Първоначално изпратено от zarco
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Отказ за изплащане на дивидент
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнениеНе съм много съгласен за коректността. Чукнаха всички като направиха увеличение под условие. След това направиха търгово на смешна цена. Накрая колко му е да плащаш дивидент на шепа дребни акционери На мен тези акции са ми наследствени. На жената всъщност. Аз обаче там имам много неприятно усещане от преди 10 години. Купувах яко акции. Излязох на някаква смешна цена около 6 кинта. След не повече от месец имаше търгово на 13
Те си направиха търговото, за да изкупят дяловете на миноритарните акционери, но не всички продадоха..., иначе - увеличението под условие са нашенски хитрини, от които няма как и те да не се възползват - предполагам си имат експерт-нашенец /който е получил и тлъст хонорар за това - стимул, за да работи добре и в бъдеще/, който ги съветва - човек трябва да е наистина благотворително дружество, за да не направи необходимото, за да получава повече от това, което е "купил" /при нашенската "приватизация"/... Всъщност, май това е най-печелившото за участниците в масовата приватизация, но нещата така се завъртяха при различните правителства, чи им изтървахме края.."Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо
Коментар
-
Първоначално изпратено от zarco Разгледай мнениеБаси, това май е най-коректният мажоритар - на единият полюс... Всички останали са на другият! Дали това е събирателен образ на нацията им - едва ли...
Друг е въпросът, че поне НЕ ЛИКВИДИРАХА дружеството, както това направиха други чужди "инвеститори"...
Трети въпрос пък е тоя, че разпродадохме на безценица толкова предприятия - с основният мотив, че имат средства за обновяване на ДМА..., но - ако имаш производство и продажби - как пък няма да имаш средства за нововъведения...
Както и да е - нещата са необратими...
Коментар
-
Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнениеДа, през Експрес банк сигурно пак. Аз не съм го вземал След като ме дадоха за 10 години се успокоих Пък и друго е да дадат пачка
http://www.investor.bg/ikonomika-i-p...vident,136219/
Друг е въпросът, че поне НЕ ЛИКВИДИРАХА дружеството, както това направиха други чужди "инвеститори"...
Трети въпрос пък е тоя, че разпродадохме на безценица толкова предприятия - с основният мотив, че имат средства за обновяване на ДМА..., но - ако имаш производство и продажби - как пък няма да имаш средства за нововъведения...
Както и да е - нещата са необратими..."Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо
Коментар
-
Първоначално изпратено от zarco Разгледай мнениеНаивник, като стана въпрос за Солвей-Соди - тая година имаше ли дивидент за миналата финансова и през коя банка - Сосиете Женерал ли, ако е имало?
http://www.investor.bg/ikonomika-i-p...vident,136219/
Коментар
-
Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнениеТо тва ясно, ................."Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо
Коментар
-
Първоначално изпратено от zarco Разгледай мнениеАко не е заявила решението си в установеният срок - имам големи резерви към варианта да вземе дори един бонбон... Но дружеството Й - ще процъфтява. Хвала на такива /миноритарни/ акционери! Мажоритарните не правят такива благотворителни акции към останалите...
Дааам, ако знаеш колко народ даже и не предполага, че има да взема дивидент от нейде.
И що дивидент остава в дружеството Много ни куца кОлтурата акционерска.
Хихих да не говорим колко тъпо е написано в закона. Дружеството едва ли не е длъжно да издири всички и да им натика на сила дивидента в ръцете
Коментар
-
Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнениеТо тва ясно, но пращаш девойката да пие студена вода вместо да си земе един трактор като дивидент
Ако не е заявила решението си в установеният срок - имам големи резерви към варианта да вземе дори един бонбон... Но дружеството Й - ще процъфтява. Хвала на такива /миноритарни/ акционери! Мажоритарните не правят такива благотворителни акции към останалите..."Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо
Коментар
-
Първоначално изпратено от zarco Разгледай мнениеКЪв ти е пък на теб проблема, така и не разбрах - да не си повтарям тезата...
... забелязвай и хумора в постовете, освен сериозната инфо
......
Коментар
-
Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнениеЗарко, пак казвам 3 месечният срок е задължение за дружеството. Да не се получава решение за изплащане за дивидент с отсрочено 50 години раздаване
... забелязвай и хумора в постовете, освен сериозната инфо
......"Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо
Коментар
-
Първоначално изпратено от zarco Разгледай мнениеНе виждам кЪФ ти е проблема, АКО:
1. Заявлението ти е с входящ номер и имаш твое заверено копие с дата на входа, преди 27 октомври.
2. Дори и датата на входиране на заявлението ти да е след 27 октомври - пак си има положителни страни:
- първа положителна страна: добиваш опит - да планираш добре ангажиментите си и да не оставяш решаването на нещата за последният им срок.
- втора положителна страна: ще пиеш една студена шуменска вода...
И в двата случая нищо на губиш! Поздрави!
Коментар
-
Първоначално изпратено от mag-inv Разгледай мнениеТук съм
Сега малко по-конкретно
Дружеството се казва Мадара АД - Шумен, ИН. 837067008.
За сведение на колегите от форума, търгувам на БФБ от 2005 г., т.е. не съм съвсем 'вчерашна'
Знам много добре как стои въпроса с изплащането на дивиденти от публични дружества, че има давност 5 години, включително съм получавала дивиденти за минали години от един холдинг.
Чела съм ТР, в частта му, цитирана от zarco. Той много добре е подчертал най-важното изречение.
Чела съм устава на дружеството, както и решението на ОСА, има ги в ТР Там не пише нищо за давност за излпащане на дивиденти.
На сайта на дружеството има съобщение за изплащане на дивидент: http://www.madaragroup.com/news.php?news_id=18 , там пише, че дивидента се изплаща в тримесечен срок, същото го има и в решението на ОСА.
Проблема е, че аз съм проспала срока Пуснах едно заявление за изплащане на дивидент, но счетоводителката каза че било при юриста им Което значи че не искат да плащат. Ама аз пък си искам дивидента ))
Не виждам кЪФ ти е проблема, АКО:
1. Заявлението ти е с входящ номер и имаш твое заверено копие с дата на входа, преди 27 октомври.
2. Дори и датата на входиране на заявлението ти да е след 27 октомври - пак си има положителни страни:
- първа положителна страна: добиваш опит - да планираш добре ангажиментите си и да не оставяш решаването на нещата за последният им срок.
- втора положителна страна: ще пиеш една студена шуменска вода...
И в двата случая нищо на губиш! Поздрави!"Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо
Коментар
-
Тук съм
Сега малко по-конкретно
Дружеството се казва Мадара АД - Шумен, ИН. 837067008.
За сведение на колегите от форума, търгувам на БФБ от 2005 г., т.е. не съм съвсем 'вчерашна'
Знам много добре как стои въпроса с изплащането на дивиденти от публични дружества, че има давност 5 години, включително съм получавала дивиденти за минали години от един холдинг.
Чела съм ТР, в частта му, цитирана от zarco. Той много добре е подчертал най-важното изречение.
Чела съм устава на дружеството, както и решението на ОСА, има ги в ТР Там не пише нищо за давност за излпащане на дивиденти.
На сайта на дружеството има съобщение за изплащане на дивидент: http://www.madaragroup.com/news.php?news_id=18 , там пише, че дивидента се изплаща в тримесечен срок, същото го има и в решението на ОСА.
Проблема е, че аз съм проспала срока Пуснах едно заявление за изплащане на дивидент, но счетоводителката каза че било при юриста им Което значи че не искат да плащат. Ама аз пък си искам дивидента ))
Коментар
-
1. Какво все пак казва Търговският закон /за хората, които не могат да го намерят.../:
ИЗПЛАЩАНЕ НА ДИВИДЕНТИ И ЛИХВИ
Чл. 247а. (Нов - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 66 от 2005 г.) Дивиденти и лихви по чл. 190, ал. 2 се изплащат само ако според проверения и приет съгласно раздел ХI финансов отчет за съответната година чистата стойност на имуществото, намалена с дивидентите и лихвите, подлежащи на изплащане, е не по-малка от сумата на капитала на дружеството, фонд "Резервен" и другите фондове, които дружеството е длъжно да образува по закон или устав.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) По смисъла на ал. 1 чистата стойност на имуществото е разликата между стойността на правата и задълженията на дружеството съгласно баланса му.
(3) Плащанията по ал. 1 се извършват до размера на печалбата за съответната година, неразпределената печалба от минали години, частта от фонд "Резервен" и другите фондове на дружеството, надхвърляща определения от закона или устава минимум, намален с непокритите загуби от предходни години, и отчисленията за фонд "Резервен" и другите фондове, които дружеството е длъжно да образува по закон или устав.
(4) Ако са извършени плащания, без да са налице предпоставките по ал. 1 - 3, акционерите не са длъжни да върнат получените суми, освен ако дружеството докаже, че са знаели или са могли да узнаят за липсата на предпоставки.
(5) (Нова - ДВ, бр. 58 от 2003 г.) Дружеството е длъжно да изплати на акционерите гласувания от общото събрание дивидент в срок три месеца от провеждането му, освен ако в устава е предвиден по-дълъг срок.
2. Какво казва УСТАВЪТ НА КОНКРЕТНО ДРУЖЕСТВО /от затворен тип/ - никой от нас ВКЛ. и питащият ТУК акционер - НЕ ЗНАЕ. Затова, съветите ми са долу...
Приятен и успешен ден, уважаеми дами и господа!"Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо
Коментар
Коментар