IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БФБ - обзор на дневната търговия

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от znae6t
    Защо нищо не изкоментирахте по написаното от мен колеги?
    Извинявай, Знаещ, не съм видял темата и, съответно, твоите мисли по въпроса.

Относно мотивите на такова решение, то е ясно, че се цели предотвратяване на превземане и/или просто контрол върху решенията.
    Но, твърдението, че: "Ограниченията, поставени в устава, не касаят свободното прехвърляне на акциите, при каквито си искаш условия на борсата". , просто е нелогично. Ако не става дума за ограничения при придобиването на собственост върху акции на холдинга, то за какво иде реч? Ок, според взетото решение, никой не може да притежава над 20% от капитала. Как ще контролират подобно решение? Ще ми анулират сделките на борсата? Неее, такова нещо и след Армогедон не може да се случи!
    Да приемем, че аз придобия над 20%. Какво ще ми направят? Според ЗППЦК, единствената засега емисия от обикновени, свободно прехвърляеми акции на компанията, ми дават право на един глас в ОСА за всяка моя акция. И така, отивам на ОСА и гласувам с, например, 25% от общия капитал на холдинга. Ще ме игнорират? Ще ми признаят само 20%? Ще ме изгонят от събранието?
    А с адвоката ми искат ли да се запознаят?

Това решение може и трябва да бъде атакувано от КФН. Ако не за друго, поне да не се създава порочен прецедент, защото утре всички бивши приватизационни фондове ще почната да си гласуват такива точки в дневния ред. И после ходи се влачи по съдилища.
    Повярвай ми, ако така можеха да се предпазят от превземане, досега всички "малки" мажоритари да са го направили.

Коментар

• Защо нищо не изкоментирахте по написаното от мен колеги?

Коментар

• И още нещо, да не каже сега някой, че манипулирам някого. Рано или късно, тази позиция ще възнагради търпеливите, но неизвестността кога това ще стане в бъдещето, спира повечето играчи, като изключим нашия приятел netware5, който явно гледа по-дългосрочно на нещата. Но пък никой не му се пропускат печалби от така да се каже "текущите ракети", за да гони михаля при ХСЛБ.

Коментар

• Мисля, че иначе винаги компетентния ни приятел субзеро, този път не е прав. Ограниченията, поставени в устава, не касаят свободното прехвърляне на акциите, при каквито си искаш условия на борсата. Давам пример, какво би било такова условие в устава: примерно акционер не може да продава акциите си на трети лица, преди да ги е предложил на останалите акционери на еди каква си цена или други подобни.
          А иначе ОСА си е в правото да гласува ограничения по отношение разпределението на собствеността. В крайна сметка мнозинството на ОСА решава, че никой от акционерите не трябва да притежава над 20%. А защо се налага това решение, мисля че е очевидно. При наближаващата най-сетне развръзка около ЕРП на СЛБ и при положение, че холдинга държи по мои спомени към 4% от банка, която рано или късно ще се продава, е нормално да искат да се защитят от случаи като при ХВАР. По мои спомени основните им участия в СЛБ и ИАБ са за по минимум 10 лева грубо всяко, а ако някой по-смел и по-силен от поотслабналите сикаджии реши да се напъне, може да придобие собствеността на двойно по-ниска цена от стойността само на горните две участия.
          Друга хипотеза е, че няколкото физ. лица от бившата СИК, които държат пакети вече не играят отборно. Но следейки борсата, не ми се струва да има повод да очакваме някаква война като при хвар за всяка една акция, но знае ли човек.
          Малко дълго и объркано се получи, но който иска, ще ме разбере.

Коментар

• По-интересно е ЗАЩО са взели такова решение на ОСА. Трябва да има някаква причина за това.

Между другото, предлагам Инвестора да извади отгоре темата за HSLB и да премести в нея последните постинги. Мисля, че там е подходящото място.
            He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Би трябвало КФН да се самосезира, защото според ЗППЦК:

Чл. 3. Забранено е публичното предлагане на:
              1. налични ценни книжа, освен в случаите, предвидени в закон;
              2. безналични ценни книжа, за прехвърлянето на които са предвидени ограничения или условия.

а така също и в правилника на БФБ е записано:

Чл.52.(1) (Изм. 20.02.2006 ) За извършване на сделки с ценни книжа на Официалния
              пазар могат да бъдат регистрирани емисии, които отговарят на следните условия:
              1. да са в безналична форма или да са обездвижени по съответния ред и да са
              регистрирани по сметка в ЦД или друга депозитарна институция, допусната от закона;
              2. за прехвърлянето им да не са предвидени ограничения или условия;

Така, че остава да видим дали ще се задейства машината.

Иначе в съда може да се впише всичко, включително решения, които тотално противоречат на ЗППЦК. Просто в съда никой не следи за спазването на специални закони, а най-вече на ТЗ.

Коментар

• хм и много интересно че ЗППЦК го позволява, щом го е вписал съда

Коментар

• HSLB

С Решение на Бургаски ОС от 06.07.2006 год., са вписани следните промени по партидата на Слънчев Бряг Холдинг АД-к.к.Слънчев бряг /HSLB/:
                  - Промени в Устава на дружеството: чл. 6, ал. 2 от устава на дружеството придобива следната редакция "никой неможе да притежава пряко или чрез свързани лица повече от 20 на сто от акциите на дружеството";
                  - Допуска прилагането на проверен и приет годишен финансов отчет на дружеството за 2005 год.

това решение не ми е много понятно

Коментар

• Дааа , търгуват се по пет акции на ден
                    Мнението не е препоръка за сделки!

Коментар

• Умрял сезон за БФБ си е лятото. Голяма скука.

Коментар

• Коментар

• Не мога да се въздържа и да не отбележа този исторически ден на БФБ, в който само 4 позиции в СОФИКС бяха търгувани с общ оборот малко над 4 000лв.

Коментар

• Re: БФБ - обзор на дневната търговия

Първоначално изпратено от dandi
                            molia,pomognete.trqbva mi informacq za masovata privatizacq.
                            http://priv.government.bg/apnew/Root...gic=0.12.0.0.1

Коментар

Първоначално изпратено от dandi
                              Чудесно, ама можехме да си спестим времето за по един постинг, ако беше описал проблема от първия път.

Коментар

Коментар

Working...
                                X