IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Джиросване на акции

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от UK13 Разгледай мнение
    Уау, за първи път попадам на форум, където получавам толкова изчерпателен отговор. Изключително благодаря. За щастие част от акциите са на Загорка и им писах и те ми обясниха следващата година направо да отида с депозитарните разписки и ще ми дадат временно удостоверение. А в сайта видях и че няма изискване към джиросването, така че след като вземем удостоверението ще осъществим джиросването.

    Имам и още един въпрос част от акциите са на непублично дружество и имат издадени купони. Може ли да ми кажете тези купони каква роля имат?

    Е, що да не получаваш отговор, щом като не знаеш? Да не би и в другите форуми да ти искат "хонорар", като нашата богиня марандина, защото можела да търси с Гуглето?...

    Това от една страна...

    Ама, я да те изпитам аз - ти защо ОЩЕ НЕ СИ ИЗКЪЛВАЛ Търговския закон? Нали ни показа тук - на всички нас, че имаш интерес? Е - кВо сЯ?

    Га Ше изчетеш ЗАКОНА, който те касае, но не само емоционално, а ФИНАНСОВО?

    Кога ЩЕ???

    Как да ви налива човек в незаинтересуваните мозъчета?

    Айде сега:

    1. Напиши в Гугъл "Търговски закон".

    2. Видя ли колко мнооооого страници с линкове можеш да ползваш?

    3. Най-добре е да ползваш /според мен/ - Lex.bg, но това не те ограничава при възможните варианти.

    4. Много ли ти се видяха членовете в ТЗ? Така е - много са! Те са много, защото те касаят и ти показват какво да правиш, за да печелиш от ценните книги, които тати и баба /лека й пръст/ - са имали предвидливостта да ти прехвърлят..., АМА ТЕ са се надявали, че ти ще можеш да управляваш правилно такива активи, както и да ги умножаваш, а те да ти носят дивидента, който ще увенчае усилията ти в областта на инвестициите...

    5. Още ли не си открил отговор на поставеният от теб казус? Изпоти ли се вече? Е, така ще е - това е също МНОГО ТРУД и ВРЕМЕ /които не са изгубени/...

    6. Айде - от мен да мине -погледни Чл. 183 и 184 - а и останалите наоколо...

    7. Между нас казано, едва ли в тая страна скоро купоните на гърба на акциите ще послужат за нещо...

    8. Едва ли и самите акции ще намерят приложение във вида, който ти сам виждаш пред себе си /вероятно гледаш нещо, което вече не е валидно/...

    9. Защо няма да намерят приложение акциите - отговори ли си вече /прочете ли написаното в ТЗ/? Още не си? Аман, беееее! Ти схвана ли кВо ти се говори: сядай и чети, ако трябва - ЧАК ТОГАВА ЕЛА ТУК и кажи: това не го разбрах!

    Та, няма да намерят приложение - защо? Искам ти сам да отговориш в тая, отворена от теб тема... ТУК ще очакваме твоят отговор!

    Тогава ще имаш право да задаваш нови въпроси.

    Хубава вечер!

    Коментар


    • Първоначално изпратено от UK13 Разгледай мнение
      Уау, за първи път попадам на форум, където получавам толкова изчерпателен отговор. Изключително благодаря. За щастие част от акциите са на Загорка и им писах и те ми обясниха следващата година направо да отида с депозитарните разписки и ще ми дадат временно удостоверение. А в сайта видях и че няма изискване към джиросването, така че след като вземем удостоверението ще осъществим джиросването.

      Имам и още един въпрос част от акциите са на непублично дружество и имат издадени купони. Може ли да ми кажете тези купони каква роля имат?
      Ти им даваш годишните купони, а те ти броят парите.... ( така трябва да е...)

      Но при тези акции, мажовците са взели парите и са избЕгали....( кажи дружеството - ако е ЛЕКС си трай...)

      Коментар


      • Уау, за първи път попадам на форум, където получавам толкова изчерпателен отговор. Изключително благодаря. За щастие част от акциите са на Загорка и им писах и те ми обясниха следващата година направо да отида с депозитарните разписки и ще ми дадат временно удостоверение. А в сайта видях и че няма изискване към джиросването, така че след като вземем удостоверението ще осъществим джиросването.

        Имам и още един въпрос част от акциите са на непублично дружество и имат издадени купони. Може ли да ми кажете тези купони каква роля имат?

        Коментар


        • Първоначално изпратено от UK13 Разгледай мнение

          1. Да акциите са на непублична компания като за акциите имам временно удостоверение на гърба, на което има бланка за джиро и доколкото разбрах попълвайки го ставам собственик на тях.

          2. Що се отнася до тези на баща ми там е по-сложно, тъй като акциите са на депозитарна разписка.

          3. А за да стане ситуацията още по-сложна баба ми също има акции, но почина като я наследи баща ми.
          Говорили сме, назад в темите по въпросите. Ти си поставил 3 въпроса и малко данни, за да може да се отговори конкретно по казусите:

          1. Ти, като преобретател на акциите /купувач/ - не можеш да попълниш джирото на акции в непублично /от затворен тип/ дружество. Най-често те се джиросват /променят собствеността си/ в самото дружество, защото мажоритарният акционер НАЙ-ЧЕСТО е приел в Устава на дружеството - РЕДА за прехвърляне на собствеността на акциите /така той "осигурява гърба си" - и няма как да не е вкарал изисквания за кол- и/или пут-опции при прехвърлянето/. Т.е. - когато отидете със собственика в д-вото - ако имаш интерес да знаеш подробностите - искаш Устава, актуализиран през годините, разбира се, а също четеш и Търговския закон, за да знаеш какво да правиш натам...

          2. С тези на баща ти - изобщо не е така сложно, както с ония горе - в точка 1. Т.е. - щом има депозитарна разписка, както ти казва колегата - отиваш в Инвестиционен посредник /кой - имаш избор/ и си плащаш таксата по прехвърлянето. Друг е въпросът, че таксата по прехвърлянето може да се окаже неколкократно надвишаваща пазарната цена на акциите в момента......, все пак говорим по принцип, защото така ти е формулиран и въпросът. Вероятно, отново собственикът /таткото/ - ще прехвърли собствеността на акциите, вписани в депозитарната разписка - към теб, след заплащане на таксата за това. /ИП вече си знае какво ще прави, при платената такса - ще провери за наличността им в Централния депозитар, след което - ако са регистрирани там - ще отвори подсметка в регистъра си и ще ти даде депоз.р-ка на твое име/. Хубаво е таткото да си спомни, последно с кой ИП е работил, защото акциите може да се блокирани по негова подсметка, но това не е фатално - все ще се открие някак, щом човек има желание да направи нещо - той тръгва по веригата...

          3. Бабата - Бог да я прости..., пишеш, че имала акции??? АМА - ако си прочел внимателно горните точки 1 и 2 - сигурно вече си разбрал, че има значение, дали тия акции са в ПУБЛИЧНО д-во /регистрирани в Центр.депозитар, ИЛИ са в НЕПУБЛИЧНО /от затворен тип/. Щом си разбрал двата варианта, след като си отговориш от кой тип са акциите на баба /лека й пръст/ - хващаш си съответната последователност, дадени в т.1 и т. 2 - и ставаш спец при прехвърляне собствеността на акциите...

          Чети ТЗ - там ги пише повече от нещата, които питаш.... и си вземи Устав на непубличното д-во, който устав НЕ МОЖЕ ДА се различава от клаузите в ТЗ, НО може да го допълва в казуси, които не са включени в ТЗ /мажоритарят винаги има право да направи допълнения, които се приемат на ОСА на акционерите/...

          Уффф, че ожаднях! Да почерпиш в Целокупната виртуална кръчма - кой - каквото желае и едно мерси да кажеш! Успехи!

          ...когато сме добре подковани - целият свят ни е в краката!... Ти да видиш!

          Коментар


          • Първоначално изпратено от UK13 Разгледай мнение
            Да акциите са на непублична компания като за акциите имам временно удостоверение на гърба, на което има бланка за джиро и доколкото разбрах попълвайки го ставам собственик на тях. Що се отнася до тези на баща ми там е по-сложно, тъй като акциите са на депозитарна разписка. А за да стане ситуацията още по-сложна баба ми също има акции, но почина като я наследи баща ми.
            В компаниите заменят депозитарните разписки с временни удостоверения или направо ИП ги пуска за продажба, след съответната проверка, ако са безналични....
            За съжаление някои от компаниите искат и нотариална заверка на джирото, ако са налични ....
            Питай си компанията със съответния казус - баба, баща, син , куче, котка, ряпа...

            Коментар


            • Да акциите са на непублична компания като за акциите имам временно удостоверение на гърба, на което има бланка за джиро и доколкото разбрах попълвайки го ставам собственик на тях. Що се отнася до тези на баща ми там е по-сложно, тъй като акциите са на депозитарна разписка. А за да стане ситуацията още по-сложна баба ми също има акции, но почина като я наследи баща ми.

              Коментар


              • Само да не са на ПЧБ или ЛЕКС...

                Коментар


                • Има...
                  Акциите трябва да са непублични и налични, за да джиросват....
                  Казуси бол..Трябва конкретика, за да ти се подскаже решение...

                  Коментар


                  • Джиросване на акции

                    Здравейте, родителите ми са закупили няколко акции и желаят да ми ги джиросат. Има ли някакви особености по процедурата?
                  Working...
                  X