Първоначално изпратено от precakanoto
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Стопът - моят приятел!
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнениеАми, ако си решил 0,8 да ти е стопа, почваш да се опитваш да излизаш по пантофки като ги стигне Почваш да хвалиш стоката, а си се измъкваш по малко
Само добавям, че накрая е препоръчително да казва "доброжелателно" - "успех на пичовете, които имат, аз мойте ги разкарах" .. и после им гледа сеираНе е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнениеtony1975, инсталирай си един MT4 и пощракай демо по някоя графика. Без мисъл - ей така да видиш как работят пазарите и брокерския инструментариум. Слагай поръчки, стопове и т.н. и гледай какво се случва. Така най-добре ще разбереш кое как се използва и кое може да служи на БФБ.
В XETRA, а от там и в платформата на Бенчмарк се предлага всичко каквото и на един развит пазар. Опитай да "изстискаш" всичко което може да ти е полезно в системата. Обърни внимание на ценовите сигнали - дават много възможности за оптимално използване на наличния капитал.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеАко не играе човек на маржин и диверсифицира достатъчно на човек не му трябват стоп поръчки. Нито на БФБ нито на развити пазари. Печели се от волатилност, не от познаване на ценово движение. Високата волатилност е както в едната така и в другата посока, и при всяка сделка човек трябва да приеме, че е напълно възможно още от самото начало пазара да тръгне срещу него. 10-15% са си съвсем нормални да излезе на червено човек. Това даже не би трябвало да го мисли при по-волатилни акции. Автоматичните стоповете спъват използването на волатилността, а това вече реално превръща инвестирането в хазарт.
Ако се промени нещо фундаментално е нормално човек веднага да продава, ако не му харесва как се движи е нормално веднага да продава или поне да намали, ако е влязъл заради дадено бъдещо събитие и то не се случи е нормално веднага да продава. При всички положение и без да се съобразява с това на загуба ли е позицията или не. Но автоматични стопове са просто безсмислени. Ако човек не си вярва, до толкова че да иска нещо автоматично да взима решения вместо него, по-добре изобщо да не се занимава с това.Баба ме научи на много неща.
tnm
Коментар
-
Ако не играе човек на маржин и диверсифицира достатъчно на човек не му трябват стоп поръчки. Нито на БФБ нито на развити пазари. Печели се от волатилност, не от познаване на ценово движение. Високата волатилност е както в едната така и в другата посока, и при всяка сделка човек трябва да приеме, че е напълно възможно още от самото начало пазара да тръгне срещу него. 10-15% са си съвсем нормални да излезе на червено човек. Това даже не би трябвало да го мисли при по-волатилни акции. Автоматичните стоповете спъват използването на волатилността, а това вече реално превръща инвестирането в хазарт.
Ако се промени нещо фундаментално е нормално човек веднага да продава, ако не му харесва как се движи е нормално веднага да продава или поне да намали, ако е влязъл заради дадено бъдещо събитие и то не се случи е нормално веднага да продава. При всички положение и без да се съобразява с това на загуба ли е позицията или не. Но автоматични стопове са просто безсмислени. Ако човек не си вярва, до толкова че да иска нещо автоматично да взима решения вместо него, по-добре изобщо да не се занимава с това.
Коментар
-
tony1975, инсталирай си един MT4 и пощракай демо по някоя графика. Без мисъл - ей така да видиш как работят пазарите и брокерския инструментариум. Слагай поръчки, стопове и т.н. и гледай какво се случва. Така най-добре ще разбереш кое как се използва и кое може да служи на БФБ.
В XETRA, а от там и в платформата на Бенчмарк се предлага всичко каквото и на един развит пазар. Опитай да "изстискаш" всичко което може да ти е полезно в системата. Обърни внимание на ценовите сигнали - дават много възможности за оптимално използване на наличния капитал.
Коментар
-
ivandavidov
Според мен има смисъл от стопове само при много бързо сменящи се котировки, където човек като нищо може да фалира, както е при форекс пазара. Не казвам, че при акциите не се случва да видим резки движения и в двете посоки, но за 8 години на БФБ съм видял толкова на брой наистина резки движения по дадена позиция, колкото са пръстите на едната ми ръка и то осакатена. А дори и тогава - човек не губи всичко, а или печели десетки (понякога стотици) проценти, или губи десетки проценти.
В общия случай на борсата няма резки движения. Личният ми толеранс на загуба е около 15% като в зависимост от моментните условия клоня повече към 10-тина процента или по-малко към 20-тина като това е максимумът. Единственото ми изключение до сега беше инвестицията ми в Инвестор.БГ, където в един хубав момент се наложи да преглътна временна загуба от над 50% поради изключително ниско ликвидния пазар и невъзможност да изляза на екс с по-малка загуба. В крайна сметка от там излязох покрай обратното изкупуване, когато ликвидността се повиши.
Накратко - стоповете на БФБ според мен са излишни. Не казвам, че са безсмислени, а просто, че са излишни. В сравнение с форекс търговията, при акциите нещата се случват толкова бавно, че човек през 95% от времето има възможност да реагира адекватно, а през останалите 5% така или иначе не рискува да фалира. Е, има разни умрели дружества като Меком, Кремиковци и други, но дори и там движенията надолу траеха с месеци и човек при добро желание би могъл да излезе от позиция навреме.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениее нали идеята на стопа е да продаде, когато тебе те няма на компа(то с тези смартфони вече няма лабаво) ама в смисъл хладнокръвно да продаде!
Сега като се замисля средната на Инс-а ми е 90стинки при настоящите новини под 70 стинки вместо стоп, по скоро бих купувал май?Пътека се прави камък по камък!
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеМисля че А Николов се казваше пича от филмчето за борсата, дето го попитаха ако сега е знаел какво ще стане(големия спад на БФБ 2008-2009) какво ще направи - продавам всичко веднага, каза човека!
Не знам ако е имал стопчета нямаше ли да го измъкнат по-малко мокър?Баба ме научи на много неща.
tnm
Коментар
-
Първоначално изпратено от Optic Разгледай мнениеСтоп-а по дефиниция е пазарна поръчка. Като няма пазар с кого ще сключиш сделката????
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениее нали идеята на стопа е да продаде, когато тебе те няма на компа(то с тези смартфони вече няма лабаво) ама в смисъл хладнокръвно да продаде!
Сега като се замисля средната на Инс-а ми е 90стинки при настоящите новини под 70 стинки вместо стоп, по скоро бих купувал май?"Only when the dusk starts to fall does the owl of Minerva spread its wings and fly."
Коментар
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнениеАми, ако си решил 0,8 да ти е стопа, почваш да се опитваш да излизаш по пантофки като ги стигне Почваш да хвалиш стоката, а си се измъкваш по малко
Нямаш избор при ниска ликвидност.
Сега като се замисля средната на Инс-а ми е 90стинки при настоящите новини под 70 стинки вместо стоп, по скоро бих купувал май?
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениее, така написано е гадно!
е какво да правим тогава?
Нямаш избор при ниска ликвидност.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнениеИ като сложиш стоп на 80 стинки и отдолу имаш например
купува
100 х 0,80
200 х 0,79
400 х 0,75
1000 х 0,71
10000 х 0,55
Сам можеш да си сметнеш на колко ще излезеш с 5000 акции
е какво да правим тогава?
Коментар
Коментар