Първоначално изпратено от ravnovesie
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Инвестиране в акции - различни начини
Collapse
X
-
michaelis
-
Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнениеако е с малка сметка в началото, таксите са поносими - според мен може да се ползва cfd докато натрупа повече кеш, разбира се cfd има доста други недостатъци
Единственото предимство на CFD е че може да се отиграват краткосрочни спекули с по-малко необходим капитал. Но нищо дългосрочно в CFD не си заслужава.
Коментар
-
Брях мама му стара тука все разбирачи и все печелят....Обраха парите на милиардерите и милионерите по целия свят.Ма много вицове и легенди разправяте тука.Реалността обаче е друга.В нея местата са разменени.Тия дето във форума печелят са обраните.Омръзна ми да чета глупости как знаят точно преди поскъпването да си купят и точно преди падането да избягат щото имали познания.Тук у форумо секи мое се фали колко си ще при това безплатно.Момчета не забравяйте че все пак някой ви чете.Едно е киното и Холивудските бичкии друго е реалността.И понеже сте много велики тука у България няма ни един фонд примерно пенсионен дето парите на който и вносител в момента да са му повече от вноските.Та печелят някои ама от такси и комисионни за сметка на политически далавери или за сметка на баламурници които вярват че някой ще им утрои парите за година а те ще обикалят световните курорти и ще чукат манекенки.Голяма забава е да се четат купищата глупости написани тука.Англосаксонското финансово замъгляване и Холивудските чекии са ви унищожило мозъците и затова ще ви обират.Само да питам Цеко сифоня на колко пусна акциите на ПИБ и колко са сега?А тука ми разправят глупости че били спечелили щото акциите от 1,20 станали 1,25кинта.А забравих те не са купували в началото то никой не е купувал.Всички са купили на 1,20 и са продали на 1,25.Той Цеко сифоня затова е играч и е загубил щото му паднали акциите.Я да видим по колко ви ги продаде и по колко мое ги купи обратно от вас?И колко печели той и колко вие?Лошото е че не мога да победя глупостта и алчността както и да закрия гуруто на българското образование УНСС дето няма сесии всички са освободили всички изпити и имат шестици по всичко.Голтаци тръгнали да играят комар с хора които определят правилата на играта могат да ги променят по време на играта и на всичкото отгоре им знаят картите.А и закона им позволява да мамят.Няма проблем продължавайте да ме забавлявате........Last edited by Бате Пешо; 23.01.2014, 11:24.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеИ за какъв х.й му е на някой да купува CFD без маржин, като може да си купи директно самата акция или ETF. Без лостов ефект CFD то е абсолютно безсмислено като инструмент.“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
-
Първоначално изпратено от j.u.n.i.o.r Разгледай мнениеДоколкото разбирам тези две мнения казват подобни неща, имам 2 чудения по този въпрос:
1. Задължително ли е CFD да се ползва с лост и ако се ползва без - пак ли се плащат лихви?
2. Губи ли се всъщност от тези лихви спрямо това да се извадят всичките пари и да се куби без лост?
Пример: Да приемем че имаме 10 000 лв.
Вариант А - ползваме CFD с margin 10%, вкарваме 1000 лв., съответно отваряме позиция за 10 000 лв., оставаме другите 9000 лв. на депозит.
Вариант Б - вадим всичките 10 000 лв. и играем без лост - в този случай нито получаваме лихви от депозит, нито плащаме лихви по CFD.
Въпросът е при Вариант А лихвите, които плащаме по CFD-то не са ли сравними с тези, които получаваме от депозита?
Гледам че много усилено искаш да се метнеш на CFD в дългосрочен план... Колегите по долу са ти отговорили. Но и аз ще отговоря... хубаво взимаш 1000лв. и отваряш позиция за 10 000лв. ако обаче случайно индекса/акцията падне с 10%, ще ги загубиш тези 1000лв. и е много вероятно брокера да ти затвори позицията, ако нямаш договорка с него и гаранционен депозит. На мен на демо платформата не веднъж са ми затваряли позиция заради непокриване на марджин. Разбира се когато си с демо сметка не губиш нищо, заради това ти давам съвет да опиташ платформата на Бенчмарк в демо режим.
Ако искаш да купуваш акции дългосрочно е най добре да са на известни компании в които имаш доверие. Добре е тези компании да са големи и да НЕ са Български. Аз лично нямам доверие на нито една Българска компания и никога не бих сложил и един лев.
Гледам че искаш да слагаш пари на БГ индекси... имай в предвид, че ако Американските тръгнат надолу, нашите ще се срутят с два-три пъти по голяма сила и после когато тръгнат нагоре, нашите ще се движат два-три пъти по бавно нагоре.
Само един много нагледен пример.... сравни NASDQ със SOFIX преди кризата. Най високите стойности на NASDQ преди кризата са около 2800... най високите стойности на SOFIX са 1700 виж го сега къде е NASDQ и къде е SOFIX.
Така че най добре ги остави тия индекси. Колегите хубаво са те посаветвали да заложиш на големи компании, които трудно ще се гътнат. Примерно IBM не е лош избор. Аз лично бих заложил и на Google. Избери си 10-тина (може и повече) компании в един сектор и/или различни сектори и си готов. Може и само в един сектор, зависи кои са ти познати повече. Например аз се занимавам само с технологични компании, защото са ми най познати и знам кога да "избягам", ако нещо не е наред.
Имай в предвид, че повечето от големите световни корпорации са по стабилни от цялата ни държава. Да залагаш на Българските индекси, е все едно да залагаш на треторазредна компания от Африка. Нямаш абсолютно никаква причина да залагаш на нашите индекси, освен ако нямаш "вътрешна информация" за посоката.
Между другото (за малко щях да забравя най важното) има и още една готина компания, която има добър растеж и мисля че е много по добре от който и да е индекс, става въпрос за Berkshire Hathaway. Да сложиш на тях е все едно да сложиш на индекс, но с предимството, че при евентуален спад няма да паднат толкова много, защото там са големите акули, (предполагам си чувал за Уорън Бъфет) а те не обичат да губят пари. Ето един цитат за тях: "Berkshire Hathaway averaged an annual growth in book value of 19.7% to its shareholders for the last 48 years (compared to 9.4% from S&P 500 with dividends included for the same period), while employing large amounts of capital, and minimal debt."
Ето линк да прочетеш повече за тях:
http://en.wikipedia.org/wiki/Berkshire_HathawayLast edited by Xman1; 23.01.2014, 08:48.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнениенякои посредници имат и cfd -та без маржин и съответно лихва,
но това са подробности.
по-важна е самата инвестиционна идея да е добра. после според ресурса с който
разполагаш лесно ще откриеш и инструмента с който да я осъществиш.
Коментар
-
някои посредници имат и cfd -та без маржин и съответно лихва,
но това са подробности.
по-важна е самата инвестиционна идея да е добра. после според ресурса с който
разполагаш лесно ще откриеш и инструмента с който да я осъществиш.“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
-
Здравейте,
Ако искате да инвестирате дългосрочно, и да сте пасивен инвеститор, то според мен трябва да сложите парите си във фонд за поне 10 години.
Ако ще теглите парите си след 2 - 3 години, то обикновен депозит е най добрият вариант. Ако искате да спекулирате, това са вашите пари, но за 2 -3 години не виждам как ще спечелите, освен ако не разчитате изцяло на късмета.
Ако инвестирате на Американските пазари, бих препоръчал да разгледате фонда върхъ S&P 500 със символ SPY. Препоръчвам ви да го разгледате, а не да го купите, защото не ви познавам. Ако ви хареса да държите дялове в най големите мултинационални компании базирани в Щатите, и факта че този индекс доставя доста по добра доходност от активните фондове, хедж фондове, и даже по голямата част от пазарните участници като цяло, то това е идеалната инвестиция за разучаване.
Разбира се, няма нищо сигърно на този свят, така че приемете моето мнение със силна доза скептицизъм.
Поздрави и успех във вашето инвестиционно обучение!http://www.dividendgrowthinvestor.com/
Коментар
-
когато се сравняват алтернативи е добре да се сравняват сходни алтернативи - т.е. като сравняваш CFD върху индекс е добре да го сравняваш с ETF върху същия индекс. Така ако си вземеш CFD за 10000 единици и ти искат 10% маржин ти ще платиш лихва върху 10000 а не само върху 1000. риска ти също е все едно че си взел 10000. Така при 3% лихва върху 10000 ти ще си платил 300 единици лихва. Останалато не можеш да сложиш цялото в депозит защото ти трябва екстра маржин за покриване на риска. Да кажем че решиш че 30% колебание очакваш за дългосрочен период, така трябва да държиш по сметка поне 1000 единици задължителен маржин +3000 единици вероятна волатилност - върху които не получаваш лихва + още да кажем 1000 екстра - върху които също не получаваш лихва. 5000 слагаш на депозит на 5% лихвата от депозита ще е 250 единици а платената лихва 300 единици - така губиш 50 единици. А в същото време очакваната ти печалба ще е абсолютно същата като да сложиш 10000 единици в ETF. Т.е. в дългосрочен период - където очакваната волатилност е около 30% ти ще загубиш 50 единици и ще си поел по-висок риск ако играеш през CFD вместо през ETF без маржин. Т.е. ETF печели.
В краткосрочен период очакваната волатилност е по-ниска, също както и платената лихва и CFD то може и да се окаже по-добро. Но нищо не пречи и в краткосрочен период да падне с 30% така че пак ETF е доста по-ниско рисков, но все пак в краткосрочен период, ако се хване мощно движение има вероятност CFD то да излезе доста по-доходно. Но това кратко и мощно движение си е шанс - т.е. с това човек играе до известна доза хазарт.
що се отнася до спреда - няма нормален спред. Не можеш да знаеш на какъв спред ще влезеш в дадени акции и е напълно невъзможно да знаеш при какъв спред ще излезеш - особено на нисколиквиден пазар като българския. Спреда между купува и продава може и да е 0,2% но може и да е 5% че дори и 10% за някой позиции. При положение че таксите на фондовете за вход и изход рядко надвишава 2% почти сигурно е че риска с купуване на фонд пред това лично да репликираш индекс е много по-ниска.
Коментар
-
Първоначално изпратено от j.u.n.i.o.r Разгледай мнениеБлагодаря за добрите съвети, някои от тях съм чел и на други места, сигурен съм че са верни, но ми се струват валидни за "активен" участник - както и ти самият си казал - трябва да се "следи поне веднъж седмично - борсови цени, новини, финансови отчети и друга официална информация"
Аз искам да съм "пасивен" участник - искам да избера някой основен BG или US индекс и ако този индекс раста - да печеля, ако пада - да губя. Знам че това не е оптимално, но се надявам че може да донесе малко по-добра годишна доходност от депозит в банка. Знам, може и да донесе загуба.
Относно "кучетата" - точно твоята статия четох преди да пусна тази тема Всъщност защо инвестирането в индекс да е толкова различно от кучетата? На мен ми се струва че са близки - нали кучетата участват и в индекса, съответно ако се инвестира в него отново ще се вземе дивидент?
А всъщност - кога се изплащат дивиденти - различно за всяка компания или за всички в определен момент от годината? Съответно има ли някакви условия или (в случай че компанията раздава дивиденти) всички които имат акции получават, ако ще и да имат акциите от предния ден?
Впрочем никой не те натиска да си спекулант - ако подбереш качествени акции, може да ги държиш години наред, без много-много да следиш отчети, движения и т.н.
Пирамидов - ако Джуниъров иска златце - да си купува нумизматика.Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)
Коментар
-
Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнениеЗа да възприеме човек един съвет трябва вече да е тръгнал към целта и изминал част от пътя лутането по които му спестява прилагането на съвета. За начинаещи обикновено няма особено голям смисъл от съвети, защото те въобще не са вървели по пътя
Но все пак....
1. Управлението на собствените средства си е лично занимание. Никой няма да ти свърши работата и да спечели истински пари вместо теб за теб. Напиши си домашното - провери какво купуваш, дали е фокусирен и растящ бизнес с добри средносрочни преспективи, с качествени и честни собственици и мениджери споделящи печалбата си с останалите акционери.
2. Купи няколко различни вида бизнеса и ги следи поне веднъж седмично - борсови цени, новини, финансови отчети и друга официална информация
3. Продай всичко когато причината поради която си купил е изчезнала
- купил си защото е растяща компания - тя спира да расте
- купил си фокусиран бизнес, те почват да правят несвойствени дейности със значителен дял от усилията и средствата
- купил си дивиденска компания , тя спира да дава дивидент
- купил си честен меинджмънт, той се сменил с друг ...
- купил си ниско едноцифрено РЕ то станало трицифрено
и т.н.
и последно - една проста дивиденска система която не изисква кой знае колко усилия и в последните 5 години бие българските индекси.
Кучетата на BGTR30 за 2014 година
вероятно тази година вече няма да успее, но си е "опорна точка" в инвестиционното образование на начинаещите инвеститори.
Аз искам да съм "пасивен" участник - искам да избера някой основен BG или US индекс и ако този индекс раста - да печеля, ако пада - да губя. Знам че това не е оптимално, но се надявам че може да донесе малко по-добра годишна доходност от депозит в банка. Знам, може и да донесе загуба.
Относно "кучетата" - точно твоята статия четох преди да пусна тази тема Всъщност защо инвестирането в индекс да е толкова различно от кучетата? На мен ми се струва че са близки - нали кучетата участват и в индекса, съответно ако се инвестира в него отново ще се вземе дивидент?
А всъщност - кога се изплащат дивиденти - различно за всяка компания или за всички в определен момент от годината? Съответно има ли някакви условия или (в случай че компанията раздава дивиденти) всички които имат акции получават, ако ще и да имат акциите от предния ден?
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеКупуването на сляпо на акции включени в индекси с тегла от индекси ми се струва безсмислено. Това ще качи комисионните - не толкова брокерските, колкото през спред купува продава - и получения портфейл ще е по-слабо ликвиден от фонд върху индекс.
Може ли малко разяснение по това - защо при този вариант да се качват комисионните, това няма ли да стане по нормалния спред за всяка акция, по който спред всички тук (и не само) търгуват?
И също защо портфейлът да е по-слабо ликвиден от фонд върху индекс, в индексите не са ли на практика всички компании "достатъчно" ликвидни или бъркам? Мерси!
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеCFD не са подходящи за дългосрочно инвестиране - обикновено се плаща лихва върху тях заради това, че реално се ползват заемни средства. За кратка спекула при контрол на риска стават, но не и да ги държиш с години.Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнениеCFD не са подходящи за никакви инвестиции. Обикновено са с лост и повечето са върху фючърси върху индекси.
1. Задължително ли е CFD да се ползва с лост и ако се ползва без - пак ли се плащат лихви?
2. Губи ли се всъщност от тези лихви спрямо това да се извадят всичките пари и да се куби без лост?
Пример: Да приемем че имаме 10 000 лв.
Вариант А - ползваме CFD с margin 10%, вкарваме 1000 лв., съответно отваряме позиция за 10 000 лв., оставаме другите 9000 лв. на депозит.
Вариант Б - вадим всичките 10 000 лв. и играем без лост - в този случай нито получаваме лихви от депозит, нито плащаме лихви по CFD.
Въпросът е при Вариант А лихвите, които плащаме по CFD-то не са ли сравними с тези, които получаваме от депозита?
Коментар
Коментар