IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Шестмесечен дивидент

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от continental Разгледай мнение

Съгласен съм, но въпрсът не е дали има дружества, които плащат дивидент веднъж в годината (да, има такива), а дали ще ще се намерят такива, които по собствено желание да правят това два пъти в годината. Все пак едно е да излизат пари от компанията веднъж в годината и съвсем друго е същите тези пари (макар и в общия случай наполовина) да излизат два пъти в годината. Във втория случай най-малкото можем да говорим за пропуснати ползи от лихви върху печалбата. Или втори казус - загуба, т.е. липса на оборотни средства, които още 6 месеца биха могли да се използват.
    Принципно - има изследване което показва, че компаниите които плащат дивидент са финансово по - дисциплинирани от тези които не плащат. Те следят по-внимателно паричните си потоци, имат бизнес планиране и са достигнали до по-високо ниво на корпоративна зрялост и предвидимост на приходите. Тези компании имат 3 или 5 годишни планове на приходи, разходи и инвестиции. Изплащането на дивидент също е планирано сравнително дългосрочно. Мисля, че разделянето на дивидента на два пъти в годината ще бъде полезно за тях, защото ще могат по балансирано да разплащат парите. Досега от дивидентското ми портфолио е имало няколко случая на забавяне на плащане на дивидент именно поради затруднението да извадят голяма сума наведнъж.

По въпроса със стоте лева. - За мен отговорът е твоят първи вариант, а именно - Посредникът е длъжен да вкарва на годишна база поне 100 лева, ако ще и един клиент да има, който пък притежава само акция.
    Това най - вероятно се дължи на това че има някъде към 15 - 20 посредника, които имат оборот за миналата година по-малко от милион лева общо. Което би трябвало да означава че активите им по подсметки са малки и внасят незначителни суми във гаранционния фонд. Следенето на техните партиди си има цена и за това се прави. Ако е вторият вариант - това означава че трябва крайният клиент да има портфолио от примерно минимум 10 к лева и това превръща инвестирането на борсата в елитно занимание.
    Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

Коментар

• Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение

Тук съм готов да поспоря - има доста комапнии които го правят редовно иначе нямаше как да работи стратегията кучетата на BGTR30

От поне 8 години има всяка година минимум 10 борсово търгувани дружества които разпределят дивидент и са включени в индекса.
      Съгласен съм, но въпрсът не е дали има дружества, които плащат дивидент веднъж в годината (да, има такива), а дали ще ще се намерят такива, които по собствено желание да правят това два пъти в годината. Все пак едно е да излизат пари от компанията веднъж в годината и съвсем друго е същите тези пари (макар и в общия случай наполовина) да излизат два пъти в годината. Във втория случай най-малкото можем да говорим за пропуснати ползи от лихви върху печалбата. Или втори казус - загуба, т.е. липса на оборотни средства, които още 6 месеца биха могли да се използват.
      Last edited by continental; 08.03.2017, 18:10.

Коментар

• Първоначално изпратено от continental Разгледай мнение

Дали ще се намери дори една компания в България, която да реши да изплаща редовно шестмесечни и годишни дивиденти? А дано, ама надали!
        Тук съм готов да поспоря - има доста комапнии които го правят редовно иначе нямаше как да работи стратегията кучетата на BGTR30

От поне 8 години има всяка година минимум 10 борсово търгувани дружества които разпределят дивидент и са включени в индекса.
        Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

Коментар

• Въпрос на политика на дружеството. В Британия има компании, дето снасят на всяко тримесечие, други пък снасят на шест месеца.

За по-краткосрочните инвеститори по-честите дивиденти са плюс: държиш една акция 4-5 месеца и можеш да забършеш един, дори два дивидента... а и акцията е по-стабилна зарад туй.
          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Покрай тези изменения има и една много интересна промяна, за която обаче никой нищо не пише:

В чл. 77н се правят следните изменения и допълнения:
            1. В ал. 2, т. 2 накрая се поставя запетая и се добавя "но не по-малко от 100 лева."

Този член 77н се отнася за вноската във фонда за компенсиране на инвеститорите. Ето какво пише в закона към настоящия момент:

(2) Инвестиционният посредник прави годишна вноска в размер:
            1. до 0,5 на сто от общия размер на паричните средства; и
            2. до 0,1 на сто от общия размер на останалите клиентски активи за предходната година, определен на средномесечна основа.

Някой може ли да преведе на български език това какво означава?
            • Посредникът е длъжен да вкарва на годишна база поне 100 лева, ако ще и един клиент да има, който пък притежава само акция.
              ...или...
            • На крайните клиенти им се удържат твърдо по 100 лева на годишна база, ако общо притежаваните от тях акции са на стойност по-малко от 100 000 лева.
            Last edited by continental; 08.03.2017, 12:55.

Коментар

• Шестмесечен дивидент

Евентуалните нововъведения в закона за предлагане на ценни книжа дават възможност на дружествата да плащат дивидент в средата на счетоводния период. Първоначално помислих, че ще е като в САЩ, където веднъж в годината компаниите определят какъв годишен дивидент ще изплащат, след което на всяко тримесечие (или шестмесечие) го изплащат.

В случая тук в България законът ще се видоизмени така, че от печалбата за шестмесечието да се изплаща дивидент, след което на годишна база може да се изплати евентуално и годишен дивидент. Пак се получава нещо като в САЩ, само че "по нашенски", т.е. може да ги има тези дивиденти, ама може и да ги няма. И по-интересното е, че може да има шестмесечен дивидент, без обаче да видим годишен дивидент, дори компанията да е на печалба. Просто двата дивидента не са обвързани взаимно един с друг.

Линк към основния закон

Линк към измененията в закона

Дали ще се намери дори една компания в България, която да реши да изплаща редовно шестмесечни и годишни дивиденти? А дано, ама надали!
            Working...
            X