IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Има ли акции, които изостават от ръста на БФБ през 2014?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Някой акции просто заслужават да изостават!
    Нали затова се напъваме да четем отчети и да следим новини, за да отсеем зърното от плявата.
    Считам за много грешна стратегия да се инвестира на сляпо в акции които просто не са поскъпнали толкова, колкото пазара ... в повечето случаи просто си има основателна причина за това и е твърде вероятно и за напред да изостават!
    Да, ще има и неоткрити перли, но откриването им преди пазара, който вече е жив и активен е доста трудно и риска да се набиеш в заслужено непоскъпнала е значителен.
    Примерно в момента да се продаде Хим щото се е качил добре, за да се купи Еврохолд щото не е мръднал много е грешка. Времето ще покаже дали съм прав!
    Умната и успех!

Коментар

• Растежът не е задължително да се случва по едно и също време. Растат заедно компании, които се разглеждат от спекулантите като движени от обща история. Т.е. цените им са били ниски поради сходни фактори и поради същите тези сходни фактори, като им намалява действието и цените растат. Ако историята, която осмисля ръста е различна, то и ръста ще е различен или по различно време. Както добре си описал тези акции при тях историята е различна.

То не е и много хубаво човек да вкарва в акции само със сходна история - по този начин реално се играе само за една единствена тема за инвестиране. Човек така ще диверсифицира риска на отделни компании, но не и историята която стои зад растежа им - т.е. ще има доста концентрирана позиция към дадена история.

но пък най-голямата грешка която човек може да направи е да се опитва дъ бъде оригинален спрямо движещата история. Т.е. да НЕ инвестира в това което в момента работи и да се опитва да гони само някакви истории които все още не действат. А всъщностт и няма как да е сигурен дали някога ще подействат. Това почти гарантирано ще му донася доходност доста под пазарната.

А най-доброто което може да прави човек е с прилична част от портфейла си да е в настоящата итсория, а останалата част да е насочена към истории в развитие. Т.е. към такива които вече са в зародиш, вече са започнали да действат, но още не са се развили. За които просто трябва да се случи някакъв катализатор и те след това да се реализират в пълна степен. Там предизвикателството е първо да се открие тази история в зародиш и след това човек да е пределно ясно с катализатора. Да го чака да се случи и като се случи да инвестира.

Коментар

• За изостанали не знам, но за такива с по-слаб ръст винаги има.

На база BGTR30 точно 15 от компаниите се представят по-добре от индекса, а другите 15 се представят по-зле. Така според мен най-лесно се вижда кои компании изостават.

Например Адванс Терафонд изостава значително с ръст ~12% от началото на годината, докато Химимпорт (обикновени акции) поскъпват с ~48% за същия период. За сравнение индексът BGTR30 е с ръст ~27% от начлото на годината.
        Last edited by ivandavidov; 08.03.2014, 13:25.

Коментар

• айде де, оставете ги тия жени да починат малко - стига сте им "чиститили"
          ударете някой коментар!

Коментар

• Има ли акции, които изостават от ръста на БФБ през 2014?

Добро утро, банда.
            Не съм пускал отдавна темички и сигурно съм домилял на Пиб .
            Тъй, като спазвам съвета на няколко съфорумци имам 10-на компании които си следя, но така не успявам да хвърлям поглед върху останалата част от пазара! Та еуфорията последните месеци е голяма, почти всичко расте. В тази тема бих искал да посочим акции, които си струва да се купят(не като моста и пътищата) но по различни причини са изостанали от общата еуфория!. На пръв прочит бих включил тук :

1. Еврохолд(която на последък малко се събуди) - излезе на печалба, направи хубави придобивания през последната година и има бизнес в няколко страни, което до някъде намалява риска от ниското потребление у нас. И трите бизнеса в портфейла мисля че ще следват евентуален ръст на икономиката - така че е добра за покупка;
            2. Албена(макар че тя възстанови не малко преди еуфорията) - печалба, непрестанни инвестиции и добро управление. Лошото са ниския дивидент и тапата която готви община Балчик, но при този пазар някой може и да лапне техните бройки.
            3. ФПП - добри проекти правят както на морето, така и във вътрешността на страната. Проблеми - силно влияние на мажоритар, големи такси, нямат добри доходи от наеми, а разчитат само на продажби. Е все пак си стоят на цена от 25стинки!

Ще се радвам ако ми напомните за други позабравени компании!

п.с. Сега се сещам и за Актив пропъртис АДСИЦ, които имат доста хубави терени предимно в Пловдив(което явно е и минус), нямат и дългове и цената е около 16-17стинки. Но до тук свършва хубавотоСвободния кеш всяка година намалява но не заради инвестиции, а защото ОД трябва да папка. Мениджмънта явно е слабичък защото не успява да го изправи на крака въпреки че нямат дългове, да не ви казвам че в отчетите географски бяха омотали къде са им терените(а уж са Пловдивчани), та се наложи да им пиша и да ги поправям - аз който съм пловдивчанин от 3 месеца!!!
            Last edited by tony1975; 08.03.2014, 08:55.
          Working...
          X