IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

При какъв размер на портфейла ще спрете работа?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Бих спрял работа, ако от портфейла си докарвам поне половината пари които получавам от заплата. Ако броим средно 10% доходност от дивиденти, при меринджейската ми заплата от 850лв., за работата на която търча като гламав по цял ден и ми трови нервите до 10 вечерта, се получава портфейл от около 50 хил.лв.
    Обаче, дори и това ниво може да не дочакам, щото вече нямам нерви да меринджействам за жълти стотинки.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
      При финансовите реалности в тая държава - ако човекът има четвърт КБ, добре структуриран дивидентаджийски портфейл, то той няма нужда да бачка, освен ако не го кефи.
      Зависи на какъв етап от живота си решиш да тръгнеш по пътя на Батката.
      Ако си пред пенсия (без да разчиташ на НОИ) и си сам - то и половината на горната сума би била достатъчна при консервативно планирана доходност от 9-11%.
      Например уса ПФ-ве си планират в момента бъдещите приходи на 8% годишно.
      Но дребния акционер винаги има предимство пред тях понеже е по флексибилен.
      Затова приемам 10% за нормално за един разумен консервативен играч.

Но ако си по млад, семеен с 2 деца - едва ли ще ти стигнат 250К да си покриваш разходите. Може би, но едва ще свързваш 2-та края, и то при условие че задължително трябва да правиш поне 15% годишно, което си е напрежение.
      Да не забравяме че не може да теглиш всичко спечелено, за да се запази стойността на капитала поне 5% трябва да си остават в портфейла заради инфлацията.

Коментар

• Първоначално изпратено от korker Разгледай мнение
        Въпросът е много относителен, заради сумата на портфейла, това е нещо много относително, зависи на каква цена го смяташ. Ето аз имам някакво количество EUBG, обаче преди 5г. бяха по 6лв. а сега са на промоция.
        Освен това за да има някаква сигурност наприходите, трябва да има реална дивидентна култура на компаниите у нас, а до скоро дивидент беше мръсна дума. Сега думате се среща по-често, обаче положението е от година за година, т.е. тази година и да има, догодина не се знае какво ще решат.
        Немръсна дума - всички компании от моят портфейл снасят дивидентчета.
        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Много опростявате нещата. Не е само до портфейла, въпросът е и до работата. Не говоря за случая да си харесвате работата, това са изключения, говоря за обратното, толкова да мразиш работата си (често срещано в БГ), че да си готов да се хвърлиш и на най-малката възможност да се издържаш чрез някакъв изтънял портфейл. Така че въпросът зависи и от работата.

Коментар

• Въпросът е много относителен, заради сумата на портфейла, това е нещо много относително, зависи на каква цена го смяташ. Ето аз имам някакво количество EUBG, обаче преди 5г. бяха по 6лв. а сега са на промоция.
            Освен това за да има някаква сигурност наприходите, трябва да има реална дивидентна култура на компаниите у нас, а до скоро дивидент беше мръсна дума. Сега думате се среща по-често, обаче положението е от година за година, т.е. тази година и да има, догодина не се знае какво ще решат.

Коментар

• А защо няма отговор "Няма да спирам, какъвто и да е размера на портфейла ми..."

Коментар

• При финансовите реалности в тая държава - ако човекът има четвърт КБ, добре структуриран дивидентаджийски портфейл, то той няма нужда да бачка, освен ако не го кефи.
                Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Зависи. Ако работата ми носи някакво удовлетворение извън парите, едва ли ще я спра.
                  Last edited by tea_cup; 10.09.2013, 09:49.

Коментар

• При какъв размер на портфейла ще спрете работа?

Има една иронична поговорка, която казва:

"ОТ РАБОТА НЕ СЕ ЗАБОГАТЯВА - ГЪРБАВ СЕ СТАВА"

Знам че тук има няколко момчета, които се издържат от инвестициите си на борсата(един от тях е Батя - което е похвално), та се питах - при каква ст-ст на портфейла бихте зарязали работата на служител някъде си? Не говоря да зарежете частния си бизнес, говоря да зарежете работата си на служител от която така или иначе няма да забогатеете
                    150
                    Над 25 000лева
                    24.00%
                    36
                    Над 50 000лева
                    15.33%
                    23
                    Над 100 000лева
                    10.67%
                    16
                    Над 250 000лева
                    50.00%
                    75
                    Last edited by tony1975; 10.09.2013, 08:27.
                  Working...
                  X