Първоначално изпратено от Бате Пешо
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Енергийна борса. Ще го бъде ли това чудо?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от andi Разгледай мнениеа твоя манталитет,какъв е
ти плюеш по полицията и се правиш на капацитет по всичко.и ти ще плащаш за (лошата) полиция.независимо дали ти харесва.
на въпроса ти в политика, ще отговоря тук,защото тук си капацитет.цигането е минало 400 км понеже ,никой няма право да спира автомобил, без явно нарушение.ако ти работят светлините имаш колан и не мънкаш по телефона, имаш права да обикаляш покрай някой патрул и да им ЦЪФТИШ ,като млада булка.никой няма да те закачи.НЯМА ПРАВО да те спира или не знаеш.да не си на село.
Коментар
-
Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнениеТогава ВиЯ електроразпределителите и доставчиците, що не пуснете още 10 разпределители по вашта мрежа за да се повишат цените в крайна сметка.
Наивниците може да са всякакви, но Наивник никак не е глупав. Ти от феодализЪма бате Питър си скочил директно в ТКЗС-то, а Наивник все пак е чел и Адам Смит и невидимата ръка на пазара.......
Коментар
-
Първоначално изпратено от andi Разгледай мнениеа твоя манталитет,какъв е
ти плюеш по полицията и се правиш на капацитет по всичко.и ти ще плащаш за (лошата) полиция.независимо дали ти харесва.
на въпроса ти в политика, ще отговоря тук,защото тук си капацитет.цигането е минало 400 км понеже ,никой няма право да спира автомобил, без явно нарушение.ако ти работят светлините имаш колан и не мънкаш по телефона, имаш права да обикаляш покрай някой патрул и да им ЦЪФТИШ ,като млада булка.никой няма да те закачи.НЯМА ПРАВО да те спира или не знаеш.да не си на село.
Не знам дали той или тя /Кока/ написа, че видите ли какво били дрямали докато отишъл Аладин отишъл в гръцко. Ами нали първо трябва да се установи самоличността на извършителя за да се знае кой се дири. Или трябваше на стадиона да съберем всички бежанци и наред с шмайзера, а.....
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеЕ как няма да продължава нали манталитета на повечето българи е като на Наивника.Този манталитет е свикнал да харчи за ядене пиене цигари парцалки почивки в Гърция и после няма пари за лошото енерго и парно.Сега ще ги видиш софиянци по Коледа и Нова година каква атака ще направят в Гърция и после олеле няма пари за тока и парното.За съжаление не са безплатни.Срив няма да има ще има 30 стотинки киловата
на въпроса ти в политика, ще отговоря тук,защото тук си капацитет.цигането е минало 400 км понеже ,никой няма право да спира автомобил, без явно нарушение.ако ти работят светлините имаш колан и не мънкаш по телефона, имаш права да обикаляш покрай някой патрул и да им ЦЪФТИШ ,като млада булка.никой няма да те закачи.НЯМА ПРАВО да те спира или не знаеш.да не си на село.Има стари трейдъри има и смели трейдъри, но старите и смели трейдъри са само няколко
Коментар
-
Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнениеХубаво, ама докато това не можеш да го постнеш на български, то е доста далеч от реално отражение на пазара
Тук например се нароиха достаечици - сигурно са повече от десет вече...
Цените са различни при всички, и това което правят за да им станеш клиент, е една месечна сметка безплатно...Ся, понеже нама договор и са много, държат цената по-ниска от конед.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнениеНаивник, прочети тук
Линкче
Ако не ти се чете цялото, което не е чак толкоз много, обърни внимание на това подзаглавие:
Bid-based, security-constrained, economic dispatch with nodal prices
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеMarketa никъде не съм писал за косинус фи на фотоволтаик.Писах че фотоволтаиците не произвеждат реактивна енергия.Над двайсет години работя в този сектор и съм се нагледал на всичко.Най са ми смешни наивниците дето си мислят че пазаря ще понижи цените....
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеMarketa никъде не съм писал за косинус фи на фотоволтаик.Писах че фотоволтаиците не произвеждат реактивна енергия.Над двайсет години работя в този сектор и съм се нагледал на всичко.Най са ми смешни наивниците дето си мислят че пазаря ще понижи цените....
Наивниците може да са всякакви, но Наивник никак не е глупав. Ти от феодализЪма бате Питър си скочил директно в ТКЗС-то, а Наивник все пак е чел и Адам Смит и невидимата ръка на пазара.......
Коментар
-
Първоначално изпратено от market Разгледай мнениеКолеги, мисля че всеки в нещо е прав. Колегата Пешо е прав, за цената защото при отворен пазар /борсата/, нормално цените се догонват в различните региони. Не е прав за cosφ на соларите, инверторите се настройват на различен и го държат фиксиран. Поне за SMA е така.
При сегашната форма на търговия енергията доста поевтинява. Например ЧЕЗ Електро продава на промишлени обекти с мерене на Ниско Напрежение /след трансформатора/ на една тарифа енергия по 128,34 лв./ МВтч /за 1000 КВтч. /. За обекти с мерене на Средно напрежение /преди трансформатора/ по 112,65 лв. /МВтч. И в двете цени е вкарана надбавката "Задължение към общетвото" - аналог на трите надбавки "Зелена енергия", "Високо ефективно комбинирано производство", "Несъбираеми разходи на НЕК" , която е 16,37 лв. /МВтч. За същите обекти на Свободният пазар има енергия по Дългосрочни Договори при Лицензираните търговци в диапазона 73-78 лв./МВтч. Ако се добави и "Задължение към обществото" , цената става 89,37 -94,37. Всеки може да сметне в Проценти между 128,34 и 94,37 колко е разликата. Не говоря за Енерго Про където цената на енергия Ниско напрежение на една тарифа е 142,16 лв./МВтч. Борсата ще помогне на търговците да балансират покупките си , гонейки по ниска средна цена на купената енергия, а конкуренцията ще натиска продажната цена, мисля.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнениеВ общи линии, действително аз исках да говорим за нещо непознато за мен - самата борса. Нямам идея как работи такова нещо, а повервайте ми търгувал съм от ракети до минети, като се почне от Борсата в Слатина, та като се стигне до борси по всички земни кълбета.
Аз исках да си говорим само и единствено за самата борса. И ако има някой опит - да сподели.
Разговорът обаче тръгна в друга посока
Линкче
Ако не ти се чете цялото, което не е чак толкоз много, обърни внимание на това подзаглавие:
Bid-based, security-constrained, economic dispatch with nodal prices
Коментар
-
Първоначално изпратено от market Разгледай мнениеКолеги, мисля че всеки в нещо е прав. Колегата Пешо е прав, за цената защото при отворен пазар /борсата/, нормално цените се догонват в различните региони. Не е прав за cosφ на соларите, инверторите се настройват на различен и го държат фиксиран. Поне за SMA е така.
При сегашната форма на търговия енергията доста поевтинява. Например ЧЕЗ Електро продава на промишлени обекти с мерене на Ниско Напрежение /след трансформатора/ на една тарифа енергия по 128,34 лв./ МВтч /за 1000 КВтч. /. За обекти с мерене на Средно напрежение /преди трансформатора/ по 112,65 лв. /МВтч. И в двете цени е вкарана надбавката "Задължение към общетвото" - аналог на трите надбавки "Зелена енергия", "Високо ефективно комбинирано производство", "Несъбираеми разходи на НЕК" , която е 16,37 лв. /МВтч. За същите обекти на Свободният пазар има енергия по Дългосрочни Договори при Лицензираните търговци в диапазона 73-78 лв./МВтч. Ако се добави и "Задължение към обществото" , цената става 89,37 -94,37. Всеки може да сметне в Проценти между 128,34 и 94,37 колко е разликата. Не говоря за Енерго Про където цената на енергия Ниско напрежение на една тарифа е 142,16 лв./МВтч. Борсата ще помогне на търговците да балансират покупките си , гонейки по ниска средна цена на купената енергия, а конкуренцията ще натиска продажната цена, мисля.
Аз исках да си говорим само и единствено за самата борса. И ако има някой опит - да сподели.
Разговорът обаче тръгна в друга посока
Коментар
-
Колеги, мисля че всеки в нещо е прав. Колегата Пешо е прав, за цената защото при отворен пазар /борсата/, нормално цените се догонват в различните региони. Не е прав за cosφ на соларите, инверторите се настройват на различен и го държат фиксиран. Поне за SMA е така.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеМоля те намери сили в теб и спри простотията щото нямам нерви да я чета.Та казваш си завършил ЕЦМС в Г.Оряховица?????Там да си чувал термина сечение на проводник?Да са ви обяснявали какви са номиналните напрежения на генераторите на мрежите?Ти изобщо си някаква ама много куха лейка с големи претенции.Потребителите не са електроинженери и не ги вълнува колко трансформации има и през какви мрежи минава тока.А Наивника да си изчисли загубите е голяма смешка ама мноооооооогооо голяма.И какво става да речем ако трансформатор или електропровод по твойта верига вземе че изключи?Да не говорим че загубите са променлива величина и зависят от няколко фактора които Наивника не мое да контролира нито пък има кой да му каже.Представям си как смята загуби и всеки потребител има връзка с ЦДУ за получава непрекъснато променящите се необходими му данни.Моля ти се бе човек спри се.Ти явно си от рабфаковците известни като танкисти които бяха пращани да учат в СССР.Тези дето са ти дали диплома иди ги гръмни.
Що не мирясаш, а? Не съм правил пълен разчет, нито опис на постоянните, нито на променливите във въпросния модел. Знам и какво е сечение на проводниците, и как се отразява както то, така и прехвърлянето от един тр-р на друг. Знам, че загубите са променлива величина, функция от потребявана МОЩНОСТ , време, дължина, сечение на проводниците, температура /т.к. R зависи и от нея/, и още доста работи. Не съм имал идея, нито цел, да изброявам всичко тук, нито пък, си го поставям за в близко бъдеще. Знам, още, че не всеки ще може ЛИЧНО да си сметне загубите, ако предпочете да "купува от определен източник" в мрежа със стотици източници и милиони потребители. Очите на обикновен /че и на "необикновен", като теб/ човек, нормално, ще се разбягат и ще получи световъртеж пред N-мерните матрици, които се получават.
За целта, си има компютри, нали? И излиза, че не е технически невъзможно група от заинтересовани лица /юридически/, напр. асоциация на /бъдещи?/ доставчици НН и СрН, да се събере, да плати на 10-20 истински експерта в сферата /преподаватели във ВУЗ, диспечери и т.н./, както и да ангажира за известно време вниманието на всякакви кадастри, регистри и т.н. и да създаде прилична, ОТ ГЛЕДНА ТОЧККА НА ТОЧНОСТТА , система за локация и служебно разпределяне на параметрите по участъци /може и на стъпки от по 10-20 км/ и т.н.
Отделно, че, да се изчисляват загубите /чети внимателно ВНИ-МА-ТЕЛ-НО ! / , за целите на търговското ценообразуване, ще се приема като меродавно САМО ОФИЦИАЛНО, ИЗВЪРШЕНО В ТЕХНИЯ ОФИС, С НАЦИОНАЛНО ВЕРИФИЦИРАН МОДЕЛ, ОТ ТЕХНИТЕ ЕКСПЕРТИ/ и, с уговорена точност на изчислението, напр. 2-5% . При определена стъпка, може, например, да се знае, до подстанция Х-Y-Z, от къде с какъв процент загуби "идва токът" при изчислителната мощност на далекопроводите, нали така?
Оттам, ще има и прозрачност на цените, и яснота, как си плащаш и при кого отиват твоите пари.
Ревеш, сякаш ти бъркат в за*ника с боксова ръкавица. Види се, натрупал си критична маса от компетентност, която те превръща в дърт реакционер.
Бъди човек, Пенсионирай се. Оттегли се от активна дейност, не пречи на хората, които още не са се спекли. Влез в "съвета на старейшините" - при нужда, пак ще се допитат до теб.
За тяхно и за твое добро ти го казвам.Last edited by Pyramid; 07.11.2013, 17:04.
Коментар
Коментар