IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Доживяхме, възможност за ETF и в България, 20 г. след САЩ

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение
    Започва състезанието, кой да направи първия български ETF

Създаването му ще стане възможно с приемането на промените в Закона за колективните инвестиционни схеми

http://www.investor.bg/analizi/361/a...ki-etf,161375/

Според вас ще има ли успех бг ETF?
    започва, ама 2 години не завършва!

Коментар

• Честно казано не разбирам защо законовите пречки пред създаване на етф не се премахват. Все пак законодателството ни е в голямата си част европейското. Но имам чувството че всичко което дава възможност пазара да се развие нарочно се спира. късите продажби бяха разрешени чак като влезе европейски регламент. Това с ЕТФ очевидно още не може да мине. Държавата има желание да държи пазара ни в каменната ера ли, или пък просто са мързеливи и не искат да приемат нищо, което ще им усложни живота макар и малко.

Коментар

• Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
        Не ми е известно и големите държачи на акции да могат да предоставят такива, под каквато и да е форма. Поправете ме ако не съм прав!
        Така де... Пенсионният фонд може ли да прави нещо друго с акциите си освен да ги държи?
        Не знам честно казано, но аз поне не виждам пречка стига инвестицията им в този евентуален етф да не нарушава някакви ограничения за инвестиции. Така че какво му пречи на един пенсионен фонд да замени портейф от акции идентичен със софикс срещу дялове от етф идентичен със софикс при положение и портфейла му от акции и етф не надминават 2% от активите му да кажем. А те повечето пенсионни фондове всичките им акции в България са по около 7% от активите.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
          Пречката пред възникване на ЕТФ в България е само една - не може да се записват дялове срещу акции и съответно обратното да се прави срещу акции. Нещо което е позволено и в САЩ и в европа и на което реално се основават нормалните етфи.

Тези промени ако са само споменатите в статията са козметични - няма да позволят дадения ЕТФ наистина да набере достатъчно капитал, а от тук и ликвидността му няма да е нищо особено.
          Не ми е известно и големите държачи на акции да могат да предоставят такива, под каквато и да е форма. Поправете ме ако не съм прав!
          Така де... Пенсионният фонд може ли да прави нещо друго с акциите си освен да ги държи?

Коментар

• Пречката пред възникване на ЕТФ в България е само една - не може да се записват дялове срещу акции и съответно обратното да се прави срещу акции. Нещо което е позволено и в САЩ и в европа и на което реално се основават нормалните етфи.

Тези промени ако са само споменатите в статията са козметични - няма да позволят дадения ЕТФ наистина да набере достатъчно капитал, а от тук и ликвидността му няма да е нищо особено.

Коментар

• радвам, че съм жив да видя такива епухални неща.
              Last edited by Martingale; 13.11.2013, 20:12.

Коментар

• Няма лошо. Но да не стане като с Евробет

Коментар

• ами то първо трябва да има нормално работещ пазар с реална
                  възможност за къси и търговия на маржин
                  след това индекс с нови критерии и метод на изчисление

тогава може и някои да се състезава да прави ЕТФ върху Софикс,
                  все пак пожелавам успех на бъдещите пионери в този сегмент на БФБ
                  “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

• Доживяхме, възможност за ETF и в България, 20 г. след САЩ

Започва състезанието, кой да направи първия български ETF

Създаването му ще стане възможно с приемането на промените в Закона за колективните инвестиционни схеми

http://www.investor.bg/analizi/361/a...ki-etf,161375/

Според вас ще има ли успех бг ETF?
                  Working...
                  X