IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Създаване и управление на инвестиционен портфейл

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Благодаря за отговорите, ще поразуча нещата по подробно.

Има тема в която си споделяме портфейлите
    Батя, тази тема или аз съм сляп или не мога да я намеря

П.П. Сляп съм като прилеп хаха намерих я !!!
    Last edited by empyros; 18.09.2014, 13:21.

Коментар

• Първо избери си брокер, само не взимай COBOS (струва пари и много по-малко опции). Поради многото брокери в бг, условията са страхотни, в сравнение с други страни комисионните са много ниски.

Второ, наистина дефинирай консервативен. Защото ще дам два примера - Енрон беше пета по капитализация преди да загази, Ейке Батиста имаше 30 милиарда и 6 листнати компании, загуби всичко за малко повече от година. Българските примери - Холдинг пътища една акция едно време струваше 40 хиляди, хора си събираха парите да си купят. Сега е буквално безценна.

Най-добре е да четеш внимателно отчетите и да търсиш възможно най-много информация за всяка компания, която ти хване окото. Също гледай да разбираш от бизнеса, в който инвестираш. В една друга тема дадох таблица с някои основни показатели за компаниите на БФБ с капитализация над 50 милиона, която може да ти служи за начален ориентир.

1) За литература мога засега да препоръчам това (виж всички 6 страници):
      http://money.cnn.com/magazines/money...son5/index.htm
      2) Мисля, че има смисъл да се инвестира на БФБ. Като цяло има смисъл да се инвестира във всичко което мърда, стига да си разбираш нещата.
      destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

Коментар

• Подкрепям казаното от равновесие:
        [QUOTE][Най-важното решение не е какви акции да се купуват, а е как да бъде разделен потрфейла между инструменти с относително сигурна доходност и акции./QUOTE]

Конкретно на въпроса ти за създаване на инвестиционен портфейл отговори търси в т. 7. на този линк.
        http://investoracademy.blogspot.com/p/blog-page_15.html
        Добре е обаче преди това да видиш и горните точки.

Подкрепям и казаното от pipbel.
        Ако още не сте изядени от световната финансова олигархия – просто още не ви е дошъл редът.

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
          ..добър момент да направиш портфейл от акции.
          Но знай че хубавата акция е евтината такава..
          прехвалени сини чипове на надути цени не ти трябват
          Последния цитат - подкрепям с 2 ръце.
          Но първите два са взаимно изключващи се, добрите времена за правене на портфейл на бфб поотминаха, поне за мене няма нищо което да ме накара в момента да се облизвам като котарак, дори джънка е скъп......другото е спекула, а не е за новак ,особено при тая отвратителна ликвидност...

Коментар

• Първоначално изпратено от empyros Разгледай мнение
            Както аз го разбирам, това са нискорискови-доходни инструменти, ДЦК, Облигации.. и други, за които сигурно още не знам
            2008, 2009 индивидуални корпоративните облигации се оказаха по-рискови и от акциите.

Консервативно е да сложиш не повече от 20% в рискови ценни книжа. Реално няма значение какви са характеристиките на самите акции. Важното е какъв процент от общия ти портфейл са. Например човек може да вземе големи компании от Софикс даващи дивиденти и да сложи 20% от портфейла си в такива при 5 компании подобни във всяка ще бъде не повече от 4% от общия портфейл. Т.е. дори и някоя да се издъни няма да се получи голяма загуба и в същото време с 5 компании от Софикс има прилична вероятност тези 20% да се справят както Софикс и дори да го бият. Т.е. ако да кажем расте по 15% следващите пет години ще правиш по 3% върху портфейла от тези 20% и още да кажем 3% от другите 80% в депозити или фондове в облигации. Общо става 6% - което всъщност си е прилична консервативна доходност.

Но можеш да сложиш и 90% в депозити и фондове в облигации и 10% в 20 малки рискови компании - т.е. във всяка една по 0,5%. Реално възможната загуба като абсолютна сума ще е близка до първия вариант, също както и потенциалната печалба. Но делът на сигурната доходност - тази от депозити и фондове ще е по-висок.

Най-важното решение не е какви акции да се купуват, а е как да бъде разделен потрфейла между инструменти с относително сигурна доходност и акции.

Коментар

• Дефинирай "консервативен" портфейл.
              Както аз го разбирам, това са нискорискови-доходни инструменти, ДЦК, Облигации.. и други, за които сигурно още не знам

Коментар

• БФБ е правилното решение. Аз избрах този пазар като начинаещ през 2001-ва и това се оказа професията ми в живота. Сега пазара мисля че пак е в началото на по-сериозен бичи тренд и е добър момент да направиш портфейл от акции. Не се занимавай с облигации и пр. глупости. Ако искаш портф. ти да е по-консервативен просто купи по-стабилни и качествени акции. Но знай че хубавата акция е евтината такава.. прехвалени сини чипове на надути цени не ти трябват
                Има тема в която си споделяме портфейлите
                Литература - търси и чети нещо на достъпен език за запознаване с основните неща - микро и макро икономика, що е АД и акция конкретно, функциониране на пазара на акции, оценка на акции чрез фин. отчети на дружествата...
                Успех!

Коментар

• Първоначално изпратено от Анонимен57397 Разгледай мнение
                  Здравейте,

порових из форума, но или аз не мога да работя с търсачката или няма подобна тема
                  Имам заделени около 5 000 лв. които да ми стоят като някакъв буфер за лилави дни... След като се позамислих реших, че е по удачно вместо да ми висят в банката с 3% лихва е по-добре да създам такъв портфейл - Консервативен. В последствие ще започна всеки месец или там както мога да отделям някакви средства които да формират леко по рисковата част от портфейла.

Идеята ми на този етап е не да печеля някакви пари, а да натрупам чисто практични знания в тематиката и постепенно да навляза в детайли, пък след време.. то ще си покаже Наясно съм, че най-вероятно ще съм на някакъв минус само заради таксите и комисионните, но мисля, че това е малка цена за знанието и опита които човек може да получи. Не съм фен на хартиената търговия и подобни, психолгията зад управлението на реални пари няма ама нищо общо с демо!

Видях, че във форума има много интелигентни и креативни хора, които оборват оня виц за форумите:
                  В амрикански форум питаш и ти отговарят.
                  В руски форум питаш и теб те питат.
                  В български форум питаш и всички ти обясняват колко си тъп ...

За това ще се радвам, ако някой сподели опит и помогне малко за отриентацията ми в това море от информация и пълнеж... Не искам някакви конкретни отговори, смятам, че всеки трябва да си измине пътя, за да може сам да достигне до тях. За това е по важно някой да ти даде правилната насока.

И за да не си плямпам общи приказки и някой да се чуди какво точно питам хах ето и няколко въпроса:

1. Да ми препоръчате някаква литература по тематиката, от къде да започна?
                  2. Има ли някакъв смисъл да се захващам с БФБ на този етап, с оглед на системния риск или на първо време да се насоча към по ниско рискови пазари на облигации и ценни книжа? Изобщо на къде да се насоча в началото и малко след него?

Това е за сега, ще съм благодарен, ако някой се включи

Поздрави
                  Дефинирай "консервативен" портфейл.
                  Last edited by ivanzaprianov; 26.05.2022, 13:24.
                  "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

• От консервативен портфейл надали ще изкараш много повече от 3%...
                    Даа, но в началото не ми е това целта. До сега не съм се занимавал с подобен тип инвестиции, за това искам да се науча и да придобия умения и знания от практиката при създаване и управление на подобен портфейл. Чисто формалните механизми, да се запозная със средата в която се оперира.. подбора и оценката на акции.. и т.н. неща С времето рисковата част ще се увеличава и тогава ще може да се говори за някакви печалби...

Според мен е добре да прочетеш на Фил Таун "Правило номер 1"
                    Благодаря melon
                    П.П. хахахах оказа се, че даже я имам

Поздрави
                    Last edited by empyros; 16.09.2014, 11:54.

Коментар

• Според мен е добре да прочетеш на Фил Таун "Правило номер 1"
                      Има я преведена на български.

Коментар

• От консервативен портфейл надали ще изкараш много повече от 3%...
                        "Инвестирането" в НИ с кредит е "чиста пИчалба" или "отрицателна доходност"!!

Коментар

• Създаване и управление на инвестиционен портфейл

Здравейте,

порових из форума, но или аз не мога да работя с търсачката или няма подобна тема
                          Имам заделени около 5 000 лв. които да ми стоят като някакъв буфер за лилави дни... След като се позамислих реших, че е по удачно вместо да ми висят в банката с 3% лихва е по-добре да създам такъв портфейл - Консервативен. В последствие ще започна всеки месец или там както мога да отделям някакви средства които да формират леко по рисковата част от портфейла.

Идеята ми на този етап е не да печеля някакви пари, а да натрупам чисто практични знания в тематиката и постепенно да навляза в детайли, пък след време.. то ще си покаже Наясно съм, че най-вероятно ще съм на някакъв минус само заради таксите и комисионните, но мисля, че това е малка цена за знанието и опита които човек може да получи. Не съм фен на хартиената търговия и подобни, психолгията зад управлението на реални пари няма ама нищо общо с демо!

Видях, че във форума има много интелигентни и креативни хора, които оборват оня виц за форумите:
                          В амрикански форум питаш и ти отговарят.
                          В руски форум питаш и теб те питат.
                          В български форум питаш и всички ти обясняват колко си тъп ...

За това ще се радвам, ако някой сподели опит и помогне малко за отриентацията ми в това море от информация и пълнеж... Не искам някакви конкретни отговори, смятам, че всеки трябва да си измине пътя, за да може сам да достигне до тях. За това е по важно някой да ти даде правилната насока.

И за да не си плямпам общи приказки и някой да се чуди какво точно питам хах ето и няколко въпроса:

1. Да ми препоръчате някаква литература по тематиката, от къде да започна?
                          2. Има ли някакъв смисъл да се захващам с БФБ на този етап, с оглед на системния риск или на първо време да се насоча към по ниско рискови пазари на облигации и ценни книжа? Изобщо на къде да се насоча в началото и малко след него?

Това е за сега, ще съм благодарен, ако някой се включи

Поздрави
                        Working...
                        X