IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЧЕЗ Разпределение България АД (CEZD)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Изпратих и аз пък да видим какво ще стане 91-02-913#1 / 09.08.2021 10:33

    Коментар


    • Пуснах тъкмо и аз една жалба: 91-02-910
      Мнението ми не е препоръка към никого и за нищо. За повече - чл. 37 от конституцията

      Коментар


      • За жалбите използвах данни от колегите BB50 и Iaz, за което им благодаря. Нямам време да се ровя и да смятам, затова директно ги взаимствам. Даже и някъде да не сме съвсем точни, по-важна е бързата реакция, масовостта и да се вдига колкото се може повече шум по този опит за измама в особено големи размери.

        Коментар


        • Ето ми черновата, че едва сега ми остана време днес.


          ДО:

          Председателя на Комисията за

          Финансов надзор на Република

          България

          Копие: редакция на вестник

          „Капитал”




          В Ъ З Р А Ж Е Н И Е

          срещу предлаганата цена в търговото предложение, отправено от „Ийстърн юропиан електрик къмпани Б.В.”, регистрирано в Кралство Нидерландия, за закупиване на акциите на останалите акционери в „ ЧЕЗ Разпределение България” АД,




          от ................................, акционер в „ ЧЕЗ Разпределение България” АД;







          Уважаеми г-н Председател,




          Предлаганата от търговия предложител цена за закупуване акциите на останалите акционери в „ЧЕЗ Разпределение България” АД противоречи на изискванията на Наредба № 41 от 11 юни 2008 г.. за изискванията към съдържанието на обосновката на цената на акциите на публично дружество, включително към прилагането на оценъчни методи, в случаите на преобразуване, договор за съвместно предприятие или търгово предлагане.

          Аргументите ми за това са следните:
          1. За изчисляване на справедлива цена по метода на дисконтираните парични потоци търговият предложител използва метода FCFF, като вероятно обаче прави нереални и необосновани допускания. Допусканията му не са оповестени, но при консервативни допускания – оперативна печалба като през 2020 г., инвестиции, каквито са заложени от КЕВР за периода 2021 -2023 г. и малко по-високи от амортизациите след това, минимално нарастване на оборотния капитал на годишна база и реален дисконтов процент, сответстващ на пазарната конюнктура при финансиранията, цената на акцията, определена по този метод, би следвало да бъде с около 40 % по-висока от изчислената;
          2. Изчислената цена по метода на финансовите множители също е некоректна – съотношението цена/EBITDA при пазарните аналози е както следва: EVN – 6,35; ENEL – 5,31; CEZ AS – 9,10 и т.н. , а при предлаганата от търговия предложител цена, това ключово съотношение е под 4, което е непазарно.
          3. Твърдението, че търговият предложител е заплатил най-висока цена от 221.54 лева за акция на дружеството също буди недоумение и за него следва да бъдат представени убедителни доказателства, тъй като е очевидно нереално за двете публични дружества от групата на ЧЕЗ да са платени 55% от общата цена на сделката, при положение, че те съставляват над 90% от активите и EBITDA на групата в България.




          В заключение искам да Ви обърна внимание, че ако този опит за незаконно нарушаване интересите на миноритарните акционери от страна на търговия предложител не бъде пресечен чрез дадените Ви правомощия, това би бил изключително лош сигнал за капиталовия ни пазар, и би довело до сериозни съмнения до колко КФН има воля да осъществява задълженията си да защитава борсовите инвестиции.

          Въпросът е и от сериозна обществена значимост, тъй като акционери в публичните дружества от групата на ЧЕЗ в България са и пенсионни фондове и други финансови инвеститори, което означава възможност за сериозно ощетяване на огромен брой българи.







          С уважение: ...............................................








          Коментар


          • Имам в 3CZ (разпределение), моля дайте някакво примерно и за тях, да пуснем повече хора.
            Мнението ми не е препоръка към никого и за нищо. За повече - чл. 37 от конституцията

            Коментар


            • Здравейте! Преди малко аз също пуснах жалба в КФН срещу Еврохолд за предложеното търгово предложение. Използвах статията на Капитал за информация. Надявам се след поредица от жалби КФН да вземе мерки и да накара Еврохолд да предложат много по-високи цени за двете публични компании. Успех на всички

              п.п Който има акции на двете дружества да пуска жалба до КФН само така ще успеем
              Last edited by Innocent; 08.08.2021, 18:45.

              Коментар


              • Здравейте колеги,

                днес се прибрах от почивка и не бях следил развитието тук. Измекярията обаче надминава очакванията ми.
                Подготвих на бързо жалба за ЧЕЗ електро, ще го направя по-късно днес и за Разпределение. Пускам я и в двете теми и очаквам конструктивни коментари, евентуално нещо да оправя, преди да ги засилвам. И към " Капитал " ще го засиля утре, да видим дали няма да напишат нещо по темата.

                ДО:
                Председателя на Комисията за
                Финансов надзор на Република
                България
                Копие: редакция на вестник
                „Капитал”

                В Ъ З Р А Ж Е Н И Е
                срещу предлаганата цена в търговото предложение, отправено от „Ийстърн юропиан електрик къмпани Б.В.”, регистрирано в Кралство Нидерландия, за закупиване на акциите на останалите акционери в „ ЧЕЗ електро България” АД,

                от ........................................, акционер в „ ЧЕЗ електро България” АД;


                Уважаеми г-н Председател,

                Предлаганата от търговия предложител цена за закупуване акциите на останалите акционери в „ЧЕЗ електро България” АД противоречи на изискванията на Наредба № 41 от 11 юни 2008 г.. за изискванията към съдържанието на обосновката на цената на акциите на публично дружество, включително към прилагането на оценъчни методи, в случаите на преобразуване, договор за съвместно предприятие или търгово предлагане.
                Аргументите ми за това са следните:
                1. За изчисляване на справедлива цена по метода на дисконтираните парични потоци търговият предложител използва метода FCFE, който обаче не може да се използва тук, имайки предвид огромното количество пари в брой на дружеството – около 150 милиона лева по последен обявен отчет. Дори търговият предложител да твърди, че парите в брой са необходими за нормалното функциониране на дружеството, това няма как да е в такъв размер – за сравнение парите в брой спрямо продажбите на другите 2 електроразпределителни дружества в страната са между 1 и 10 %, а при „ЧЕЗ електро България” са над 20%. В съответствие с изискванията на чл. 8 (4) избраният модел следва да бъде „ обосновано приложен”, което в случая не е направено. Имайки предвид огромното количество пари в брой в дружеството, обосновано следва да се приложи методът FCFF, при който справедливата цена на акцииите би била значително по-висока.
                И без финансова математика е очевидно, че няма как справедливата цена на акция по този метод да бъде 16.019 лв. при положение, че дружеството има пари в брой по 30.000 лева на акция, вземанията му покриват задълженията и дружеството никога не е работило на загуба, нито има причини да се очаква, че ще го прави за в бъдеще.

                2. Твърдението, че търговият предложител е заплатил най-висока цена от 23.604 лева за акция на дружеството също буди недоумение и за него следва да бъдат представени убедителни доказателства, тъй като е очевидно нереално за двете публични дружества от групата на ЧЕЗ да са платени 55% от общата цена на сделката, при положение, че те съставляват над 90% от активите и EBITDA на групата в България.

                В заключение искам да Ви обърна внимание, че ако този опит за хитруване на търговия предложител не бъде пресечен чрез дадените Ви правомощия, това би бил изключително лош сигнал за капиталовия ни пазар, и би довел до сериозни съмнения до колко КФН има воля да осъществява задълженията си да защитава борсовите инвестиции.
                Въпросът е и от сериозна обществена значимост, тъй като акционери в публичните дружества от групата на ЧЕЗ в България са и пенсионни фондове и други финансови инвеститори, което означава възможност за сериозно ощетяване на огромен брой българи.


                С уважение:......................................... ......

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                  Моля всеки,койта има акцции да подаде жалба..В наш интерес е..
                  Тъжна история в тази позиция се получи ...

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                    Моля всеки,койта има акцции да подаде жалба..В наш интерес е..
                    Ако може някой който е подал вече такава жалба, да напише малко по-подробно какво да се пише вътре. С цел да не се получават много различни жалби, с неясно искане. Сега се засилих да гледам как да пусна такава жалба. Може по електронна форма (която според мен е най-удобна https://apply.fsc.bg/bg/forms/complaints ) Повечето полета са ясни, но става дума за тези: "ДАННИ ЗА ПОДНАДЗОРНОТО ЛИЦЕ, СРЕЩУ КОЕТО Е ЖАЛБАТА/СИГНАЛЪТ - Наименование *"

                    и "Изложете подробно своите оплаквания и искания: *"

                    Срещу кого всъщност пускаме жалбата - какво наименование да се пише там.
                    и какви оплаквания и искания да пишем там?

                    Да се уговорим за поне общи оплаквания и искания, но да са в една насока, а не разни хаотични искания от рода: искам 500 лева на акция
                    Не всички можем да изложим правилно и обосновано това което става, съжалявам за което. Но за да има поне малък шанс, трябва да има поне малка координация.

                    Коментар


                    • Моля всеки,койта има акцции да подаде жалба..В наш интерес е..

                      Коментар


                      • "Барабар Петко с мъжете" - И АЗ ПОДАДОХ ЖАЛБА В КАФЕНЕТО, имам акции с тежест от 6,99 % от портфейла ми на БФБ.
                        Номер : 91 - 02 - 904.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от top Разгледай мнение
                          Пишете и на боко, да се обади в кафенето да смачкат асенчо, че той не иска да слуша
                          Много добра идея, но може би вече са се разбрали, та отведнъж се ускори сделката ...

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от DD Разгледай мнение
                            Определено Асан е направил изкривена математика с цел плащане на по-малко на малките акционери в БГ, защото за Чехите в важно на края на уравнението какво пише, а не от кое колко ще получат.
                            Малко малко ама 1/3 от от много милиони пак остават много милиони за Асан..

                            Коментар


                            • Пишете и на боко, да се обади в кафенето да смачкат асенчо, че той не иска да слуша

                              Коментар


                              • Абсолютно си прав човек, нещата смърдят отвсякъде....със сигурност обаче от страна на регулатора няма да има никаква реакция..който плаща поръчва..

                                Коментар

                                Working...
                                X