IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЧЕЗ Разпределение България АД (CEZD)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • http://novinar.bg/index.php?act=news...r=MzMxOTs1Ng==


    Електроразпределителните дружества ЧЕЗ, Е.ВН и Е.ОН са прехвърляли почти всички дейности, свързани с изпълнението на предмета на дейност, произтичащ от лицензиите им.
    Това стана ясно от резюме на одита на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), публикуван на сайта на комисията. Дружествата са прехвърляли дейности за период от 3 до 5 години към фирми, които са свързани с тях. За сключването на тези автоматично подновяващи се контракти компаниите не са уведомили ДКЕВР в едномесечен срок от подписването им и не са представили копия от тях. Освен това в договорите на Е.ОН не е имало точно определяне на цените за изнесените услуги.
    Отчетена е и липсата на сключени договори за управление с членовете на Надзорния и Управителния съвет освен с председателя на управителния съвет на “ЧЕЗ Електро България”. Това нарушава не само лицензията, но и Търговския закон. Освен това едни и същи лица са участвали в управителните и надзорните органи на различните дружества в групите на ЕВН и Е.ОН.
    Last edited by badboy333; 18.02.2013, 10:12.
    Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

    Коментар


    • http://www.zora-news.com/index.php?o...012&Itemid=123

      Съгласно чл. 47, ал. 1, т. 2 на Закона за измерванията, и т. 30 на Допълнителните разпоредби на същия закон например проверка на електромери може да се възлага на фирми, които са „трета независима страна”, тоест лице, което „не внася, не монтира, не ремонтира, не притежава и не използува средства за измерване, за проверката на които кандидатствува”. В престъпване на закона обаче, ЧЕЗ се сдобива със заповед №А-0-01/07.03.2008г. на Държавната агенция за метрология и технически надзор (ДАМТН) да извършва първоначална и последваща проверка на собствените си електромери! Осъществен е следователно съставът на чл. 225 в ал.2 от НК (подкуп).
      Кому и срещу какво се дава привилегията сам да проверяваш себе си? И дали срещу тази екстра, противоречаща на всякакъв здрав смисъл, не е осъществен съставът на чл. 225 в ал. 2 от НК (подкуп). Кой и как ще опровергае издаването на заповед ДАМТН №А-0-01/07.03.2008г.?
      Сега, драги читателю, може да ти стане ясно защо ЧЕЗ демонтира и поврежда изправния ти електромер, сертифициран от българска държавна лаборатория като годно средство за търговско измерване, и на негово място, самоуправствено, без твое знание и съгласие, монтира свой уред. Съгласно практиката в страните-членки на ЕС когато действително се налага технологична промяна, „старият” уред остава като контролен. Първо, защото е чужда частна вещ. Второ, за да може потребителят да сравнява. Ако в показанията на двата уреда има разлика, тя трябва да е в границите на регулаторния толеранс. При отклонения от допустимите граници – това означава, че единият от уредите не отчита точно. ЧЕЗ обаче не допуска друг уред освен “своя”. Защо се прави това? За “да ни удря в кантара”! Според експерти по метрология, един от които е проф. Илия Ценев, кражбата е в диапазона от 20 % до 50 %. Именно затова ЧЕЗ премахва и поврежда изправния електромер, сертифициран като годен уред за търговско измерване.
      Къде е българската прокуратура? Не са ли осъществени съставите на чл.чл. 216 и 323 от НК (унищожаване и повреждане на чужда движима вещ и самоуправство)?
      След като уредът на ЧЕЗ не е сертифициран от независима лаборатория, той не е годно средство за търговско измерване. Иначе казано, използването му представлява търговска измама. Осъществен е следователно съставът на чл. 232 от НК (измама, осъществена чрез неверни мерки и теглилки).
      Съгласно Регламент (ЕО) 805/2004 понятието „безспорно вземане” се дефинира единствено като следствие от „съдебно решение или документ, подлежащ на изпълнение при изричното съгласие на длъжника...” Сходно разбиране е залегнало в мотивите на Върховния административен съд по адм. д. №3855/01: „Освен това по смисъла на чл. 86 от ЗЗД неизпълнението на парични задължения е свързано с обезщетение в размер на законната лихва от деня на забавата или за действително претърпени вреди в по-висок размер по общите правила, но не и с мерки на административна принуда спрямо неизправната страна...”
      Иначе казано, единствено по съдебен ред следва да се установи дали потребителят е неизправна страна, чак след това може да бъде дефиниран като „длъжник”. В никакъв случай обаче спрямо длъжника не може да се прилагат мерки на административна принуда, в никакъв случай електрозахранването му не може да се прекратява! ЧЕЗ обаче си позволява да упражнява заплахи и психологически натиск върху потребителите, казано простичко - да ги изнудва, набеждавайки ги за „длъжници”, без да е настъпило безспорно вземане, и с това осъществява състава на чл. 290 ал. 1 от НК (набеждаване).
      Ако потребителят не се поддаде на натиска на ЧЕЗ, фирмата му прекъсва тока, без да е налице влязъл в сила съдебен акт или друг релевантен документ. За да възстанови електрозахранването ЧЕЗ отново притиска потребителите с „такса вторично включване”.
      Откъдето и да погледнем, вторичното включване се налага като следствие от първичното изключване, което си е par excellence самоуправство – престъпен състав по чл. 323 ал.5 от НК.
      ЧЕЗ престъпва и Директива 2009/72/EC от 13 юли 2009 г. Нейните встъпителни параграфи 34, 51 и 53, както и чл. чл. 3 и 35 (а също пар. 3.2.2. и пар. 3.4.2. в Съобщение от Комисията до Европейския парламент, съгласно член 251, пар. 2, втора алинея от Договора за ЕО) задължават страните-членки да гарантират, че пенсионери и инвалиди не трябва да бъдат изключвани през зимата.
      Съгласно разпоредбите на чл.чл. 3 и 68-ма на Закона за защита на потребителите (транспонирани от Директива 2006/2004ЕО), забранява се всяко действие или бездействие, противоречащо на законодателството в защита на потребителите; обявява се за недействителна и нищожна всяка уговорка, която изключва или ограничава правата на потребителите; както и всяка клауза, която отказва да съблюдава тези права, или изключва прилагането на този закон в държава-членка на ЕС. ЧЕЗ обаче продължава да ограничава правата на потребителите, натрапвайки им – в престъпване на актове на Евросъюза – недействителните и нищожни „общи условия“.
      Изложените факти и правни аргументи недвусмислено сочат, че цялостната дейност на ЧЕЗ в България престъпва върховенството на закона, директивите и регламентите на Евросъюза. Нещо повече, дейността на ръководството на ЧЕЗ определено попада в дефинитивното поле на “организираната престъпност”, така както е дадена от Икономическия и социален съвет на ООН, именно: „Организираната престъпност се определя като форма на търговска дейност, която използва заплахи, физическа сила или насилие, ограбване, принуда или корупция, както и доставката на негодни стоки и услуги” (1994 definition of the UN Economic and Social Council; in: Implementation of the Naples Political Declaration and Global Action Plan against Organized Transnational Crime, report of the SG, UN doc.E/CN.15/1996/2, p. 7).
      Престъпните посегателства на ЧЕЗ злепоставят сериозно България пред Европейската комисия и Съвета на Европа, дискредитират страната ни като гнездо на организирана престъпност. И не е случайно, че в средите на българската общественост нараства негодуванието от произвола и терора на ЧЕЗ. Разбира се, ЧЕЗ не е единственият адепт на такова поведение в България. Но по размер на ограбеното комай е на едно от челните места, ако не и на първо. В ход е подписка за национализация на електроразпределителните дружества. Вписана е в регистъра на Народното събрание на 19 юли 2012 г. Доколкото се явява крайно нагъл монополист, най-арогантно престъпващ законите на Република България и актовете на Европейския съюз, ЧЕЗ е на първо място по значение в тази подписка.
      Впрочем, конфискацията на ЧЕЗ е задължение, произтичащо от императивните разпоредби на чл.19, ал. 3 на Конвенцията срещу корупцията и споразумението GRECO, към която България е присъединена още през 1999 г. и властите на страната ни са задължени да действат по предписания от Конвенцията начин – именно конфискация на имущество, придобито в резултат на престъпни сделки и съдебно преследване на виновно замесените длъжностни лица. (Sanctions and measures, Art.19, Раr.3, Criminal Law Convention on Corruption, бълг. превод вж. в: http://conventions.coe.int/Treaty/EN...-Bulgarian.pdf.)
      В българското публично пространство отдавна няма съмнение, че лицензът на ЧЕЗ за обслужване на 2/3 от електроразпределителната дейност на Западна България е придобит по начин, който трудно би могъл да се определи като прозрачен, най-меко казано. Престъпна се оказва и цялостната дейност на корпорацията ЧЕЗ през последвалите години.
      Още през пролетта на 2005 г. на страниците на в. „Труд“ изтъкнатият общественик проф. Кръстю Петков квалифицира като скандален и престъпен начинът на предоставянето на този лиценз. Малко преди да изтече мандатът му, тогавашният главен прокурор проф. Никола Филчев, потвърди констатацията в интервю за в. „Дума“ (8-9 юли 2005 г.), квалифицирайки като криминални десетте най-скандални сделки на правителството Сакскобургготски (между които и лиценза за електроразпределителните дружества).
      Преди две години премиерът Борисов направи публично изявление, че ЕРД са ограбили държавата и народа с над 2 милиарда лв. От ЧЕЗ не са оспорили съдържанието на тези изявления, което потвърждава тяхната истинност.
      Наскоро станаха известни и други факти: според депутатите-вносители на предложение за поправки на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката за 6-те години след придобиването на лицензите си ЕРД са реализирали чисти приходи от 4,048 млрд. лева; за външни услуги са разходвали над 1 милиард, от които 450 млн. лева – незаконосъобразно; не са изплатили на държавата 494 млн. лева дивидент от неразпределената печалба за 2010 г.; не са изпълнили нито едно от предписанията на одита за констатираните нарушения; не са платили нищо по наложените им санкции и наказателни постановления (http://parliament.bg/bills/41/254-01-53.rtf, c.10).
      ЧЕЗ се оказва най-арогантното сред тези дружества. Според мотивите на цитираната законодателна поправка ЧЕЗ отказва да изпълнява акционното споразумение с МИЕТ, отказва да заплати на държавата дивидент от неразпределената печалба за 2010 г. в размер на 198 милиона лева. В престъпване на закона ЧЕЗ продължава скандално да тероризира и ограбва приблизително 4 милиона български граждани.
      Last edited by badboy333; 18.02.2013, 10:12.
      Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

      Коментар


      • Изобщо няма да се стигне до каквито и да било санкции. За да им вземат лицензията ЕРП тата реално трябва да не си изпълняват работата като доставчици на ток, или да изпълняват тази си задача под всякаква критика, да не са се съобразявали с решения на ДКЕВР. Очевидно и двете неща не са истина. И очевидно проблема идва от глупави решения на ДКЕВР, които одобриха вдигане на цената на тока през изборна година и при сериозна икономическа криза. 100 лева сметка може да не е много за семейство с нормална заплата, но при 20% безработица си е сериозен разход и очевидно за доста хора това си е голям разход. И тези 15-20 лева отгоре тази зима са се оказали вече тежки за приемане. Но това са цените одобрени от ДКЕВР.

        Имаме просто едни популистки изказвания на един мисловен инвалид. Човека е приел тежко че го замяргат със снежни топки и нервите му очевидно не издържат. Някакви големи протести 4 месеца преди избори и ГЕРБ в момента са в състояние на кръгова отбрана като удрят навсякъде около тях, с надежда да не ги удря народната "любов".

        Коментар


        • Първоначално изпратено от onakilev Разгледай мнение
          А КФН как ще го отиграе?
          Да ги подсетим?
          Е, то не става дума за заплатите и бонусите им, защо да реагират?
          Вестник ”Сега” наруши Етичния кодекс на медиите* спрямо Комисията за финансов надзор

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
            Ами то многото акции са в ТИМ и Доверие- ще ударят тях, а после големи проблеми и санкции с ЕС, Чехия, Австрия..
            По-скоро ТИМ ще ударят, а Доверие ще бъдат ударени.

            Коментар


            • Ами то многото акции са в ТИМ и Доверие- ще ударят тях, а после големи проблеми и санкции с ЕС, Чехия, Австрия..

              Коментар


              • Първоначално изпратено от onakilev Разгледай мнение
                А КФН как ще го отиграе?
                Да ги подсетим?
                Никак.

                то всъщност и за да има формална причина би трябвало днес акциите на ЕРП тата да се срутят заради глупавите изказвания на Добрев. След това като стане ясно че Добрев е пълен идиот и пак да скочат и да се започнат едни жалби до КФН че министъра е причинил значителни загуби на тези които са му се вързали на глупостите.

                Коментар


                • А КФН как ще го отиграе?
                  Да ги подсетим?
                  Mнението не е препоръка за търговия с ЦК!

                  Коментар


                  • В закона за енергетиката съвсем ясно си е казано кога се отнема лицензия, и е очевидно, че това няма как да стане при сегашната ситуация.

                    но ще е е интересно как ще реагира пазара днес. Дали ще отиграе че Бойко е пълен идиот, частичен идиот или че думите му и тези на министрите му всъщност са безсмислени брътвежи.

                    Коментар


                    • По искане на министър Добрев АДФИ ще провери и останалите две електроразпределителни дружества – Енерго Про и EVN. Резултатите се очакват в рамките на месец.
                      За едните - 2 дена, за другите - месец, а после, докато се самосезира ДКЕВР... Хммм (ЕК има 1 писмо от мен!)
                      http://www.mi.government.bg/bg/news/...2+AD-1083.html
                      Mнението не е препоръка за търговия с ЦК!

                      Коментар


                      • Да се върнем на темата по съшество! Това инфо дава допълнителна доза сигурност!

                        Ако лицензът бъде взет от ЧЕЗ, то ДКЕВР ще трябва да търси оператор, на когото да възложи управлението на мрежата. Ссобствеността обаче ще си остане на чешката компания и дори новият оператор трябва да й плаща правото да ползва електропроводите, предвижда Законът за енергетиката.
                        http://www.mediapool.bg/%D0%B4%D1%8A...ews203009.html

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от BOBAN1 Разгледай мнение
                          ...сЪС сигурност.......калканЪт няма да е от теб....Само се обади


                          Поздрави....и Внимавай с ЕРПтата

                          Поздрави и наздраве!

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
                            Ще ме караш да идвам до Созопол ,лятото ..
                            Тогава от мен ще е калкана....
                            Поздрави!
                            ...сЪС сигурност.......калканЪт няма да е от теб....Само се обади


                            Поздрави....и Внимавай с ЕРПтата

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от BOBAN1 Разгледай мнение
                              Без да нисля..Пращам ти чЕРНО джони,имам за какво,.ПРАТИ КЪДЕ...даже и да няма защо,абе искам ДАПОчЕРПЯ.....


                              И не се ебавам Монти...сериозно..пиши на ЛС....
                              Ще ме караш да идвам до Созопол ,лятото ..
                              Тогава от мен ще е калкана....
                              Поздрави!

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
                                Бобане,
                                исках бас че ХИМ об. че няма да стане 2,5 през юни...за това ли ще пращаш бутилката ,вече си загубил....и си признаваш...
                                Що бе последният път когато го каза Доверие скочи с 15 %...
                                Иначе и аз си пия едно Търговищо винче Хан Крум.... червено .
                                Наздраве! Пък утре ще го мислим....


                                Без да нисля..Пращам ти чЕРНО джони,имам за какво,.ПРАТИ КЪДЕ...даже и да няма защо,абе искам ДАПОчЕРПЯ.....


                                И не се ебавам Монти...сериозно..пиши на ЛС....

                                Коментар

                                Working...
                                X