IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Стопът - моят приятел!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
    Иначе казано - да взема пример от батката - той така действа
    Накрая казваш "доброжелателно" - "успех на пичовете, които имат, аз мойте ги разкарах" и им гледаш сеира

Коментар

• Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
      Ами, ако си решил 0,8 да ти е стопа, почваш да се опитваш да излизаш по пантофки като ги стигне Почваш да хвалиш стоката, а си се измъкваш по малко
      Иначе казано - да взема пример от батката - той така действа
      Само добавям, че накрая е препоръчително да казва "доброжелателно" - "успех на пичовете, които имат, аз мойте ги разкарах" .. и после им гледа сеира
      Не е препоръка... !!!
      "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение
        tony1975, инсталирай си един MT4 и пощракай демо по някоя графика. Без мисъл - ей така да видиш как работят пазарите и брокерския инструментариум. Слагай поръчки, стопове и т.н. и гледай какво се случва. Така най-добре ще разбереш кое как се използва и кое може да служи на БФБ.
        В XETRA, а от там и в платформата на Бенчмарк се предлага всичко каквото и на един развит пазар. Опитай да "изстискаш" всичко което може да ти е полезно в системата. Обърни внимание на ценовите сигнали - дават много възможности за оптимално използване на наличния капитал.
        благодаря - ще разгледам!

Коментар

• Тая тема е боклук.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
            Ако не играе човек на маржин и диверсифицира достатъчно на човек не му трябват стоп поръчки. Нито на БФБ нито на развити пазари. Печели се от волатилност, не от познаване на ценово движение. Високата волатилност е както в едната така и в другата посока, и при всяка сделка човек трябва да приеме, че е напълно възможно още от самото начало пазара да тръгне срещу него. 10-15% са си съвсем нормални да излезе на червено човек. Това даже не би трябвало да го мисли при по-волатилни акции. Автоматичните стоповете спъват използването на волатилността, а това вече реално превръща инвестирането в хазарт.

Ако се промени нещо фундаментално е нормално човек веднага да продава, ако не му харесва как се движи е нормално веднага да продава или поне да намали, ако е влязъл заради дадено бъдещо събитие и то не се случи е нормално веднага да продава. При всички положение и без да се съобразява с това на загуба ли е позицията или не. Но автоматични стопове са просто безсмислени. Ако човек не си вярва, до толкова че да иска нещо автоматично да взима решения вместо него, по-добре изобщо да не се занимава с това.
            +1024
            Баба ме научи на много неща.
            tnm

Коментар

• Ако не играе човек на маржин и диверсифицира достатъчно на човек не му трябват стоп поръчки. Нито на БФБ нито на развити пазари. Печели се от волатилност, не от познаване на ценово движение. Високата волатилност е както в едната така и в другата посока, и при всяка сделка човек трябва да приеме, че е напълно възможно още от самото начало пазара да тръгне срещу него. 10-15% са си съвсем нормални да излезе на червено човек. Това даже не би трябвало да го мисли при по-волатилни акции. Автоматичните стоповете спъват използването на волатилността, а това вече реално превръща инвестирането в хазарт.

Ако се промени нещо фундаментално е нормално човек веднага да продава, ако не му харесва как се движи е нормално веднага да продава или поне да намали, ако е влязъл заради дадено бъдещо събитие и то не се случи е нормално веднага да продава. При всички положение и без да се съобразява с това на загуба ли е позицията или не. Но автоматични стопове са просто безсмислени. Ако човек не си вярва, до толкова че да иска нещо автоматично да взима решения вместо него, по-добре изобщо да не се занимава с това.

Коментар

• tony1975, инсталирай си един MT4 и пощракай демо по някоя графика. Без мисъл - ей така да видиш как работят пазарите и брокерския инструментариум. Слагай поръчки, стопове и т.н. и гледай какво се случва. Така най-добре ще разбереш кое как се използва и кое може да служи на БФБ.
                В XETRA, а от там и в платформата на Бенчмарк се предлага всичко каквото и на един развит пазар. Опитай да "изстискаш" всичко което може да ти е полезно в системата. Обърни внимание на ценовите сигнали - дават много възможности за оптимално използване на наличния капитал.

Коментар

• Според мен има смисъл от стопове само при много бързо сменящи се котировки, където човек като нищо може да фалира, както е при форекс пазара. Не казвам, че при акциите не се случва да видим резки движения и в двете посоки, но за 8 години на БФБ съм видял толкова на брой наистина резки движения по дадена позиция, колкото са пръстите на едната ми ръка и то осакатена. А дори и тогава - човек не губи всичко, а или печели десетки (понякога стотици) проценти, или губи десетки проценти.

В общия случай на борсата няма резки движения. Личният ми толеранс на загуба е около 15% като в зависимост от моментните условия клоня повече към 10-тина процента или по-малко към 20-тина като това е максимумът. Единственото ми изключение до сега беше инвестицията ми в Инвестор.БГ, където в един хубав момент се наложи да преглътна временна загуба от над 50% поради изключително ниско ликвидния пазар и невъзможност да изляза на екс с по-малка загуба. В крайна сметка от там излязох покрай обратното изкупуване, когато ликвидността се повиши.

Накратко - стоповете на БФБ според мен са излишни. Не казвам, че са безсмислени, а просто, че са излишни. В сравнение с форекс търговията, при акциите нещата се случват толкова бавно, че човек през 95% от времето има възможност да реагира адекватно, а през останалите 5% така или иначе не рискува да фалира. Е, има разни умрели дружества като Меком, Кремиковци и други, но дори и там движенията надолу траеха с месеци и човек при добро желание би могъл да излезе от позиция навреме.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                    е нали идеята на стопа е да продаде, когато тебе те няма на компа(то с тези смартфони вече няма лабаво) ама в смисъл хладнокръвно да продаде!

Сега като се замисля средната на Инс-а ми е 90стинки при настоящите новини под 70 стинки вместо стоп, по скоро бих купувал май?
                    Тони, и аз съм на мнение, че при тази ликвидност е безумие да се слагат стопове на БФБ. Освен този проблем има и друг, като последен пример е е Хима. Ако бе сложил стоп на 1.20 примерно и в този момент Шотландците продадат, какво правим? Ти си продал на 1,20, а след 5 мин. цената е 1.40 Стоповете са за по-развити пазари, но и там се случва подобни глупости: Бен каже нещо и отива волатилноста до небето, обере хубаво стоповете и само тези пред компа печелят!
                    Пътека се прави камък по камък!

Коментар

Мисля че А Николов се казваше пича от филмчето за борсата, дето го попитаха ако сега е знаел какво ще стане(големия спад на БФБ 2008-2009) какво ще направи - продавам всичко веднага, каза човека!
                      Не знам ако е имал стопчета нямаше ли да го измъкнат по-малко мокър?
                      Не !!! Ако имаше стопчета нямаше да стигне догоре.
                      Баба ме научи на много неща.
                      tnm

Коментар

• Първоначално изпратено от Optic Разгледай мнение
                        Стоп-а по дефиниция е пазарна поръчка. Като няма пазар с кого ще сключиш сделката????
                        Лошото е,че компа много бързо смята!!!

Коментар

е нали идеята на стопа е да продаде, когато тебе те няма на компа(то с тези смартфони вече няма лабаво) ама в смисъл хладнокръвно да продаде!

Сега като се замисля средната на Инс-а ми е 90стинки при настоящите новини под 70 стинки вместо стоп, по скоро бих купувал май?
                          Стоп-а по дефиниция е пазарна поръчка. Като няма пазар с кого ще сключиш сделката????
                          "Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."

Коментар

Ами, ако си решил 0,8 да ти е стопа, почваш да се опитваш да излизаш по пантофки като ги стигне Почваш да хвалиш стоката, а си се измъкваш по малко
                            Нямаш избор при ниска ликвидност.

Коментар

е, така написано е гадно!
                              е какво да правим тогава?
                              Нямаш избор при ниска ликвидност.

Коментар

И като сложиш стоп на 80 стинки и отдолу имаш например
                                купува
                                100 х 0,80
                                200 х 0,79
                                400 х 0,75
                                1000 х 0,71
                                10000 х 0,55

Сам можеш да си сметнеш на колко ще излезеш с 5000 акции
                                е, така написано е гадно!
                                е какво да правим тогава?

Коментар

Working...
                                X