изманипулира?!? Демек, ако някой мажо реши, че иска да продаде на фонда, я ще си набави > 750 акционера (размърдай си мозъка и поразпитай кой направи подобно нещо баш преди ребалансиране), я ще почне да върти сделки, с което вдига и оборот, и брой сделки, и мн вероятно смъква спреда. Това явно е ОК за теб, но за мен нещо истинския пазрен принцип лекичко се губи в мъглата!

                    И както кахаз по-рано - сметката я плащат всички осигурени в тези УПФ-та (като ЕТФ продава на дъното и после си купува на върха)! Да видим до кога обаче, че ако това продължи още, на ЕТФ-а ще почнат да му намаляват активите, без да има пазарни движения! Щото всеки малко по-голям чужд инвеститор, които иска да набие пари, може би ще види колко често се ребалансира индекса и познай дали ще внесе нещо! За съжаление, докато не се променят правилата, силно се съмнявам да видим нови записвания. Така че, който отговаря за тоя индекс, да вземе да си опича акъла, ей тва мога да кажа!

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от pjc50313869 Разгледай мнение

                      Моля?!? Каква ликвидност какви 5 лв?!? Сега да ти кажа ли какво ще стане с излизащите заради "високата ликвидност" - ще наклонят толкова много статистиката за идните 6 месеца с брой сделки, оборот и спред, че твърде вероятно е да ги видим пак в Софикс през септември. Да разбирам ли, че нямаш нищо против ЕТФ да продава примерно Албена и в момента, когато мине пакета, акцията да скочи с +8%?!?! До септември когато трябва да я купят обратно кой знае къде ще...

                      И да, математиката е елементарна, щом само около мен има поне 4-5 човека, които следят данните
                      Като е толкова елементарна сметката и сте сигурни какво ще се случи, търгувайте и правете пари. Какво се оплаквате щом виждате сигурна възможност за правене на печалба.


                      Коментар


                      • Експат продаде холдинга на Домуза до 80 ст а 6 месеца по-късно трябва да си го купува на 1.09,кой плаща сметката?

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение

                          Идеята на това ребалансиране е да създаде повече ликвидност на борсата а с това и повече спекуланти да имат интерес от БФБ. По мои сметки имаше 4-5 компании които до последно се бореха за Софикс та не е толкова елементарно да се предвиди а и Експат до колкото виждам вече успяват да продават/купуват на по добри нива или около цени на обявяване на промените а не до 20% надолу/нагоре както беше в началото.
                          Моля?!? Каква ликвидност какви 5 лв?!? Сега да ти кажа ли какво ще стане с излизащите заради "високата ликвидност" - ще наклонят толкова много статистиката за идните 6 месеца с брой сделки, оборот и спред, че твърде вероятно е да ги видим пак в Софикс през септември. Да разбирам ли, че нямаш нищо против ЕТФ да продава примерно Албена и в момента, когато мине пакета, акцията да скочи с +8%?!?! До септември когато трябва да я купят обратно кой знае къде ще...

                          И да, математиката е елементарна, щом само около мен има поне 4-5 човека, които следят данните

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от pjc50313869 Разгледай мнение
                            Истината е, че ребалансиране с подобни правила е абсурдно! Накрая сметката я плащаме ние - визирам Експат, чиито акционери са УПФ-та. Всеки с елемнтарна математика може да предвиди кои влизат и кои не и да фронтрънне ЕТФ-а. Да вземат да се осъзнаят малко и да променят срока на ребалансиране + отделните правила. Чудя се даже дали не е разумно да се увеличат броя на компаниите в индекса. Те и без това към момента има ~20, които са с над 750 акционера и 10м фрий флоут
                            Идеята на това ребалансиране е да създаде повече ликвидност на борсата а с това и повече спекуланти да имат интерес от БФБ. По мои сметки имаше 4-5 компании които до последно се бореха за Софикс та не е толкова елементарно да се предвиди а и Експат до колкото виждам вече успяват да продават/купуват на по добри нива или около цени на обявяване на промените а не до 20% надолу/нагоре както беше в началото.






                            Коментар


                            • Истината е, че ребалансиране с подобни правила е абсурдно! Накрая сметката я плащаме ние - визирам Експат, чиито акционери са УПФ-та. Всеки с елемнтарна математика може да предвиди кои влизат и кои не и да фронтрънне ЕТФ-а. Да вземат да се осъзнаят малко и да променят срока на ребалансиране + отделните правила. Чудя се даже дали не е разумно да се увеличат броя на компаниите в индекса. Те и без това към момента има ~20, които са с над 750 акционера и 10м фрий флоут

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение
                                5MB Монбат 188577бр/ак
                                няма желаещи, а и диларките празнуват
                                сега ви ги продава ,след 6 месеца ви ги купува и така докато му източите сметката на г-н Експатов.
                                Last edited by Grosss; 08.03.2019, 17:41.

                                Коментар

                                Working...
                                X