IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ЧЕЗ Разпределение България АД (CEZD)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от adventuretime Разгледай мнение
    Еми освен да кажа Честито, друго не ми остава, имаме поредното гледайте си работата , ние си правим каквото си искаме и никой не ни интересува... Примери много- БТК, и прочее

Коментар

• http://dnes.dir.bg/news/chez-temenuj...-25638263?nt=4
      Истината е някъде там (The truth is out there)

Коментар

• Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
        Ако купувача е местен не очаквам да са много 'щедри'. В този сектор са само едни играчи .................... По добре беше ЧЕЗ да си останат но явно ги натискат
        Не вярвам някой с реален поглед върху сектора да се е надявал на интерес от страна на чужд инвеститор.
        Още като излезе инфо-то преди месеци, би трябвало да е станало ясно, че кандидати са предимно местни играчи. Причините са ясни, мисля:
        Първо, поради факта, че ЧЕЗ изневиделица решават да организират (поне на думи) нещо като широк закрит аукцион, за мен означава, че вероятно са получили добра оферта от един кандидат-купувач, накарала ги да тестват "пазара" дали някой ще се излъже да даде дори повече.
        Второ, няма нормален чужд инвеститори, който да даде и пет стотинки за бизнес,който се използва, според случая, за политическа бухалка или близалка.
        И, трето, изтичането на информация или разпространяването на доста правдоподобни слухове за нещо подобно (справка - движението в цената на акциите) се случва почти винаги, когато са замесени тукашни субекти.

Естествено, горното е лично мнение, базирано на мои предположения и не представлява съвет или препоръка за вземането на инвестиционни решения.

Коментар

• Ако купувача е местен не очаквам да са много 'щедри'. В този сектор са само едни играчи .................... По добре беше ЧЕЗ да си останат но явно ги натискат

Коментар

• Първоначално изпратено от margen Разгледай мнение

Същият, който има 25% в Чез Електро ли? И аз си мислих за него, но никъде не се е спрягал досега.
            Не се спряга, но кой има по добра информация за дружествата? Вълканови, Бобокови или тези които са в управлението. По прицип всичко е възможно, но който и да е купувача, направих си една малка сметчица, колко трябва да е цената на акциите на двете дружества, ако стойността на сделката е 8 пъти EBIDTA, ами ако е 10 пъти. Няма да пиша числа, ама това нема харчене. Стига, че се се размечтах нещо.

Коментар

• Първоначално изпратено от balarev Разгледай мнение

Скромното ми лично мнение е, че е много вероятно да са Бобокови с турци и руснаци, но си мисля и за един български холдинг, който не се споменава, но ако се обедини с някой от голямите в бизнеса, както направиха с едни летища, ще стане интересно...
              Същият, който има 25% в Чез Електро ли? И аз си мислих за него, но никъде не се е спрягал досега.
              Мненията ми не са препоръка за търговия.

Коментар

• Първоначално изпратено от lobos Разгледай мнение
                Кои ли са мераклиите ?
                http://www.investor.bg/energetika/47...-u-nas-237841/
                Скромното ми лично мнение е, че е много вероятно да са Бобокови с турци и руснаци, но си мисля и за един български холдинг, който не се споменава, но ако се обедини с някой от голямите в бизнеса, както направиха с едни летища, ще стане интересно...

Коментар

• Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение

Няма ли преди продажбата да си приберат кеша с дивидент.....?
                  Дано пуснат нещо ,че последният път скъпо ги взех днес мислех да добавя но ще го мисля тези дни ....
                  Обаче вземи ли ги българин на 100% сме прекарани под масата хахаха

Коментар

• Първоначално изпратено от margen Разгледай мнение
                    Мерси за инфото

Коментар

Кои ли са мераклиите ?
                      Няма ли преди продажбата да си приберат кеша с дивидент.....?

Коментар

Кои ли са мераклиите ?
                        http://www.capital.bg/biznes/kompani...ot_bulgariia/?

Първоначално изпратено от Капитал
                        Кой иска да купи

Като кандидат- купувачи източници, запознати с подготовката на процедурата, цитират четири имена. Първият е собственикът на "Минстрой" Николай Вълканов, чийто бизнес основно е в енергетиката и тежката металургия не само в България, но и в региона.

Вълканов отказа да разговаря по темата с "Капитал". Липсва и неофициална информация да е подал оферта.

Другият местен играч, който е проявил силен интерес към бизнеса на CEZ тук, е "Приста ойл" на братята Атанас и Пламен Бобокови. За целта е влязла в партньорство с турската STFA Yatirim. Макар да не са стратегически играчи в енергийния сектор, двамата братя са известни с амбициите си предприемачи, чийто основен бизнес е в енергоемки производства като акумулаторните батерии за автомобили и рафинирането на моторни масла. Приходите на групата им са около 400 млн. лв., т.е. в пъти под бизнеса на CEZ, а и наскоро взеха заем от 50 млн. евро, за да изкупят обратно дял от компанията си. Пламен Бобоков има и лична вендета спрямо ЧЕЗ - преди две години той стана причина КЗК да глоби компанията с 1.25 млн. лв., тъй като бавела изкупуването на съоръжение за присъединяване към мрежата, изградено с негови средства, като така му блокирала производството. Турският партньор в консорциума е инженерингов холдинг, който изгражда и поддържа енергийна инфраструктура, включително газова и хидроенергийна. Има изпълнени проекти в Либия, Саудитска Арабия, Иран, Тунис, Пакистан, Оман, Катар. Собственици са двама турски бизнесмени, а от 2014 г. миноритарен дял от 30% има и базираният в Швейцария фонд Partners Group. Бобокови не бяха открити за потвърждение на информацията, получена от два източника, близки до процедурата. Според тях братята вече работят и по осигуряването на финансиране за покупката, като банката, с която са в преговори, е ВТБ. Оттам отказаха коментар.

Кандидат да купи бизнеса на ЧЕЗ в България е и енергийният търговец "Фючър енерджи" на предприемача Валентин Христов, който доставя електроенергия за България, Македония, Сърбия и Албания. Дружеството е сред добре представящите се търговци на електроенергия. В отчета му за 2015 г. са отразени приходи от 57.4 млн. лв. и нетна печалба от 726 хил. лв. Зад интереса му да придобие активи на ЧЕЗ освен бизнес логика би могло да има в нуждата бързо да разшири присъствието си - макар пазарът на ток в България да е отворен, достъп до данни за консумацията на потребителите имат само в електроразпределителните компании. Информацията дава предимство на техните търговци, в случая "ЧЕЗ трейд". За да влезе в надпреварата обаче, му трябва доста сериозно финансиране, като според един източник компанията е намерила централноевропейски партньор. Самият Христов до миналата година имаше друг основен бизнес - хладилни инсталации главно за вериги магазини и бензиностанции. Бизнесът беше с приходи от 18 млн. лв., но от година 80% от него бяха продадени на австрийската Hauser. "Хладилните" му клиенти са и първите при дебюта му в търговията с ток през 2012 г., постепенно се разраства и в Сърбия, Албания и Македония и така консолидираните продажби на "Фючър енерджи" достигали 100 млн. лв. Христов не коментира информацията за интерес към бизнеса на CEZ.

Четвъртият кандидат за активите е стратегически играч в енергийния сектор. Това е румънската Electrica, която притежава генерационни мощности и преносна инфраструктура в северната ни съседка. Тя обслужва над 3.6 млн. потребители и доставя 40% от електроенергията, продавана на румънския пазар. Приходите й за 2015 г. са 1.2 млрд. евро, т.е. повече от българския бизнес на CEZ, а нетната печалба - 106 млн. евро. Правителството на Румъния притежава 48.8% от компанията, която бе приватизирана, а дялове в нея имат институционални инвеститори като Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Black Rock Investment Management, HSBC Global Asset Management, NN Investment Partners и други. През 2014 г. Electrica направи двойно листване на борсите в Букурещ и Лондон, на което привлече 443 млн. евро капитал. Възможно е акционерите да я притискат да инвестира набрания ресурс и това да е една от причините за сериозния интерес към активите на ЧЕЗ в България. Според източник от пазара Electrica има конкурентно предимство, защото може да договаря пакетно бизнеса на CEZ в България и Румъния, където също се обмисляла продажба.
                        Мненията ми не са препоръка за търговия.

Коментар

• Кои ли са мераклиите ?

Коментар

• Първоначално изпратено от the prophet Разгледай мнение
                            Накратко : Dumb money продават, някой инсайдър купува. За разлика от чужбина, в БГ DM са пенсиите. За справка Алианц и ЕЛАРГ и др. Скоро ще стане ясно...
                            Мисля че сте прав, но ми е интересно какво знае купувача та набива толкова пари. Едва ли го прави за да хване 5-10 лева на акция. Дано скоро стане ясно.

Коментар

• Накратко : Dumb money продават, някой инсайдър купува. За разлика от чужбина, в БГ DM са пенсиите. За справка Алианц и ЕЛАРГ и др. Скоро ще стане ясно...

Коментар

• 0,77 % си смениха собственика, а такива работи не помня от кога не са се случвали. Интересно какво става?

Коментар

Working...
                                X