Първоначално изпратено от mpy_yordanov
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Доживяхме, възможност за ETF и в България, 20 г. след САЩ
Collapse
X
-
Честно казано не разбирам защо законовите пречки пред създаване на етф не се премахват. Все пак законодателството ни е в голямата си част европейското. Но имам чувството че всичко което дава възможност пазара да се развие нарочно се спира. късите продажби бяха разрешени чак като влезе европейски регламент. Това с ЕТФ очевидно още не може да мине. Държавата има желание да държи пазара ни в каменната ера ли, или пък просто са мързеливи и не искат да приемат нищо, което ще им усложни живота макар и малко.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнениеНе ми е известно и големите държачи на акции да могат да предоставят такива, под каквато и да е форма. Поправете ме ако не съм прав!
Така де... Пенсионният фонд може ли да прави нещо друго с акциите си освен да ги държи?
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеПречката пред възникване на ЕТФ в България е само една - не може да се записват дялове срещу акции и съответно обратното да се прави срещу акции. Нещо което е позволено и в САЩ и в европа и на което реално се основават нормалните етфи.
Тези промени ако са само споменатите в статията са козметични - няма да позволят дадения ЕТФ наистина да набере достатъчно капитал, а от тук и ликвидността му няма да е нищо особено.
Така де... Пенсионният фонд може ли да прави нещо друго с акциите си освен да ги държи?
Коментар
-
Пречката пред възникване на ЕТФ в България е само една - не може да се записват дялове срещу акции и съответно обратното да се прави срещу акции. Нещо което е позволено и в САЩ и в европа и на което реално се основават нормалните етфи.
Тези промени ако са само споменатите в статията са козметични - няма да позволят дадения ЕТФ наистина да набере достатъчно капитал, а от тук и ликвидността му няма да е нищо особено.
Коментар
-
ами то първо трябва да има нормално работещ пазар с реална
възможност за къси и търговия на маржин
след това индекс с нови критерии и метод на изчисление
тогава може и някои да се състезава да прави ЕТФ върху Софикс,
все пак пожелавам успех на бъдещите пионери в този сегмент на БФБ“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Коментар
-
Доживяхме, възможност за ETF и в България, 20 г. след САЩ
Започва състезанието, кой да направи първия български ETF
Създаването му ще стане възможно с приемането на промените в Закона за колективните инвестиционни схеми
http://www.investor.bg/analizi/361/a...ki-etf,161375/
Според вас ще има ли успех бг ETF?Тагове: Отмаркиране на всички
Коментар