IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Защо нямаме достъп до акционерните книги?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
    А защо всички на светът, включително разбойниците, трябва да могат да виждат какво държиш: за да те очешат ли?
    аз не съм разбойник, а искам да знам! Няма нищо по-хубаво от истината!!! Не променяй посоката на разговор! Ти би ли купил СОФКОМ, ако освен70% на мажоритаря, останалите са разделени така: 4,99% Ирена Кръстева, 4,99% Делян Прасето, 4,99% Ахмед Доган, 4,99% Лютви Местан, 4,99% Данчо Ментата и 5% малки акционери ФЛ между които и ти!!! Ако е така аз искам да знам, а ти?

п.п. дяловото участие е само илюстративно!
    Last edited by tony1975; 01.02.2015, 16:32.

Коментар

• А защо всички на светът, включително разбойниците, трябва да могат да виждат какво държиш: за да те очешат ли?
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
        да точно за тази каша говоря!!!
        благодаря за материала!

Коментар

• Първоначално изпратено от mikomikov Разгледай мнение
          Моето мнение е, че - по-скоро - това трябва да бъде конфиденциална информация на едно затворено общество - обществото на ВАШЕТО дружество...

АКО Търговският закон не предвижда превръщането на такава информация в общодостъпна такава, всеки акционер има свой дял, който мажоритарят е длъжен да потвърди, съобразно приетото решение /от същите акционери/ на ОСА.

Друг е въпросът, че именно Мажо, като притежател на кворума от представените акции от осн.капитал на дружеството - еднолично /при липса на текстове в закона/ - би трябвало да се грижи за това /НЕГОВО на практика/ дружество, т.е. - ТОЙ ще прецени, доколко да разпространява инфото за акционерите си..., а - разпространявайки я - доколко това инфо - ще бъде реклама за дружеството..., ИЛИ - недай Боже - антиреклама???..., а защо да плаши някой от големите си акционери и да предизвиква /???/ неприязън... /данъчни, отрицателно мнение.../

Неангажиращи разсъждения..., успехи!
          Нека да е конфиденциална, но да е достъпна за акционерите!!!
          Както при ходенето на ОСА - ходим акционери, научаваме и питаме неща които не са достъпни за другите и разрешаваме да присъстват външни хора само с гласуване.
          А аз искам да знам с кой съм акционер в дадено дружество и тази информация няма къде да я видя! Над 5% че те от Трейс, например, колко процента се търгуват свободно, хайде моля ви се!

Коментар

• http://www.investor.bg/blogosfera/36...ainata-108983/

Коментар

• Нормално е това да не е публично достъпна информация. Чувал съм (непотвърдени) слухове, че по времето на дивия капитализъм през 90-те, на база на тези акционерни книги, хора с дебели вратове са чукали на вратите на хората и буквално са ги принуждавали да си подаряват акциите, които притежават.

Още нещо - по закон само ако преминеш граница от 5%, без значение в коя посока, тогава човек е длъжен да декларира промяната. Ако информацията от акционерната книга беше публично достъпна за всеки, този закон за 5-те процента се обезсмисля.

Коментар

• Моето мнение е, че - по-скоро - това трябва да бъде конфиденциална информация на едно затворено общество - обществото на ВАШЕТО дружество...

АКО Търговският закон не предвижда превръщането на такава информация в общодостъпна такава, всеки акционер има свой дял, който мажоритарят е длъжен да потвърди, съобразно приетото решение /от същите акционери/ на ОСА.

Друг е въпросът, че именно Мажо, като притежател на кворума от представените акции от осн.капитал на дружеството - еднолично /при липса на текстове в закона/ - би трябвало да се грижи за това /НЕГОВО на практика/ дружество, т.е. - ТОЙ ще прецени, доколко да разпространява инфото за акционерите си..., а - разпространявайки я - доколко това инфо - ще бъде реклама за дружеството..., ИЛИ - недай Боже - антиреклама???..., а защо да плаши някой от големите си акционери и да предизвиква /???/ неприязън... /данъчни, отрицателно мнение.../

Неангажиращи разсъждения..., успехи!

Коментар

• Първоначално изпратено от Jekata Разгледай мнение
                  Утре ще я видим.
                  Това не го разбрах.
                  Добре да попитам така - аз съм акционер, какво да направя за да разбера с кой съм в една гемия? Как да достигна до акционерната книга на дадена компания, ако живея в прованса? Благодаря!
                  Last edited by tony1975; 01.02.2015, 16:59.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                    ами аз вярвам на Кимру, който помолих да погледне - аз самият нямам ел.подпис. Писах и на ДВИ-то, който ми отговори, че всичките му юристи са го посъветвали да ми откаже да ми прати тази информация?!?!
                    Утре ще я видим.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jekata Разгледай мнение
                      Сигурен си, че не е качена в ТР?
                      Имаше тема за депозитаря в Сърбия, прегледам там как е.
                      ами аз вярвам на един съфорумец, който помолих да погледне - аз самият нямам ел.подпис. Писах и на ДВИ-то, който ми отговори, че всичките му юристи са го посъветвали да ми откаже да ми прати тази информация?!?!
                      Last edited by tony1975; 01.02.2015, 17:17.

Коментар

• Сигурен си, че не е качена в ТР?
                        Имаше тема за депозитаря в Сърбия, прегледам там как е.

Коментар

• Защо нямаме достъп до акционерните книги?

От няколко седмици се чудя над този въпрос - защо публични дружества крият и не правят публично достояние книгите си с акционери?

В държава в която се правят закони срещу офшорките, в която започва да се говори за нуждата да се знаят истинските собственици на дадена компания, аз все още не мога онлайн да видя списък с акционерите на дадена публична компания към определена дата???
                          Да скрият личните данни - няма лошо, но нека качват тези книги поне ТР!!! Да качат книга с акционери към стара дата, ако смятат че най-актуалната би повлияла върху търговията!

Ето има компании, които напоследък не дават добра отчетност и забравиха добрата комуникация с акционерите си, като Евроинс и въпреки това са качили акционерната си книга в ТР, а други като БРЕФ - които би трябвало да са с ясна структура и да няма какво да крият ми отказват да предоставят такава информация?

Може би има някое законово ограничение, за което Вие знаете или както при пенсионните фондове - закона им казва такси от 0% до 5% и те са избрали 5% , така и тук просто са си решили да оставят това инфо за себе си?
                          Last edited by tony1975; 01.02.2015, 13:37.
                        Working...
                        X