If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Василевс - сега ти прочетох коментара. Напълно съм съгласен.
Коментар
..............
Опомнянето на пазара идва скоро
Me4ka samo edna malka popravka za da ne suzdava6 gre6ni vpe4atlenia v drugite u4astnici. P/Sales na ALB ne e 5, a e po malko ot 4 na baza o4akvani konsolidirani danni.
Има нещо такова, Миша семьонич, но не точно Албена - това дружество расте здраво. Но за някои други може да си прав.
Но тъкмо тях съм ги купувал толкоз евтино, че мога да рискувам да ги чакам до последно - пазарът скоро няма да се издъни.
Не те четкам, просто ценя мненията ти.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Императоре, често си ме "четкал" (благодаря), затова ми е много неприятно да ти го кажа, но повечето от дружествата ти (особено ALB с тези P/Sales=5) много се покачиха, та може би не е зле да си преосмислиш дали позициите ти все още отговарят на първоначалните ти критерии (освен ако не си "buy and hold"). Това го пиша не за да поучавам, а защото и на мен ми се е случвало да се "влюбя" в позиция, а това едва ли е разумно.
Настоящото мнение е лична прогноза и не представлява инвестиционен съвет или препоръка за покупка ил
А, и едно допълнение от 1998 г. Тогава чужденците и "големите" български играчи бяха най-прецакани, защото просто нямаше на кого да продадат дори и на загуба. Така че общо взето контрата почти винаги е в "големите". Те затова и нямат особена изгода да клатят пазара.
Настоящото мнение е лична прогноза и не представлява инвестиционен съвет или препоръка за покупка ил
За La Salle: Изцяло съм съгласен с първия пост. Към другите имам доста бележки, но те не са предмет на тази дискусия.
За jejak: Принципно не е абсолютна пирамида - все пак срещу почти всяка акция стоят реални активи, които АКО произвеждат в ДЪЛГОСРОЧЕН аспект, ЕВЕНТУАЛНО биха довели до НОВО ПОКАЧВАНЕ на цената. А свободни пари ми се струва, че докато има добри новини за BG в международен аспект, ще продължават да идват.
Французинът е направил добър теоретичен анализ - ама тия дето не продадат навреме трябва просто да си стискат акцииките - рано или късно нивата ще се възстановят.
Както казах - възходът е вечен, корекциите - временни, колкото и апокалиптични да са.
Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Тук явно има хора, които не са преживявали истински мечи пазар и срив. Повярвайте ми, всеки си мисли, че на него няма да се случи, че ще успее да излезе рано, че ще има достатъчно пари за да си купи евтино, но всичко става на пух и прах в едим момент, защото когато пазарът тръгне истински надолу всеки си мисли първо, че това е временна корекция. После следват съмненията, че наистина може да е нещо повече от кратка корекция. След това идва момента, в който решава, че все пак ще продаде, за да лимитира загубите си ако наистина е по-голямо от временна корекция, но си казва ще изчакам първо да се възстанови малко, но очакваното възстановяване не идва. И накрая докато дойде момента, в който наистина реши да продава, пазарът вече е слязъл доста надолу и си казва, че вече няма смисъл, но.... впоследсвтие се оказва, че е имало смисъл и така нататък и така нататък.
За да се случи нещо подобно на БФБ, трябва преди това да има 2 основни предпоставки. На първо място екстремна еуфория. Ние сме почти там вече. На второ място липса на ликвидност, т.е. липса на паричен ресурс, който е готов да влезе в пазара. Втората предпоставка донякъде е свързана с другата. Има се предвид, че щом пазарните участници са изпълнени с екстремен оптимизъм, то те вече са инвестирали всичко в пазара и нямат големи свободни парични ресурси. Т.е. за да се изпълни втората предпоставка, т.е. да няма ликвидност, трябва да липсват нови пазарни участници, хора, които още не са инвестирали и имат солиден ресурс да го направят. Ето тази предпоставка още не се е изпълнила поради редица обективни причини и затова е трудно да се прогнозира кога може да се случи срив на БФБ.
Това е от мен. Успех на всички
17.02 15:12
La Salle: Балоните на БФБ
Не забравяйте, че наличието на къси продажби могат да преекспонират още по-голям балон и съответно още по-голям срив след това. Говоря за т.нар. "short squeeze", при което продалите на къси са принудени да покрият късите си при рязко покачване на цената, при което цената нараства още повече.
Една от причините за бързото и рязкото покачване на NASDAQ през 1999-2000 г. беше именно short squeeze. Данните показват, че по-голямата част от участниците на пазара тогава са играли именно на къси и са били принуждавани периодично да покриват късите си продажби на загуба пресирани от силен ценови натиск във възходяща посока и се е получил ефекта на доминото. Данните също така показват, че върхът при американските индекси съвпада точно с момента когато активността на продавачите на къси е достигнала своето дъно, т.е. когато вече са се отаказали да продават на късо и вероятно са минали на дълги позиции.
17.02 15:18
La Salle: Балоните на БФБ
Като обобщение бих казал, че всичко данни сочат, че логиката на пазара е да се движи срещу масата (по-голямата част) от пазарните участници, а тези които успяват да хванат върховете, съответно дъната, са единици, които са наясно точно как работи пазарния механизъм на фондовия пазар. Т.е. на върха на американските индекси тези, които са продали на късо са били много малко. Това е факт, който всеки може да провери. На всеки му се иска да прави double, но в реална ситуация се получава доста по-различно.
Коментар