IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Лихвоточките

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Добре, рагистрираме някакво раздвижване по въпроса Значи прав е Ал. Под правоимащ имах предвид варианта да си ги осребри. Под идеята да влезе в списъците имах предвид някъде да фигурира името му като държател на лихвоточки при положение, че не мога да вляза аз. Тук възникват 2 въпроса. Да се опитам да го набутам като правоимащ или като държател. Правоимащия се ползва с преференциите, които Ал отбеляза а именно, че осребряването ще продължи и при следващите правителства и рано или късно ще се осребрят (ако няма по-добър друг вариант). Четох минали интервюта с депутати и се изказа предложение да се приравнят към инвестиционните бонове защото най-много прилики имало между двете ама май ще си останат само приказки. Все пак се замислих кой е по-удачния вариант. Дали да чака някакво компенсиране като неправоимащ по описания от мен по горе смисъл или да се запише като правоимащ. Предполагам, че правоимащия дори при решение за компенсиране по някакъв друг начин (примерно приравняването им към инвестиционните бонове) няма да бъде лишен от правото си да ги конвертира. Така, че по-добрия вариант е да се влезе като правоимащ. Ако това обаче не може да стане какво ми остава освен да влезе като неправоимащ.
    Абе с тия лихвоточки голяма лудница. Мисля си, че имаме право да търсим нещо повече. Държавата е използвала тези пари за какво ли не. Трупала е активи а сега някакви мизерни обещетения раздават. И как ония имаха право да ги превърнат в компенсаторки а ние не? Ами ако човека не е бил в България по това време? Ще видим какво ще излезе сега с опитите им да върнат компенсаторните записи обратно в лихвоточки. Не виждам как ще стане и ми се струва, че имам правото (не знам дали е законосъобразно) да искам нещо повече. Тук би помогнал някой адвокат запознат с казуса ама и тия трудно се намират нещо
    Успех!
    Keep walking ...

Коментар

• ЛИХВОТОЧКИте

Теодоре, той ще си влезе като правоимащ, Лосер нещо греши, но не си ползва лихвочислата за строителство, закупуване на готово жилище или друг от тези варианти, ( които изискват да си купиш недвижимата собственост, да получиш нотариалния акт и едва тогава да те обезщетят с твоя дял съразмерно с годините на престой и сумата /чрез лихвоточките му/ ) , а най вероятно, за да бъде компенсиран при възможност / в момента тази схема не работи/ чрез превръщане на лихвочислата в Жилищни компенсаторни записи по ЗОСОИ - а те се търгуват на БФБ . Преобразуването може и да не го дочака никой, но дефакто си е част от вътрешния дълг, съществува в приоритетите на всяко бъдещо правителство и може би въпросът ти някога ще бъде решен /както се изразяват в някои краища на страната: "...чувай, Гергино...". Не преставай да се интересуваш, времето работи в твоя полза!

Коментар

• ЛИХВОТОЧКИте

looser, погледни и това:
        -----------------------------
        Закон за Преобразуване на Държавната Спестовна Каса (Обн., ДВ, бр. 48 от 28.04.1998 г., кн. 5/98 г., стр. 136,т. 6, р. 2, № 230) :
        Чл. 19. (1) Титуляри на жилищноспестовни влогове и заеми могат да прехвърлят изцяло или частично правата си на:
        1. съпрузи;
        2. роднини по права линия;
        3. роднини по съребрена линия и по сватовство до втора степен.
        (2) Приемателите на права по влог и заем могат да ги прехвърлят на съпруг(а) и децата си, както и на лица, на които праводателят е имал право да прехвърли тези права. Следващо прехвърляне не се допуска.
        -----------------------------
        През декември 1967г. в Закона за ДСК се регламентира дейността й.
        През 1998 г. беше приет Законът за преобразуване на ДСК в банка, чиято извадка постнах по-горе.
        През февруари 1999 г. след регистрация от СГС ДСК започна да работи по Закона за банките.

Коментар

• ЛИХВОТОЧКИте

looser, благодаря ти за бързата отзивчивост!
          Да, в действителност до 1990г. можеше да става, макар и технически доста засукано и завъртяно.
          Не е ясно обаче, дали може да става и след 1992г., след промените в ЗУВГМЖСВ, Правилниците му и някои Наредби за ДСК. Аз се посъветвах с нотариус, но получих само разговор в условно наклонение, нито безусловно ДА или безусловно НЕ. Затова не съм се отказал.
          Междувпрочем, каква ти е идеята за включване в списъците, но не като правоимащи? Какво би допринесло това включване? До скоро!

Коментар

• Теодоре, така трябва да се постъпва в България за съжаление. Единствения на който можеш да разчиташ си едва ли не само ти Ходих до въпросният клон на ДСК и такава опашка намерих там, че се хванах за главата. Изобщо съм супер разочарован от ДСК. Едни комисионни космически наблъскали. Едно обслужване бавно. Някакви глупости ми говорят вместо да ми свършат работата. Някакви сметки допълнителни ми откриват по тяхна вина. Не искат да ми ги затворят. Пращат ме другаде. Абе ужас! За нищо на света не бих си вложил парите там. Загубих около 30 мин за няколко елементарни операции. В банката ми титуляр подобно нещо никога не е минавало 5 мин! Ценя си времето и прецених, че няма да чакам само за да получа отговор, че не може или не знаят как става това. Виждам, че и ти си се нагърбил с нелеката задача сам да четеш закони, наредби и всичко свързано с този въпрос. Седят при мен тук едни закони и разпоредби ама не намирам това с прехвърлянето. Обърнах се към адвокат и той ми каза същото, а именно "едно време можело, сега не може". Помолих го да ме насочи към някой колега, който е по-запознат с казуса и получих отговор, че той е от запознатите
            Ходих до общибата и взех нужните документи и ги дадох на баща ми да ги попълни. Ще влезе в списъците но не като правоимащ. Сега имам други неща на главата и това някакси остава на заден план.
            Желая ти успех!
            Keep walking ...

Коментар

• ЛИХВОТОЧКИте

до looser : Успя ли през изминалите дни да намериш някаква яснота, свързана с реда и условията за прехвърляне на лихвоточките между пряки родственици? Аз упорито "ровя" из правните сайтове с регистриран достъп, с надежда да открия някоя подзаконова разпоредба или наредба, но уви, за сега нищо?! Продължавам! Това, разбира се, не отменя задължителното посещение на ДСК-клон "Жилищен" на ул."Г.С. Раковски", но бих искал преди това да намеря правното основание, което да ми изведе сериозния казус и едва тогава да ги посетя. Тъй като служителките по гишетата, както сам си забелязал, не са добре информирани или се правят на такива, като се опитват да се "отърват" от тебе, препращайки те накъдето се сетят, симулирайки по този начин услужливост. Сигурно е едно: има законово решение, което разрешава или съответно не разрешава такова прехвърляне, въпросът е: къде е разписано, за да го обсъдиме. До скоро!

Коментар

• ЛИХВОТОЧКИте

emi ima gi kopuwat ama kak stawa neznam skoro mislq da razbera i kato naucha shte napisha neshto

Коментар

• ЛИХВОТОЧКИте

Нали не могат да се продават бе Момчиле, кой ще ги купи тогава ?

Коментар

• ЛИХВОТОЧКИте

prodawam 220 000 lihwotochki 0888443556

Коментар

• ЛИХВОТОЧКИте

"... жилищноспестовният влог на Банка ДСК е целеви влог за ползване на жилищен кредит при определен ред и условия определени от банката, а за откриването му се издава спестовна книжка, в която се записват извършените операции по влога, отчита се времето на престояване и размерът на сумата към 31.12.1990г., извършва се еднократно тиражиране според спестовните(лихво) числа и подреждане на вложителите в групи ..."
                      Е, точно за този ред и условия, както и за начините за разпореждане с влоговете имаше преди години някаква Наредба на Банка ДСК, но уви, понастоящем не мога да намеря такава или подобна на нея в интернет?! Единственото, което откривам е телефон за информация в банката: 0700 10 375, а от него полза :-) НИКАКВА. Продължавам обаче да мисля, че отговорите на нашите въпроси са в тази посока. До скоро.

Коментар

• ЛИХВОТОЧКИте

Правилно си ме разбрал. Тези списъци могат да се обжалват но не виждам честно казано това как би помогнало. Тъпото е, че дядо ми навремето ги е прехвърлил на баща ми а той сега не може на мен?!? Казаха ми евентуално в ДСК (на Раковска) ако могат да прехвърлят влога показвайки им нотариално пълномощно ама ми се струва, че и там нищо няма да стане. Просто си прехвърлят топката тия шушумиги и въобще всички са толкова безинформирани и незаинтересовани, че няма накъде повече. Последно звънях в Столична Община и там ми дадоха един номер дето засега никой не мога да засека за да попитам. Абе лудница..какво да ти разправям.
                        Наскоро чух, че до приемането ни в Евопейския съюз трябва да се намери някакво разрешение ама ще я видим тази работа.
                        Хайде със здраве!
                        Keep walking ...

Коментар

• ЛИХВОТОЧКИте

до looser : Доколкото разбирам, намеренито и на двама ни е да прехвърлим правата по жил.-спестовния влог от титуляра(родителя) на самите нас, за да опитаме да се включим в "списъците на правоимащите" по чл.7 от ППЗУВГМЖСВ, но правовата рамка изглежда не е на наша страна. Аз също бих се радвал на повече инфо- от останалите участници в темата ... колкото до това, дали при тези обстоятелства са загубени лихвоточките ... мисля, че все още не, макар и по този въпрос фактите да не са в наша полза.

Коментар

• ЛИХВОТОЧКИте

Теодор и аз съм в тази позиция. Не може да се прехвърлят дори и между роднини. Може да се онаследяват само и до 3 пъти само. Супер куцо защото баща ми го няма в списъците и няма как да влезе и това означава ли, че ще ги загуби точките?!? Сортирам всякаква информация но това е, което знам на този етап.
                            Keep walking ...

Коментар

• ЛИХВОТОЧКИте

a eto i tel za wrazka 0888443556

Коментар

• ЛИХВОТОЧКИте

imam kam 220 000 lihwtochki da ima jelaeshti sluchaino

Коментар

Working...
                                X